Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Deep of Mine – Vidám játék depressziósoknak

Újabb magyar fejlesztésű társasjátékról számolhatunk be nektek, ráadásul egy humorral alaposan megspékelt, mégis komoly témával rendelkező partijátékról, a Deep of Mine-ról, amely magyarul Napjaim lapjai néven fut. Sajnos még nem futhattok érte a boltba, mert a játék kiagyalója, Jakab Zoltán éppen jelenleg futó közösségi pénzgyűjtő projekt keretében szeretné kérni támogatásotokat az Ulule oldalán (hasonló a Kickstarterhez). Amennyiben úgy érzed, tetszik az ötlet, látogass el az oldalára és támogasd Zoltán projektjét, hogy megvalósulhasson ez a jópofa játék!

Hogy el tudd dönteni, érdemes-e előre pénzt kiadni a Deep of Mine-ra, most megmutatjuk nektek, hogyan kell játszani, és milyen a játékmenete.

Három fóbia és két mentális zavar rendel!

A Deep of Mine egy partijáték, vagyis egyszerű szabályokkal bír. Nem az agyégetés, hanem a könnyű kikapcsolódás, illetve a nevetés, a feloldódás a célja, de kicsit gonoszkodós is, mert a győzelem felé haladó úton még bátorít is rá, hogy elgáncsoljuk ellenfeleinket. Az alapjátékot 2-4 fő játszhatja, azonban a kiegészítő ezt a számot feltornássza a maximális hatra.

A játék sztorija szerint az emberiség végleg kipusztult, ám lelki nyavalyáink, mentális betegségeink, zavaraink és diszfunkcióink átvándoroltak az erdei állatkák agyába, hogy az őrületbe kergessék őket is. Már ebből is látszik, hogy ezt a játékot nem lehet, és nem is szabad komolyan venni. Mosómacik, nyuszik, rókák, sünik, és megannyi cuki állatka felelős a játék hangulatáért, elég csak vetni egy pillantást a lapokra, elolvasni a címeket, a színesítő szövegeket, és máris azon kapjuk magunkat, hogy előbb csak kuncogunk, de aztán már hangosan nevetünk, és egymást megelőzve mutogatjuk játékostársainknak a lapokon éppen felfedezett poént.

Aleksandra Filatova bűbájos, jópofa, és kacagtató illusztrációi remekül teremtik meg a Deep of Mine alaphangulatát, a játék dizájnja a doboztól kezdve a lapokig telitalálat, a kártyaképek stílusosak és humorosak – a mentális zavarok komoly témája éppolyan ügyesen simul egybe a morbid poénokkal, mint az édi kisállatok az emberi fóbiákkal.

Irány a zártosztály

A Deep of Mine szabályai nagyon egyszerűek, két akcióból gazdálkodhatsz a körödben (ezt Töredéknek hívja a játék): húzol egy lapot, vagy kijátszol egy lapot (vagy megismétled ugyanazt az akciót). Tény, hogy a játék viszonylag sokféle hatással dolgozik, ami elsőre elrettentheti a mezei játékost, szerencsére azonban a szabályfüzet mindenre érthetően és viccesen kitér, ha úgy érzed, hogy valami nem tiszta, ott lesz rá a válasz, keresd türelemmel. A játékosok célja, hogy elsőként gyűjtsenek össze legalább hét boldog életeseményt, azaz Pillanatot (ezek a kék kártyák). Ellenfeleink ezeket ronthatják el Zavar kártyákkal (sárga lapok), mi pedig Felépülés lapokkal ellensúlyozhatjuk, illetve szépíthetjük meg Pillanatainkat (zöld lapok).

A hét Pillanat önmagában viszont nem elég, a mentális állapotunknak is pozitívnak kell lenni, vagyis 15 pontot még el is kell érnünk a boldogság számszerűsített sávján. Ahogy azt lehet sejteni, a jó dolgok növelik, míg a rosszak csökkentik ezt az értéket, tehát a kiegyensúlyozott lelkiállapotra oda kell figyelni. Saját magadat kirándulással, videojátékozással, esküvővel, szülinapozással, netán egy finom kávéval tudod boldoggá tenni, az ellenfelek pedig fóbiákkal, szívrohammal, hipochondriával, vagy inszomniával rontanak bele meghitt hétköznapjainkba, mire mi szerotonin fröccsel, pszichodinamikus terápiával, jövőbe vetett hittel, vagy a humor felszabadító erejével válaszolhatunk.

Egy vicces adok-kapok alakul így ki, miközben színes lapjaink csak gyűlnek előttünk az asztalon, vagyis hát Elménkben. Sajnos Tudatalattink is tartogat meglepetéseket, ugyanis a legcudarabb lapok, a Törés kártyák itt bújnak meg, hogy nevükhöz híven valódi törést hozzanak el életünk egy bizonyos pontján (vagyis amikor elérünk 7 pontot).

Te is fiam, averzív disszociatív terápia Brutus?!

