Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Vitorlát bonts! - Port Royal Big Box

Port Royal kikötőjébe befutott egy áruval megrakott galleon. A távolból már látszik egy új hajó. A parton már sorban állnak utasaid, akiket fizetségért szállíthatsz az Új világba. Bérelj fel harcosokat, teljesíts küldetéseket és kösd meg a legjobb üzleteket!

Alexander Pfister szerző munkái között olyan játékok szerepelnek, mint a Mombasa, a Great Western Trail, a Királyi Áru, és a Port Royal. A Port Royal 2014-ben jelent meg és azóta számos kiegészítő is helyett kapott az univerzumban. Azonban 2022-ben gondoltak egy nagyot, összegyűjtötték a játék összes alkatrészét, újra rajzolták kártyákat, és beleletették egy szép nagy dobozba. Ez lett a Port Royal Big Box.

A doboz az alapjátékon kívül tartalmazza a Csak még egy szerződés kiegészítőt, A kaland elkezdődik című kompetitíven és kooperatívan is játszható kampány paklit, a Vitorlát bonts című önállóan is játszható kiegészítőt és a Szerencsejátékos promólapokat.

A játékban kereskedőket alakítunk, akik a legjobb üzletet igyekeznek megkötni a város kikötőjébe befutó hajókkal, próbáljuk felfogadni a legtalpraesettebb kalózokat és nem utolsó sorban utasokat szállítatunk a világ távoli szegleteibe.

Ismeretlen vizeken

Az aktív játékos kártyákat csap fel a pakliból melyben hajókat, karaktereket, küldetéseket és adóemelés kártyákat talál. Addig húzhat, amíg szeretne, de ha két egyforma színű hajót csap fel a köre azonnal véget ér. Nem kell kivárni míg az egyszínű hajók tönkreteszik az üzletet, meg is lehet állni. Ilyenkor a felcsapott kártyákból vagy hajót visz, vagy karaktert vásárol. Ha végzett, a többiek is vásárolhatnak, de ilyenkor az aktív játkosnak is fizetni kell. Ha körbeértünk, a következő játékoson a sor.

A hajókkal mindig aranyhoz juthatunk, az aranyból meg karaktereket vásárolhatunk. Tíz karakter van és mind más képességgel bír, például a kereskedők meghatározott hajók után további aranyat adnak, a kormányzó miatt egy kártyával többet vehetünk, a senoritával olcsóbban vehetünk karaktereket. A kalózok és tengerészek kardjaikkal elűzhetnek hajókat, így megakadályozzák, hogy bebukjuk a kört.

Az utasokat, mint a pap, telepes, kapitány a felfedezőút kártyák teljesítésekor el kell dobni, amiért pénzt és győzelmi pontokat kapunk.

Amikor adóemelés kártyát csapunk fel, a 12 aranynál többel rendelkező játékosoknak meg kell felezniük a pénzüket.

A játék addig tart, míg valaki összegyűjt 12 befolyáspontot, ekkor a forduló végigmegy és pontszámítás következik. Aki a játék végén a legtöbb befolyáspontot gyűjtötte össze, megnyeri a játékot.

Csak még egy szerződés

A kiegészítő új karaktereket, hajókat, és szerződéseket tartalmaz. Az új lapok tüzérei hajók száma után plusz aranyat adnak, az új hajók pedig két játékosnak is bevételt biztosítanak.

A szerződésekhez a kártya feltételét kell teljesíteni, általában bizonyos karakterekkel kell rendelkezni, vagy hajókat elűzni. Amikor teljesül egy feltétel, a 3 kockánk egyikét a kártyára kell tenni. Ezért pénzt kapunk, a második kocka mellé már egy győzelmi pont is jár, a harmadikért pedig további 2 győzelmi pont szerezhető.

Vitorlát bonts!

Ez tulajdonképpen az alapjáték rövidített, 60 lapból álló, önállóan játszható verziója, aminek pár lapját belekeverhetjük az alapjátékba is. Egytől négy főig játszható, és a játékidő körülbelül fele az alapjátéknak.

Ebben a pakliban mindössze 3 karakter van, a tengerészek és kalózok itt is a hajók elűzésében játszanak szerepet, a kalmár pedig nem pénzt, hanem győzelmi pontokat ad a hajókért. Ebben a pakliban nincsenek küldetések, így csak a karakterekre és a hajókra hagyatkozhatunk.

