Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Betta – alias sziámi harcoshal

Rendezd a bettákat különböző mintákba ebben a könnyen tanulható, húszperces, absztrakt fillerben, és legyél Te a nap dolgozója Betti Kedvencei állatkereskedésben!

Bolti eladók játékmód

A Betta bolti eladók játékmódját 2-4 fő játszhatja. Az előkészületek során kitesszük a közös térre a pontozótáblát, játékosszámnak megfelelő számú akváriumlapkát és hat mintázatkártyát. Mindenki választ egy színt: a pontjelző fa halacskákat a pontozótáblához készítjük, majd elvesszük a színünknek tizenkettő halkártyáját. Megkeverjük a saját paklinkat, kettő lapot száműzünk a játékból, egyet pedig képpel felfordítva egy üres akváriumra teszünk. A többi tíz lapból képpel lefelé fordított húzópaklit alkotunk, majd kezdésként hármat felhúzunk. Aki legutóbb járt állatkereskedésben, kezdheti is a játékot.

Az aktív játékos lehelyez egy halkártyát a kezéből egy még nem teli akváriumra. Hogyha üres akváriumba költöztettünk halakat, két pontot kapunk, hogyha pedig sikeresen kialakítottunk egy mintázatkártyán látható mintázatot, az ott szereplő pontot zsebelhetjük be. Hogyha több alakzatot is sikerült kirajzolnunk, csak a legtöbbet érő pontszámát kapjuk meg, a számok nem adódnak össze.

De hogy is rajzolunk ki egy mintázatot? Hogyha azonos színű betták találhatóak az akváriumnak a fehérrel jelölt mezőin, és ezekből legalább az egyiket most helyeztük le. A minták forgathatóak, és akkor is jár érte a pont, hogyha már azelőtt is ki volt rajzolva, hogy mi felfrissítettük volna.

Ezután húzunk egy új lapot a paklinkból, hogy ismét három legyen a kezünkben.

Amint betelnek az akváriumok – azaz nincs egy szabad, hal nélküli kék mező sem -, vagy minden játékosnak csak két lapja maradt, a játék véget ér.

A játék végén lepontozunk minden akváriumot egyesével: a játékos annál több pontot kap, minél több saját színű bettája úszkál benne. Döntetlen esetén az nyer, akinek a legtöbb hala él az akváriumokban, hogyha pedig továbbra is fennáll az egyenlőség, akkor akinek a legtöbb halacskája élvezi a legértékesebb akvárium vizét.

Verseny Bettivel játékmód

A versenybe a bolt tulajdonosa, Betti is beszállhat. Ez a játékmód öt fősre bővíti a Bettát, de akár két fővel is játszható. Bettinek nincs saját színe, az ő pontjelzője szürke, a kártyáin pedig mind a négy színű hal egyenlő arányban szerepel. Ő az előkészületek során nem tesz ki kártyát egy akváriumra sem, de három lapot száműznie kell a játékból – így ő is kilenc lapos paklival bír -, és ő lesz a kezdőjátékos.

A játék során úgy játszik, mint bármelyik másik eladó: igyekszik üres akváriumokba elsőnek halat beköltöztetni, és mintákat kirajzolni minél több pont reményében.

A játék végén Betti az üresen maradt akváriummezőkért kap pontot: minél kevesebb üres hely maradt, annál több pont jár neki, viszont hogyha egy akvárium teljesen megtelt, nem kap egy pontot sem (biztosan nem örül neki, hogy a bettái túlzsúfolva élnek). Hogyha Betti döntetlenben nyerne, akkor ő lett az első (végülis az eladók sikerén is a bolttulajdonos keres a legtöbbet).

Egyszemélyes játékmód

A legújabb trendekhez hűen a Betta egyedül is játszható. Ekkor három akváriumot igyekszünk minél több pontért feltölteni. Összekeverjük a négy színes halpaklit, és tizenöt lapból képpel lefelé húzópaklit alkotunk magunknak. Szokásos módon három kártyával kezdünk, a körükben egyet lehelyezünk, pontot zsebelhetünk be, majd egy új lapot felhúzunk. A játék akkor ér véget, ha minden kártyánkat letettük, vagy ha minden akvárium megtelt. Mivel nincs saját színünk, a játék végi akváriumpontozásnál minden akváriumnál egymástól függetlenül kiválaszthatjuk a legtöbb pontot adó bettát – tehát amelyikből a legtöbb van. A pontszámunk megmondja a beosztásunkat.

Fém doboz és papírlapok

A gyönyörű fém doboz, a fa halacskák és az egyedi játékmenet keltette fel a figyelmemet. Olyan, mintha tetrisz-szerű alakzatokat kéne kirajzolnunk egy négyszög-rácson lyukas kártyák segítségével. A Betta a hosszához és az összetettségéhez képest kicsit drága, de láttunk már másik fillert is 8.000 Ft felett. Az ára és a fém doboz magas minőséget sejtetett, de kibontásnál hatalmasat csalódtunk. Először is, nem tudom, ki hogy van vele, de én nem szeretem a kelleténél nagyobb dobozokat – több alkatrészt sejtet, és feleslegesen sok helyet foglal. De ez ízlés kérdése, és ez legyen a legnagyobb gond. Viszont a halkártyák… Vékonyak és a csúszósak, keverésnél és húzásnál összegabalyodnak. Extra óvatosan kell velük bánni, nehogy elszakadjanak. Sajnos ez az óvatoskodás és odafigyelés elrontja a játékélményemet, nem engedi, hogy magával ragadjon a flow. Hogyha Téged nem zavar, hogy a szokásosnál jobban oda kell figyelni a mozdulataidra, és túllendülsz azon is, hogy mégis mi kerül ennyibe ezen a játékon, akkor egy próbát megérhet a Betta, mert a játék egyedi, a rácsos mintarajzolás ötletes, az asztalkép szép, a doboz pedig szuperül mutat a polcon.

Hol vásárolhatom meg?

írta -- gevanda

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

22Márc

Cascadia vadvilága: Új tájakon

Ismertető | 2024.03.22. 14:00:00

2022 év játéka még nagyobb újrajátszhatósággal és mélységgel, akár hatan is!

27Márc

Waterfall Park – „Én azt neked oda nem adom…”

Ismertető | 2024.03.27. 14:00:00

"-Add nekem 3 pénzért! -Áhh annyiért oda nem adom, adj érte 6-ot! -Én 3-at adok érte, meg két bárt, és nem kell Józsinak eladnod!" Ilyen és ehhez hasonló párbeszédekre számíthattok a Waterfall Park játék közben!


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Betta