Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Ti írtátok! - Pagodák kertje

A játék leírása szerint legendák szólnak egy pagodáról, amely olyan magasra nyúlik, hogy a csúcsa az égbolt tetejét karcolja. Réges-régen a királynő és hívei építtették fel ezt a különleges épületet, ami évtizedeken át volt a királyság legszebb ékköve.

A játék leírása szerint legendák szólnak egy pagodáról, amely olyan magasra nyúlik, hogy a csúcsa az égbolt tetejét karcolja. Réges-régen a királynő és hívei építtették fel ezt a különleges épületet, ami évtizedeken át volt a királyság legszebb ékköve. Ám az idő eljárt a királynő felett, így versenyt hirdetett utódja kijelölésére. A verseny célja, hogy a pagoda köré a legszentebb kertet építsék fel a jelentkezők. A végső döntést az évszakok négy istene hozza meg. Szóval neked kell a legügyesebb kertésznek lenned és bíznod isteneid jóakaratában.

A játék elején kapsz öt véletlenszerűen kiválasztott kártyát, ez a kezdő kezed, amit titokban tartasz. A későbbiekben is, minden körben öt kártyából gazdálkodsz, négy akció típusból választhatod ki, hogy melyik három akciót hajtod végre, de többször választhatod ugyanazt az akciót. Minden akcióhoz egy kártyát kell majd kijátszanod.

A kártyák feléd néző oldalán a kártya erőforrásigénye és egyéb végrehajtható műveletek ikonjait találod, a másik oldalán pedig egy tájkép részletet. A célod, hogy minél több és nagyobb tájképet (kertet) hozz létre, amiért elnyered az istenek jóindulatát, pontok formájában. Kettő, három, négy és öt kártyából összeálló tájképeket fogsz megalkotni, de vigyázat, mert minden kártyának pontos helye van az egyes tájképeken és csak a megfelelő darab fog odailleni. Az építkezéshez szükséged lesz a megfelelő erőforrásokra (kő, víz, fa, növények) és egy jó kis talicskára is! A fenséges pagoda fogja mindig megmutatni neked, hogy az adott körben milyen erőforrásokhoz juthatsz, tehát elég gyakran fogja mindenki forgatni az épületet.

A négy akció lehetőség, amit variálhatsz: 

  • Alapozás: ilyenkor lefektetsz magad elé egy kártyát, amire az adott tájképhez szükséges erőforrásokat gyűjtheted majd, egy másik akció segítségével
  • Forgass és gyűjts: kártyád ikonjának megfelelő módon forgathatsz egyet a pagodán, majd a megfelelő irányból kezdve a pagoda feléd eső oldaláról begyűjtheted az erőforrásokat, de csak annyit amennyi elfér a tárolódban (soha nem lesz elég helyed :))
  • Vegyél magadhoz 1 db, bármilyen erőforrást: ha a pagodában nem pont azt, vagy nem pont annyit kaptál, mint amire vágytál, akkor itt a remek lehetőség, hogy szabadon válassz egy erőforrást, amit egyenesen a kertedbe rakhatsz le. Lehet, hogy pont ezzel készül el a tájképed egy részlete? Akkor pláne jó választás ez az akció.
  • „Talicskázz”: az eddig megszerzett minden erőforrásodat szabadon átrendezheted: akár a tárolódból átrakhatod őket az alapzatkártyáidra (hogy legközelebb újabb erőforrást gyűjthess a tárolódba), akár áthelyezheted azokat az alapzatkártyáid között.

Ha jól kombinálod a fenti akciókat szépen összegyűjthetsz minden szükséges erőforrást az alapzatkártyán, ezzel el is készült a tájkép részlet és a helyére rakhatod (ez nem számít külön akciónak!). Minden elkészült tájkép részlet után egyet léphetsz előre a megfelelő istensávon. Sőt minden korábban elkészült tájkép részlet után, ami ugyanezen nagy tájképhez tartozik léphetsz egyet újra. Így nem elhanyagolható mértékben léphetünk előre egy öt kártyából álló tájkép utolsó darabja után, ráadásul, ha egy tájkép teljesen elkészül, választhatunk magunknak további előnyöket biztosító bónuszlapkát is (extra pont a játék végén, extra nyersanyag azonnal vagy extra hely a tárolódban). A köröd végén pedig újra öt lapra egészíted ki a kezed.

A pontgyűjtés módja további, igen különleges taktikai lehetőséget is tartogat ugyanis, ha a pontozósáv legnagyobb értékű kockáján állsz akkor már nem tudsz előrébb jutni és több pontot szerezni, ellenben ilyenkor az adott sávon lévő összes többi ellenfeledet visszaléptetheted eggyel. Így előfordulhat, hogy valakit teljesen „lelöksz” a pontozósávról, így ő már a játék során egyáltalán nem szerezhet több pontot, ezen az istensávon.

            A játék akkor ér véget, amikor valaki megépít adott számú tájképet (ez a játékosszámtól függ). Nem meglepő módon a játékot az nyeri, aki a legtöbb pontot gyűjti, ez alapvetően az istensávról fog összejönni, de pár plusz pont szerezhető az extra bónuszlapkáról is.

            A játék során érdemes elengedni azt a vágyat, hogy mindent te irányíts, mert úgy sem fog menni, főleg négy játékos esetén. Alapvetően taktikai lépésekre van lehetőség, de így is lesz bőven min gondolkodni. A Pagodák kertjében - könnyed jellege ellenére - valójában rengeteg nehéz döntést kell majd meghoznod: minden lapod három dologra lesz felhasználható, így egy lap kijátszásával két másik lehetőséget eldobsz magadtól, ugye milyen fájdalmas? :) Egyébként meg ott a szép asztalkép mellett elérhető zen állapot és az elmélyült kertépítés.

Társasjáték adatlap -akciós árak-

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

27Jún

Walking in Burano - Nyáresti séta Olaszországban

Ismertető | 2024.06.27. 14:00:00

Színes házakkal szépítjük az olasz sziget, Burano utcáit, miközben igyekszünk megfelelni a helyi kritériumoknak és elnyerni a turisták elismerését.

20Jún

Sárkányok völgye - Csodás lények kavalkádja

Ismertető | 2024.06.20. 14:00:00

Hetven csodálatos lény csak arra vár, hogy csatlakozzon hozzád a Sárkányok völgyében! Szelídítsd meg őket, gyűjts varázsköveket és járulj a fenséges Örökkévaló színe elé!


Kommentek

  • armin.d.ivan

    2022-03-23 18:17:13

    Reflexshop csomagolássérült akcióban sikerült beszerezni, mert már jó ideje nézegettük, de nem akaródzott teljes áron megvenni 😅
    Nekem volt két kérdésem a szabályokat illetően, mert nem volt tiszta, hogy forgatás után melyik szinttől kezdve kell begyűjteni a dolgokat, illetve a csoportosításnál nem tudtuk, hogy mindent szabad-e.
    Nagyon sokszor előkerül, igazi békés, szép játék, amit élmény elővenni minden alkalommal.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Pagodák kertje