Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Pontsaláta - könnyen emészthető, diétás kártyajáték

Időnként előfordul, hogy a nehezen emészthető, gyomrot nem kímélő ételek helyett csupán egy könnyed salátára vágyunk. Arra is van megoldás, ha az agyunkat nem akarjuk lezsibbasztani, csupán egy jót szeretnénk játszani másokkal, szintén saláta formájában: megérkezett a Pontsaláta.

Paprikából vagy paradicsomból készüljön a saláta?

A Pontsalátában ízletes zöldségsalátát készíthetünk a saját ízlésünknek megfelelően. A játék során össze kell szednünk az összetevőket és az ízlésünket (nem viccelek), ami alapján a végén pontozhatjuk a könnyed zöldségmixet - remélehetőleg kövér pontokat gyűjtve ezzel.

A játék előkészítése pofonegyszerű: minden zöldségfajtából eltávolítunk a játékosszámnak megfelelően valamennyit, összekeverjük a maradékot, majd készítünk három, nagyjából egyforma méretű húzópaklit. A paklik tetejéről felcsapunk két-két lapot, ezek alkotják a zöldségpiacot. A játékot a zöldséges pultok ismerője, a fejes saláták koronázatlan királya kezdi - aki legutoljára járt piacon.

A körünkben kétféle akciót hajthatunk végre:

  • Elsőként kötelező húznunk a piacról egy pontozólapot vagy két zöldségkártyát, és magunk elé tesszük az(oka)t.
  • Ezután eldönthetjük, hogy meg szeretnénk-e fordítani az előttünk lévő pontozólapok egyikét.

Amint teljesen kiürül a piac, a játék véget ér.

A játék legnagyobb különlegessége az, hogy gyűjtjük a zöldségeket, amik után értékes pontokat szeretnénk bezsebelni, emellett mi állíthatjuk össze a pontozási rendszerünket, teljesen személyre szabottan. Minden lapnak két oldala van: egy zöldséges, és egy pontozó. Utóbbi egy egyedi pontozási szabályt határoz meg, amely alapján pontokra válthatjuk a zöldségeinket. Némelyek a sárgarépát és a káposztát szeretik, mások meg a paprikát és a paradicsomot. Végre egy játék, ahol az ízlésünknek legmegfelelőbb pontrendszert alakíthatjuk ki!

Vegán, gluténmentes, laktózmentes, mindenmentes

A Pontsaláta elnevezése zseniális! Egyszerre árulkodik a tematikáról és a játék működéséről is.

"Mit nevezünk pontsalátának? Nehéz pontos definíciót találni rá, de főként az olyan játékokra értendő, melyekben többféle, egymástól eltérő módon gyűjthetünk pontot, és szinte minden lépéssel szerzünk valamennyit. Jellemzően negatív töltetű fogalom, a játékosok körében megosztó mechanizmus."

Nagyon egyszerűen tanítható, semmi bonyolult dolgot nem kell csinálni. A változatosságot legfőképp az egyénileg összeállított, és emiatt játékonként változó pontrendszer adja. Minden játékos úgy érezheti, hogy ő irányítja a dolgok folyását. A tapasztalat pedig azt mutatja, hogy szinte bárkiből salátakirály válhat: játékonként változik, hogy nekünk kedvez-e a piac. Aki pedig megpróbálja követni a többiek pontrendszerét, és az alapján alakítja a taktikáját - ezáltal erősen megtörve a lendületet -, azt nyugodtan dobáljuk meg paradicsommal.

Nekem a Pontsaláta az egyik kedvenc fillerem lett a végtelenül kreatív megvalósítása, az egyszerűsége, a pörgőssége és a kiszámíthatatlansága miatt. Bárkinek merem ajánlani, ugyanis szinte bármilyen társaságban megvan a helye.

Neked mi a véleményed az AEG zöldséges csodájáról? Ha van kérdésed, bátran tedd fel!

A(z) Pontsaláta társasjátékot a Reflexshop biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT
írta -- gyd

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

18Máj

Szupercsapat! - Strandkupa: Paklimenedzselés akár tizenhatan

Ismertető | 2024.05.18. 17:03:00

A Szupercsapat! áttematizált változatában új csapattagok érkeznek, esélyt kapunk híres edzőként is kipróbálni magunkat, másik dobozzal kombinálva pedig már tizenhatan is részt vehetünk a gigászi bajnokságon!

27Márc

Waterfall Park – „Én azt neked oda nem adom…”

Ismertető | 2024.03.27. 14:00:00

"-Add nekem 3 pénzért! -Áhh annyiért oda nem adom, adj érte 6-ot! -Én 3-at adok érte, meg két bárt, és nem kell Józsinak eladnod!" Ilyen és ehhez hasonló párbeszédekre számíthattok a Waterfall Park játék közben!


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Pontsaláta