Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Gondold ki! - "Ország, város, fiú, lány, ..."

Tudsz mondani egy műszaki eszközt "G"-vel? És egy foglalkozást "Ü"-vel? Na és mindezt úgy, hogy te legyél a társaságból a leggyorsabb? Ha gyerekkorodban szeretted az ország-várost, akkor most itt a lehetőség partijáték formájában újra elővenni.

Tárgy, amit a családod nem birtokol

A Gondold ki! egy 2-10 fős partijáték, melyben jó esélyekkel indulsz a győzelemért, ha gyorsan vág az eszed. Egy egyszerű kártyajáték, amely 48 betűkártyát és 60 témakártyát tartalmaz (melyek túlmennek az "ország" és a "város" kategóriákon), a szabályok magyarázata pedig nem tart tovább 3 percnél.

Az előkészületek pikk-pakk megvannak: keverjétek meg a két paklit, majd helyezzétek képpel lefelé az asztal közepére. Állítsatok be 1 perces stopperórát (a félreértések elkerülése végett: ez nem a szabálymagyarázónak szól, hanem a játékosoknak), válasszatok véletlenszerűen kezdőjátékost, és indulhat a fejtörés!

Valami, amit egy bevásárlóközpotban megvehetsz

Az aktív játékos felfedi a témakártyát, hangosan felolvassa, majd a pakli mellé helyezi. Amennyiben bárkiben kérdés merülne fel az adott kategóriát illetően, azt ekkor meg lehet vitatni. Ezek után felfedi a betűkártyát is, méghozzá úgy, hogy mindenki jól láthassa, és senki se tegyen szert előnyre. Ekkor indul a verseny: aki a leghamarabb mond a megadott kezdőbetűvel az adott témakörbe illeszkedő szót, az megkapja a témakártyát, és ezzel együtt az azon szereplő csillagoknak megfelelő pontszámot is. A következő fordulóban ő lesz az aktív játékos.

A témakártyák ezeken felül háromféle (piros betűvel jelzett) speciális feadványt is tartalmaznak:

  • Ki lesz az utolsó?
  • Ki mond hosszabbat? / Ki mond rövidebbet?
  • Ki mond többet?

Ezek felfordításakor egy újabb témakártyát fedünk fel, majd ezután jöhet a betűkártya is. Aki a fordulót megnyeri, az mindegyik felfedett témakártyát magához veheti.

Ki lesz az utolsó?

Ennél a feladványnál a leggyorsabb játékos bemondja az általa kigondolt szót, majd szééépen... laaassan... elszámol 5-ig. Ha valaki más ezalatt szintén mond egy helyes szót, akkor ő kezd el számolni 5-ig, és így tovább, egészen addig, amíg már senki sem tud helyes választ adni a megadott időn belül. A témakártyák a legutolsó játékoshoz kerülnek.

Ki mond hosszabbat? / Ki mond rövidebbet?

Hasonlóan az előbbi módhoz, itt is az első játékos elkezd 5-ig számolni, azonban itt a következő szónak az előbbinél több(/kevesebb) betűből kell állnia. Például a "Ki mond rövidebbet?" témakártya után a "Kitalált karakter" kerül felfedésre a "H" betűvel. Ekkor Anna mondja elsőként, hogy "Hugrabug Helga", majd elkezd számolni... 1... 2... 3... Majd Géza rávágja, hogy "Han Solo". 1... 2... Ekkor Liza bekiabálja, hogy "Hulk". Mivel ennél rövidebb szó senkinek sem jut eszébe, ezért Liza viszi el a témakártyákat.

Ki mond többet?

A "Ki mond többet?" kártya felfedése után a forduló lényegesen másképp folytatódik. Az újabb témakártya felfordítása után a játékosok elkezdenek licitálni, hogy mennyi, ebbe a kategóriába tartozó szót tudnának mondani egy percen belül, az egyelőre nem ismert kezdőbetűvel. Az óramutató járása szerint haladunk körbe, és a következő vagy rálicitál, vagy passzol. Ez addig folytatódik, míg egyetlen bátor (vagy inkább vakmerő) jelentkező kivételével mindenki passzol. Ezt követően felfedjük a betűkártyát, elindul a stopper, és számoljuk a helyes szavakat. Például Ádám vállalta, hogy 8 márkanevet mond "U" betűvel egy perc alatt.

  • Amennyiben teljesíti a vállalását, megkapja a témakártyákat, és ezzel a rajtuk lévő pontokat.
  • Kudarc esetén a betűkártyát kapja meg, amely -2 pontot ér. (Ahogy a bölcs magyar mondja: sokat akar a szarka, de nem bírja a farka.)

A játék akkor ér véget, amikor az utolsó betűkártyát is felfordítottuk. Ekkor mindenki összeszámolja az összegyűjtött pontjait, és aki a legtöbbet gyűjötte össze, az lesz a boldog nyertes.

Valami, ami a játékokhoz kapcsolódik

A Gondold ki! egy aranyos kártyajáték, mely akár igen nagy társaságokkal is játszható, és egészen kis helyen is elfér, így könnyedén magunkkal vihetjük utazáskor, nyaraláskor is. Engem egy kompakt Címkére emlékeztet, így ha valakinek ez utóbbi nagy kedvence, és mérgelődött már amiatt, hogy miért kellett ilyen nagy doboz hozzá, akkor a Gondold ki! egy nagyszerű kisméretű, hordozható verziója lehet.

Érdemes a beszerzés előtt figyelembe venni, hogy ez egy gyorsasági és műveltségi játék, ezek minden előnyével és hátrányával együtt. Főleg nagyobb társaságnál fordulhat elő, hogy valaki idejekorán feladja, mondván, hogy neki ez úgysem megy, nem elég gyors hozzá. Az ajánlás szerint már 7 éves kortól játszható, viszont én ennél idősebb korban javasolnám csak, mivel sok olyan kategória van benne, amellyel ilyen fiatalon még valószínűleg nem lesz tisztában, vagy nem fog tudni tetszőleges betűvel szót mondani hozzá.

Amennyiben szereted, ha egy partijáték megmozgatja az agytekervényeidet, gyorsan vág az eszed és nagyobb társaságokkal is össze szoktál ülni, a Gondold ki! tökéletes társad lehet.

Hol vásárolhatom meg?

írta -- Cygnus

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

01Ápr

Marvel United - Szuperhősök, munkára!

Ismertető | 2024.04.01. 14:00:00

Bújj kedvenc Marvel hőseid bőrébe, és állítsd meg a főgonoszt!

18Máj

Szupercsapat! - Strandkupa: Paklimenedzselés akár tizenhatan

Ismertető | 2024.05.18. 17:03:00

A Szupercsapat! áttematizált változatában új csapattagok érkeznek, esélyt kapunk híres edzőként is kipróbálni magunkat, másik dobozzal kombinálva pedig már tizenhatan is részt vehetünk a gigászi bajnokságon!


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Gondold ki!