Figyu, legyél aktív, csináld! De ne a nyeremény lebegjen a szemed előtt.. mert a felesleges komment kényszer ami megmételyezi ezt az egészet, csak hogy ott legyél a top pontgyűjtők között azért a nyamvadt nyereményért.
Senki se tökéletes, sokan bele estünk már ebbe a hibába, de ez egy rossz irány.
Válasz Faresz (márc 12. 19:22) üzenetére
Ugyanoda lyukadunk ki, hogy a pontgyűjtés, a nyerési esély növelése a cél, nem pedig az, hogy minőségi tartalommal töltsük a fórumot. Sokszor azt érzem, hogy olyan beszélgetések zajlanak, mintha azt kérdezném meg, hogy a Grand Hotel Austria-ban ki milyen ízűnek gondolja a rétest, és erre válaszolnak 5-en, akinek a fele titkon a pontokat kergeti szintén. De a pontgyűjtésre tökéletes példa a Mitől váltál meg legutóbb topic is, ahol az a hsz hogy 'Gyakorlat teszi a mestert' is 2 zöldet, avagy 20 pontot ér. Erre utaltam korábban, hogy mi is tehetünk arról, hogy a pontok száguldoznak, mert mindenki adja mindenre, ha kell, ha nem.
Tapasztalat gyűjtésre van rengeted lehetőség úgy gondolom, akár a BGA is, havi 1600 Ft talán, de az ingyenessl is lehet elég sok játékot játszani, lehet releváns információt, tapasztalatot gyűjteni.
Válasz Faresz (márc 12. 19:07) üzenetére
Az is furcsa, ,akik amiatt nem jelennek meg a fórumon, mert én elértéktelenítem, mert nem tartalmasak a megnyilvánulásaim, az meg pláne, hogy olyan is, aki az utóbbi hónapokban nem sok mindent tett bele a közösbe, remélem ő az asztalnál, nagyobb türelemmel fordul a játszótársai felé. Ebben a topikban is, amit jó hátulról ástam elő, alakult ki egy kisebb beszélgetés, két teljesen eltérő véleménnyel a témáról, már értelme volt nekikezdeni:) Folyamatosan próbálok igényes, sok mindenre kiterjedő gondolatokat is megfogalmazni egy jól kipróbált címekről ( már ott is jönnek a lófejek, amik már lehet a nevem miatt jönnek, de hát ez van). Sajnálom, ha valaki úgy érzi, hogy miattam kókadozik a fórum minősége (utoljára kérek elnézést, tényleg bocsánat), igyekszem vátoztatni azon, amin tényleg kell.
Szerkesztve: márc 12. 20:14
Sokat gondolkoztam azon, hogy reagáljak, hiszen akkor ezért szintén pontokat oszt nekem a rendszer, bocsánat! Mivel rengetegen említették a nevemet, úgy látom sok emberre hatással vagyok, így talán jogos még egyszer írnom ebben a témában. Még egyszer elnézést kérek ezért a bemásolt szövegért, belátom, nem volt jó ötlet részemről, ilyen nem fog előfordulni máskor. A többi dologban azért vitatkoznék veletek. Sok ember számára nem fontos, lényegtelen, ismétlödő bejegyezések születnek részemről, de ezek nagy részére jön valamilyen reakció, vagy egy lájk vagy egy viszont üzenet formájában kialakul egy kisebb kommunikácó. Megértem, hogy valakinek az, hogy ismerkedtél meg valakivel társasozás közben nem olyan központi téma, mint "melyik a legjobb mechanika a 3,5 feletti nehézségű játékoknál", de vannak olyanok akiknek még nincs annyi tapasztalatuk a hobbi terén, hogy csak olyan szinten tudjanak megnyilatkozni. Sajnos ha nem vagy elég rutinos, nincs lehetőséged játék kritikát írni folyamatosan, akkor kicsit ki is vagy szorulva az egész pont versenyből, így meg kell találni ezek és a "jajj de cuki ez a xy játék, nagyon szeretünk vele foglalkozni" szinvonalú kommentek között. Aki engem kritizál (természetesen a jogos rész fölött), szerintem akkor az ezeket lájkolók között is kiosztja ezt. Azt sem értem, hogy unalmas vagyok, mert csak ugyanazokról a játékokról, ugyanazt írom meg, de hát ez sem teljesen igaz, visszanéztem, ugyanúgy sokan fogadták örömmel az ilyen bejegyzéseimet is, de én örömmel veszem mások ismétléseit, az ezredszerre leírt "jó játékok 5-8 főre" témakörben is. Tényleg sokszor reagálok ugyanabban a témában, de szinte csak akkor, ha egy új fórumtárs kérdez (pl. kollekció menedzsment, használt piac).
