Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Project L - 3D tetrisz

A Project L egy könnyen tanulható, fél órás, absztrakt társasjáték 1 - 4 fő részére, ahol a játékosoknak tetriszelemek segítségével kell feladványokat megoldaniuk.

„L”„Ő” készületek

A Project L előkészületei során paklit képzünk az összes fehér hátoldalú és játékosszámnak megfelelő számú fekete hátoldalú feladványból, majd mind a kettőből felhúzunk a játéktér közepére négyet-négyet. Kirakjuk a poliominóelemeket, amelyekből kezdésként minden játékos kap egy egyes és egy kettes szintűt, egy segédlet kíséretében.

A játékos köre

Az aktív játékos három akciót hajthat végre a körében a felsorolt lehetőségek közül:

  • elvehet egy egyes szintű tetriszelemet a közös készletből,
  • fejlesztheti egy saját elemét: lecserélheti azt egy másik, maximum egy szinttel erősebb elemre,
  • elvehet egy rejtvényt – ügyelve rá, hogy maximum négyen dolgozhat egyszerre,
  • rárakhat egy maga előtt fekvő feladványra egy elemet,
  • vagy mesterakció keretein belül egy-egy elemet minden maga előtt lévő feladványra rakhat.

Mesterakciót körönként maximum egyszer alkalmazhatunk, a többit viszont egy körben akár többször is választhatjuk.
Felhúzott feladvány nem dobható el, csak a teljesítésével szabadulhatunk meg tőle, a rárakott elemek pedig nem mozdíthatóak el, és le sem vehetőek a rejtvényt megoldásáig.
Egy elem szintjét az határozza meg, hogy hány mezőt tudunk lefedni vele: a sárga kis négyzettel egy mezőt, így ez egyes szintű elem, a zöld téglalappal kettőt, a kék téglalappal és a napsárga "L" alakkal hármat, a maradék öt típusúval pedig négyet.

Amikor egy rejtvény süllyesztett fehér része megtelik tetriszelemmel, akkor az teljesítve lett: visszakapjuk a kitöltéséhez felhasznált elemeinket és a lapkán látható jutalmat, majd félrerakjuk a lapkát a győzelmi pont halmunkra.

Ha a fekete húzópakli elfogy, lejátszunk egy utolsó fordulót, majd jön a rendrakás: mindenki befejezheti az előtte fekvő feladványokat a rendelkezésére álló elemeivel - minden egyes felrakott elemért egy pontot veszítve. Pontozáskor mindenki összeadja a teljesített rejtvényeiért járó pontokat, és a legtöbbel rendelkező játékos nyer.

Mesterséges int”L”igencia

Az egyszemélyes játékmódban tizenöt fehér és tíz fekete feladvány kerül egy pakliként játékba, amelyből kilenc feladványt kell felfordítva háromszor hármas alakzatban a játéktér közepére helyeznünk. Egy-egy egyes elemet a két szélső oszlopra, két egyest pedig a középső oszlopra kell helyeznünk. Nehézségi szinttől függően adjunk a képzeletbeli ellenfelünknek hat, három vagy nulla egyes szintű alkatrészt, mi pedig vegyük el a szokásos egy egyes és egy kettes elemet.

A saját körödben egy módosítás történik csak a többszemélyes módhoz képest: amikor elveszel egy feladványt, akkor az adott oszlopról egy alkatrészt az ellenfél készletébe kell raknod.
Az ellenfél minden körben elveszi a legtöbb pontot érő feladványt a kínálatból, amelyet egyből megoldott feladványként kezelünk, és a győzelmi pont kupacába tesszük. Az adott oszlopra rakd rá az ellenfél készletéből az összes alkatrészt - ha nincs szabad eleme, akkor a szomszédos oszlopokról tegyél át. Ha egy oszlopon van alkatrész, az zároltnak számít, onnan nem vehet el lapkát. Ha mind a három oszlop zárolt, akkor a körében vegyél le egy-egy alkatrészt mind a három oszlopról, és tedd vissza a közös készletbe.

Hogyha elfogy a húzópakli, lemegy még egy forduló, majd rendrakást követően jön a pontozás. Miután kiszámítottad a megszokott módon a pontodat, vonj le annyit, amennyit az előtted maradt megoldatlan feladványaid érnek. Ha több pontot értél el képzeletbeli ellenfelednél, nyertél.

Plusz variánsok

A játékszabály tartalmaz egy QR kódot, amelyet felkeresve a játék több variánsával találkozhatunk – a leírások angol és olasz nyelven érhetőek el. A „Scoring” verzióban plusz pontszerzési lehetőség tárul elénk: a játék elején mindenki kiválaszt egy elemfajtát, amely a játék végén darabonként egy pontot fog érni neki, ha az saját készletében vagy egy feladványán pihen.

A „Piece Unlocking” verzióhoz szükség lesz játékosonként egy „unlock sheet” nyomtatására vagy megrajzolására. Ezen a lapon hét hely vár egy-egy poliominóelemere: ha a győzelmi pontot lefedve rárakja a játékos a megfelelő elemet, megkapja a fölötte látható nagyobb alkatrészt. Ha élelmesen használjuk az új lehetőséget, elég sok győzelmi pont ütheti a markunkat a játék végén a fel nem használt lehetőségeknek köszönhetően.

Az „Aggressive” verzió két fős játék esetén alkalmazható, és a játékosok közti interakcióval együtt a konfrontációt is bevezeti: amikor elkészülsz egy feladvánnyal, egyből rálősz ellenfeledre. A sebzés mértéke a kirakott feladvány győzelmi pontjával egyezik meg, egy akciót felhasználva pedig eggyel erősebbé is teheted támadásodat. Ellenfeled már kirakott feladványai győzelmi pontjaival tud védekezni – a védekezés érétke eggyel nagyobb a lapka győzelmi pont értéknél. Ha a támadást valaki nem tudja kivédeni, veszít.

