Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Skull - Koponyák hírnökei

Ha létezne ilyen, a Skull valószínűleg gyorsan megkapná a legjobb sörözős játék kategóriát. De baráti beszélgetésekhez és hosszú utakra is kiváló, mert amellett, hogy hely sem kell hozzá, a játékosoktól is csak egy dolgot kér: pókerarcot.

Megvan az a rész a Karib-tenger kalózaiból, amikor a csápszakállú Davy Jones hajóján raboskodó matrózok a szolgálati éveiket tették fel tétként a kockajátékhoz? Amikor a film ment a mozikban, a kalózok kockajátéka (a Kalózkocka) rendkívül népszerű lett a kocsmákban.

A Skull majdnem ugyanazt a mechanikát viszi tovább, mint a filmből népszerűvé vált elődje: folyamatosan rá kell licitálnunk ellenfeleinkre, hogy azoknak már ne legyen mersze velünk is megtenni ezt.

A dobozban hat kartontálcát kapunk, amikhez négy-négy söralátét-szerű korong jár. Ezeknek a hátulján három-három rózsa, illetve egy-egy motoros tetkónak is beillő koponya virít. Ez a rendkívül egyszerű, de mégis remek dizájn kölcsönöz egyfajta elegáns külsőt a játéknak. Nem hittem volna, hogy valaha is ilyet mondok, de a Skullnak bizony jól állt volna egy fémdoboz. Az igényes lapok megérdemelnék, hogy ne egy kartondobozban kelljen szoronganiuk – bár, ha abból indulunk ki, hogy a Skullt útijátéknak is szánták, nem baj, hogy a fém nem csipog be a repülőtéren.

Nincsen rózsa koponya nélkül

A soron következő játékosnak két lehetősége van. Az egyik, hogy letesz a tálcájára képpel lefelé egy korongot (ez ugye vagy rózsa vagy koponya lehet). Ha nem tud, vagy nem akar több lapot letenni, akkor „kihívást intéz”. Ezt azt jelenti, hogy hangosan bemondja, hogy hány lapot fog felfordítani úgy, hogy egy koponya sem lesz köztük. A többiek erre vagy rálicitálnak – bármennyivel emelve a számot – vagy passzolnak. Ha mindenki passzolt, a legmagasabb licittel bent maradt játékos lesz a kihívó.

A kihívónak először föl kell fordítania az összes saját lapját, majd még annyit, hogy elérje a kihívás értékét. Miután a saját lapjait fölfedte, a többiekéből tetszés szerinti sorrendben válogathat. Ha a korongok között csak rózsák voltak, teljesítette a kihívást: megfordíthatja a tálcáját, ezzel elkönyvelve egy sikert. Ha kétszer sikerül teljesítenie egy kihívást, ő nyerte a játékot.

Ha azonban a lapok között akár csak egy koponya is volt (akár a sajátjai között, akár máshol), elveszít egy korongot. Ha más koponyájába szaladt bele, véletlenszerű lapot bukik el. Ha viszont a saját koponyáját fordította fel, ő válaszhatja ki, hogy melyik lapot dobja be. Ha valaki elvesztette az összes lapját, kiesik a játékból.

A rózsa neve

Bár nagy taktikai előnyt jelent megszabadulni a saját koponyától, a kevesebb lap ritkán jelent jót. A játékos hamarabb kényszerülhet bele kihívásba (hiszen ha nincs több lapja, hívnia kell), illetve, ha az ellenfelek megtudják, hogy csak rózsa van valakinél, sokkal bátrabban mennek majd neki a vállalásoknak.

Ez utóbbi a Skull legfontosabb eleme. El kell érni, hogy a többiek ne merjenek kihívást intézni, vagy minél előbb kiszálljanak belőle. Hogyan lehetséges ez? Természetesen pókerarccal és kockázatos vállalásokkal. Olyan kockázatosakkal, hogy az ellenfeleknek már ne legyen mersze még többet vállalni. A kockázat szónak itt kiemelt szerepe van. Sajnos az ilyen jellegű játékokban nem lehet anélkül érvényesülni, hogy ne lennénk kitéve a bukás veszélyének.

Ahogy ez a blöffölős játékoknál lenni szokott, a Skull is akkor jó, ha minél többen játsszák. Szerencsére a tervezői nem erőszakoltak bele egy teljesen felesleges kétfős játékmódot. Legalább három ember kell hozzá, de akkor az igazi, ha négyen, sőt hatan ülünk le köré.

