Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Antoine Bauza: Hanabi - Szülinapi tűzijáték

Idén negyven éves Antoine Bauza, az egyik legismertebb és legsikeresebb játéktervező. Kétszer is elnyerte a szakma legnagyobb elismerésének számító Spiel des Jahres díjat. Munkássága előtt azzal tisztelgünk, hogy egy hétig minden cikkben az ő játékaival foglalkozunk.

Egy születésnapi partit ma már nem túlzás tűzijátékkal színesíteni. Különösen akkor nem, ha az ünnepelt népszerű társasok szerzője. Az idén augusztusban negyvenedik évét betöltő Antoine Bauza számára ráadásul a tűzijáték szimbolikus jelentőséggel bír. A francia mester ugyanis Hanabi nevű játékával hódította el a Spiel des Jahres díjat. Ebben a különleges, kooperáción alapuló kártyajátékban tűzijáték-dizájnerek bőrébe bújva küzdünk azért, hogy elnyerjük a közönség tetszését.

Az Antoine Bauza nevével fémjelzett játék már 2010-ben megjelent, szélesebb ismertséget azonban csak a 2012-es ABACUSSPIELE kiadás révén szerzett. Egy évvel később pedig méltán érdemelte ki az Év Játéka (Spiel des Jahres) kitüntető címet. Magyar nyelven a Gémklubnak köszönhetően indulhatott el hódító útjára.

Mit rejt a doboz?

A Hanabi japánul tűzijátékot jelent. A névválasztás után már nem meglepő, hogy a játékosoknak színek szerint csoportosítva, növekvő sorrendben tűzijáték kártyákat kell kijátszaniuk. Ehhez pirosban, sárgában, zöldben, kékben és fehérben pompázó, 1-5-ig számozott kártyák állnak a rendelkezésükre. A pakli kiegészül még a haladóknak szánt szivárvány lapokkal, valamint az utalás és vihar jelölő korongokkal. Kevésnek tűnhet a hozzávaló, mégis nagyot durran a tűzijáték.

Ne nézd meg a lapjaidat!

A Hanabi egyedi, szokatlan megoldásokat alkalmazva emelkedik ki a kártyajátékok sorából.  Itt nem az a cél, hogy két vállra fektessük ellenfeleinket, és győztesként hagyjuk el az asztalt. Épp ellenkezőleg. A játékosok egymásra vannak utalva. Együtt kell működniük, annak érdekében, hogy minél több pontot érjenek el.

További újdonság, hogy senki nem nézheti meg a saját lapjait. Mindenkinek úgy kell fognia a kártyáit, hogy a hátoldalukat lássa, a képes felük a többi játékos felé néz. Miközben pontosan tisztában vannak a társaik lapjaival, a sajátjukról nem tudnak semmit, ezért kénytelenek a többiek tanácsaira hagyatkozni. A játékosok színekre vagy számokra tehetnek utalást, így segítve egymásnak kideríteni, mit is tartanak a kezükben. Minél több lapot sikerül helyesen kijátszaniuk, annál több pontot kapnak a játék végén. Érdemes tehát megszívlelni a kapott tanácsokat, elősegítve a csapat sikerét, különben a nézők hangos fújolásba kezdenek. Hiába, a szórakoztatóipar kemény világ. :)

A játék menete

Keverjük meg a paklit és osszunk négy (4-5 főnél), vagy öt (2-3 főnél) lapot a játékosoknak. Egy parti során 3 vihar- és 8 utalásjelzőre is szükségünk lesz. Ha ránk kerül a sor, három dolog közül választhatunk:

