Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Sárkány Palota - Modern madzsong

Vegyél el köveket a hanyatló Sárkány Palotáról, építsd be a saját birodalmadba, erősítsd meg a lapkacsoportjaidat, emelj szentélyeket, kérd a szellemek segítségét, és járj a Bölcs Sárkány kedvében ebben a könnyen tanulható, fél-háromnegyed órás absztrakt taktikai társasjátékban!

Madzsong

A Sárkány Palota köveire pillantva mindenkinek egyből a kínai dominónak is nevezett madzsong juthat eszébe. A hasonlóság máshol is visszaköszön: mind a két absztrakt taktikai játék hosszas előkészületei során felépítünk a kövekből egy közös pályát, ahonnan majd a résztvevők szerezhetik a saját lapkáikat, amelyekből maguk előtt építenek minél több pontot érő mintákat.

Meditatív építkezés

Az aktív játékosnak el kell vennie egy elérhető lapkát a játéktér közepén felépített Sárkány Palota legfelső szintjéről. Egy kő akkor érhető el, hogyha legalább az egyik hosszanti oldala szabad. Ezután vagy még egy teljesen ugyanilyen elérhető követ vehetünk el bármelyik szintről, vagy egy szentélyt kaphatunk, vagy eldobhatjuk az imént választott lapkát egy győzelmi pontért cserébe.

Végül a megszerzett köveket be kell építenünk a saját birodalomtáblánk üres helyeire vagy képpel lefelé néző lapkáira. A lehelyezésre más szabály nem vonatkozik.

Ezután ellenőrizzük, hogy meg kell-e erősítenünk lapkacsoportokat, vagyis létrejött-e legalább négy ugyanolyan típusú kőből álló csoport. Az elemeknek oldalszomszédosnak kell lenniük, de lehetnek különböző szinteken. A megerősítendő lapkákat lefordítjuk, és bezsebeljük az értük járó győzelmi pontot – minél több elemből állt a csoport, annál több pontot szerzünk vele. Frissen megerősített kőre építhetünk szentélyt: elveszünk a saját készletünkből egy szentélyt, és az egyik imént lefordított elemre helyezzük. Hogyha különleges lapkákból állt a csoport, két szentélyt is építhetünk, hogyha pedig sárkányokból, akkor még egy plusz győzelmi pontot is kapunk.

Hogyha a Sárkány Palota már csak egy szintből áll, lehetősége nyílik a játékosoknak egy új akcióra: a sárkány megidézésére. Ekkor elvesznek egy két pontot érő jelölőt a visszaszámolás sáv jobb széléről. Hogyha felfedésre került a felkiáltójel, a kör végével a játéknak is vége. Összeadjuk a jelölőkön szereplő pontjainkat a szentélyeinkért járókkal (az első szinten lévő szentély egy pontot ér, a másodikon lévő kettőt, az ennél magasabbak pedig hármat). A legtöbb ponttal rendelkező játékos nyer, neki sikerült felépítenie a következő Sárkány Palotát.

Haladó mód: Szellemek és Sárkányok

A játék elején eldönthetitek, hogy meg szeretnétek-e fűszerezni a játékot szellem- és sárkánykártyákkal. Hogyha igen, az előkészületek során ki kell választani belőlük egy-egyet. A szellem aktiválására minden játékosnak a saját körében van lehetősége: el kell dobnia egy lefordított lapkát a birodalmáról vagy egy szentélyt a készletéből, majd végre kell hajtania a képességet. A sárkány plusz győzelmi pontokat adhat a játék végi pontozásnál.

Variációk Sárkány Palotákra

A doboz kettő kétoldalas központi táblát tartalmaz. Kettő, három és négy főhöz is tartozik egy alapoldal, de a legizgalmasabb az üres oldal. A játékszabály mutat példákat játékosszámnak megfelelő, jól működő palotákra, de megosztja az általános elvet is, amely alapján bátran tervezhetünk saját építményeket. Ennek, a szellem- és a sárkánykártyáknak, valamint a kövek véletlen elhelyezkedésének köszönhetően a játék újrajátszhatósága óriási.

Magyar Társasjátékdíj jelölt Év Játéka kategóriában

A játékszabály egy rövidke bevezetőben leírja, hogy a birodalom legősibb és legfontosabb hatalmi központja, a Sárkány Palota hanyatlik, a játékosok pedig a környező birodalmak urai bőrébe bújva igyekeznek befogadni a szebb jövő reményében elvándorlókat, elnyerni a szellemek és a Bölcs Sárkány bizalmát és támogatását, és felépíteni a következő Sárkány Palotát. Ebből a történetből a játék során semmit sem érzékelünk, a Sárkány Palota egyértelműen egy absztrakt taktikai játék.

Viszont a játék szerethetőségéről sokat elárul, hogy 2019-ben jelölték Az Év Játéka kategóriában a Magyar Társasjátékdíjjon, majd 2022-ben szóló móddal kiegészített új kiadást is kapott. A szabályok egyszerűek, az újrajátszhatóság óriási, a szellem- és a sárkánykártyák a hangulatunkhoz igazíthatóak. Az asztalkép letisztult, az inzert jól használható és mutatós, a vésett kövek minősége pedig hihetetlen – összehasonlításképpen lemértük, hogy az Azul csempéi 30 dkg-mot sem nyomnak, a madzsong szerű elemek viszont több, mint 60 dkg-mot. Bár a lapkák lefordítgatásánál nagyon óvatosnak kell lennünk, hogy a palotánk többi részét nehogy leromboljuk, a játék remek kikapcsolódást, szinte meditatív élményt nyújt. Madzsong rajongóknak kötelező darab!

Hol vásárolhatom meg?

írta -- gevanda

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

01Ápr

Marvel United - Szuperhősök, munkára!

Ismertető | 2024.04.01. 14:00:00

Bújj kedvenc Marvel hőseid bőrébe, és állítsd meg a főgonoszt!

20Jún

Sárkányok völgye - Csodás lények kavalkádja

Ismertető | 2024.06.20. 14:00:00

Hetven csodálatos lény csak arra vár, hogy csatlakozzon hozzád a Sárkányok völgyében! Szelídítsd meg őket, gyűjts varázsköveket és járulj a fenséges Örökkévaló színe elé!


Kommentek

  • mr.zehy

    2023-06-05 21:52:39

    Imádom, de sajnos mostanában ritkán kerül elő. Pedig nagyon okos és szép játék is, megérdemli a figyelmet.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Sárkány Palota