Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Combo Color - Színes hétköznapok

A Combo Color a felnőtt színezők társasjáték formába öntött antitézise. A legfontosabb, hogy a végeredmény letörölhető, ezért csak a játék végéig kell szégyenkeznünk, hogy mennyire bénán rajzoltunk, illetve a stressz szintünk nem feltétlenül fog csökkenni – főleg akkor nem, ha a rivális játékosok egyetlen filctollvonással keresztülhúzzák a tervünket.

Néhány éve robbanásszerűen lepték el a könyvesboltok polcait az úgynevezett meditatív színezők, vagy a kissé félreérthető nevű „felnőtt színezők”. A lényegük, hogy mesefiguráktól mentes, egészen hétköznapi ábrák meditatív besatírozásától majd jól csökken a stressz szintünk... kivéve ha nem húzzuk föl magunkat azon, hogy már negyedszerre mentünk ki a vonalból, esetleg azon, hogy a nagy lelki nyugalom közben olyan erősen nyomtuk a ceruzát a lapra, hogy beletört a hegye. Az igazi arculcsapás akkor jön, amikor a nagy mű elkészülte után fölnézünk a netre, hogy vajon másnak hogy sikerült a kép, és tudatosul bennünk, hogy bizony még a színezést is tudja valaki olyan szinten űzni, ami nekünk soha nem fog sikerülni.

A világ legrövidebb szabálymagyarázó bekezdése

A Combo Colorban minden játékos választ egy színt, aztán sorban mindenki besatíroz egy olyan mezőt, amire nyíl mutat, vagy egy olyat, ami szomszédos egy olyan mezővel, amit már beszíneztek. Ha betelt a tábla, összeszámoljuk a pontokat, amiket a beszínezett mezők után kapunk.

Tervezz, satírozz

...és hát: ennyi. Nincsenek tokenek, nincs eseménypakli, amiből húzni kell, nincsenek egyedi képességek. Rajztáblák vannak, meg a filctollak, mégis sikerült ezekből agyalós és főleg fordulatos játékmenetet kotyvasztani.

Összesen hat „univerzum” van a a játékban, mindegyikhez tartozik hat, egyre nehezedő kaland. Ez lényegében harminchat, különböző nehézségű pályát jelent a letörölhető táblákon, tematika szerint hatosával csomagolva. Van fánkfesztivál, tokiói kardozás óriásrobotokkal, de még egy hétköznapi-munkábajárós univerzum is. Az első szintek valóban rém egyszerűek, a tapasztalt gamerek számára még kicsit primitívnek is hathatnak. Egyszerűen csak vannak egy- és kétpontos mezők, és ennyi. Utána viszont folyamatosan jönnek az új szabályok és az új pontszerzési lehetőségek, és elkezd bonyolódni a helyzet. Lesznek olyan mezők, amiket össze kell kötni a másikkal, hogy pontot termeljenek – itt már megjelenik az akadályozás mint a későbbi szintek fontos eleme.

Vannak olyan helyek, amiket minél jobban körbe kell keríteni, hogy pontot termeljenek. De vajon megéri-e ezekért harcolni, ha van körülöttük mínusz pontos mező is? Hány pontot érdemes átengedni az ellenfélnek, ha ezért cserébe el tudom vágni az egész táblát eláztató színes pocsolyáját? Sokféle kérdés felmerül a játékban, de a legfontosabb: mit fog lépni az ellenfél.

Rivális-sokk

Ez a Combo Color legfontosabb kérdése és valószínűleg ezért fog csalódást okozni azoknak, akik egyszerű zen-színezőként tekintenek rá. A jól akarunk játszani, akkor nem csak azt kell kiszámolni minden lépés előtt, hogy mi mennyi pontot szerezhetünk, hanem, hogy mennyi pontot hozna az ellenfélnek, ha szabadon hagynánk az adott mezőt. Ha analízis-paralízisre hajlamos egyénekkel ülünk le játszani, akkor ez erősen megdobhatja a holtidőt. Ahogy az is, ha valaki minden egyes mezőt milliméter pontossággal akar kiszínezni, esetleg még javítgatja is azokat a részeket, amikbe a többiek belemásztak.

