Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

WAU kártyajáték – Nem csak a cicásoké a világ!

A társasjátékpiac tele van cicás játékokkal, kutyásokat pedig alig találni, pláne felnőtt korosztály számára is élvezhetőt. A hiánypótló WAU kártyajáték az örökbefogadás és a felelős állattartás jelentőségére szeretné felhívni a figyelmet. A játékot tervező fiatal magyar pár fontosnak tartja, hogy a gazdák jól bánjanak kiskedvencükkel, és szeretettel árasszák el őket.

Áttekintés

A WAU egy könnyen tanulható, konfrontatív kártyajáték, 2-5 fő részére, rövidebb játékidővel. A játék célja öt boldog kutyus gazdájává válni.

A játék két pakliból áll: narancssárga és kék hátoldalú kártyákból. A narancs kutyuskártyák jelképezik a menhelyet. Minden kutyának van neve, némelyiknek pedig speciális képessége is. A kék lapok segítségével tudunk kutyákat örökbefogadni és boldoggá tenni, valamint ellenfeleinket hátráltatni a gazdivá válás folyamatában.

Felelősségteljes gazdává válás

Az előkészületek pillanatok alatt elvégezhetőek: különválasztjuk a kék és narancssárga hátlapú kártyákat, alaposan megkeverjük a két paklit, majd minden játékos kap öt kék kártyát, és kezdődhet is a versengés!

Egy játékos a körében egy akciót hajthat végre. Kutyust örökbefogadni három csontlóvéért vagy négy szeretetkártyáért tudunk. Örökbe fogadott pajtásunkat szeretetkártya segítségével tudjuk boldoggá tenni. A jutifali kártya kijátszása valamilyen előnyhöz juttatja tulajdonosát, például húzhat plusz kártyát, két akciója is lehet egy körben, vagy olcsóbban fogadhat örökbe egy kutyust. A kutyaszorító kártya hozza be a játékba a csipkelődős, konfrontatív hangulatot, ezekkel borsot lehet törni ellenfeleink orra alá. Ezekkel a gonosz kártyákkal elvehetünk egy kutyus alá becsúsztatott szeretetkártyát, vagy megakadályozhatunk más játékost az örökbefogadásban pár körre, de a tigristámadás, kapunyitás és postáskártyákkal vissza is juttathatunk négylábúakat a menhelyre. A játékosok a „nem szabad” kártyával ki tudják védeni a nem kívánt hatást, a szófogadó kutyusunk nem fut el a cica után, ha rászólunk. Mert nem csak a szeretet, de a fegyelem is fontos a kutyatartásban! Ha nem tetszik egy kézben tartott lap, akcióként eldobhatja azt a játékos, és újat húzhat helyette, de passzolásra is van lehetősége. A kör végén mindig húzunk egy új kék lapot.

Ha egy játékos megszeretgette az ötödik befogadott kutyusát, a játéknak azonnal vége.

Cat Lady - Unikornisok: A rémes ménes hibrid

A játékra rápillantva egyből a Cat Lady jutott eszembe: befogadható és megetethető/boldoggá tehető állatkák cuki nevekkel ellátva, aranyos, egyszerű grafika nem túl harsány színekkel. Azonban a Cat Lady csupán kompetitív, nem konfrontatív, maximum ellenfeleink által vágyott lapokat kapkodunk el. A cicás játék nyertesét a játék végi pontozás fogja meghatározni, a kutyás játékban a szett összegyűjtése.

Cat Lady

A játék közben pedig az Unikornisok: A rémes ménes köszön vissza ránk: cuki köntösbe bújtatott gonoszkodás. A játék addig tart, amíg adott számú unikornist/boldog kutyust nem szerez meg a nyertes. A folyamatos gonoszkodás és egymás gyűjteményének rongálása miatt a játék állása egyik pillanatról a másik változik, a lényeink sosincsenek biztonságban. A „nem szabad” kártyákról is egyből a „nop” kártyák jutottak eszünkbe. Az unikornisos játék hossza az ígért fél-egy órát jócskán túllépi, tapasztalatunk szerint minden játékosszám esetén hasonló másfél – kétórás egy parti. Egy-egy Wau parti hossza nagyban függ a játékosok számától: két fővel 10 perces egy menet, négy-öt fővel körülbelül a tervezők által jósolt maximális 50 perc a parti hossza.

