Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Café - A kávébab útja☕

Termessz kávét, szárítsd ki, pörköld meg, és szállítsd Portugália kávézóiba ebben a könnyen tanulható, fél órás absztrakt társasjátékban!

Latte Macchiato

A Café előkészületei során minden játékos maga elé tesz egy cégkártyát és a hozzá tartozó kezdőkártyát. A cégkártyán látható barna táblázat és egy fehér kocka segítségével fogjuk tudni nyomon követni az akcióink számát: kezdésként tegyük a kockát az egyes mezőre. A lap alján a négy különböző színű kávébab szerepel: mindenki a megfelelő színű kávébab alá helyez egy-egy kockát minden színből, ez lesz a raktárterülete.

Megkeverünk a játékosszámnak megfelelő mennyiségű tervkártyát. Minden tervkártya hat négyzetre van osztva. Egy négyzet lehet üres, szerepelhet rajta színes kávébab, szárítás-ikon, pörkölőgép, kávéscsésze, hajó vagy kávézó – a nagyobb kávézók pedig két négyzetet is elfoglalhatnak.

Flat white

Minden kör elején felfedünk három tervkártyát, amelyek közül egymás után választunk egyet-egyet – az elvett lap helyére mindig újat húzunk, így mindenkinek három opciója van. Hogyha az elvett kártyán látható kávéscsésze, és az üzleti területünkön még nem szerepel kettő hajó, egy kávébabbal kell fizetnünk érte a raktárunkból.

Ezután mindannyian letesszük a megszerzett lapot az üzleti területünkre a többi lap tetejére úgy, hogy legalább kettő négyzetet lefedjünk vele. Hogyha olyan mezőt fedünk le, amelyen már volt kocka, akkor azok sajnos visszakerülnek a közös készletbe.

Végül pedig elkölthetjük az akciópontjainkat. Mindenkinek annyi akciója lehet, ahány kávéscsésze van a területén - a fehér kocka és a táblázat segít az adminisztrációban. A lépéseink a termelés, a szárítás, a pörkölés és a szállítás láncból fognak állni.

Termelés során rátehetünk egy kockát a közös készletből egy azonos színű kávébabot ábrázoló üres négyzetre. Szárítással az összes azonos színű termelt kávébabunkat tehetjük át egy üres szárítónégyzetbe, pörköléssel az összes azonos színű megszárított kávébabunkat egy üres pörkölőnégyzetre, majd szállítással a pörkölt kockáink (részben sem rejtett) kávézóinkba és raktárukba.

Hogyha több négyzetből álló összefüggő területünk van, egy akcióval minden négyzetet aktiválhatunk – egyszerre több ugyanolyan színű babot termelhetünk, valamint különböző színű kávébabokat is küldhetünk szárításra és pörkölésre.

Az akciópontok elköltése után jön a következő forduló, a nyolcadik fordulóval pedig véget ér a játék. Összeadjuk a teljesen feltöltött kávézóinkért járó győzelmi pontjainkat, majd kiértékeljük a raktárunkat. Az a kávébab, amiből a legkevesebbet gyűjtöttem, kockánként két pontot ér, a második legkevesebb pedig egyet. A legtöbb ponttal rendelkező játékos lett a legsikeresebb vállakozó, a kávé koronázatlan királya!🏆

Cappuccino

A szabály kínál egy haladó változatot, ahol a lapszerzés licitálással történik. Felcsapunk a játékosszámnál eggyel több tervkártyát, és a raktárukban összegyűjtött kávébabokat felhasználva licitálhatunk. A licit nyertese választhat először lapot, majd a többiek az óramutató járásával megegyező irányban következnek.

