Cortex Challange 2- IQ harcosok

A Cortex Challange kiváló partijáték, amit az egészen kicsiktől kezdve bárki tud játszani és létszámtól függetlenül élvezhető. Aki szereti a Dobblét, de valamivel változatosabb feladatokra vágyik, itt megtalálhatja a számítását.

Agytekervények

Régen a hordozható játékkonzolok – most már a telefonok – tele voltak mindenféle brain trainerekkel meg egyéb hasonló szösszenetekkel. Ezek valójában minijáték gyűjtemények voltak, amik azt hirdették magukról, hogy napi 30/20/10 perc „tornával” szinten tarthatod velük az agyadat. Ebből annyi mindenképpen igaz volt, hogy az agyat – csakúgy, mint minden más testrészünket – használni kell, különben elveszítjük. Szerencsére azóta bebizonyosodott, hogy mentális frissességünk megőrzéséhez nem feltétlenül kell célzott agytornára beiratkozni, egyszerűen az is elég, hogy ha szimplán társasjátékokkal múlatjuk az időt.

A Cortex nagyjából ugyanazt az elmefitneszt kínálja, mint a digitális testvérei, közben meg társasjáték is – szóval biztosan hatékony, ha agytornáról van szó. Eredetileg Brainotopia néven látta meg a napvilágot és számos kiadást megélt már, a három különböző résztől kezdve a kisebbeknek szóló verziókig. Mivel ezek csak a feladatkártyákban térnek el egymástól, tetszés szerint kombinálhatóak.

A második, vagyis a jelenlegi kiadás érdekességének azt szánták, hogy a tapintói érzékünket próbára tévő, dombornyomott lapokat is tettek a csomagba. Nekem ezekből a domború lapokból három összetapadt a dobozban, mintha valamilyen ragasztó folyt volna be közéjük. Bármilyen óvatosan is próbáltam meg szétválasztani őket, a ragasztó vitte a papír felső rétegét is. Így három kártyámon felismerhetővé vált a hátlap. Szerencsére, amikor jeleztem a problémát, a Gémklub azonnal és egy szó nélkül pótolta a hibás lapokat és még azt is vállalták, hogy postán küldik el nekem őket.

A harmadik kiadáshoz egyébként szagosított lapokat terveznek, kíváncsi vagyok, sikerül-e megoldani, hogy tartósak legyenek.

Gondolj, gondolj!

Maga a szabály végtelenül egyszerű: feladványkártyákat fordítunk fel és megpróbáljuk őket minél gyorsabban megoldani. Aki tudni véli a helyes választ, rácsap a kártyára és bekiabálja a megoldást. Az asztalfelület kollektív szétverését az gátolja meg, hogy aki ráüt egy lapra, de rossz választ ad, az a következő körből kimarad.

Feladatból összesen nyolc féle van:

 • meg kell találnunk az összes kivezető utat egy labirintusból
 • meg kell találnunk egy ábra hiányzó részét
 • ki kell számolnunk egy alakzat területét
 • meg kell találnunk a hibás robotot harmincöt másik között
 • huszonöt kupak közül meg kell találnunk a négy egyforma színűt
 • tíz alakzatból meg kell találnunk azt, ami egyedül szerepel a kártyán
 • ki kell mondanunk hangosan egy számot, ami a kártyán szerepel, közben az egyik kezünkkel egy másikat kell fölmutatnunk
 • végül, megjelennek azok a bizonyos tapizható lapok is: csupán tapintás útján meg kell mondanunk, hogy melyik kártyát tartjuk a kezünkben.

Aki helyesen oldott meg egy feladatot, az megtarthatja a kártyát. Két azonos típusú feladatkártya egy agynegyedre váltható, aki pedig egy teljes agyat ki tud rakni, az megnyerte a játékot.

IQ parti

A Cortex megfelel a klasszikus partijátékok minden kritériumának. Pár perc alatt megtanulható, bármennyi játékossal működik és egyáltalán nem teszi tönkre az élményt, ha valaki kiszáll közben vagy hirtelen be kell fejezni.

Remélem, hogy senki nem hiszi el, hogy a Cortextől majd tényleg okosabb lesz vagy gyorsabban fog forogni az agya. Az ő helye a polcon a Dobble mellett van: egy gyorsasági-partijáték, amit akkor kell elővenni, ha csak tíz vagy tizenöt percünk van játszani valamit és ezt az időt lehetőleg minél változatosabb feladatokkal akarjuk eltölteni. Vagy akkor, amikor teljesen újoncokat akarunk bevezetni a társasok világába. Vagy akkor, amikor egy csapat gyereket szeretnénk lekötni egy rendezvényen.

A(z) Cortex 2 társasjátékot a Gémklub biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT

07Nov

Csókolt már homlokon a Múzsa?

Ismertető | 2019.11.07. 08:00:00

A Múzsa ízig-vérig családi partijáték, ahol az együttműködésnek nagy szerepe van. Az irányított sugallatoknak köszönhetően, kezdő és kevésbé jól asszociáló játékosok is gond nélkül bevonhatók, viszont tapasztalat játékosok számára is izgalmas lehet.

13Nov

Ti írtátok! -A ZSÁKMÁNY: Hajóra fel kalózok

Ismertető | 2019.11.13. 08:00:00

A Ti írtátok legújabb részében Reiner Knizia egyik alkotását állítjuk górcső alá, a Zsákmányt.


Népszerű

Ludens Blog bejegyzései

 • Res Arcana - Esszencia mix

  2019.11.19. 21:29:48 / teszt, ajánló, játék, kártya, fantasy, társasjáték

  A sötét tekintetű nekromanta ökölbe szorítja bal kezét, befejezve ezzel szentségtelen varázslatát. A föld megremeg, ahogy az eddig élettelenül fekvő sárkány súlyos teste oldalra...

 • Gamer hírek 29.

  2019.11.06. 08:55:33 / játék, hír, videójáték, társasjáték

  Jótékonykodj társasokkal!  Idén is megtartja éves adománygyűjtő licitjét a Cruelty Free Pirates. Az Adománypiac oldalán indított árveréseken társasjátékokra, illetve...

 • Vasút vonal - Hajjaj, fekete vonat...

  2019.11.03. 17:17:24 / teszt, ajánló, játék, vonat, kocka, társasjáték, roll_write

  Amikor a Szüretet próbáltuk ki, szinte mindenki megjegyezte, hogy milyen jó lenne, ha a játékban szőlőtőkék helyett vonatokat kellene terelgetni. Lám, csak két évet kellett várni...

 • Társasjátékok a bűn útján IV. - A Kickstarter "sötét" oldala

  2019.10.21. 23:16:08 / játék, csalás, bűn, társasjáték, kickstarter

  Már az oldal indulásakor magától értetődő volt, hogy a Kickstarter vonzani fogja a csalókat. Szerencsére igazán jól megtervezett (értsd: működő) csalással nagyon ritkán...

 • Skulk Hollow - Titánok harca

  2019.10.01. 19:04:51 / teszt, ajánló, játék, társasjáték, kickstarter

  "Hű, ez aztán bitang jól néz ki!" - szaladt ki a számon, mielőtt beszálltam volna a Skulk Hollow Kickstarter kampányába. Nagyon lelkesen pötyögtem be a kártyaszámomat, mert a...

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

 • Cortex 2