A Skull egyik legnagyobb előnye, hogy pörög – mivel nincs min sokáig gondolkodni. Egy forduló, az első lap lerakásától a kihívás végéig, másfél percet vesz igénybe, egy teljes játék pedig nem több tíz-tizenöt percnél. Éppen ezért kiválóan alkalmas vonatútra, reptéri várókba, nagy társaspartik után levezetésnek vagy beszélgetések mellé tölteléknek.

A(z) Skull (magyar kiadás) társasjátékot a Gémklub biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT
írta -- Ludens

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

22Máj

Dűlőre jutunk - Magyar palackba magyar bort!

Ismertető | 2024.05.22. 20:20:00

Vörösbor, fehérbor, rozé… készíts annyi bort, amennyit csak tudsz, hogy te teljesíthesd a legjobb megrendeléseket! De vigyázz, a dűlők közösek, és ha nem figyelsz, valaki más fogja őket leszüretelni!

18Máj

Szupercsapat! - Strandkupa: Paklimenedzselés akár tizenhatan

Ismertető | 2024.05.18. 17:03:00

A Szupercsapat! áttematizált változatában új csapattagok érkeznek, esélyt kapunk híres edzőként is kipróbálni magunkat, másik dobozzal kombinálva pedig már tizenhatan is részt vehetünk a gigászi bajnokságon!


Kommentek

 • zsiray.barbara

  2020-09-30 18:00:30

  Nagyon szórakoztató játék. Tényleg csak néhány alkatrész rejlik a dobozban, mégis tartalmas játékélményt tud nyújtani. Mi eddig 3-4 fővel próbáltuk, de szerintem minél többen játszanak, annál jobb. Aki szereti a blöffölős, kockáztatós, licitálós játékokat, annak kipróbálni kötelező. Persze az sem rossz, ha a polcra kerül, így bárhol bármikor le lehet vele játszani egy partyt. A grafika egyediségét én sem tudom megkérdőjelezni, meglepően harmonikusan összefér egymással a koponya és a virág motívuma.

 • nagysandor.mc

  2019-07-02 06:22:48

  Engem nagyon megfogott a grafikája, remélem a játék is ugyan ilyen élményt fog nyújtani. Már alig várom hogy kipróbáljam.

Népszerű

Ludens Blog bejegyzései

 • Etherfields, a sötét mestermű

  2021.02.09. 19:56:21 / vélemény, játék, horror, figura, társasjáték, kickstarter

  Bontottál már ki úgy társast, hogy már az első pillanatban, egyetlen másodperc játék nélkül tudtad, hogy most aztán igazán jól döntöttél? Én pontosan így éreztem, amikor a...

 • Így ábrándultam ki a világ legjobb játékából

  2021.01.26. 16:24:39 / játék, fantasy, figura, szerepjáték, társasjáték, fail

  Sosem rejtettem véka alá, hogy engem bármilyen társasjáték meg tud venni kilóra, ha van benne legalább egy az alábbiak közül: Fantasy | Minik | Látvány Nem csoda hát, hogy úgy...

 • Age of Mythology - Matuzsálem a múltból

  2020.11.22. 18:54:53 / teszt, ajánló, játék, stratégia, ókor, videójáték, társasjáték

  A nullás évek eleje elég jó volt a videójáték felhozatalt tekintve, nem? Javában tombolt a Diablo láz, mindenki ezerrel nyomta a Warcraft 3-at, 2002 vége felé pedig megjelent egy...

 • Ez lenne a kiállítások jövője?

  2020.11.05. 17:31:38 / vélemény, játék, rendezvény, digitális, társasjáték, essen

  A koronavírus betett a társasjátékos közösségnek is. A fertőzésveszély miatt az összes rendezvényt le kellett mondani, köztük az Essen Spielt is. A szervezők és a kiadók ezt úgy...

 • Mit lépsz most, Kickstarter?

  2020.10.07. 08:35:25 / vélemény, játék, hír, társasjáték, kickstarter

  Az elmúlt években a közösségi finanszírozás-alapú társasjáték kiadás annyira összeforrt a Kickstraterrel, hogy az oldal mellett már magát a kampányokat és a jelenséget is...

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

 • Skull (magyar kiadás)