Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Habkönnyű filler- Draftosaurus

Idén jelent meg a méltán híres társasjáték tervező, Antonie Bauza legfrissebb játéka, a Draftosaurus. Az ő nevéhez fűződik több, igencsak nívós díjakkal megszórt társasjáték is, mint például a Hanabi, a 7 Csoda vagy a Takenoko. Ezek után szerintem senki nem lepődik meg, hogy mindig nagy öröm valamely munkáját tesztelni és nem volt ez máskép a Draftosaurus esetén sem.

A Draftosaurusban minden játékos egy dinoszaurusz park tulajdonost alakít, akinek célja, hogy az ő parkja legyen a legnépszerűbb széles e világon. Ehhez természetesen változatos bentlakókra lesz szükségünk, illetve az sem árt, ha az egyedeket a kifutókba se akárhogyan hányjuk össze. :)

"Mindig ez van, aztán majd jön a futás, meg a sikítás!"

Ez az a mottó, amit minden park tulajdonos el akar kerülni. Azonban aggódalomra semmi gond, a Draftosaurus egy igazi családi játék, nem kell attól rettegni, hogy a következő pillanatban örült pénzéhes dolgozók szabotálják a parkot, vagy még örültebb genetikusok egy még eddig soha nem létező fajt fejlesztenek ki, ami majd jól felzabál minden útjában álló embert és partizán akciókat megszégyenítve szabadítja ki a többi dinoszauruszt, akik ismét újabb embereket zabálhatnak fel...

Zootopia: Blood! Blood! And... Death!

undefined

Tehát, akkor mi is a Draftosaurus? Egy pofon egyszerű draftolos táblajáték, ami nem definiálja újra a társasjátékos piacot. Pont annyit ad, amennyit ígér: -15 perc mókát dinokkal-, de mindezt nagyszerű köntösbe foglalva.

Minden játékos kap egy játékos táblát és megegyezés szerint a nyári (kezdő), vagy a téli (haladó) pályára fordítva lehelyezi azt maga elé. A játékosszám szerint össze kell állítani a húzózsákot, amiből minden játékos véletlenszerűen kap 6-6 dinoszauruszt - mindezt anélkül, hogy felfedné a többieknek a húzása tartalmát. A kezdőjáték dob egy kockával, amely meghatározza, hogy rajta kívül a többieknek az adott körben milyen megkötéssel kell lehelyezni egyet a kezében található dinok közül. Ha ezzel megvagyunk mindenki tovább adja a markában szorongatott dino csordát/falkát a mellette lévő játékosnak és a sorba következő kezdőjátékos dob az kockával... Ez egészen addig folytatódik, míg az utolsó dinokat is le nem helyezik a játékosok. Ezután újfent megismételjük a fordulót, melynek végeredményeként mindenki parkjában 12 darab dino fog díszelegni. A játékosok összeadják az egy-egy kifutó speciális szabályait figyelembe véve a dino seregükkel szerzett pontokat, a legtöbb pontot összeszedő játékos nyert és lehetősége nyílik egy pályamunkát beadni a következő Jurassic Park remake film ötleteire, melynek címe Jurassic Park - Ahol a dögök bent maradnak!!! :D

A teljesség igénye nélkül nézzünk pár példát mi alapján lehet pakolgatni a parkokban. Ugyanakkor elöljáróban megjegyezném, hogy a parkban a T-Rex számít a legmenőbbnek, ezért mindegyik önmagában 1-1 pontot fog érni a játék végén.

Nyári oldal:

Az azonosság erdeje: Itt csak azonos dinok lehetnek a kifutón. (Ez jelenleg 4 pontot ér.)
Fás hármas: csak akkor ér pontot, ha pontosan 3 dino van rajta, a faj nem számít. (Ez jelenleg 7+1 pontot ér.)

Téli oldal:

A piramis: úgy kell szintenként lehelyezni a dinokat, hogy egy faj se függőlegesen, se vízszintesen nem találkozhasson azonos társával. (Ez jelenleg 13+1 pontot ér.)
A szerelmesek hídja: minden olyan dinopárért, ami a folyó ellentétes oldalán helyezkedik el 6-6 pont jár. (Ez jelenleg 6 pontot ér.)

Na jó, de, ha semmi új nincs benne akkor kinek lehet érdemes beszerezni?

Szerintem minden dino kedvelő kis és örök gyereknek nagyon jó választás lehet. Mivel egy igazán könnyen tanulható játékról van szó, így azoknak is jó lépcsőfok lehet, aki eddig csak az Unot játszotta családi körben. A dobozon 8+ szerepel, de szerintem a kezdő oldallal már egy számolni tudó kisgyerek is könnyen elboldogulhat, emiatt én nem aggódnék. A gémereknek is jó választás lehet, ha szeretnének egy új habkönnyű kis fillert beépíteni a társasjáték partikba. :)  Egyetlen aggódalmam a játékkal kapcsolatban az esetleges repeptitív játékélmény lehet, ugyanakkor 2020-ban két kiegészítője is megjelent a Draftosaurusnak, az Aerial Show és a Marina kiegészítő, ami mind új dinot, mind pedig új játékostáblát is hozzá ad az alapjátékhoz, amit akár együtt vagy külön-külön is játszhatunk.

A(z) Draftosaurus társasjátékot a Reflexshop biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

27Jún

Walking in Burano - Nyáresti séta Olaszországban

Ismertető | 2024.06.27. 14:00:00

Színes házakkal szépítjük az olasz sziget, Burano utcáit, miközben igyekszünk megfelelni a helyi kritériumoknak és elnyerni a turisták elismerését.

08Jún

Amritsar: Az aranytemplom társasjáték bemutató

Ismertető | 2024.06.08. 10:00:00

Az Amritsar alapműködése egyszerű: lépsz az elefánttal, mankalázol a munkásokkal, majd végrehajtod a lehetséges akciókat. De a játék mélyebb rétegeiben egy sokkal összetettebb, számtalan ikont használó szabály és stratégiai rendszer áll.


Kommentek

  • veerzoltan80

    2021-08-07 07:41:47

    Ez a kis játék egészen zseniális lett. Sokáig nem voltak népszerűek itthon a draftolos játékok, mivel versenyszerűen TCG-ztem - és még most is - ezért valahogy ez a játék mechanika nekem nem jött át. A jeget végül a SushiGoParty törte meg, aztán jött az Egy szép új világ ami nekem hatalmas kedvencem lett, és idén a gyerekbarát Draftosaurus.

    Nagyon szép kivitelezésű játék, a dinó figurák cukik és felismerhetőek, a kis játék táblák is szépek. A szabály részletes de nem terjengős. Gyors, pörgős játékról van szó, max 20 perc egy családi parti hossza. Nálunk a 4 éves Zsófia is játsza, némi segítséggel ahogy mit hova rakhat éppen. A szerencse faktor a draft részén túl a kocka miatt is benne van a játékban, de annyira nem vészes, aki dob arra nem is vonatkozik.

    Jól ki van találva, jól meg van csinálva, minden stimmel, szeretjük. Nyilván, hiszen mégis csak egy Bauza... 🙃

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Draftosaurus