Expresso

A doboz magában rejti az Eszpresszó kiegészítőt is, amely nyolc kártyáján keresztül új ikonokkal fűszerezi meg az alapjátékot. Megszületett a két kávébabot és a tetszőleges színűt termelő négyzet. Az eszpresszó mezőn egy kockát tárolhatunk, hogy közvetlenül a pontozás előtt tetszőleges színűre cseréljük, és a raktárba helyezzük. A sütemény pontot érhet a játék végén, hogyha oldalszomszédos egy teljesen ellátott kávézóval. Apró módosítás, ami a lehetőségeinket bővíti, hogy a fordulók elején négy kártyából választhatunk.

Továbbá két, a kiegészítőtől független promókártya (Leao De Ouro és Lviv) is lapul a tervkártyák között.

Americano

A doboz grafikája után nem okozott meglepetést, hogy a Café egy absztrakt játék. Bár a készítők még a különböző színű kockákra sem mondtak rá egy-egy kávébab típust, a tervkártyákon valódi portugál kávézókat láthatunk a nyitási évük kíséretében. A játék hangulata nyugodt, a játékosok között interakció nincs igazán, mindenki maga előtt építgeti a saját birodalmát. Az egyszerű szabályok és ikonok egy remek taktikai játékot rejtenek, ahol a játékosok igyekeznek minél nagyobb összefüggő területeket építeni az azonos típusú négyzetekből, és a lehető leghatékonyabb termelés-szárítás-pörkölés-szállítás láncokat kialakítani. Egy parti nyolc izgalmas döntés elé állít minket, amikor próbáljuk kiválasztani, beforgatni és lehelyezni a birodalmunk újabb lapját úgy, hogy a lehető legkevesebb hasznos ikont takarjuk el, majd a megfelelő akciókat kiválasztva minél több kávézót tölthessünk fel termékünkkel. Nem csak kávé-rajongóknak!

Hol vásárolhatom meg?

írta -- gevanda

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

25Máj

Unmatched Kalandok: Titokzatos történetek - Az első kooperatív Unmatched👽🐜

Ismertető | 2024.05.25. 14:00:00

Megérkezett az Unmatched család legújabb, első kooperatív tagja, ahol csak együtt állíthatjuk meg a XX. század gonoszait!

29Máj

Kib@szodt dilemma - Kínos szituk, elcseszett döntések

Ismertető | 2024.05.29. 14:00:00

Te bevállalnád, hogy ..., de...?


Kommentek

  • kok_o

    2023-10-20 21:38:35

    Szívesen, örülök, hogy tudtam segíteni, jó játékot majd hozzá! :)

  • godzsakattila

    2023-10-20 20:25:04

    A francos facebookon sose találom a kronológiai rendezést. Tekertem, míg a görgő bírta, de nem találtam a megfelelő táblázatot, pedig megnyitottam vagy 4-et. A privis segítséged hasznos volt, így hamarosan akkor már tényleg tulajdonosa leszek. Köszönöm neked itt is.

  • kok_o

    2023-10-19 22:03:59

    Meg is találtalak, a táblázatban, a játék fizethető, átvehető. Írok PM-et. ;)

  • godzsakattila

    2023-10-19 21:49:30

    Beírtam magam akkor a táblázatba, de azóta sem találom az akkori posztot, vagy táblázatot, vagy bármi infót szóval nem tudom így egy hónap elteltével eléggé ráncolom a homlokom.

  • szrigoevi

    2023-10-03 12:23:50

    Nálunk a férjem ezt a játékot is képes volt konfrontatív módon játszani. 😆 Mi a lányommal kevésbé szeretjük az egymást szívatós játékokat, jobban szeretjük a békésebb épetkezést, ezért a Cafét is szeretjük, bár a férjemnek vettem szülinapra, ő a kávé fogyasztó a családban. Ennek ellenére még egyszer nem nyert benne, akkor sem, amikor a játék vége felé elkezdett arra rámenni, hogy csak azért gyűjti be a nyersanyagokat, hogy nekünk ne jusson. Nem mondom, hogy nem voltunk morcosak a nagylánnyal. 😂
    Egyébként a cikk remek lett, szép leírás a játékról. Én ajánlom mindenkinek, aki szeret termelgetni, építkezni, fejleszteni a térlátást. Ár-érték arányban szuper játék és nálam mindig külön piros pont, ha nem gyártanak egy játékhoz feleslegesen kétszer akkora dobozt, mint amire amúgy a játéknak igénye lenne. Korlátozottak a polchelyeink a lakásban, no. :D

