Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Root - Az állatok háborúja

Az Erdő egy Birodalom, amelyet Macska Márkinő erődjéből kirajzó macskacsapatok hódítottak meg és tartanak jelenleg is uralmuk alatt. A Márkinő vasmarokkal, de igazságosan uralkodik birodalmában, a tisztásokon sorra épülnek a fűrészmalmok, műhelyek és toborzóirodák. Ez utóbbiak az Erdő kóbor macskái számára biztosítanak karrierlehetőséget a Márkinő seregében. Szüksége is van a harcosokra, hogy a jog szerinti birodalmát megvédelmezze.

Jog szerinti? Legfeljebb az erő jogán. A Sas dinasztia ősi uralkodóház, amelyet a vádak szerint sebezhetővé tett a dekadencia és a széthúzás, ezért sikerült a Márkinőnek puccsal átvenni a hatalmat. Ám a széthúzásnak vége. A Sasok az Erdő széli fészkeik körül gyülekeznek, hogy visszavegyék azt, ami az övék. Csak egy hatékony vezér kell, aki mindamellett a bölcsek által hozott rendeleteket betartva vezeti a hadakat a végső győzelemig... vagy addig, amíg nem jelentkezik egy rátermettebb(nek tűnő) vezér, aki a bölcsek által hozott rendeleteket betartva vezeti a hadakat a végső győzelemig...stb.

boardgamegeek.com

Az Erdő csodálatos, idilli hely volt. Minden tisztásnak megvolt a maga népe: egerek, nyulak, rókák, és mind békében éltek egymás mellett. Most azonban a Márkinő elnyomó seregei szipolyozzák ki a gyengéket és védteleneket. És ha ez nem lenne elég, még a dekadens, kegyetlen Sasok is megjelentek. Beszélik, hogy a távoli tisztásokon, az árnyakban és esténként az odúkban szerveződik az ellenállás, az Erdei Szövetség. Tisztásról-tisztásra járnak az ügynökeik, hogy szimpatizánsokat gyűjtsenek, amíg elegen nem lesznek a lázadás kirobbantásához. May the force... (ja nem, ez egy másik mese).

A Csavargó furcsa szerzet, senki sem tudja mi az igazi célja. de egy biztos: a maga pecsenyéjét sütögeti. Hol az egyik, hol a másik csoportnak segít (persze némi ellenszolgáltatásért) és senki sem olyan ostoba, hogy visszautasítsa a segítségét, mert az biztos, hogy érti a dolgát. Abból kell kiindulni, hogy a Csavargó kém, áruló és rendőrspicli.

Ennyi a történet, most nézzünk meg kicsit alaposabban a játékot!

A Root, a Leder Games második aszimmetrikus játéka, 2017 őszi sikeres Kickstarter kampányt követően, idén augusztusban meg is érkezett a támogatókhoz. A boltokba pár hónap csúszással érkezik.

A Root tervezője nem Patrick Leder (Vast),hanem Cole Wehrle (Pax Pamir, Jon Company, An Infamous Traffic). Már a KS és az azt követő fejlesztési naplóbejegyzések is sok jót ígértek, gyakorlatilag egy transzparens fejlesztési folyamatot követhettek végig az érdeklődők. Tudomásom szerint a KS Kampány kezdetétől kezdve 4 (!) PNP változata készült el a játéknak (az utolsó az, ami nyomtatásba került), és mind ingyenesen elérhető. Ezeken nyomon követhető, hogy esetenként milyen drasztikus változtatások szükségesek egy játék fejlesztése során. Én magam a 2. PNP változatot gyártattam le a Savixnál, és tettem vele próbát 4 és 5 fővel. Ez után szálltam be a Preorderbe, amivel ugyanolyan feltételekkel juthattam a játékhoz, mint akik KS kampányban támogatták.

