Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Katamino Family – Kockulásra fel!

Ha azt gondoltad, hogy a színes fakockák csak kisgyerekeknek valók, akkor próbáld ki a Kataminót, és meglátod, hogy ez nem feltétlenül van így.

A feladat roppant egyszerű: színes térelemekből, vagyis poliominókból kell alakzatokat kirakni, vagy egy megadott teret kitölteni. Könnyűnek hangzik, de ha próbáltál már bútorokat egy furgonba besakkozni, akkor tudod, hogy mekkora kihívást jelenthet.

Kockákkal színes a világ

A Katamino Family a mezei Kataminóval ellentétben már túllép a szóló játék keretein, és lehetővé teszi, hogy többen is próbára tegyék kombinációs készségüket és térlátásukat. Ráadásul mindezt több játékmóddal teszi, lehet válogatni, kinek melyik tetszik jobban.

Az első játékmód, amit a Katamino Family felkínál, a jól ismert párbaj. A kockákra felosztott játéktábla két végénél foglal helyet a két játékos, akik a különböző nehézséget színkóddal jelölő kártyákból választanak egyet. Ezek a lapok mutatják meg, hogy a játékosok konkrétan melyik poliominókkal vágnak neki a párbajnak. A játék szimultán zajlik, egy startjelre mindketten megpróbálják a másik előtt befejezni a feladatot, vagyis maradéktalanul megtölteni a térelemekkel a tábla üres kockáit. Aki előbb végez, kap egy pontot. Jön a következő forduló, nehezedik a játék, bővül a feltöltendő tér, nő a felhasználandó elemek száma. Négy fordulót követően (öt, ha döntetlen lenne) az nyer, aki a legtöbb pontot gyűjtötte.

Bekockulva

A párbaj izgalmas, mert időre megy, de nem az óra ellen, hanem a hús-vér ellenfelet kell lehagyni. Nincs idő végigpróbálgatni a lehetőségeket, minél gyorsabban ki kell rakni a feladványt. Előnye, hogy nagyon rövid a játékideje, akár ebédszünetben is pár perc alatt le lehet zavarni egy-két menetet. Megfelelő partnerrel vicces lehet, ahogyan izgatottan pakoljátok át és vissza a színes poliominókat. Hátránya, hogy készségjáték: ha nem vagy jó az ilyen térelemes puzzle játékokban, sajnos könnyen kudarcélmény érhet. Ezt igyekszik a játék kiküszöbölni, azzal, hogy a kevésbé jártas személy kicserélheti egy nagyobb elemét két kisebbre, feltéve, hogy ugyanannyi kockából állnak.

A Katamino Family nevéhez hűen biztosítja, hogy akár gyerkőccel is vívhasson kiegyenlített párharcot egy felnőtt. Ehhez csupán a mellékelt megfelelő kártyákat kell használni, amely esetben a kicsi nyilván könnyebb feladatot kap.

Az alapmódot továbbcsavarva szintet lép a játék: 3D-s alakzatokat kell kirakni. Jobban mondva téglatesteket, amelyeket szintén a külön jelzéssel ellátott kártyák utasításai alapján kell előkészíteni. Ez már jóval trükkösebb feladat, mint síkban gondolkodni, mert megnő a térelemek egymással való kombinációs száma. De mint fentebb, ebben az esetben is több helyes megoldás létezik, mindenki úgy rakja ki a magáét, ahogy képes rá.

A kockamino el van vetve

Ha kettőnél többen kívánunk Kataminózni, akkor sajnos a hagyományos puzzle feladványoktól el kell búcsúznunk, azonban búsulásra nincs ok. A Kataboom! nevű játékmód tulajdonképpen egy Jenga-szerű partijáték, amely során a játékosok egymás után raknak egy-egy újabb játékelemet az előzőre, vigyázva arra, hogy a növekvő torony össze ne dőljön. A győztes az, aki az utolsó stabil elemet tette fel, tehát a tornyot ledöntő előtti játékos. Szintén rövidke, de mégis élvezetes játék, hiszen törekedni kell a stabilitásra, de mindeközben igyekezni kell úgy építkezni, hogy a következőnek megnehezítsük a dolgát.

Természetesen a Katamino Family teljes mértékben alkalmas az egyszemélyes játékra is, a klasszikus Katamino 168 megoldandó feladványa egy időre biztosan leköti a poliominók szerelmeseit. A szabályfüzet számos 3D-s puzzle-t is tartalmaz, különféle felosztású alakzatokkal, lehet hát gyakorolni. A játék készítői gondoltak az egészen kicsikre is, elvileg 3 éves kortól már bátran megpróbálkozhatnak a kirakóssal, de itt már végképp el kell engedni a szabályokat, a hangsúly a kreativitáson, a készségfejlesztésen, a formafelismerésen van, illetve az elemek kombinálásán – nem mellesleg remek szórakozás nézni, mi mindent ki tud rakni a gyermeki képzelőerő.

A Katamino Family egy remek logikai játék az egész családnak. A kicsiket szórakozva tanítja, ráadásul úgy, hogy közben apu és anyu se unatkozzon. A nehézségi szintek pedig garantálják, hogy bárkinek sikerélménye lehessen, de az is találjon kihívást, aki arra vágyik.

A(z) Katamino Family társasjátékot a Gémklub biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

09Júl

Maui - Tengerparti színkavalkád

Ismertető | 2024.07.09. 15:27:00

Aloha! Itt a hőség és te semmire nem vágysz jobban, mint egy frissítő csobbanásra? Vesd bele magad ebbe a nyári játékba, ami a Hawaii tengerpartra repít!

18Máj

Szupercsapat! - Strandkupa: Paklimenedzselés akár tizenhatan

Ismertető | 2024.05.18. 17:03:00

A Szupercsapat! áttematizált változatában új csapattagok érkeznek, esélyt kapunk híres edzőként is kipróbálni magunkat, másik dobozzal kombinálva pedig már tizenhatan is részt vehetünk a gigászi bajnokságon!


Kommentek

  • Podapanni

    2021-03-29 07:41:43

    Nekem pontosan azokat fejlesztő játékokat idézi kicsit a dolog amit kicsi korban tesznek le a gyerekek elé (nem véletlenül, hiszen a cikk szerint ilyen funckiója is van).
    Mindenesetre érdekes lehet felnőtt fejjel leülni egy ilyen színes-formás "kirakós"hoz, főleg ha versenyhelyzet is születik belőle. :)

  • nemi92

    2021-03-21 17:58:15

    Nagyon jó látni, hogy olyan játékok is készülnek amik kicsiknek és nagyoknak is egyaránt megfelelő szórakozást nyújthatnak. Nem beszélve arról, hogy az elemek elég strampnak néznek ki, ez úgy gondolom nagyon fontos egy ilyen játéknál ami igazából kortalan, hiszen a kicsik van, hogy akaratuk ellenére is kárt tudnak tenni a játékaikban. Egyszer biztos beszerzésre kerül majd ez is. Főleg, ha valaki szereti a tetriszt.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Katamino Family