Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Mackók és méhek – Medvetudósok mézkutató versenye

A Mackók és méhek egy könnyen tanulható partijáték 2-5 fő részére, 20-30 perces játékidővel, magával ragadó, vidám grafikával. A játékosok egymással versengve, medvetudósokként próbálják a legfinomabb mézet előállítani és egymás lépéseit kiszámítani.

Előkészületek

A Mackók és méhek előkészületei során a játéktérre helyezzük a méz-, rajzás- és tapasztalatjelölőket, majd a súgó kártyát, amelynek bal oldalára a mézpakli, jobb oldalára pedig a kutatáspakli kerül.

A rajzáskártyákból minden játékosnak osztunk egyet, majd az adott kártya alapján mindenki elvesz megfelelő számú  fából készült mézjelölőt, és húz adott számú kártyát tetszés szerinti paklikból. Az imént szerzett kártyákat a rajzáskártyával együtt a kezünkbe vesszük.

Méhészkedés

Egy kör során minden játékos maga elé helyez lefordítva egy lapot a kezéből. A lapok felfedése egyszerre történik, a végrehajtásuk pedig típus szerint meghatározott sorrendben.

Először a mézkártyák kerülnek szimultán végrehajtásra: mindenki megkapja a megfelelő számú mézjelölőt, majd mézpróbát hajt végre. A próba során minden maci, aki előtt hétnél több mézjelölő van, sajnos elcsábult, és felfalta az összes mézet. A jelölők visszakerülnek a közös készletbe, viszont cserébe kapunk egy tapasztalatjelzőt.

Ezután jönnek a kutatáslapok, növekvő sorrendben végrehajtva: a játékosok felhúzzák az adott számú lapot tetszőleges paklikból, ügyelve rá, hogy kilencnél több lap nem lehet a kezükben.

Újabb mézpróba után a rajzáskártyák következnek, szintén növekvő sorrendben: a szabadon repülő méhraj a legfinomabb méz felé fogja venni az irányt. A méhecskék azt a játékost választják, akinek a legtöbb méz- és tapasztalatjelölője van. A raj megeszi az összes mézet, így a játékosnak a mézjelölőket el kell dobnia, viszont kap egy rajzásjelölőt. A játék értékeli a bátorságot, így, ha valaki kijátszott egy rajzáskártyát a körben, de nem jutott egy méhrajhoz sem, fájdalomdíjként kaphat egy mézjelölőt, vagy húzhat egy lapot.

A kijátszott lapok a játékosok saját dobópaklijuk tetejére kerülnek, kivéve a rajzáskártyák, azokat mindenki visszaveszi a kezébe. Az eldobott lapjaink nem fognak visszakerülni hozzánk, új lap szerzése csak a kutatáskártyákkal lehetséges.

Amikor egy játékos az ötödik méhrajt vonzotta szerencsésen magához, a játék véget ér a győzelmével.

Jószomszédi (v)iszony

A mézkártyák biztosítanak fix számú mézet, a kutatáslapok pedig fix számú új lapot, de mind a kettő adhat továbbiakat bizonyos feltételek esetén. A feltételeknek lehet köze a szomszédunk által kijátszott laphoz vagy a dobópaklink felső lapjához. Egyes kártyák mézet is ajándékoznak a mellettünk ülőnek, így próbálva elcsábítani a macijukat. Ezek a kiegészítések plusz taktikázási lehetőséget biztosítanak, így adva mélységet a játéknak. Izgalmas, ahogy próbáljuk megfejteni az ellenfeleink következő lépését, és közben a lehető legkiszámíthatatlanabbul viselkedni. Bár a játékot két főtől már lehet játszani, a szomszédok hatása sokkal izgalmasabb több játékos esetén, a játékélmény összehasonlíthatatlanul fordulatosabb három főtől.

Kisebb baráti összjövetelekre, akár a társasjátékok világában kevésbé jártas szeretteink bevonására alkalmas darab az egyszerű szabályainak és kiváló hangulatának köszönhetően.

A(z) Mackók és Méhek társasjátékot a Gémklub biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

29Máj

Kib@szodt dilemma - Kínos szituk, elcseszett döntések

Ismertető | 2024.05.29. 14:00:00

Te bevállalnád, hogy ..., de...?

25Jún

Tavaszi Karnevál Juharvölgyben

Ismertető | 2024.06.25. 17:14:00

Itt a Tavaszi Karnevál napja. A felnőttek készülődnek, a gyerekek pedig az erdőben kutakodnak hozzávalók után, melyekből szebbnél szebb meglepetéseket készítenek. Gyűjtsd össze barátaidat és kószáljatok az erdőben, és kutassátok fel a völgy kincseit.


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Mackók és Méhek