A kaland elkezdődik

Egy öt fejezetből álló kampány modul vár a játékosokra, mely szintén játszható kooperatívan és kompetitíven is. Minden fejezet egy játékalkalom és szükséges hozzá az alap pakli is. Ebben a modulban is a kereskedés és a küldetések teljesítése lesz a középpontban, de ezt új utakon, új kártyák, képességek segítségével fogjátok megtenni.

Mit akartok, szárazföldi patkányok?

A Port Royal eredeti grafikája nem volt csúnya, de az új kiadás látványvilága igazán szép lett. Talán kicsit sötét, de mégis nagyon életteli, eleven illusztrációkat kapott. Maga a játékmenet egyébként nem változott.

A játék egy egyszerű „push your luck” mechanizmusra épül. Semmi mást nem kell tenni, csak kártyákat felcsapni, ezért nagyon könnyed a játékmenete. Ennek ellenére kellően összetett, sok döntési lehetőség rejlik benne: felcsapsz-e új lapot, vagy inkább megállsz, hogy milyen kártyát hagysz meg a többieknek, hogy felfedezést teljesítesz, vagy inkább hajókat űzöl el. E mellett több pontszerzési lehetőség is van, főleg, ha összekeverjük a kiegészítőkkel.

Minden játékosszámmal jól működik, és mivel az aktív játékos körében a többiek is érdekeltek, jól fenntartja a figyelmet, még akkor is, ha a játékosok különösebben nincsenek hatással egymásra. A játék hosszára 10 perccel lehet számolni játékosonként.

Az újrajátszhatóság pazar, rengeteg kártya, sok karakter és helyzet vár ránk körről körre.

A világ végén

A Port Royal Big Boxnak példaképpen kellene állnia az újrakiadások elött. Tartalmazza az összes kiegészítőt, promót, mi több, olyan látványt kapott, ami messze lekörözi az eredeti kiadást.

Könnyed játékmenet miatt családi játékként tudjuk ajánlani, de a játékban rejlő mélység, és változatosság, valamint a kampány mód miatt ideális filler haladó játékosoknak is, mi több társasjátékokkal ismerkedőknek is telitalálat lehet.

A(z) Port Royal: Big Box társasjátékot a Vagabund Kiadó webshop biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT
írta -- ARduel

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

06Márc

Dominion - Megalomán kártyajáték

Ismertető | 2023.03.06. 16:37:00

Uralkodónak lenni jó, de kicsit unalmassá válhat, ha pár nyomorult birtokon és egy adag rézen kívül nincs semmi, amit fel tudunk mutatni. Ideje elkezdeni terjeszkedni. A bökkenő ott van, hogy több környékbeli uralkodónak is ugyanezen jár az esze.

05Márc

Papírkazamaták - Kaland, játék és főleg kockázat

Ismertető | 2023.03.05. 15:12:00

Fedezd fel a kazamatát, csapd le a szörnyeket és gyűjtsd be az összes kincset. Nem kell hozzá más, csak pár dobókocka, egy ceruza, és Te!


Kommentek

 • Eyesis

  2023-03-23 14:03:15

  Ez egy igazán jó party játék, jókat lehet szórakozni, ugyanakkor lehet ügyesen taktikázni. Akár még italozás mellé is jó, de ilyen esetben én csak egy kis tasakba rakom az alapjátékot, hogy ne kellejen a nagy dobozt cuccolni.

  Sőt, a kiegészítőket még nem is igazán próbáltuk..

 • laptopzsol

  2023-03-05 07:43:46

  Nagyon jónak tűnik. Néztem videót a big box-ról. Végülis kb 3 játék 12.000 ft ért. ami nem sok. A lapok grafikája kitűnő, szépek, színesek. Mindenképpen védőzni kell. Nálam felkerült a meg vásárólandó játékok közé.

 • ervin.toth

  2023-03-03 12:19:55

  Köszi az ismertetőt. Érdekes játéknak tűnik. Jól hangzik, hogy kooperatívan is lehet játszani. Valóban nagyon szép, és még az ára is szerintem elfogadható.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

 • Port Royal: Big Box
 • Port Royal