  • Kijátszunk egy kártyát a kezünkből: a letett lapnak illeszkednie kell a már lent lévő, vele azonos színű csoportba. A lapokat csak egyessel kezdve, növekvő sorban pakolhatjuk egymásra 1-5-ig. Az öt különböző színű tűzijátékban minden szám csak egyszer szerepelhet. Ha letettünk egy lapot a kezünkből, húznunk kell helyette egy újat a pakliból, de azt sem nézhetjük meg.   
  • Tanácsot adhatunk valamelyik játékostársunknak: egyértelműen rámutatunk valamelyik lapjára és közöljük vele annak színét, vagy számát. Ha több azonos színű, vagy számú kártyája is van, akkor több lapot kiválasztva is tehetünk utalást azok színére, vagy számára. Arra is figyelmeztethetjük, ha nincs egy lapja sem egy adott színből. A játékosok a kapott információk birtokában átrendezhetik, elforgathatják lapjaikat, de megnézniük nem szabad őket. Az utalás korongokkal tartjuk számon, hogy adhatunk-e tanácsot valakinek. Minden tájékoztatás elhangzása után át kell forgatni egy jelölőt a fehérről a fekete oldalára. Ha már csak fekete tokeneink vannak, akkor nem választhatjuk ezt az akciót.
  • Eldobjuk az egyik lapunkat: több egyforma kártya is van a pakliban, nekünk viszont minden lapból csak egyre lesz szükségünk, így néhány tűzijátéktól szívfájdalom nélkül meg tudunk szabadulni. Cserébe csapatunk gazdagodik egy tanácsadási lehetőséggel. Ilyenkor az egyik utalásjelölőt feketéről fehérre kell váltani. Ne feledkezzünk meg továbbá arról sem, hogy a dobott lap helyett újat húzzunk.

Ha a játékosoknak sikerül mind az öt tűzijátékot 1-5-ig tartó számsorral befejezniük, véget ér a játék. A nézők sosem felejtik el a látottakat és maximális pontszámmal jutalmazzák a csapatot.

Akkor is befejeződik a műsor, ha valaki felhúzza az utolsó lapot és ezzel fellövi az utolsó égi tüneményt. Ekkor veszi kezdetét az összegzés. Minden tűzijáték annyi pontot ér, amennyi a legnagyobb értékű lap az adott színű csoportban.   

Derült égből villámcsapás

Ezzel a tűzijátékkal négylábú kedvenceink haragját biztos nem vívjuk ki, az istenek villámaitól azonban nem árt távolt tartani magunkat. Tévedni ugyebár emberi dolog, ha azonban a Hanabiban három alkalommal is rossz lapot játszunk ki, az égiek egy óriási viharral vetnek véget a látványnak.  

Számmisztika és színkavalkád

A játék során 2-5 tűzijáték dizájner küzd a nézők kegyeiért. Ketten azonban nem olyan élvezetes a játék, érdemesebb többen kártyát ragadni, hogy jobban pörögjön a parti. Remek családi kikapcsolódás, de akár a munkahelyen is képes mosolyt csalni a főnök arcára, persze kizárólag ebédszünetben.

A Hanabi korosztálytól függetlenül kiváló csapatépítő. Kisebbeknek és túlkorosoknak egyaránt nagyszerű szórakozást nyújt. A korosztály pontosabb meghatározásánál figyelembe kell venni, hogy szükséges a számok és a színek ismerete. Jó hír a számfóbiában szenvedőknek és a matekérettségin bukdácsolóknak, hogy elegendő, ha 1-5-ig ismerjük a számokat. Színtévesztőknek viszont nem ajánljuk a játékot. Bár kétségtelenül páratlan élményben lehet részünk, ha egy színtévesztő is erősíti a hanabizó csapatot. Ezt a felállást azonban csak azoknak javasoljuk, akik az alapjátékot nem tartják elég vonzónak és nagyobb kihívásra vágynak. :)

Félretéve a tréfát, a tervező gondolt a bonyolultabb játékokat kedvelőkre is, mert a dobozban helyet kaptak szivárványszínben pompázó kártyák is, további izgalmakat nyújtva a haladóknak. Az összetett stratégiai játékokat kedvelőknek ugyanakkor hiányérzetük támadhat egy-egy parti után, de a Hanabi nem feltétlenül őket veszi célba. Inkább azoknak szól, akik szeretnek játszani, de idő hiányában a könnyed, gyors szórakozást részesítik előnyben. Két izzasztó táblásjáték között, levezetésként azért a gamereknek is felüdülést hozhat a Hanabi.

Játék közben repül az idő

A Hanabi egyik nagy előnye az időtényező. A játékszabály elsajátítása nem vesz el napokat az életünkből, azaz nem kell több oldalas könyvet értelmeznünk és órákon át tartó előkészületeket tennünk, mielőtt belekezdenénk egy kártyacsatába. A szabály könnyen, gyorsan elsajátítható. Aztán nincs is más hátra, mint megkeverni a paklit, kiosztani a lapokat és már indulhat is a tűzijáték. Egy parti pedig fél óra alatt véget is ér. A kezdők és a játékfüggők egyaránt kedvüket lelhetik a Hanabiban, mert a röhögés és a jó hangulat garantált. Figyelem, a Hanabi nem csak a rekeszizmainkat dolgoztatja meg, a rövidtávú memóriánkat is igénybe veszi! Az újrajátszhatóságnak pedig csak a körről-körre fogyó memórikapacitásunk szab határt.