Szerkesztve: márc 12. 19:22
Tudjátok mi jutott eszembe? Van egy kollégám, hiperaktív, kedvelem, de néha letudnám csapni, mikor levegővétel nélkül beszél másfél órája, esetleg még a wc ajtón keresztül is, mikor épp dolgom végezném, pedig én is extrovertált és beszédes vagyok, de ő.... pedig még pontokat sem gyűjt vele, maximum rossz pontokat a kollegáknál.
Miért írtam le ezt? Vanna kegyszerűen ennyire beszédes és túlbeszélő, túlbonyolító mindenről mindent IS közölni akaró emberek, mert ha a fejükbe egy szó megfogalmazódik, az ki akar töri onnan.
Nagyon jól összefoglaltátok a bennem (is) érlelődő gondolatokat. Én személy szerint egyre kevésbé szeretek a fórumba járni, mert a semmiről megy a folyamatos írkálás. Jó példa erre a 'Mivel játszottál utoljára? Ajánlanád másnak is', ahol korábban többen minden héten blogszerűen bedobálták azokat a játékokat, amiket játszottak, akkor is, ha minden második héten ugyanaz került elő. Egyszerűen elkeserítő volt egy idő után, hogy nem talál az ember inspirációt, mert minden héten ugyanazokat a játékokat olvassa. Szeretem olvasgatni a fórumokat, de ha ugyanaz van mindíg, akkor értelmetlen.
Jól megfogalmaztátok már, hogy a pontozás és pontvadászat működő probléma. Azonban a rendszer nem jól működéséről mi is tehetünk, ha az érdektelen, információt nem tartalmazó írásokra is zöldet adunk, mert miért ne. MErt lássuk be, Faresz érdektelen írásaira is jöttek zöldek, így véleményem szerint 'mi' is tehetünk arról, hogy azzal, hogy mindenki durrogtatja fel alá a zöldet, bátorírtjuk, hogy ezaz, így tovább, bátmit írsz, jönnek a pontok.
(A 'mi' alatt a fórum összességét értem, nem feltétlen Titeket, akik olvassák ezt is, most )
Válasz Tozsi (márc 12. 11:49) üzenetére
Kövezzetek meg, de én teljesen feleslegesnek tartom a pontrendszert és a nyereményjátékot is. Lehet, hogy naív vagyok, de egy jó fórum nyereményjáték nélkül is működik (legalábbis láttam már ilyen példát). Az itteni nyerési lehetőség meglepetés volt számomra, amikor idetaláltam. Tök jó, hogy sorsolás. Azt is értem, hogy muszáj egy halmazt létrehozni: kik közül sorsolnak. Az viszont zavar, hogy ha n-nel több pontja van valakinek, akkor többszörözött az esélye a sorsoláson. Szóval akárhogy is nézem: ez karakterszámra és zöld hüvelykujjakra megy. Az első hónapokban igyekeztem: beleadtam apait-anyait (szerintem értelmes kommentekkel, játékleírásokkal - melyekben akár a saját szabályfordításaimat is igyekeztem közkinccsé tenni), de aztán elég gyorsan beláttam, hogy soha de soha nem fogok a kislábujjáig se érni azoknak, akik ezen a fórumon élnek, a posztokat lélegzik be, a kommentelésből szerzik az ATP-t, videóbeküldéseket használnak enzimek gyanánt és a hemoglobinjukat is lecserélték a karakterekre, vagy egyszerűen csak azoknak, akik már ezer éve játszanak, akiknek csilliárdszor több tapasztalatuk van ama játékokkal, amik számomra még csak most felfedezendők. Szóval ma már - kicsivel több mint egy év után - egyáltalán nem érdekel sem a pontgyűjtés, sem a sorsolás. Totál hidegen hagy, ha valaki hónapról hónapra elviszi a baromi értékes játékokat. És (nem biztos, hogy igazam van, de) hiszem, hogy a nyeremények nélkül is lenne igény tapasztalatokat megosztani, mások tanulságait elolvasni, mert ez tartja össze a fórumot, nem a havonta kisorsolt játékok.
Szerkesztve: márc 12. 17:59
Válasz kardostibor44 (márc 12. 14:28) üzenetére
Nem történt semmi baj, néha élesen kell fogalmazni. És valóban hasznos beszélgetés alakult ki, és láthatólag a többség egyetért veled. Én nem figyelem a nyereményjátékot, így a feltételeit sem tudom pontosan, ezért nem tudtam, mennyire zavar sokakat a túl sok poszt. Én egyszerűen csak átlépem, ha nem érdekel, de egyébként nem zavar.
