Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

KocKanári - Magányos kockulók

Idilli madárcsicsergés hallatszik a környéken, azonban a dalolás nem olyan örömteli: a madarak képtelenek megtalálni fajtársaikat, és rajokba rendeződni. Ideje segíteni nekik ebben!

A KocKanári egy gyors, egyszerű filler játék, melyben segítenünk kell a madaraknak rajokba rendeződni, és cserébe egy-két egyedet megtarthatunk közülük - néhányan be kell áldozzák magukat a közös cél érdekében. Minden embernek kell egy házi tukán, nemdebár?

Mennyi egy töketlen fecske maximális repülési sebessége?

Az előkészületek olyan gyorsak, mint egy vándorsólyom: az asztal közepére rakunk négy sornyi madárkártyát, majd osztunk mindenkinek egyet a gyűjteményébe, nyolcat pedig a kezébe. És kész is, a már említett sólyom még el sem kapta a prédát ennyi idő alatt.

A saját körében minden játékos kijátszik egy madártípust a kezéből: ekkor annak az összes egyedét leteszi az egyik sor jobb- vagy baloldalára. Ha a sorban volt már ilyen madár, akkor az a között és az újak között található összes kártyát felveszi a kezébe, ellenkező esetben pedig húzhat két lapot a húzópakliból.

A kör második fázisa a madárraj létrehozása, mely opcionális lépés: kijátszhatjuk egy faj nálunk lévő összes egyedét, és azok számától függően kapunk közülük egyet vagy kettőt a gyűjteményünkbe. A madárkártyák jobb felső sarkában található két szám perjellel elválasztva: az első a kicsi, a második a nagy madárraj minimális egyedszámát jelenti. Például ha szarkákból legalább ötöt kijátszunk, akkor egyet kapunk közülük, ha pedig legalább hetet, akkor már kettő üti a kalitkánkat.

Amint egy játékosnak a köre végén nincs több kártya a kezében, véget ér a forduló: mindenki eldobja a kézben tartott lapjait, és kap helyette nyolc másikat.

A játék háromféleképpen fejeződhet be: valaki összegyűjt hét különböző fajhoz tartozó egyedet a gyűjteményében, vagy két fajból legalább három-három darabot, esetleg egy forduló után nem tudunk osztani mindenkinek nyolc kártyát. Az első két esetben egyértelmű, hogy ki a legnagyobb madársegítő a környéken. A harmadik lehetőségnél a legnagyobb gyűjteménnyel rendelkező játékos a legnagyobb raj.

Attól függ. Afrikai vagy európai fecskéé?

A KocKanári egy aranyos, könnyen tanulható játék. A madaras téma és a cuki grafika (ami az abszurditásával kicsit a Karibára emlékeztet) könnyen emészthetővé teszi sok tapasztalatlan társasjátékos számára is.

Az ábrázolásnál maradva: amellett, hogy kiváló munka, az olyan apróságokra is figyeltek, hogy egy madárfaj összes egyede különbözően lett megrajzolva (változó háttérelemek, más szögből látszik, eltérő "arckifejezése" van, és hasonló apró eltérések láthatók), valamint a háttérelemek is szögletes ábrázolásmódot kaptak (a legkisebb szitakötőtől kezdve, a fán és a bocin keresztül egészen a házig - na jó, ez utóbbi talán nem olyan nagy szenzáció). Természetesen ez nem eget rengető dolog, de kellemes extra.

Ha valaki egy aranyos, pörgős, nem igazán konfrontatív játékra vágyik, és a jól megszokott macskák helyett inkább madarakat nézegetne, akkor nagyon jó választás a KocKanári. Kifejezetten örömteli, hogy a szokásos négy helyett akár öten is játszhatják.

A(z) KocKanári társasjátékot a Reflexshop biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT
írta -- gyd

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

18Máj

Szupercsapat! - Strandkupa: Paklimenedzselés akár tizenhatan

Ismertető | 2024.05.18. 17:03:00

A Szupercsapat! áttematizált változatában új csapattagok érkeznek, esélyt kapunk híres edzőként is kipróbálni magunkat, másik dobozzal kombinálva pedig már tizenhatan is részt vehetünk a gigászi bajnokságon!

29Máj

Kib@szodt dilemma - Kínos szituk, elcseszett döntések

Ismertető | 2024.05.29. 14:00:00

Te bevállalnád, hogy ..., de...?


Kommentek

  • hierroo

    2021-08-16 09:03:06

    Persze, bizonyára ez is volt a lényeg a KocKanári elkészítésekor, hogy akárki nyerhet. És ilyen játék kell is.
    Én nem azt mondtam , hogy változtassák meg a szabályokat! Isten ments! Az úgy jó, ahogy van. Csak szeretem, ha valami többfunkciós is tud lenni. Mintahogy egy magyar kártyával is lehet ultizni is meg makaózni meg egy csomó minden mást is! Én csak erre gondoltam.

  • gyd

    2021-08-15 13:49:45

    Kérdés, hogy ennek a játéknak jól állna-e, ha teleraknák mindenféle extra mechanizmussal a változó elemek kapcsán. Az pedig, hogy a keresztlányod tervezés nélkül nyert, talán pont az egyik szépsége a KocKanárinak. Ettől lesz egy egyszerű, szinte bárki által játszható filler. :)

  • hierroo

    2021-08-14 23:03:22

    Sikerült hárman játszani ezzel a játékkal. Persze kicsit lassan indult be a játék, mert meg kellett szokni, hogy bizony madár párokat is ki kell dobni, más kártyák megszerzéséért. Nagy stratégiát nem érdemes használni, mert könnyen kikerülhetnek a áhított madarak a közös kártyasorokból és lehet újratervezni. A keresztlányom nem tervezett semmit, csak gyűjtögette a madarakat, és koppantunk, amikor összejött a 7 féle faj. Igaz, mindenki más is közel járt. Ha túl sokat gondolkodunk, akkor meg tud nyúlni a parti. Remélem mindent jól játszottunk.

  • Alleira

    2021-08-13 11:47:40

    Szerintem egyszerűen annyit hivatott jelenteni, hogy a fajokon belül vannak egyedek. Hasonlóan ahhoz, amikor egy emberfigurás játéknál azt érzed, hogy nem csak a különböző színeket pakolgatod, hanem van egy copfos, egy szemüveges, barna, szőke, stb.

    Viszont a felvetésed tök jó, hogy ebből lehetett volna valami plusz játékvariációt is csinálni :)

  • hierroo

    2021-08-13 10:34:07

    Egyszerű kis játék 110 kártyával. Aranyos a kinézete, csak egy valamit nem értek. Mindegyik kártya máshogy néz ki, de csak kicsit. Főként a háttér cserélődik és a madarak is egy kicsit a kártyákon. Ennek mi a jelentősége? Mert összességében nem lehet eltéveszteni, hogy mely madár milyen fajta. Ha meg már vannak különbségek a kátyák között, akkor miért nem használták ez ki, és többféle játékot (mechanizmust) lehetett volna kitalálni ugyanazon kártyákkal. Vannak felhők, tehenek, lepkék stb. a kártyákon. Lehetett volna ez nem csak illusztráció, hanem ikon is, ami adott volna valami előnyt, vagy pontot, vagy akármit valamilyen másféle szisztéma alapján.

  • Alleira

    2021-08-12 14:58:57

    Örülök, hogy készült cikk erről a kevéssé taglalt játékról. Fantasztikus filler, nekem a komplexebb játékok mellett is tud szórakoztató lenni és már kisiskolásokkal is simán játszható :)

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • KocKanári