Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Az első játékaim

Társasjátékos körökben gyakorta hangzik el az a vicces magyarázkodás egy-egy vaskosabb, drágább játék megvásárlása után, hogy: “Majd a gyerekkel játszom, ha kicsit nagyobb lesz.” A gyerek, akire a hobbitárs hivatkozik, általában 3-6 hónapos.

Másik gyakori szituáció, amikor egy tapasztalatlanabb anyuka vagy apuka, feldobja a kérdést: Milyen játékot vegyen a(z) 5, 6, 7 stb. éves gyerekének? Ha nem tudjuk, milyen készségei vannak, csak sötétben tapogatózhatunk. De azért az időnként vicces, máskor jószándékú segítők itt is hajmeresztő ötleteket tudnak bedobni.

Bár minden hobbitársam vágya, hogy a család apraja-nagyja tetszőleges társasjátékhoz leültethető legyen, ez a legtöbb esetben csak vágyálom marad. A gyerekek esetében pedig ez leginkább a megfelelő pedagógián és szocializáción múlik. A fenti példában ez a “nevelés” minimum 10-12 év, ha  cél egy Homályrév vagy Terra Mystica.

A Granna kiadó negyedszázada foglalkozik fejlesztő és könnyed családi társasjátékokkal. Az Első játékaim sorozata tekinthető egyfajta kapudrognak, a 2-4 éves (bölcsődés, alsós óvodás) ajánlott célcsoportjával.

Gyakorló szülőként elmondhatom, hogy ez az a korosztály, amelynél már fennáll a lehetőség, hogy egy kartonból készített akármi nem lesz rövid távon nyáladzás, harapás vagy tépés áldozata. Azért a biztonság kedvéért a dobozokon nagybetűkkel hirdetik: VASTAG KARTON. Azaz (papíron) bírja a gyűrődést.

Elöljáróban, a pedagógián és fejlődéslélektanon edzett olvasóimat kérem, hogy nézzék el, ha időnként nem vagyok teljesen egzakt, vagy becsúszik egy-egy tárgyi tévedés.

A sorozat hat, viszonylag egyszerű fejlesztő játékból áll, de ez ebben az esetben nem degradáló, hanem célszerű. Ne feledjük, itt a cél a kisgyerekek különböző kognitív képességeinek fejlesztése, úgy mint érzékelés, észlelés, figyelem, emlékezés, képzelet és végső soron a gondolkodás. Egy tudatos szülő kezében a nyelvi készségek (szókincs vagy kifejezőkészség) fejlesztésére is kiválóan alkalmasak. A játékok kis dobozkákban, egységes méretben és vizuális stílusban egy valódi sorozatot alkotnak. Áruk is egészen baráti, így akár a rokonságnak is kiadható a beszerzése, ha nincs igazán ötletük, mit vegyenek csemeténknek.

Domino - Színek

A klasszikus domino továbbgondolása, pöttyök helyett a kisgyerekek által könnyen felismerhető rajzok vannak a lapkákon (alma, répa, cica, pillangó stb), és minden ábrának van egy domináns színe. Így a formától, az ábrák tartalmától elvonatkozatva kell megtalálni két elem közös tulajdonságát. A kacsa is sárga és a napocska is.

[ A játékot az alábbi LINK-re kattintva vásárolhatod meg ]

Memó - Játékok

Párkereső memóriajáték, a jól ismert szabályokkal. Kisebbekkel úgy is lehet játszani, hogy csak néhány ábrából veszünk egy-egy lapkát, és alakzatba rendezzük őket képpel felfelé, majd megfordítjuk. Utána megkérjük a gyerkőcöt, mutassa meg, hol van egy-egy ábra. Ha ez már jól megy, lehet nehezíteni, végül bevethetjük a párkereső játékot. A lapkákon az ábrák háttérszíne nem egységes, nem tudom ez szándékos volt-e, mindenesetre kreatív szülők ezt is kihasználhatják.

[ A játékot az alábbi LINK-re kattintva vásárolhatod meg ]

Puzzle - Állatok

Erről nincs sok írnivaló. Nagyméretű, könnyen összeilleszthető puzzle-k, kedves állatos képekkel. 4, 6, 9 és 12 darabosak, így fokozatosan tudjuk kihívás elé állítani a gyereket. Expert fokozatban több készletet összekeverhetünk, így az összerakás előtt szét is kell válogatni az elemeket.