Az itthon még nem kapható Ghost piece” kiegészítő hat fősre bővíti az alapjátékot, ehhez elérhető az interneten egy „Line Clear” variáns is.

Letisztult logika

Már előre sejthető, hogy szuper játékról van szó, hiszen a Project L-t 2020-ban Golden Geek Awards díjra jelölték Light Game of the Year kategóriában. Ez az absztrakt játék egy letisztult, minimalista asztalképet tár elénk. A szabályok nagyon egyszerűek, pár perc alatt könnyedén megtaníthatóak bárkinek, és már az első körtől élvezetes kikapcsolódást nyújt a parti. Bár a játékban szükség lesz logikus gondolkodásra és előre tervezésre, de nem agyégetős darabról van szó, fárasztó hétköznapi estékre és kezdő játékosoknak egyaránt kiváló választás. A komponensek minősége kiváló, a feladványok vastag kartonból készültek, a bemélyedések megakadályozzák a poliominóelemek elcsúszását, a műanyag elemek fogdosása és pakolgatása pedig szuper érzés. Általában nem szeretek egyedül játszani, de a Project L egyedül játszható verzióját nagyon élveztem, és többször is leültem elé egymagam, eddig talán a legjobb egyszemélyes játék, amit valaha próbáltam.

A(z) Project L társasjátékot a Gémklub biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT
írta -- gevanda

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

27Máj

Mystery: Szuperhősrejtély - Ennek a képregénynek te lehetsz a hőse!

Ismertető | 2024.05.27. 18:29:00

A Bajnokok Légiója toboroz: különleges képességű embereket keresnek, akiket spéci szuperhőssé képezve felvehetik a harcot a bűnözőkkel szemben.

22Máj

Dűlőre jutunk - Magyar palackba magyar bort!

Ismertető | 2024.05.22. 20:20:00

Vörösbor, fehérbor, rozé… készíts annyi bort, amennyit csak tudsz, hogy te teljesíthesd a legjobb megrendeléseket! De vigyázz, a dűlők közösek, és ha nem figyelsz, valaki más fogja őket leszüretelni!


Kommentek

  • gyd

    2022-07-19 07:09:59

    Engem valahogy pont ez a letisztultság fogott meg. Persze leginkább azután, miután megnéztem, mit tud a játékmenet.

    Aztán volt lehetőségem kipróbálni, és általában annyira nem vagyok oda a poliominós játékokért, de ez valamiért nagyon bejött.

    Persze az kérdés számomra, hogy mennyi mélység, és ezáltal időtállósád van a játékban.

  • MaRo

    2022-07-18 23:33:24

    Elolvasva a cikket az az érzésem, hogy ez tipikusan az a játék ami mellett az emberek és jó eséllyel én is elmennek. Az egész annyira egyszerű, nonszensz és retro, hogy semmi extra.

    Ugyanakkor ha a csillagok úgy állnak és az ember mellé ül akkor meg az esetek többségében úgy szippantja be, mintha más nem is létezne és egyszerűen nem bírja elengedni.

    Ahogy olvastam első nekifutásra nem biztos, hogy mindent megértettem de pár fontos dolgot azért elcsíptem.

    Az egyik ilyen a már említett kialakításból fakadó időtállóság igen praktikusan megoldott játéktérrel ami azon kívűl, hogy segíti az átláthatóságot és keretet ad még vizuálisan is szép.

    A másik szerintem nagyon fontos momentum a több játékmód belecsempészése ami kicsit olyan mint a régi társasgyűjtemény vagy épp tetris, egy játék sok féle játékra.

    Én mindig úgy voltam a tetrissel, hogy ha leültem vele akkor nagyon sokáig lekötött így nem kétlem, hogy ez a játék visszahozná ezt az élményt és nehéz elhinnem, hogy bárki csalódna benne.

    Nekem egyébként a doboz adja az egyik legkettősebb hatást. Egyfelől olyan semmilyen, nem figyelemfelkeltő a mai csillivilli vagy épp grafikai csodákhoz képest.

    Másfelől azonban van egy letisztult amolyan futurisztikus hatása is ami meg mégis vonzza az ember fantáziáját. Igaz a cím és a borító nekem valami sci-fi érzést ad így egyben pedig köze sincs hozzá de manapság szerintem kevés ember asszociálna tetrisre bár ki tudja, lehet én vagyok vele így csak.

    Nekem az ár és a beltartalom valahogy nem tűnik úgy mint ami egyensúlyban van pedig tényleg úgy érzem sok munka van benne és megtöbb lehetőség.

  • csongrady.p

    2022-07-18 19:24:35

    Nagyon beleillik a mostani modern letisztult designba, mégis van benne valami retro .. de lehet csak nekem. Talán mert a legkisebb sárga elem egy régi gyerek rágóra emlékeztet 🙂

    Nagyon jó hogy a játék nem bűntet hanem csak ad mindig új tetrisz elemeket. A mester akció külön kihívás lehet azoknak akik keresik az extra kihívást és begyűjtenek akár 3-4 lapkát is.

    Külön jó hogy süllyesztettek a kihívás minták, így nem kell nagyon felni attól hogy elcsúszkálnak a már berakott elemek.

  • adrianbalazs1991

    2022-07-17 10:26:27

    Jelenleg ez a kedvenc játékom. Egyszerű, de mégis élvezhető. Munka után nagyon jó kikapcsolódás számomra. Emellett tetszik a letisztult formavilága is. Kicsit olyan érzésem van, mintha egy retro játékkal játszanék.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Project L