Olvasd el a bemutatónkat, válaszolj a kvízben feltett kérdésekre és nyerj egy Télirevaló társasjátékot!

Télirevaló – A szükség paklit ront…

Közelít a tél, zuzmarás a rét, az apró rágcsálókat sürgeti az idő. Öt kisállat fogott össze, hogy magokat gyűjtsenek és átvészeljék a közelgő, zord telet.

A Granna új játékában kisállatok segítségével szedjük össze a szükséges magvakat. A Télirevaló az akcióválasztást és a szettgyűjtést kombinálja ebben az egyszerű kártyajátékban. Bár 2019-es kiadású, idén érkezett a magyar piacra egy többnyelvű kiadásban, emiatt a dobozon a Hoarders címet olvashatjátok.

Mag, mag után

Előkészítés során, minden játékos saját ötlapos kártyapaklit kap, ezeken szerepel: a hód, a mókus, a hörcsög, a mosómedve és a mormota. E mellé mindenki kap három magot, vagyis készletkártyát. A magokból 5 féle van, a játék célja az, hogy az állatok képességeit használva összegyűjtsenek egyféle magból 5 kártyát.

A körök elején minden játékos kiválasztja két-két állatkáját, amit maguk elé tesznek. A kezdőjátékos felfordítja az egyik kártyáját, és végrehajtja a rajta szereplő akciót, majd a következő játékos jön.

Az állatkák a következő akciókkal rendelkeznek:

A mókussal a készletpakli tetejéről húzhatsz egy lapot.

A mosómedve kijátszásával egyik ellenfeledtől elvehetsz egy magot.

Hörcsöggel megakadályozhatod, hogy lopjanak tőled, viszont ez a lap a játék során csak egyszer használható.

A mormotával e három lap akcióját megismételheted.

Hód barátunk igen izgalmas képességet kapott. Amikor egy fordulóban hódot játszol ki, és rajtad kívül senki nem mutat hódot húzhatsz 3 magot a pakliból, de ha más is rakott ilyen kártyát, akkor titeket kivéve, mindenki húzhat egy magot.

A forduló akkor ér véget, ha mindenki kijátszotta az előkészített 2 kártyáját. Ha a forduló végéig nem sikerül összegyűjteni 5 egyforma magkártyát, akkor az állatokat újra keverjük és továbbadjuk a kezdőjátékosjelölőt (ami egy fa), majd új forduló indul.

Ha valakinek sikerült összegyűjtenie öt egyforma magocskát, akkor ő lesz a győztes, és biztosítja csapata számára a túlélést.

Erre csörög a dió…

Amint látjátok a Télirevaló nem egy bonyolult játék. Nem fogtok agyérgörcsöt kapni a rengeteg szabálytól, sem hánykolódni éjjel, a stratégiai lehetőségeken, de azon sem kell aggódni, hogy a parti után belefér-e még egy komolyabb játék.

A szabályokat elmagyarázni, nagyjából 2 perc, a játékidő játékosszámtól függően: 5-15 perc. Három-hat fővel is játszható, szerintünk négyen a legkiszámíthatóbb, és hatan a legszórakoztatóbb.

A szerencsefaktor leginkább a magkártyák játékba kerülésénél van jelen, a kártyák kijátszásánál inkább a játékosok egyéni döntései a meghatározók. Konfrontáció az viszont van, ugyanis a kártyákat az esetek többségében egymás elől fogjuk lopkodni. Épp ezért az ajánlott 8 évesnél kisebbekkel mi sem játszanánk szívesen, bár ezt a játék nehézségi szintje lehetővé tenné.

Első pár játékalkalommal úgy éreztük, hogy lopni a legkifizetődőbb, ezért nagyon automatikusak voltak a döntéseink. Rá kellett jönnünk, hogy ha mindig a másik kártyáját lopjuk el, akkor körbe-körbe adogatjuk a magokat. Néha kell új készletkártyát húzni, és hódot kijátszani. 2-3 alkalom után éreztünk rá, hogy melyik kártyát mikor érdemes használni.