  • hadhaz.sandor

    2023-09-20 23:25:04

    Szerintem teljes áron is megérős darab, sokszor egy kártyapakliért ennek a többszörösét kérik el. Egyedi mechanika a 2D engine építés, alig két másik ilyen játékot tudnék mondani, de mégis mindegyik merőben más. Gyors, pörgős, de mégis tök jó döntések vannak benne.

    Én absztraktnak tartom, kávét csak nyomokban tartalmaz, de 20-30 percben ez nem zavar. Kockák helyett színes kávébabokkal még feelingesebb lenne, de hát ez van. Legalább egy kockacukor jutott bele.

  • kok_o

    2023-09-20 21:07:56

    Szerintem annyit mindenképpen megér, de egyébként már többször volt philin akciós, valószínűleg lesz máskor is.

    Zsolton keresztül való rendelést csak ajánlani tudom. Annyi hogy a philis rendelések viszonylag lassan szokták megjönni, egy párt hetet várni kell rá.

  • godzsakattila

    2023-09-20 20:01:32

    Én is épp azt néztem, 4,48 és elvileg teljesen nyelvfüggetlen. Sose toltam még Zsolti féle Phili rendelést és igazából most is minuszba vagyok, de ennyi mondjuk már nem oszt nem szoroz ha véletlen berántanám :D :D

  • kok_o

    2023-09-19 13:02:43

    Szerintem kimondottan ötletetes játék a Café, sőt még azt is mondanám, hogy egészen jól átjön a tematika, a betakarítás, szárítás, pörkölés lépésein keresztül. A kávézókon kívül nem igazán van további kitekntés a valóságra, egyszerűen vannak különböző színű kávétermő mezők és kész. Ettől függetlenül érdekes döntések elé állít a játék, hogy mikor milyen ikont takarjunk le a felvett lappal, hogy hogyan tudjuk összahnagolni a termelési láncot, hogy a lehető legkevesebb akcióval tudjuk azt végre hajtani.

    Az biztos, hogy nem az interakció királya, de bemelegítésnek, vagy egy megszínesíteni egy szürke hétköznap estét szerintem teljesen jó.

    Egyébként a philibert.net francia webshopban most 5 euró alatti áron kapható, Magyar Zsolt csoportjában szoktak onnan közös rendelések lenni. Annyi pénzt mindenképpen megér. A teljes itthoni árán nem biztos, hogy beruháznék rá, de a használt piaco elég jó áron kapható. ;)

  • MaRo

    2023-09-18 22:48:49

    Elég nagy port kavart anno a megjelenése, legalábbis elég sokan beszéltek róla vagy talán helyesebb úgy, hogy viszonylag sokat előkerült nem hypeolt játékokhoz képest így természetesen valahol engem is izgatott a dolog és párszor már megremegett a kosár gomb fölött a kezem de mindezidáig sikerült ellenállni a kísértésnek.

    Örülök ennek a cikknek, mint ahogy az lenni szokott itt is tetszik a valóságba való kitekintés bár az nem derült ki még számomra, hogy csak a kávézók valósak vagy a kávé történetéről és fajtáiról is van-e benne bővebb információ ami szerintem sokat tudna emelni a játék fényén annak ellenére is, hogy én nem vagyok egyébként nagy kávés.

    Mostanság úgy érzem, hogy egyre inkább a konfrontatív irányba vágyakozok így meglehet, hogy ezzel a játékkal nem fogok barátságot kötni a későbbiekben sem de azért még nincs teljesen elvetve. A végső döntéshez mindenképp kutakodnom kell még a háza táján.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Café
  • Café: EXPRESSO
  • Café: Leão de Ouro Promo Card
  • Café: Lviv Promo Card