Unikornisok: A rémes ménes
Szerelem-projekt

A játékot megálmodó fiatal magyar pár mindent maga intézett és csinált a játékkal kapcsolatban: a tervezéstől a grafikán és a kiadáson át egészen a marketingig. Ennek van egy bája, egy igazi szerelem-projekt eredménye a játék, egy valóra vált álom, amelyet te is támogathatsz a Wau megvásárlásával. Történetük inspiráló, azt üzeni a fiatalságnak, hogy merjenek álmodni, és az álmokat valóra váltani. Megbocsátható apróbb hiányosságokat érzünk: a játékot értékesítő weboldalon hiányoznak lényegi információk, a doboz elpakolásnál túl szűkösnek érződik, kártyavédőzésre pedig nem is ad lehetőséget. A Wau nem hoz be semmi forradalmi újdonságot a társasjátékok világába, de ezt nem is állította senki. A játék nem akar többnek látszani, mint ami: egy kedves témájú vidám, csipkelődős partijáték. Kutyarajongóknak kötelező darab!

WAU
írta -- gevanda

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

14Jan

Jógi és Jógi guru - Füled érjen bokádig

Ismertető | 2022.01.14. 17:00:00

Sokunk gyermekkorának elengedhetetlen kelléke volt a Twister, amely pár perc alatt igazán kusza és mókás testhelyzeteket eredményezett, és ahol a hajlékonyság igazán kifizetődőnek bizonyult. Aztán az évek múltával már lanyhult a motiváltság...

13Jan

Mackók és méhek – Medvetudósok mézkutató versenye

Ismertető | 2022.01.13. 13:00:00

Ebben a vidám partijátékban a játékosok egymással versengve, medvetudósokként próbálják a legfinomabb mézet előállítani és ellenfeleik lépéseit kiszámítani.


Kommentek

 • mrsa4

  2022-01-18 19:51:52

  Az érzés, mikor rájössz, hogy kutyásként csak macskás társasjátékaid vannak... #priceless Mondjuk nem is nagyon tudok más kutyaközpontú játékról, talán még a Kutyavilág jut hirtelen eszembe, de nagyon tetszik a játék, tetszenek a grafikák, tetszik a témaválasztás is, amit a doboz egyből közöl. A mechanikájáról nyilatkozni nem tudok, mert még nem próbáltam.

 • csongrady.p

  2022-01-03 14:20:47

  Először is szerintem hatalmas respekt a saját kiadásért, nem lehetett egyszerű kivitelezni. Letisztult rajzok, színek és ikonográfia. 👌

  Bennem is vegyes érzelmek fogalmazódtak meg kicsit a cikk olvasása közben. Mivel nagy kuytás vagyok én is nagyon pozitívnak tartom az alap sztorit és a témát, viszont a take-that nekem is picit fura ebben a kontextusban. Lehetséges hogy rossz szájízt adhat az, hogy a kutyus elszökik és a menhelyre kerül (de lehet hogy csak a szilveszter utóhatása).

  Mindettől függetlenül a játék az aranyos rajzokkal a pozitív üzenetével segít majd és meghozza majd a kedvet a kutyusok örökbefogadásához :)

 • gevanda

  2022-01-02 19:57:13

  köszönjük szépen 😊
  több képet találsz róla az instagramján: https://www.instagram.com/cake_the_staffy/

 • clodo

  2021-12-31 11:45:10

  Gyönyörű a címlapfotón lévő Amstaff kutyus! 🥰

 • d.venyercsan

  2021-12-30 18:35:11

  Alapvetően szerintem pozitív a játék alaptémája, de nem értem, hogy ha az volt a cél, hogy a felelősségteljes kutyatartást promotálja, miért egy konfrontatív köntösbe helyezték? Valaki örökbefogad egy kutyust, szeretettel látja el, én meg visszajuttatom a menhelyre? Ennek a célnak sokkal jobban megfelelt volna cikkben is megidézett Cat Lady, ahol mindenki ellátja a cicáját, és az nyer, aki a legtöbb macskát teszi boldoggá, a legtöbb jelmezt gyűjti be stb. Itt viszont szándékosan ártok a másiknak és ezáltal, átvitt értelembe a kutyájának is.

  Egyébként a magánkiadás megsüvekelendő, szívesen kipróbálnám a játékot, viszont lehet át kéne tematizálni, mert ez nekem így nem hordoz túl pozitív üzenetet.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

 • Unikornisok – A rémes ménes
 • Cat Lady
 • WAU