Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Nem én voltam! - játékismertető

Valamelyik kisállat pont a konyha közepére pottyantott, de vajon melyikünk kedvence lehetett a tettes? Az biztos, hogy nem az én halam volt, inkább valaki más cicája! Vagy talán hörcsöge? Vajon megtudjuk a játék végén, hogy valójában ki volt?

A mai modern világban, ahol könyvet írnak gyerekeknek a kakiról, csak idő kérdése volt, hogy mikor üti fel a fejét ez a mindennapos, ám meglehetősen intim téma a társasjátékok világában. Az alábbiakban a Nem Én Voltam című kártyajátékról írunk, ami megosztóbb, mint eleinte gondoltuk. Nézzük miért!

Mit rejt a doboz?

A Nem Én Voltam, egy memórialapú gyorsasági partijáték 3-6 főre, melynek kártyái egy kicsi, kompakt mágneses dobozban kaptak helyet. Végre egy játék, mely több fővel is élvezetes és 100%-ban utazás kompatibilis. A kártyákat kézben tartjuk, így csak a dobópaklinak kell egy kis helyet szorítani, de ezt akár a vonat padlóján is megtehetjük.

A hárítás módszertana

Minden játékos 1-1 választott színű, 6 kártyalapból álló paklit kap, minden pakliban a hal, cica, hörcsög, papagáj, nyuszi és teknős szerepelnek. A kezdő játékos kirakja egy választott lapját, például a halat, a következő mondat kíséretében: „nem az én halam pottyantott a konyha közepére, hanem valaki más nyuszija” (persze nyuszi, helyett mondhatott volna más állatot is, vagy akár más halára is terelhette volna a gyanút). Erre a többi játékos igyekszik nyuszi kártyát tenni, és aki a leggyorsabban tette ki lapját, folytatja a sort és egy másik játékos állatára igyekszik hárítani a bűntettet. Ez egészen addig megy, amíg valaki nem tudja tovább passzolni a vádat.

Minden forduló kétféleképpen érhet véget: vagy egy játékost leszámítva mindenki eldobta a lapjait, vagy valaki olyan állatot mond, ami már nincs a többiek kezében. Ők megkapják méltó kakijelzőjüket, és kezdődhet a következő forduló.

A játék akkor ér véget, ha valaki összegyűjtött 6 kakijelzőt, vagy, ha minden jelző kiosztásra került. Utóbbi esetben a legtöbb jelzőt birtokló játékos veszített. Ugye nem is annyira bonyolult…

Vagy még is?

Tapasztalataink szerint ez a játék elég megosztó, na nem a bonyolultsága miatt. Bár úgy gondoljuk, hogy a Nem Én Voltam szépen kiegyensúlyozott, és sokszor újrajátszható, könnyed kártyajáték, viszont a témája sokakat érzékenyen érinthet.

A játékot több felnőtt társasággal is kipróbáltuk, de néhányukat a téma nagyon zavarta. Elismerték, hogy vicces és szórakoztató, (mert tényleg nem lehet végigjátszani egy partit sem nevetés nélkül), mégis ez a kakijelző rosszabbul esett nekik, mint általános iskolában a fekete pont.

De ha a témától el is tekintünk a rossz tétemény áthárítása sem kifejezetten szerencsés minden közösségben. A játék 6 éves kortól ajánlott, és bár nagyon szórakoztató és fejlesztő hatású, alapvető üzenete mégis az, hogy hárítsd át a felelősséget, csinálj úgy mintha semmi közöd nem lenne a kárhoz. Ez azért kérdéseket vetett fel bennünk.

A téma miatt eleinte nem mertük bevetni a gyerekek körében, hátha nem jó üzenetet közvetít. Ezért finomítva a játékot a szöveg a következő volt: “ Ki szereti jobban az uborkát?”, a kakijelzők pedig kicserélődtek kavicsokra, amitől a játék sokkal szelídebb lett, viszont a gyerekek kevésbé élvezték...

Persze később kipróbáltuk az eredeti témával, és az igazi sikert valóban ez hozta meg. Úgy tűnik, hogy a kakis viccek jóval szórakoztatóbbak gyerekeknek, mint felnőtteknek. A kicsik hangos kacagással díjazták, amikor valaki előtt gyűltek a kakijelzők, és igazából ők nem sértődtek meg ezen. Egyébként a szabály bátorít, hogy a játékot más kerettörténettel is kipróbáljuk, de mégis csak az állatok székelése okozta a legnagyobb nevetéseket.

Ez az összes érvünk?

Tovább borzolva a kedélyeket a Nem Én Voltamot két díjra is jelölték gyerekjáték kategóriában, amiből egyet el is nyert, és nemzetközileg is nagy sikereknek örvend. Lehet mi vagyunk túl érzékenyek...?

A gyorsasági játékokat leginkább gyerekeknek tervezik, valljuk be nekünk felnőtteknek nem jelent nagy kihívást, ha csak nincs benne valami plusz csavar. A játék tervezője Jonathan Favre-Godal ezt nagyon okosan oldotta meg. A behatárolt lapkészlettel és a memória elemekkel érdekes, taktikus felnőttek számára is izgalmas játékot alkotott. Hiába törekszem, hogy gyorsan megszabaduljak a kártyáimtól, közben figyelnem kell a többiek kijátszott lapjait is. Minél kevesebb lapot tartok a kezemben, annál kisebb az esély, hogy a többiek, pont az én állatomat mondják be. Ráadásul, ha megjegyezték a kezemben tartott lapot, akár a forduló végéig is játékban tarthatnak.

Miért pont Ő?

A Nem Én Voltam egy kifejezetten izgalmas és okos partijáték, ahol a szerencsének csekély szerepe van, a memóriának és a gyorsaságnak viszont annál nagyobb, ráadásul még egy kis taktikának is helyet tudtak szorítani.

Hogy mégis hány éves kortól ajánlanánk a játékot? A téma miatt és tényleg csak a téma miatt leghamarabb 9 éves kortól mernénk eredeti állapotában gyerekek elé tenni. Úgy gondoljuk ennyi idősen már helyén tudják kezelni a játékban rejlő humort és aki veszít nem érzi magát kényelmetlenül. Ha viszont egy rugalmasabb témát választunk, akkor bőven játszható 6 éves kortól, mert ez a játék nem csak egyszerű, könnyen érthető, de még fejleszt is.

Kiknek ajánljuk fenttartásokkal:

  • pedagógusoknak és szociálisan szférában dolgozóknak (megváltoztatnánk a témát)
  • ajándékba kisgyereknek (mindenképp kikérnénk a szülők véleményét)

Kiknek ajánljuk meleg szívvel:

  • kisgyerekes családoknak, ha a téma nekik belefér
  • baráti társaságoknak 
  • akik szeretik a fingós vicceket

A(z) Nem én voltam! társasjátékot a Gémklub biztosította számunkra!

Kuponkód a Tarsasjatekok.com felhasználóinak! Igényeld Te is!

-20% kedvezmény!Az akció 2019.09.16-ig, illetve a készlet erejéig érvényes. KUPONKÓD IGÉNYLÉSE MEGNÉZEM A JÁTÉKOT
írta -- ARduel

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

13Júl

Anarchista palacsinta🥞 – „Kirobbanó-Dobble-Élmény”

Ismertető | 2024.07.13. 14:00:00

A Robbanó cicák és a Dobble alkotóinak közös játéka

29Máj

Kib@szodt dilemma - Kínos szituk, elcseszett döntések

Ismertető | 2024.05.29. 14:00:00

Te bevállalnád, hogy ..., de...?


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Nem én voltam!