Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Farmer Jones - Hogy mondjuk lengyelül: Hol van a lácfűrészem?

A klasszikus memóriajátékot mindenki ismeri: a lapkákon ábrák szerepelnek, mindegyikből kettő-kettő és lefordítás után meg kell találni a párokat, mindig kettő lapkát felfordítva. Annyira magától értetődően működik, és annyira beivódott a kulturális tudatba és szerintem már annyira unjuk, hogy sokszor nem is gondolunk rá igazi játékként. Pedig az, még ha az összes memóriajáték archetípusa is.

Egyszerű memóriajátékból valószínűleg többféle jelent meg, mint az összes többi társasjátékból összesen (a Monopoly klónokat is beleértve). Mondjuk nem fair a verseny, hiszen számos esetben láttam már, hogy egy cég vagy szervezet promóciós reklámajándékként használta, a franchise kiadásokról meg ne is beszéljünk. Tehát adott egy viszonylag egyszerű alap, ami kétféle módon fejlődhet tovább: az alapmechanizmus egy komplexebb játékba emelésével, vagy a szabályok pici megcsavarásával. Ismertetőm tárgya a második utat követi.

A Piatnik kiadásában megjelent Farmer Jones gyerekeknek szóló játék, tehát az innovatív elemeit ennek tudatában kell értékelnünk.  A borítóképen egy vidám őstermelő (fentnevezett Jones) egy mikrofonnal éppen meginterjúvolja a gazdaság állatait és eszközparkját. Megtudjuk továbbá, hogy hangképző eszköz (soundbox) is tartozik a játékhoz. Gyakorló szülőként már itt fel kell, hogy villanjon a piros lámpa: vajon hányszor fogja a gyerek egymás után megszólaltatni, és hányadik után kezd el bevérezve tikkelni a szemünk? És mikor fogjuk ezt ismételgetni lengyelül:

Hol van a láncfűrészem?

Ugyanis a játék a Piatnik gyakorlatának megfelelően regionális kiadású: magyar, cseh, szlovák és lengyel mellett - Közép-Európa latinjának megfelelő - német nyelven is megszólal (emlékeztek? Soundbox). Megtudjuk továbbá, hogy négy éves kortól ajánlott, de ezt nem kell véresen komolyan venni, a három és fél évesünk simán leiskolázza benne az őseit. Ideje lehámozni a borítást, mert a vaskos doboz sok tartalmat sejtet...

És akkor jön a pofáraesés: 16+1 kartonlapka, egy műanyag dézsaforma és az ötnyelvű játékszabály. Ennyi került a kicsit túlméretezett dobozba. Úgy látszik a gyerekjátékokat is elérte az, amit én csak Splendor-effektusnak nevezek: minél nagyobb dobozba kell tenni a tartalmat, mert úgy könnyebben eladható. A Farmer Jones mentségére szóljon, hogy legalább van rendes műanyag inzert benne, így nem kell zacskózni a játékelemeket.

Még egy fontos tudnivaló, ha úgy döntötök, hogy megveszitek: két darab AAA elem és precíziós csavarhúzó legyen nálatok, amikor az ajándékozott kibontja a játékot, különben lehet némi sírás, hogy nem beszél a Soundbox, pardon az itatódézsa.

A játékban a feledékeny Farmer Jonesnak kell segítenünk megtalálni a gazdaság eszközeit és állatait. Ehhez a képlapkákat 4 x 4-es rácsba kell rendeznünk, először képpel felfelé. Majd ha mindenki megjegyezte, melyik hol van, meg lehet fordítani. Ezután bekapcsolhatjuk az itatódézsát. Ha nem szeretnénk ilyen mondatokat hallani: "Gdzie jest moja piła łańcuchowa?", mindenképp rgaszkodjukn a bekapcsoló gomb H állásához. Ez a mondat egyébiránt a címben feltett kérdésre a válasz (by google translate).

