Cortex Challange 2- IQ harcosok

A Cortex Challange kiváló partijáték, amit az egészen kicsiktől kezdve bárki tud játszani és létszámtól függetlenül élvezhető. Aki szereti a Dobblét, de valamivel változatosabb feladatokra vágyik, itt megtalálhatja a számítását.

Agytekervények

Régen a hordozható játékkonzolok – most már a telefonok – tele voltak mindenféle brain trainerekkel meg egyéb hasonló szösszenetekkel. Ezek valójában minijáték gyűjtemények voltak, amik azt hirdették magukról, hogy napi 30/20/10 perc „tornával” szinten tarthatod velük az agyadat. Ebből annyi mindenképpen igaz volt, hogy az agyat – csakúgy, mint minden más testrészünket – használni kell, különben elveszítjük. Szerencsére azóta bebizonyosodott, hogy mentális frissességünk megőrzéséhez nem feltétlenül kell célzott agytornára beiratkozni, egyszerűen az is elég, hogy ha szimplán társasjátékokkal múlatjuk az időt.

A Cortex nagyjából ugyanazt az elmefitneszt kínálja, mint a digitális testvérei, közben meg társasjáték is – szóval biztosan hatékony, ha agytornáról van szó. Eredetileg Brainotopia néven látta meg a napvilágot és számos kiadást megélt már, a három különböző résztől kezdve a kisebbeknek szóló verziókig. Mivel ezek csak a feladatkártyákban térnek el egymástól, tetszés szerint kombinálhatóak.

A második, vagyis a jelenlegi kiadás érdekességének azt szánták, hogy a tapintói érzékünket próbára tévő, dombornyomott lapokat is tettek a csomagba. Nekem ezekből a domború lapokból három összetapadt a dobozban, mintha valamilyen ragasztó folyt volna be közéjük. Bármilyen óvatosan is próbáltam meg szétválasztani őket, a ragasztó vitte a papír felső rétegét is. Így három kártyámon felismerhetővé vált a hátlap. Szerencsére, amikor jeleztem a problémát, a Gémklub azonnal és egy szó nélkül pótolta a hibás lapokat és még azt is vállalták, hogy postán küldik el nekem őket.

A harmadik kiadáshoz egyébként szagosított lapokat terveznek, kíváncsi vagyok, sikerül-e megoldani, hogy tartósak legyenek.

Gondolj, gondolj!

Maga a szabály végtelenül egyszerű: feladványkártyákat fordítunk fel és megpróbáljuk őket minél gyorsabban megoldani. Aki tudni véli a helyes választ, rácsap a kártyára és bekiabálja a megoldást. Az asztalfelület kollektív szétverését az gátolja meg, hogy aki ráüt egy lapra, de rossz választ ad, az a következő körből kimarad.

Feladatból összesen nyolc féle van:

 • meg kell találnunk az összes kivezető utat egy labirintusból
 • meg kell találnunk egy ábra hiányzó részét
 • ki kell számolnunk egy alakzat területét
 • meg kell találnunk a hibás robotot harmincöt másik között
 • huszonöt kupak közül meg kell találnunk a négy egyforma színűt
 • tíz alakzatból meg kell találnunk azt, ami egyedül szerepel a kártyán
 • ki kell mondanunk hangosan egy számot, ami a kártyán szerepel, közben az egyik kezünkkel egy másikat kell fölmutatnunk
 • végül, megjelennek azok a bizonyos tapizható lapok is: csupán tapintás útján meg kell mondanunk, hogy melyik kártyát tartjuk a kezünkben.

Aki helyesen oldott meg egy feladatot, az megtarthatja a kártyát. Két azonos típusú feladatkártya egy agynegyedre váltható, aki pedig egy teljes agyat ki tud rakni, az megnyerte a játékot.

IQ parti

A Cortex megfelel a klasszikus partijátékok minden kritériumának. Pár perc alatt megtanulható, bármennyi játékossal működik és egyáltalán nem teszi tönkre az élményt, ha valaki kiszáll közben vagy hirtelen be kell fejezni.

Remélem, hogy senki nem hiszi el, hogy a Cortextől majd tényleg okosabb lesz vagy gyorsabban fog forogni az agya. Az ő helye a polcon a Dobble mellett van: egy gyorsasági-partijáték, amit akkor kell elővenni, ha csak tíz vagy tizenöt percünk van játszani valamit és ezt az időt lehetőleg minél változatosabb feladatokkal akarjuk eltölteni. Vagy akkor, amikor teljesen újoncokat akarunk bevezetni a társasok világába. Vagy akkor, amikor egy csapat gyereket szeretnénk lekötni egy rendezvényen.

A(z) Cortex 2 társasjátékot a Gémklub biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT

21Júl

Társasjáték Podcast | Legacy játékok - Gyere és tépj szét?

Érdekes | 2019.07.21. 06:24:00

Azokról a társasjátékokról elmélkedem, amiket "tönkre kell tenni" játék közben, amik így folyton változnak döntéseink nyomán.

19Júl

7 Csoda: Armada – Új vizek felé

Ismertető | 2019.07.19. 10:00:00

A 7 Csoda kedvelői majdnem úgy jártak, mint a Trónok harca olvasói: csak vártak és vártak, hogy a bejelentett folytatás megjelenjen...


Népszerű

Ludens Blog bejegyzései

 • Gamer hírek 25.

  2019.06.25. 20:33:39 / játék, magyar, hír, macska, társasjáték, kickstarter

  Vigyázz, ez csapda!  Új Kickstarter kampányt indított a Karácsonyfát jegyző Clevergreen csapata. az ALTARS: Traps of the Deep kifejezetten interaktív, sok újrajátszhatóságot...

 • 7 Wonders: Duel - Leaders - Kézzel készült vezetők

  2019.06.18. 21:07:44 / teszt, ajánló, játék, kiegészítő, társasjáték, rajongói, 7csoda, printandplay

  Nem hittem volna, hogy a Pantheon után a Repos magára hagyja a 7Csoda: Párbajt. Már csak azért sem, mert a nagytestvéréhez kis túlzással hetente jött ki valami kiegészítő -...

 • Gamer hírek 24.

  2019.06.03. 23:55:42 / játék, könyv, hír, díj, társasjáték, kickstarter

  Kuruzslók vitték a díjat  Kihirdették a Magyar Társasjátékdíj győztesét. Idén először száz fölé kúszott a nevezések száma: összesen 133 játékból kellett válogatni a zsűrinek....

 • Gamer hírek 23.

  2019.05.22. 00:06:21 / retro, játék, hír, vámpír, társasjáték, kickstarter

  Porból lettünk...  Emlékeztek, hogy régen az Alkonyat előretörésével még a csapból is vér folyt? Sorra jelentek meg az ilyen-olyan vámpíros történetek minden korosztály számára...

 • Abyss - Mélységlakók

  2019.05.20. 12:38:05 / teszt, ajánló, játék, kártya, társasjáték, push_your_luck

  Jó nagy viták övezték még annak idején az Abyss 2014-es megjelenését. Nem igazán tudtak megegyezni a felek, hogy vajon szép és jó is egyszerre vagy csak simán szép. Sőt, az is...

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

 • Cortex 2