"Ez egyébként kiváló példa arra, amikor két olyan ember találkozik, akik eltérő célból ülnek le játszani."

Több ellenfél egyben több számolással jár, ami azt is jelenti, hogy a Combo Color nehézsége a játékosok számával egyenes arányban növekszik. Az élvezhetőség már más kérdés. Én itt a BGG által is javasolt középértékkel értek egyet, ami három fő. Ketten játszva kifejezetten kevés konfliktushelyzet alakul ki, mindenkinek lesz lehetősége építkezni, és csak pár ponton fog múlni a győzelem. Ha viszont négyen ültök le elé, akkor saját magadon kívül még egyszerre három másik játékos lépéseit kell figyelned. Nem lesz tőle élvezhetetlen a játék, de inkább a tapasztalt játékosoknak fog élményt nyújtani. A három játékos az arany középút. A játék egyébként azt javasolja, hogy a nehezebb szinteknek legalább hárman üljetek neki.

Ka-szín-ó

Szimpatikus húzás, hogy a rajzolgatást igénylő játékok mostanában már letörölhető táblával és filctollakkal jelennek meg, kiküszöbölve ezzel a papírtömbök végességét. A Combo Color dobozába négy filctollat pakoltak, melyek mindegyike kellemesen élénk színnel fogja be a táblát. A letörölhetőséggel nem volt gond, még egy nap után is gond nélkül leszedte a kis szivacs a foltokat.

Az óriási, kihajtogatható szabály nagy részét a kalandokhoz írt hangulatkeltő szöveg foglalja el. Érdemes két játék között egy kicsit nézegetni a pályák hátterét, amik a holvanwaldós firkálgatástól a színes fantasyn át a szürreálisig sokféle stílust felvonultatnak. A hat világon három híres grafikus és egy indiai művészeti stúdió dolgozott, olyan referenciákkal a hátuk mögött, mint az Ubisoft.

A Combo Color remek, családi játék, egyedi mechanikával és azzal a különleges képességgel, hogy több réteget is tud egyszerre szórakoztatni. A első pályákon kezdők és a fiatalabbak gyakorolhatják a színezést, a magasabb szinteken pedig a tapasztalt játékosok eshetnek egymásnak. Ha pedig mindenki ráérzett az ízére, össze lehet csapni egy hatfordulós bajnokságban!

A(z) Combo Color társasjátékot a Gémklub biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT
írta -- Ludens

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

20Jún

Sárkányok völgye - Csodás lények kavalkádja

Ismertető | 2024.06.20. 14:00:00

Hetven csodálatos lény csak arra vár, hogy csatlakozzon hozzád a Sárkányok völgyében! Szelídítsd meg őket, gyűjts varázsköveket és járulj a fenséges Örökkévaló színe elé!

22Máj

Dűlőre jutunk - Magyar palackba magyar bort!

Ismertető | 2024.05.22. 20:20:00

Vörösbor, fehérbor, rozé… készíts annyi bort, amennyit csak tudsz, hogy te teljesíthesd a legjobb megrendeléseket! De vigyázz, a dűlők közösek, és ha nem figyelsz, valaki más fogja őket leszüretelni!


Kommentek

  • laczkodavid

    2020-11-20 13:48:27

    Ennél a játéknál is (mint mindennél amihez filctoll kell) probléma lesz gondolom, hogy kifogynak meg beszáradnak a filctollak, és a pótlása az más sosem lesz olyan mint az előző. De sokszor találkoztam már ilyennel hogy a másik filc nem fog rá rendesen vagy épp nem lehet letörölni róla :( Olyan kiábrándító tud lenni.

