Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Cortex Challange 2- IQ harcosok

A Cortex Challange kiváló partijáték, amit az egészen kicsiktől kezdve bárki tud játszani és létszámtól függetlenül élvezhető. Aki szereti a Dobblét, de valamivel változatosabb feladatokra vágyik, itt megtalálhatja a számítását.

Agytekervények

Régen a hordozható játékkonzolok – most már a telefonok – tele voltak mindenféle brain trainerekkel meg egyéb hasonló szösszenetekkel. Ezek valójában minijáték gyűjtemények voltak, amik azt hirdették magukról, hogy napi 30/20/10 perc „tornával” szinten tarthatod velük az agyadat. Ebből annyi mindenképpen igaz volt, hogy az agyat – csakúgy, mint minden más testrészünket – használni kell, különben elveszítjük. Szerencsére azóta bebizonyosodott, hogy mentális frissességünk megőrzéséhez nem feltétlenül kell célzott agytornára beiratkozni, egyszerűen az is elég, hogy ha szimplán társasjátékokkal múlatjuk az időt.

A Cortex nagyjából ugyanazt az elmefitneszt kínálja, mint a digitális testvérei, közben meg társasjáték is – szóval biztosan hatékony, ha agytornáról van szó. Eredetileg Brainotopia néven látta meg a napvilágot és számos kiadást megélt már, a három különböző résztől kezdve a kisebbeknek szóló verziókig. Mivel ezek csak a feladatkártyákban térnek el egymástól, tetszés szerint kombinálhatóak.

A második, vagyis a jelenlegi kiadás érdekességének azt szánták, hogy a tapintói érzékünket próbára tévő, dombornyomott lapokat is tettek a csomagba. Nekem ezekből a domború lapokból három összetapadt a dobozban, mintha valamilyen ragasztó folyt volna be közéjük. Bármilyen óvatosan is próbáltam meg szétválasztani őket, a ragasztó vitte a papír felső rétegét is. Így három kártyámon felismerhetővé vált a hátlap. Szerencsére, amikor jeleztem a problémát, a Gémklub azonnal és egy szó nélkül pótolta a hibás lapokat és még azt is vállalták, hogy postán küldik el nekem őket.

A harmadik kiadáshoz egyébként szagosított lapokat terveznek, kíváncsi vagyok, sikerül-e megoldani, hogy tartósak legyenek.

Gondolj, gondolj!

Maga a szabály végtelenül egyszerű: feladványkártyákat fordítunk fel és megpróbáljuk őket minél gyorsabban megoldani. Aki tudni véli a helyes választ, rácsap a kártyára és bekiabálja a megoldást. Az asztalfelület kollektív szétverését az gátolja meg, hogy aki ráüt egy lapra, de rossz választ ad, az a következő körből kimarad.

Feladatból összesen nyolc féle van:

  • meg kell találnunk az összes kivezető utat egy labirintusból
  • meg kell találnunk egy ábra hiányzó részét
  • ki kell számolnunk egy alakzat területét
  • meg kell találnunk a hibás robotot harmincöt másik között
  • huszonöt kupak közül meg kell találnunk a négy egyforma színűt
  • tíz alakzatból meg kell találnunk azt, ami egyedül szerepel a kártyán
  • ki kell mondanunk hangosan egy számot, ami a kártyán szerepel, közben az egyik kezünkkel egy másikat kell fölmutatnunk
  • végül, megjelennek azok a bizonyos tapizható lapok is: csupán tapintás útján meg kell mondanunk, hogy melyik kártyát tartjuk a kezünkben.

Aki helyesen oldott meg egy feladatot, az megtarthatja a kártyát. Két azonos típusú feladatkártya egy agynegyedre váltható, aki pedig egy teljes agyat ki tud rakni, az megnyerte a játékot.

IQ parti

A Cortex megfelel a klasszikus partijátékok minden kritériumának. Pár perc alatt megtanulható, bármennyi játékossal működik és egyáltalán nem teszi tönkre az élményt, ha valaki kiszáll közben vagy hirtelen be kell fejezni.

Remélem, hogy senki nem hiszi el, hogy a Cortextől majd tényleg okosabb lesz vagy gyorsabban fog forogni az agya. Az ő helye a polcon a Dobble mellett van: egy gyorsasági-partijáték, amit akkor kell elővenni, ha csak tíz vagy tizenöt percünk van játszani valamit és ezt az időt lehetőleg minél változatosabb feladatokkal akarjuk eltölteni. Vagy akkor, amikor teljesen újoncokat akarunk bevezetni a társasok világába. Vagy akkor, amikor egy csapat gyereket szeretnénk lekötni egy rendezvényen.

A(z) Cortex 2 társasjátékot a Gémklub biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

13Júl

Anarchista palacsinta🥞 – „Kirobbanó-Dobble-Élmény”

Ismertető | 2024.07.13. 14:00:00

A Robbanó cicák és a Dobble alkotóinak közös játéka

22Máj

Dűlőre jutunk - Magyar palackba magyar bort!

Ismertető | 2024.05.22. 20:20:00

Vörösbor, fehérbor, rozé… készíts annyi bort, amennyit csak tudsz, hogy te teljesíthesd a legjobb megrendeléseket! De vigyázz, a dűlők közösek, és ha nem figyelsz, valaki más fogja őket leszüretelni!


Népszerű

Ludens Blog bejegyzései

  • Etherfields, a sötét mestermű

    2021.02.09. 19:56:21 / vélemény, játék, horror, figura, társasjáték, kickstarter

    Bontottál már ki úgy társast, hogy már az első pillanatban, egyetlen másodperc játék nélkül tudtad, hogy most aztán igazán jól döntöttél? Én pontosan így éreztem, amikor a...

  • Így ábrándultam ki a világ legjobb játékából

    2021.01.26. 16:24:39 / játék, fantasy, figura, szerepjáték, társasjáték, fail

    Sosem rejtettem véka alá, hogy engem bármilyen társasjáték meg tud venni kilóra, ha van benne legalább egy az alábbiak közül: Fantasy | Minik | Látvány Nem csoda hát, hogy úgy...

  • Age of Mythology - Matuzsálem a múltból

    2020.11.22. 18:54:53 / teszt, ajánló, játék, stratégia, ókor, videójáték, társasjáték

    A nullás évek eleje elég jó volt a videójáték felhozatalt tekintve, nem? Javában tombolt a Diablo láz, mindenki ezerrel nyomta a Warcraft 3-at, 2002 vége felé pedig megjelent egy...

  • Ez lenne a kiállítások jövője?

    2020.11.05. 17:31:38 / vélemény, játék, rendezvény, digitális, társasjáték, essen

    A koronavírus betett a társasjátékos közösségnek is. A fertőzésveszély miatt az összes rendezvényt le kellett mondani, köztük az Essen Spielt is. A szervezők és a kiadók ezt úgy...

  • Mit lépsz most, Kickstarter?

    2020.10.07. 08:35:25 / vélemény, játék, hír, társasjáték, kickstarter

    Az elmúlt években a közösségi finanszírozás-alapú társasjáték kiadás annyira összeforrt a Kickstraterrel, hogy az oldal mellett már magát a kampányokat és a jelenséget is...

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Cortex 2