A Deep of Mine egy nagyon szimpatikus mechanizmusa a dobókockához kapcsolódik, amelyen 0, 1 és 2 értékek szerepelnek. Néhány lap hatása a dobáson múlik, de van egy ennél ördögibb funkciója is: bizonyos esetekben a kockadobás fogja eldönteni, hogy egy-egy kártya rád gyakorolt hatását ki hajtja végre - te magad (0-s dobás), vagy jobb, esetleg bal oldali szomszédod (1-es és 2-es dobás). Ilyenkor aztán lehet könyörögni, alkudozni, ígérgetni, nagyon vicces szituációk eredhetnek egy-egy ilyen kártya kijátszását követően.

Hiába ennyire jópofa és színes hangulatú a játék, az árnyoldalaira is rá kell világítanunk, hiszen a Deep of Mine alapkoncepciójával ez mégis csak egybecseng. Nagyon sokféle kártya van a játékban, ami egyfelől pozitívum, mert így rendkívül változatos marad, de a hatásaikat tekintve nagy a szórás. Vannak ritkán, vagy alig használható lapok, míg egy pár olyan brutális hatású, hogy óriási hátrányt vagy előnyt ad. A képességek is elég kiegyensúlyozatlanok, például az egyik a kézlimitet növeli eggyel, míg a másiknál elég hat Pillanat a nyeréshez – mivel a lapokat nem érdemes tartogatni, folyamatosan kijátszod, így csak ritkán gyűlnek fel a kezedben, a kézlimit korántsem akkora előny, mint a hat Pillanatos nyerési feltétel (persze a 15 pont is kell hozzá, de nagyon ritkán megyünk le negatívba).

A betűk nagyon aprók a kártyákon, ráadásul ahogy gyűlnek előtted, akaratlanul is meg lehet feledkezni róluk, négy játékosnál már nagyon nehéz követni, kinél milyen lapok vannak – talán egy egyszerűsítés, vagy a hatások csoportosítása jót tenne a játékmenetnek. A hatások sokfélesége is zavaró elsőre: zárolás, törlés, lopás, mozgatás; aki nem járatos a társasjátékozás világában, annak elrettentő lehet, kell egy-két játék, míg minden a helyére nem kerül.

Társasjátékozoltán?

Mivel azonban egy partijátékról beszélünk, ami elviekben gyorsan lejátszható (csak azért elviekben, mert a Deep of Mine a sorozatos gáncsolások és visszahúzások miatt elnyúlhat akár egy órásra is), a balansz problémák nem olyan feltűnőek, illetve mivel a szerencse is eléggé befolyásolja egy-egy parti alakulását, nem esnek nagy súllyal a latba. A randomitás pedig végleg a könnyű, szigorúan komolyan nem veendő játékok (Sz.K.N.V.J.) közé sorolja a Napjaim lapjait. Erről az érdemről persze lépten-nyomon igyekszik gondoskodni a játék, ahol lehet, viccekkel, szójátékokkal, utalásokkal dobva fel a szürke hétköznapokat – Zoltán nevű játékosok előre örülhetnek, nekik extra kedveskedés jár pár kártya címében.

Illetve semmiképp nem lehet elmenni a tény mellett, hogy a mentális problémák ilyen könnyed hangulatú feldolgozása mindenképp példaértékű, sőt, akár terápiás irányba is elmehet egy-egy parti, ha az illető magára és feldolgozandó problémáira ismer egy-egy szituációban, és ha megindul a kommunikáció. Ráadásul az alapjáték mai viszonyok közötti ára barátinak mondható a maga 22 eurójával.

Ha szereted a mókás, egymással kitolós játékokat, és szeretnéd, hogy a társasjátékok gigantikus palettája egy új magyar gyöngyszemmel bővüljön, akkor bátran keresd fel a Deep of Mine támogatói oldalát.

A fenti cikk a Deep of Mine prototípusa alapján készült, a végleges termék eltérhet az általunk tesztelt verziótól.

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

25Jún

Tavaszi Karnevál Juharvölgyben

Ismertető | 2024.06.25. 17:14:00

Itt a Tavaszi Karnevál napja. A felnőttek készülődnek, a gyerekek pedig az erdőben kutakodnak hozzávalók után, melyekből szebbnél szebb meglepetéseket készítenek. Gyűjtsd össze barátaidat és kószáljatok az erdőben, és kutassátok fel a völgy kincseit.

29Máj

Kib@szodt dilemma - Kínos szituk, elcseszett döntések

Ismertető | 2024.05.29. 14:00:00

Te bevállalnád, hogy ..., de...?


Kommentek

  • gbubu13

    2021-06-01 15:17:02

    Szia! Én a d3meeples bemutató óta szeretem ezt a játékot, de akkor most lesz vagy nem lesz? :D Az Ulule-be akkor ne fizessek, nem lesz? Nem karolja fel valamelyik kiadó?

  • veerzoltan80

    2021-05-27 06:38:19

    Kitartást kívánok hozzá, érdeklődve várom a fejleményeket .