  • orsolyaps

    2020-11-19 21:47:39

    Amikor először megláttam ezt a társast, azaz a borítóját, azonnal megtetszett. Gyönyörű grafika, színek, kis cuki figurák. gondoltam magamban ez kell. Ezt megvesszük. Viszont sosem vásárolunk olyat, amiről előtte nem olvasunk vagy nem nèzünk videót.

    De jól tettük! Rossz kimondani,de csalódott voltam. 😔 Pedig csak jót mondták róla. De az èn elkèpzelèsem a borító alapján egyáltalán nem ez volt.

    Szinezès helyett lehetett volna lapkával való lefedès vagy akár színes minifigurákkal területfoglalás. De ne ez. Ne festegetès.Szeretek színezni nagyon is,de mièrt pont ezek a színek? Ès ha már színezès, akkor már nem lehetett volna olyan szín mint a dobozon. Ezek nagyon nem nyertèk el a tetszèsemet. Aztán sokáig tart a kiszínezèse, mert milyen már az hogy csak belehúzok pár csíkot.

    Ès ahogy Reni.sule is írta. Simán bele lehet törölni. 🥺

  • reni.sule

    2020-11-07 20:08:56

    Erről a graffikáról és mechanikáról, valamiért a telefonos aplikációk játékai jutnak eszembe. Szívesen elszínezgetném, agyalnék rajta, hogy "oldjam fel" a következő szintet, de mint társasjáték nem tudom elképzelni, hogy felnőtt emberenként szórakoztató lenne. A megjelenése színeiben tökéletes kombináció, egyszerűen vonza a szemet, de az élvezhetősége számomra kétséges. Tipikussan az vagyok aki minden terültet pontosan a vonalon belül akarna kiszínezni, amit a többiek alig tudnának kivárni. A nehézségi szintek lehet sokat dobná ak a játék hangulattán, de egynél többször aligha lenne kedve bárkinekis újra nekifutni. A tábla elég nagy ahoz hogy a mellete elvő terültekbe simán a kezünkkel is beletöröljünk színezzés közben, ami elég zavaró. Gyerekeknek élvezetesebb lehet, de biztos nem ezt választanám családi játéknak.

Népszerű

Ludens Blog bejegyzései

  • Etherfields, a sötét mestermű

    2021.02.09. 19:56:21 / vélemény, játék, horror, figura, társasjáték, kickstarter

    Bontottál már ki úgy társast, hogy már az első pillanatban, egyetlen másodperc játék nélkül tudtad, hogy most aztán igazán jól döntöttél? Én pontosan így éreztem, amikor a...

  • Így ábrándultam ki a világ legjobb játékából

    2021.01.26. 16:24:39 / játék, fantasy, figura, szerepjáték, társasjáték, fail

    Sosem rejtettem véka alá, hogy engem bármilyen társasjáték meg tud venni kilóra, ha van benne legalább egy az alábbiak közül: Fantasy | Minik | Látvány Nem csoda hát, hogy úgy...

  • Age of Mythology - Matuzsálem a múltból

    2020.11.22. 18:54:53 / teszt, ajánló, játék, stratégia, ókor, videójáték, társasjáték

    A nullás évek eleje elég jó volt a videójáték felhozatalt tekintve, nem? Javában tombolt a Diablo láz, mindenki ezerrel nyomta a Warcraft 3-at, 2002 vége felé pedig megjelent egy...

  • Ez lenne a kiállítások jövője?

    2020.11.05. 17:31:38 / vélemény, játék, rendezvény, digitális, társasjáték, essen

    A koronavírus betett a társasjátékos közösségnek is. A fertőzésveszély miatt az összes rendezvényt le kellett mondani, köztük az Essen Spielt is. A szervezők és a kiadók ezt úgy...

  • Mit lépsz most, Kickstarter?

    2020.10.07. 08:35:25 / vélemény, játék, hír, társasjáték, kickstarter

    Az elmúlt években a közösségi finanszírozás-alapú társasjáték kiadás annyira összeforrt a Kickstraterrel, hogy az oldal mellett már magát a kampányokat és a jelenséget is...

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Combo Color