Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Unstable Unicorns - Támadnak a cuki unikornisok!

Az Unstable Unicorns című kártyajáték kirobbanó sikert aratott a Kickstarteren, ahol is 30 nap alatt 1.865.140 dollárt gyűjtöttek össze a projektre. Nem sokkal ezelőtt széles körben is elérhetővé vált azok számára is, akik nem támogatták a kampányt, ennek apropóján teszteltük a játékot.

A játék tervezője és egyben dizájnere Rami Badie. A mostani Kickstarter kampányokhoz hasonlóan rengeteg kiegészítő, illetve egy NSFW verzió (Not Safe For Work, lényegében 18+-os változatnak tekinthető) kapható hozzá.

Csillámpónik másképpen

Az Unstable Unicorns egy felettébb egyszerű szabályzattal bíró partijáték. Amely során célunk, hogy a többiek előtt gyűjtsük össze a megfelelő mennyiségű unikornist az istállónkba. Mindehhez különböző fejlesztéseket és varázslatokat játszhatunk ki magunkra vagy a társainkra, hogy segítsük vagy éppen gátoljuk az unikornisok lehelyezését.

Játékmenetről

Senkit ne tévesszen meg a kártyák cuki külseje! Ahogy azt a kampány során is hangoztatták "Betray your friends. Unicorns are your friends now." A játék célja, hogy a többiek szívatásán keresztül elérjük a kívánt unikornis hadsereget. Emiatt nem kifejezetten családi, inkább haveri összeülős estékre tudnám ajánlani nektek. Mert a játék során az unikornisok bizony halni fognak!

Kártyákról

A játékban összesen 7 kártyatípust különböztetünk meg:

 • Instant (Neigh, Superneigh): azonnal kijátszható kártyatípus, különböző kártyák hatásait gátolhatjuk - természetesen egy Neigh-t, le lehet Neigh-elni - használat után rögtön a dobópakliba kerülnek
 • Upgrade: a körünkben kijátszható kártyatípus, ami pozitív hatással lesz az istállóra - végig az istállón marad, míg valami eldobásra nem kényszeríti
 • Downgrade: a körünkben kijátszható kártyatípus, ami negatív hatással lesz az istállóra - végig az istállón marad, míg valami eldobásra nem kényszeríti
 • Magic: a körünkben kijátszható kártyatípus, valamilyen pozitív vagy negatív hatást vált ki - használat után rögtön a dobópakliba kerül
 • Magic Unicorn: a körünkben az istállónkba kijátszható kártyatípus, minden Magical Unicorn egyedi speciális hatással bír
 • Basic Unicorn: a körünkben az istállónkba kijátszható kártyatípus, semmilyen különleges képességgel nem rendelkezik
 • Baby Unicorn: mindenki egy darab Baby Unicorn-nal kezdi az istállójában, csak speciális lapokkal lehet újat behozni az istálónkba

Az istállóink unikornisait tehát: Magic, Basic és Baby unikornisokkal bővíthetjük. 

Egy kör

A játékosok a soron következő akciókat hajt(hat)ják végre a saját körükben:

 1. bizonyos kijátszott kártyák - "at the beginning of your turn"- hatásait aktiválhatják
 2. lapot húznak
 3. kártyát játszanak ki (Upgrade, Downgrade, Magic, Unicorn) vagy lapot húznak
 4. kör vége (amennyiben 7 lapnál több van a játékos kezében, akkor eldobja a lapokat, míg 7 nem lesz a kezében)

Összeségében minden játékos rövid ideig szerepel, bár a különböző kártyák bogarászása jelentős időt vehet el. Természetesen ez az idő az első pár játék után jelentősen csökken. A játék legnagyobb előnye, hogy nagyon sok kártya egyedi, igen igényes rajzzal rendelkezik. Azonban ez a legnagyobb hátránya is, hiszen az egyedi Magical Unicorn-okból rengeteg van és persze mind különleges képességgel bír. Így gyakran fordult elő, hogy hosszú percekig néztük a kártyáinkat a játék során. Arról pedig szintén érdemes szót ejteni, hogy egy-egy kártya speciális képességei pedig közel sincsenek egy skálán. Ennek ellenére a játék nagyon szórakoztató és meglepően balanszolt.

Kiknek és hányan?

A dobozon szereplő játékos szám 2-8 főnek ajánlott, azonban a játék sok emberrel nagyon sokáig elhúzódhat, így a 2-6 főt ajánlom. A BGG szerint 4-5 fővel a legideálisabb a játék.

A játék 14 éves kortól ajánlott, bár a komplexitása alapján akár 10 éves kortól is élvezetes lehet. Azonban erősen nyelvfüggő, emiatt jelentősen változhat, hogy kikkel tudunk játszani.

Az Unstable Unicorns egy igazi partijáték, könnyedebb játék estékre ajánlom. Viszont a hossza miatt (~45 perc/játék) nem tekinteném fillernek. Olyan társaságot érdemes választanunk, akiket nem zavar a játék erősen konfrontatív volta, hiszen ebben a játékban csak úgy nyerhetünk, ha minnél jobban hátráltatjuk a társainkat.

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

15Jan

Cultistorm - Cthulhu kihívása

Ismertető | 2020.01.15. 16:30:00

Félőrült szektások járják a vidéket, hogy emberáldozatot találjanak borzalmas istenünk számára. A nyomozóknak magával az idővel kell versenyezniük, hogy saját épelméjük árán is megakadályozzák a Mérhetetlen Vének eljövetelét.

22Jan

A Nyugati Királyság Lovagjai – A bazinagy asztal lovagjai

Ismertető | 2020.01.22. 08:00:00

A Nyugati királyság lovagjai a középkori földesurak világába kalauzol minket. Egy igazi ízig-vérig euró, aminek a grafikája sem utolsó! :)


Kommentek

 • nagysandor.mc

  2019-07-05 19:39:40

  Olyan cukik majd bele halok. Viccet félre téve remek írás. Ez egy elég "komoly" játék. Véleményem szerint megfelelő arányú a szerencse faktor van benne, ugyanakkor kicsiknek és nagyoknak is élvezetes vele a játék. Ahogy a szező is írja, sok embernél már kicsit unalmas lehet és elhúzodik. Nekünk volt hogy már 6 fővel alig bírtuk végigjátszani.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

 • Unstable Unicorns