  • mannyano

    2021-05-26 20:41:50

    Sajnos magyar projekt alapból még nem futhat KS-en, de igyekszünk megugrani, hogy ott legyünk. A mostani Ulule-os kampányt sajnos el kellett engednünk, sokat tanultunk belőle, hogy a KS kampány tényleg sikeres lehessen majd.

  • rocky015

    2021-05-25 18:20:53

    Ha nem is a KS-en, de itt már fut a projekt.

  • molnar.laszlo.sirius

    2021-05-25 18:14:02

    Lehet érdemes lenne kickstarteren futni vele egy kört, azt hiszem, mostmár engednek magyar projekteket is.

  • rocky015

    2021-05-24 18:32:49

    Neked is igazad van, lényeg a pozitív közösségben eltöltött idő.
    Innen látszik az is, hogy a társasjáték mi mindenre jó és mennyire hasznos része az életnek.

  • godzsakattila

    2021-05-24 18:07:14

    Igen, ebben igazad van, de egyébként majdnem bármilyen társakkal játszott játék tud segíteni az efféle gondokon, legalábbis a kooperatív és a nem szivatós kompetitív játékokra gondolok. Az, hogy egy depressziós vagy hasonló problémákkal küzdő ember kikapcsolódik társasággal és nem is feltétlenül kell elhagynia a komfortzónáját (pl. az ő lakásán történik a "játékdélután") hozzá már önmagában segítség lehet, ez tapasztalat sajnos. Akár kezdő lökés a kikecmergéshez, akár csupán egy rövid idejű elfeledkezés a gondokról nyer vele az érintett.

  • Csiracsirke

    2021-05-24 17:49:20

    Teljesen igazad van, és ezáltal azokkal az emberekkel is megismerti az ilyen fajta betegségeket akik ezelött nem hallottak vagy nem találkoztak ilyennel

  • rocky015

    2021-05-24 17:39:06

    Pontosan, a barátok erőt adnak és a játék rá is világíthat bizonyos megoldásokra is. Ezt úgy értem, hogy ha az ember másoktól nem tudja vagy nem akarja elfogadni a segítséget, de nem látja mi lehet a megoldás a problémájára, akkor bizonyos kártyákon jelzett pozitív üzenet, boldog pillanat megmutathatja azt, ami már ott van az orra előtt és el tud indulni a megfelelő irányba, hogy kikecmeregjen a gödörből.

  • Csiracsirke

    2021-05-24 17:02:20

    Érdekes a téma és az kiemelendő hogy olyan ember készíti aki már átesett a depresszión így játék által segítve másokon , az hogy ez a játék negatívan csapódik-e le egy problémákkal küzdő embernél korántsem olyan biztos ahogy a cikkben is írják terápiás jellegű is lehet ha összehozza az embert a barátaival ők tudnak segíteni erőt adni az embernek

  • godzsakattila

    2021-05-24 16:23:12

    Az önmagunkon nevetés állítólag kiváló gyógyszer, szóval nem feltétlen gond ha kicsit karikírozva vannak a dolgok benne, viszont amit mondasz az sejteti, hogy mélységeibe lett hozzányúlva a témához, vélhetőleg utánajárva a dolgoknak, szóval tényleg egyre inkább várós lesz.

  • rocky015

    2021-05-24 16:18:58

    Egy riportban a készítő elmondja, hogy ő így szeretné felhívni a figyelmet ezekre a negatív jelenségekre, mert ő is nemrég esett át egy mélyebb depresszión. Legalábbis úgy emlékszem így olvastam mikor régebben utánanéztem.

  • rocky015

    2021-05-24 16:16:56

    Nekem elsőre a Bájos kis Bestiák ugrott be.
    Hasonló a Cerebria - The card game, de ebben nem jön annyira elő a téma, nem hat a játékra, mint a Deep of mine-ban. Viszont én várom hogy megjelenjen magyarul is, mert engem érdekel és szívesen játszanék vele.

  • godzsakattila

    2021-05-24 16:16:34

    Igen, a mechanika nem új szerintem se jelen esetben. Sok parti játék válthat ki negatív érzelmeket, sajnos ez velejárója. Napjainkban meg (sajnos vagy nem sajnos) mindent elviccelnek, kifacsarnak, de így látatlanban vagy féllátatlanban egyenlőre akár még várósnak is nevezhetném a magam részéről.

  • Adney

    2021-05-24 15:57:43

    A téma valóban egyedi, legalábbis én nem láttam még erről szóló társast, azonban a mechanika és a rajzok stílusa nagyon hasonlít az Unikornisok - A rémes ménes játékra. Egyébként tetszik a játék, bár nem hinném, hogy a fóbiákról való beszélgetés nem lenne elviccelve, ami egy épp megnyíló ember számára negatív érzelmeket válthat ki. Persze ez társaság függő :)

  • godzsakattila

    2021-05-24 15:46:16

    Ez egész ötletesnek tűnik, nem tucat téma. Szeretem az egyedi ötleteket akár legyen szó mechanikáról, akár a "történetről".

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Deep of Mine: Life is Not a Pancake