Ha egy üzlet beindul…

A játék sikerét jelzi, hogy 2012-es – újbóli – felbukkanása óta számos változata jelent meg a piacon. Az extra tartalom és a vonzóbb külső ugyanakkor jelentősen növelheti az árat. 
Kapható a Hanabi hagyományos papír-, illetve fémdobozos magyar kiadása, amely megjelenésben hoz újat, a játékmenet változatlan. Itt a kártyák már négyzet alakúak, a tokenek pedig műanyagok. A Hanabi Extra nagyobb méretű lapokkal és kártyatartó sínnel kiegészülve nyújt élvezetesebb játékélményt. A Hanabi Fun&Easy-ben minden játékos szín- és számjelző korongokkal jelölheti a kártyáit szimbolizáló táblácskáján, hogy társaitól milyen információkat gyűjtött már be a lapjairól. Nem kell többé fejben tartani a különböző utalásokat. A csapattársaknak szintén segíthet felidézni, hogy milyen információkkal látták már el a többieket. Így elkerülhetővé válik, hogy többször hangozzon el ugyanaz a tanács. Az ABACUSSPIELE 2013-ban rukkolt elő a Hanabi Deluxe változatával, ahol a kártyákat kövek váltják fel, melyek ízléses fadobozban sorakoznak.

A kutyák is a Hanabit ajánlják

A Hanabi pár ezer forintos alapváltozatára mindenképpen érdemes beruháznia még a ritkábban kártyázóknak is, hiszen a játékszabály hosszabb kihagyás után is könnyen és gyorsan felidézhető. Bár, ha megvettük, nem kell attól tartanunk, hogy rövidesen ott fog porosodni a polcon, inkább a függőség okozhat gondot. Petárdák és tűzijátékok helyett tehát mindenképpen érdemesebb Hanabira költeni, mert a sérülésveszély kizárható, ráadásul minimális zajjal jár, így a kutyák is a Hanabit ajánlják!  :)

írta -- Toszka

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

01Ápr

Marvel United - Szuperhősök, munkára!

Ismertető | 2024.04.01. 14:00:00

Bújj kedvenc Marvel hőseid bőrébe, és állítsd meg a főgonoszt!

18Máj

Szupercsapat! - Strandkupa: Paklimenedzselés akár tizenhatan

Ismertető | 2024.05.18. 17:03:00

A Szupercsapat! áttematizált változatában új csapattagok érkeznek, esélyt kapunk híres edzőként is kipróbálni magunkat, másik dobozzal kombinálva pedig már tizenhatan is részt vehetünk a gigászi bajnokságon!


Kommentek

  • ARduel

    2019-04-10 13:25:12

    Szerintem a Fun&Easy plusz jelölői teljesen feleslegesek. A játék így sem túl bonyolult, sőt pont attól lesz egy kicsit pikánsabb, hogy az ember néha elfelejti, hogy miket is tart a kezében. Persze az enyém is szubjektív vélemény! :)

  • ARduel

    2019-04-10 13:20:35

    Hát nem a kedvenc játékom, de a cikk jól leíja a játék lényegét!

  • sz-tomy

    2019-04-10 08:01:11

    Jó volt olvasni ezt a cikket. Köszönöm

  • Valezius

    2018-10-24 11:30:31

    A kedvenc játékom. Én neten szoktam játszani, így nem egy memória játék, hanem tisztán logikai játék. 

    Becsületből megvettük a fémdobozos kiadást, nem ajánlom senkinek, mert 10 helyett csak 5 szivárvány kártya van benne. Biztos sokat spóroltak vele, hogy a 6. színből 5 kártyával kevesebbet gyártottak, cserébe nem játszható a normális 6 színes változat. Gratulálok a kiadónak. 

    "A Hanabi Fun&Easy-ben minden játékos szín- és számjelző korongokkal jelölheti a kártyáit szimbolizáló táblácskáján, hogy társaitól milyen információkat gyűjtött már be a lapjairól."

    Szerintem ennek kéne a minimumnak lennie minden kiadásban, de ez egyéni vélemény.

    Tényleg fantasztikus játék, de maradok a netes verziónál.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Hanabi