A kártyák minősége nagyon jó, vastagok, erősek, bár sokat járnak majd kézben a lapok. Az illusztrációk bájosak, a jelölések érthetőek. Viszont a szabályokban van 1-1 lyuk, amire még nem érkezett pontosítás boardgamegeek-en sem.

…arra meg a mogyoró

Nem egy ütős játék, de nagyon szórakoztató, kellemes, csipkelődő élményt nyújt. Mi általában egymás után 4-5 partit szoktunk lejátszani.

Viszont azt el kell fogadni, hogy ezt a játékot nem mindig az nyeri, aki a „legjobban” játszik, ami eléggé zavarhat komolyabb versenyszellemű játékosokat. Bár a kis rágcsálók számára az eledelgyűjtés létkérdés, szerintünk ezt a játékot nem érdemes ennyire komolyan venni. Csak lazán!

A(z) Hoarders - Télirevaló társasjátékot a Jatekmakettcentrum.hu biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT
írta -- ARDuel

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

18Nov

Kitchen Rush - Offline konyhaszimulátor

Ismertető | 2021.11.18. 09:00:00

Gyerekként sokan találkoztunk olyan online játékokkal, melyekben pincérnek csaphattunk fel, és a vendégek idegrendszerével versenyt futva próbáltuk teljesíteni minden óhajukat több-kevesebb sikerrel. Ez a világ kerülhet most a játékasztalunkra.

11Nov

Everdell: Fagybérc – Utazás az ismeretlenbe

Ismertető | 2021.11.11. 08:00:00

Az Örökfa árnyékán túl a Nagymező is benépesült. Néhány tettre kész, kalandvágyó kisállat a völgyet hátrahagyva a távoli Fagybérc felé vette útját. Az időjárás viszontagságaitól nehéz az út, de minden felfedezés kihívásokkal jár.


Kommentek

 • Alleira

  2021-11-07 22:04:51

  A Granna kiadó munkássága eddig kimaradt a látókörömből, de most ez a második játék, amivel találkozom rövid időn belül. Ahogy a Fűszerkert, ez is könnyed, szép játéknak tűnik

 • ancsazabo

  2021-11-06 20:47:45

  Klassz lenne vele játszani

 • Csilla0306

  2021-11-05 20:44:56

  Játszom. Szuper lenne megnyerni.

 • armin.d.ivan

  2021-11-05 13:08:49

  És tényleg! :D Hát én a cikkből informálódtam pedig.

 • magyarlaca1

  2021-11-05 10:51:23

  Szívesen játszanánk a gyerekekkel!

 • konyvesi.gyongyi

  2021-11-04 23:26:27

  Szívesen kipróbálnám a játékot 😃

 • hakapeci

  2021-11-04 14:03:45

  Szuper lenne megnyerni mert ezt néztem ki a gyerekeknek egy karácsonyi ajándéknak. :)

 • maricusi

  2021-11-02 22:57:29

  De ha megnézed a videókban és a BGG-n is, illetve a cikkben a képen a jelölőt nem ugyanaz. Sőt a videók és a BGG-n se egyforma (a csúcsok száma 3 illetve 4).

 • hierroo

  2021-11-02 21:54:11

  Aranyos játék. Kitöltöttem a kérdésekre a választ, de az utolsó kérdésnél, hogy mi a kezdőjátékosjelölő, ott megakadtam. Nem mondom meg mi az, de a BGG-n és a videókon is mintha más lett volna... Na nem minthogyha nem lenne mindegy, hogy mi is az! :)

 • porcine

  2021-11-02 09:13:35

  Nagyon kedves és szép játéknak tűnik a cikk és a képek alapján. Egyszerű és gyors játékmenet, megfelelő konfrontációval. Remélem a Mikulás becsempészi otthon egy csizmába!;)

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

 • Hoarders - Télirevaló