[ A játékot az alábbi LINK-re kattintva vásárolhatod meg ]

Meminó - Ellentétek

A lapkákon tizenkét ellentétpár van, ezeket kell összepárosítani. Rá kell jönni, hogy mi a közös két eltérő ábrában. Spoilerveszély! 

Egyszerűbb példa, ahol ok-okozati összefüggés van az elemek között:

Az egérke előtt egy nagy sajt van a tányéron - Az egérke pocakja megnőtt és egy kisebb darab sajt van a tányéron. 

Absztraktabb példa, ahol fogalmi ellentétpárokat kell összepárosítani:

A tányéron édes sütemények vannak - A tányéron savanyú citromok vannak.

[ A játékot az alábbi LINK-re kattintva vásárolhatod meg ]

Lottó - Ház

Négy nagy helyszínlapka a lakás egy-egy helyiségét ábrázolja - konyha, fürdőszoba, nappali, gyerekszoba - sok-sok tárggyal, részlettel amelyekről beszélgetni lehet. Huszonnégy kis lapkán pedig olyan tárgyak vannak, melyek rajta vannak a szobák képein. Ezeket kell összepárosítani.

A vízforraló a konyhában van, a fogkefe pedig a fürdőszobában.

Mivel a helyiséglapokon jóval több tárgy szerepel, mint amennyinek a párját meg kell találni, bőven marad még mit átbeszélni a gyerekkel. Tematikus szókincs fejlesztéséhez ideális, annál is inkább mert ezekkel a dolgokkal amúgy is nap mint nap találkozunk.

[ A játékot az alábbi LINK-re kattintva vásárolhatod meg ]

Puzzlinó - Hol a párja?

Ebben a dobozban tizenkét darab speciális kételemű kirakó van összekeverve, ahol a kirakók két eleme fogalmilag függ össze. Ezeket kell párba állítani és összeilleszteni.

A tyúk és a tojás problémáját nem ebben a játékban oldjuk meg, de a méheket a kaptárhoz vezethetjük, és a mozdony is elhúzhatja az állatokkal teli szerelvényt.

[ A játékot az alábbi LINK-re kattintva vásárolhatod meg ]

A Granna nem találta fel a spanyolviaszt, hiszen ezeket a játékokat már máshol is láthattuk. Viszont mindenképpen üdvözlendő, hogy koncepciózusan egy teljes termékvonalat szenteltek a legkisebb gyerekek különféle készségeinek fejlesztésére, mindezt szórakoztató formában. A színek élénkek, az illusztrációk kedvesek, alkatrészek tartósak. Ezek a játékok eléggé nyitottak ahhoz, hogy könnyedén módosítsunk a szabályokon, a gyerek korának és feljettségének megfelelően alakítsuk a kihívásokat. A legfontosabb, amit a készségfejlesztés mellett taníthatunk velük, az a szabálykövető magatartás: egy doboz, egy marék kartonlapkával anélkül is lehet szórakoztató, hogy ráugrálnánk, széttépnénk, vagy elrágcsálnánk azt. És egy társasjátékos szülő szempontjából ennél igéretesebb kezdet nem létezik, az utánpótlás nevelés szempontjából, nekem elhihetitek.

írta -- Kanalasgém

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

08Máj

Mutasd a nyelved! - Memóriatorna egy doboznyi mopsszal

Ismertető | 2024.05.08. 14:00:00

Ezek a nyavalyások befalták az összes nyalókát! Lássuk ki lesz a legügyesebb és leplezi le az éhenkórász kutyusokat. A Mutasd a nyelved! egy pofonegyszerű memóriajáték, aminek a sikere garantált lesz a gyerekek körében.

27Máj

Mystery: Szuperhősrejtély - Ennek a képregénynek te lehetsz a hőse!

Ismertető | 2024.05.27. 18:29:00

A Bajnokok Légiója toboroz: különleges képességű embereket keresnek, akiket spéci szuperhőssé képezve felvehetik a harcot a bűnözőkkel szemben.


Népszerű

Friss

Címkék