Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Zsebedben az életutad – CV Pocket bemutató

Te egy saját vállalkozásnak örülnél jobban, vagy ha körbeutazhatnád a világot? Szerinted egy autóversenyző, vagy egy feltaláló keres többet? Repülővel vagy biciklivel közlekednél inkább? Céges románc, vagy randivonal? Az ember előtt számtalan életút áll, és hogy melyiket választjuk, az csak rajtunk múlik. Nap mint nap, döntéseket hozunk, melyek kihatással vannak a jövőnkre.

Ezek a döntések és életutak ihlették meg a Granna kiadót, melyből 2013-ban megszületett a CV társasjáték. Az alapjáték megjelenése óta több változat is elkészült, amiből utoljára a CV Pocket jelent meg 2017-ben.

A CV Pocket egy kis dobozban érkezik, amiben 55 darab kártyát, pontozófüzetet és egy ceruzát találunk, praktikus kis inzertbe ágyazva.

Egyszer fent(ről), másszor lent(ről)

A játékszabályok egyszerűek: a kártyákat 3 oszlopba rendezzük, minden oszlop 5 sorból áll. A játékosok körsorrendben kezdésként az alsó sorból választhatnak 1 kártyát, amit maguk elé tesznek, majd az oszlop az elvett kártya helyére csúszik. A következő kártyát mindig abból a sorból vehetjük el, amilyen szám az előzőleg elvitt lapunkon szerepel. A megszerzett kártyákat kissé elcsúsztatva helyezzük a lent lévő lapokra, hogy az ikonok jól láthatók maradjanak.

A lapokon szereplő ikonok az életünket átszövő, alapvető tulajdonságokat és élethelyzeteket szimbolizálják. Minden kártyán szereplő tulajdonsághoz a hozzá legjobban passzoló szimbólumokat rendelték. Ezeket úgy kell kombinálni, hogy a játék végén a legtöbb győzelmi pontot érjék, így téve játékbeli életünket a legteljesebbé, a legsikeresebbé. Nézzük a kártyákon szereplő ikonok jelentéseit és értékelését:

  • A pénz ikonjából, minél többet gyűjtünk, annál több győzelmi ponttal leszünk gazdagabbak.
  • A zöld jelek a tudást szimbolizálják. Ezek hármasával érnek 7-7 pontot. Több szettet is gyűjthetünk, viszont ha nem sikerül begyűjteni egy szett harmadik darabját, akkor pontot veszítünk.
  • A lila kapcsolatokból négy félét találunk, amik a szerelmet, a családot, a barátságot és az üzleti kapcsolatokat jelképezik. Ezek egyforma páronként érnek pontot.
  • A kék, szerencse jellel 2-2 pontot szerezhetünk, ha a legtöbbet gyűjtöttük. Három - négy játékos esetén a második legszerencsésebb is pontot szerez, ilyenkor viszont már ikononként csak egyet, egyet.
  • Minden ember életében vannak peches dolgok, de itt szerencsére nem bukunk nagyot velük. A narancssárga pech jelek elszámolása hasonló, mint a szerencséé, viszont most legkevesebb pechet gyűjtő jár a legjobban.
  • Bizonyos küldetések bónusz pontokat adnak, ha a megfelelő szimbólumokat gyűjtjük össze. Például: a hipszter és az autóversenyző a nekik tetsző közlekedési ezközöket értékelik, a konyhatündér az összes kapcsolattal rendelkezni szeretne, a világutazó pedig a költözés és nyaralás kártyáknak örül a legjobban.

Ha az asztalon négy kártya maradt, vagy már senki nem tudna lapot vinni, akkor a félretett kártyákkal feltöltjük az oszlopokat. A játékosok passzolhatnak, ilyenkor kimaradnak a körből. Ha viszont minden játékos egymás után passzolt, a játék véget ér és pontot számolunk.

A játék végén az összeállított legsikeresebb, legtöbb pontot érő életpálya nyeri a játékot.

Mutasd a kártyáid, megmondom ki vagy

A CV Pocket egy nagyon aranyos, könnyed kártyadraft játék, ami alapvetően nem számít újdonságnak, de a kártyák pontozási rendszere, és a hangulata nagyon el lett találva.

Bár alapjaiban kevés az interakció, figyelni kell a többiek játékát, hogy a fontos tulajdonságok ne hozzájuk kerüljenek. A szerencse és pech ikonoknál is lényeges a felzárkózás, figyelni kell, hogy 1-1 kártyával ne előzzük meg, vagy ne szakadjunk le nagyon a többiekkől.

A szerencsefaktor leginkább a kártyafeltöltésben jelentkezik, utána már minden nyílt információ. A játék végéig jól következtethető, hogy az ellenfeleknek melyik kártyákra lehet szükségük. Két fő esetén a játék nagyon jól tervezhető. Négy játékossal már kialakul a káosz, mert a kártyasorrend nagyon átalakul mire újra ránk kerül a sor.

A téma ugyan érdekes, de néhány játék után már nem a nekünk tetsző tulajdonságokat fogjuk keresni, hanem a legjobb kombinációkat akarjuk majd kialakítani.

Zsebváltozathoz képest helyigényes játék, egy dohányzó asztalra minimum szükségünk lesz. Bár a kártyák ikonelrendezésével igyekeztek minimálisra fogni a helyigényt, biztosan nem fogjuk tudni buszon, vonaton elővenni, viszont strandon, vagy piknikhez ideális választás.

A kártyavédő fetisizmussal élők figyelmébe ajánljuk, hogy mivel a kártyákat folyamatosan csúsztatjuk az asztalon, a hátoldaluk könnyen kopik, ráadásul a fehér alapszín miatt kissé koszolódnak is. A játékszabály nagyon jó, sok példát hoz, a kártyák ikonrendszere illetve a játékossegédlet pedig magától értetődő.

Köszönjük a bemutatkozást...majd értesítjük!

A CV Pocket kedves hangulata és érdekes játékmenete igazán kellemes meglepetés volt. Az egyszerű, de nagyszerű játékok közé tökélesen beleillik, amelyhez könnyű leültetni a 8 éves unokát és a 88 éves nagymamát is. Bár a játék hangulata erősebb mint a témája, érdekes visszanézni, hogy milyen életutat építettünk magunknak.

A(z) CV Pocket társasjátékot a Jatekmakettcentrum.hu biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT
írta -- ARduel

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

18Máj

Szupercsapat! - Strandkupa: Paklimenedzselés akár tizenhatan

Ismertető | 2024.05.18. 17:03:00

A Szupercsapat! áttematizált változatában új csapattagok érkeznek, esélyt kapunk híres edzőként is kipróbálni magunkat, másik dobozzal kombinálva pedig már tizenhatan is részt vehetünk a gigászi bajnokságon!

11Máj

Szupercsapat! - A világ legnagyobb zászlószerző versenye csak rád vár🐤

Ismertető | 2024.05.11. 14:00:00

Építs paklit, és párbajozz a 2023-as év játékában egyedül, vagy akár hét barátoddal! Vajon a gumikacsa elveszi a zászlót a gengsztertől?


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • CV
  • CV Pocket