A Leder Gamesnél hagyománnyá kezd válni, hogy a stretch goalok mind a kiegészítő dobozba kerülnek, amit a backerek ingyen megkapnak, de a kiegészítő boltokban is megvásárolható, külön. Tehát nincs KS exkluzív tartalom. Ez pozitívum.

Sikerült végre a kész játékot is kipróbálni, és azt kell hogy mondjam, remek lett. Nem tudom, hogy a téma (cuki erdei állatkák harca), a típus (wargame) hálásabb-e vagy a tervező jobb, de szerintem jobban működik, mint a Vast (félreértés ne essék, az is tetszik).

kickstarter.com

A szabály részletes ismertetésére nem vállalkozom, mert az alapokat leszámítva (ami kb 4 oldal). teljesen máshogy működnek a frakciók. Röviden: az erdőben tisztások (három színben róka: vörös falevelek, egérke:  narancs falevelek és nyuszi: sárga falevelek) vannak, azokon lehet épületeket felépíteni és seregeket állomásoztatni. Fontos a tisztások uralása (area control), amit pl, seregek toborzásával, felvonultatásával, épületek építésével vagy akár harccal (nanáhogy :D) lehet elérni. A tisztásokat ösvények kötik össze, a legtöbb frakció ezeken keresztül közlekedik (point-to-point movement).

A játékosok az akciókhoz kártyákat használnak, amelyeknek szintén van színe (vörös, narancs, sárga és a joker a kék (madár)), melyek bizonyos akciók végrehajtásához szükségesek , illetve készíteni is lehet velük tárgyakat, fejlesztéseket. Egyes kártyák reakciókártyaként működhetnek, megint mások a játékos győzelmi feltételét változtathatják meg (ami alapból 30 győzelmi pont elérése).

Az Erdőért folyik a harc (az alapjátékban) három frakció + a Csavargó között. Drasztikusan más játékmódot igényel mindegyik fél: a Macska Márkinő a meglévő birodalmából igyekszik minél többet megőrizni, miközben fejleszti a hadi infrastruktúrát. A sasok egy invazív frakció, nagyon kötött parancs végrehajtási rendszerrel, akik több nekifutással próbálnak egyre többet elhódítani az Erdőből. Az Erdei Szövetség a rejtőzködők játéka, eleinte nincs is egységük a táblán és akár úgy is nyerhetnek, hogy egy harcosuk se maradt, de az Erdő nagy része szimpatizál velük. A Csavargó, pedig az erdő népének segít itt-ott, illetve annak a frakciónak, ahonnan a legnagyobb hasznot reméli (ő gyakorlatilag nem stratégiai, hanem kalandjátékot játszik).

Kép forrása: https://www.instagram.com/p/BmmsYmYBDrg/?utm_source=ig_web_copy_link

(A kiegészítő még két új frakciót tartalmaz valamint a második Csavargót és egy Automata frakciót (Mechanikus macska) a szóló és kooperatív játékhoz)

Összefoglalva, egy kellően gyors, de elég mély stratégiai light wargame/kalandjáték, cuki köntösben, és rendkívül véres ütközetekkel (kicsit Happy Tree Friends utánérzésem van), szabad diplomáciával, árulással stb. fűszerezve.

AJÁNLOTT!

A szerző, Cole Wehrle másik játéka a Pax Pamir 2nd ed. most fut KS-en, esetleg arra is érdemes lehet vetni egy pillantást.

írta -- jokiraly

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

18Máj

Szupercsapat! - Strandkupa: Paklimenedzselés akár tizenhatan

Ismertető | 2024.05.18. 17:03:00

A Szupercsapat! áttematizált változatában új csapattagok érkeznek, esélyt kapunk híres edzőként is kipróbálni magunkat, másik dobozzal kombinálva pedig már tizenhatan is részt vehetünk a gigászi bajnokságon!

01Ápr

Marvel United - Szuperhősök, munkára!

Ismertető | 2024.04.01. 14:00:00

Bújj kedvenc Marvel hőseid bőrébe, és állítsd meg a főgonoszt!


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Root