Tehát amikor először megnyomjuk az itató tetején lévő, vizet mintázó gombot, Farmer Jones bemutatkozik és a segítségünket kéri. A következő víznyomásra, valami ilyet hallunk, hogy: "Vuff, vuff! .... Hol van a kutyám?" vagy "Zaka-zaka-zaka... Hol van a fűrészem?". Ekkor az a játékos, akinél a Farmer Jones gondterhelt arcát ábrázoló kezdőjátékos lapka van, megpróbálja visszaidézni, hol látta a kutyát, vagy a fűrészt. Felfordítja a lapkát, és ha eltalálta, magához veszi. Ha nem, akkor körbe megy a tippelés, amíg valaki el nem találja, utána a megmaradt, felfordított lapkákat vissza kell fordítani. Új kezdőjátékos, új víznyomás/gombnyomás és így tovább. A végén az nyer, aki több lapkát talált el. Nyugodjunk meg, ha újraindítjuk a masinát, Farmer Jones más sorrendben fogja keresni a dolgait.

Nem egy spanyolviasz aláírom, de hadd idézzem a harmadik bekezdésben szereplő mondatot: "A ... Farmer Jones gyerekeknek szóló játék, tehát az innovatív elemeit ennek tudatában kell értékelnünk."

Pont.

Egy hagyományos memóriajátékhoz képest megadja azt a pluszt, ami miatt egy 3-5 éves gyerek leül vele játszani. A hangos itató, az állathangok, a kalapálás hangja, a vicces ábrák pontosan arra jók, hogy 10-20 percig - ameddig a játék tart - lekösse a gyerekeket. De ugyanúgy fejleszti a - amúgy ebben a korban nagyon jó - rövidtávú memóriát, a koncentrációs készséget  és szórakoztat. És egy kisgyerekeknek szóló játék esetében ez pont elegendő.

Csak utána ne felejtsük el eltenni a játékot, vagy legalább az itatót- ha jót akarunk magunknak.

A(z) Farmer Jones társasjátékot a Piatnik biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a teljes kínálatot!


BOLT FELKERESÉSE
írta -- Kanalasgém

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

08Máj

Mutasd a nyelved! - Memóriatorna egy doboznyi mopsszal

Ismertető | 2024.05.08. 14:00:00

Ezek a nyavalyások befalták az összes nyalókát! Lássuk ki lesz a legügyesebb és leplezi le az éhenkórász kutyusokat. A Mutasd a nyelved! egy pofonegyszerű memóriajáték, aminek a sikere garantált lesz a gyerekek körében.

13Ápr

Színtahal - Tarka halkirakó

Ismertető | 2024.04.13. 14:00:00

Színpompás csápkirakó verseny már 4 éves kortól


Kommentek

  • Robby

    2021-03-15 15:34:28

    Amúgy, ha azt számolod, hogy mostanában "tuning nélküli" kártyajátékokat kapsz ennyiért, amiben meg van pár token esetleg fa meeple is azokért akár 2-3 szoros árat is elkérnek, nem is kerül sokba.

  • Podapanni

    2021-03-13 15:13:07

    Szerintem a Dobble az új monopoly :D abból is annyi féle van már lassan, csak az nem talál magának valót, aki nem akar.

  • Csiracsirke

    2021-03-13 12:58:08

    Dobble-ból már most rengeteg féle van nem kell ahhoz várni :D a Cortex-et kaptam karácsonyra a hugomtól az is egy ilyen agymegmozgató játék igen szórakoztató. Ahhoz az 5 rongyhoz gondolom hozzá kell adni az elemeket is dehát a gyerekért mindent :)

  • Alleira

    2021-03-13 10:05:16

    Szerintem még pàr évtized és a Dobble-ből is annyi féle lesz, mint memóriakártyából... kicsit sokallom az 5000 forint körüli àrat ezért a hanggal ellàtott tuningért, de emlékszem még gyerekként mennyire menő volt a Tik takk bumm is.
    Pár éve készítettem csalàdi fotókból memóriakártyát, szerintem sokkal maradandóbb, de persze nem összehasonlítható.

    Mindenesetre értéklendő, hogy próbàlkoznak a kiadók némi vérfrissítéssel ezen a területen is.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Farmer Jones