Válasz motkany91 (márc 12. 14:59) üzenetére
Bocsánat érte, ilyen az én stílusom, néha túl nyers és túl egyenes.. pedig sokat javultam az évek alatt. Főleg itt ezen a fórumon próbálom magam nagyon szofisztikáltra venni.
Többiek jól leírtak mindent és kifejtették, mire gondoltam ebben a rövid és tömör lélekbegázolós "beszólásommal". Leszek én a csúnya, rossz és galád aki felszította ezt a tüzet, de mint láthatod ebből is egy egész értelmes és kultúrált beszélgetést kerekedett ahol megvitattuk a jelenlegi rendszer "gyengeségeit" ami egy nagyon rossz irányba vitte el a fórumot.
Válasz kvarclovag (márc 12. 09:09) üzenetére
Én pont azt láttam, hogy amikor még a pontversenyben az nyert, akinek a legtöbb pontja lett, akkor még rosszabb volt a helyzet. Én akkor kezdtem el olvasgatni a fórumot, amikor Maszi csatázott talán Maroval egy Robinson + rendezőért.
Ha ez a mostani fingfűrészelés, akkor az valami ipari géppel történő aprítás volt. A legjobb hónapok egyébként azok, amikor valami gagyi, vagy másodvonalas játék a nyeremény. Na nem aktivitás szempontjából, hanem jó tartalom arány szempontjából.
Amúgy meg meg lehet nézni azt is, hogy mennyire a hasznosságot díjazzák sokan. Boly tök jókat írt rengeteg játékról, mégis a szokásos visszajelzések töredékét kapta, mert sokakat zavart, hogy nyerni akar (véletlenül akkor fogyott el az ihlet, amikor kisorsolták a Tudattalan mélyént), vagy mert csak napi egy lájkért jár a 2 pont.
A két mondatos kommenttel nyerni lehet meg az lenne, mint a karácsonyi nyereményjáték. És mennyire lenne hasznos 200: szeretem az "Azult mert jó elpakolgatni", "szeretem a Calicot, mert van cicám komment"? És szerinted több, vagy kevesebb esélyed lenne nyerni?
Valóban nem a csúcsok csúcsa a jelenlegi rendszer, de a felsorolt két alternatíva sokkal rosszebb lenne.
Válasz syndi-cate (márc 12. 13:25) üzenetére
Syndi-cate hozzászólása még igen gondolatébresztő, mert bár kb 2 éve, mikor csatlakoztam is felmerültek hasonló ellenérzések fórumozókkal kapcsolatban, nem volt ennyire sok hasonló komment. Viszont tenyleg másabb volt az akkori légkör. 😔 Talán én is úgy fogalmaznék, családiasabb. Nem véletlen törekszem kicsit a személyes találkozós platform felé terelni az itt összekovácsolódott közösséget, mert bár nehezen nyitok élőben idegenek felé, de itt jópár olyan ember van, akivel érdemes lenne beszélgetni a fórumon kívül is. 😊Sajnos-nem sajnos népszerű lett ez a hobbi az utóbbi években, igy elég nagy látogatottsága lett az oldalnak is. Ennek természetesen van pozitív és negatív hozadéka is.
Egyik ilyen negatívum, hogy már nem a szívesebben olvasott, tapasztaltabb játékosok kommentjeit látom zömmel, sőtt sokaknak hiányoznak az irásai az utóbbi időkben. 😞 Jó lenne ha ebből kifolyólag tudnánk közös élmenyeket is szerezni, így rögtön meg is oszthatnánk a pozitív tapasztalatainkat, ellenérzéseinket a játékokkal kapcsolatban mindenféle like vagy ponteső mentesen. Ezt tudom ajánlani, mint opciót. 🙂 Így a 💨🪚 kommentek is elkerülhetőek. 😀 Sajnos azt nem hiszem, hogy a közeljövőben visszatérne az oldal az általad is említett családias mederbe, de azért az itt kialakult barátságos légkör fenntartható és kis odafigyeléssel kordába tarthatóak az ilyen elkanászodott, jelentéktelen kommenthordák. Szerény véleményem szerint akkor is lenne itt még élet, ha innentől nem járna érte pont. Így max patreonoknak lehetne plusz sorsolás ha szeretnék megtartani a pénzbeli támogatókat. De ez csak egy buta kis személyes vélemény...
Válasz syndi-cate (márc 12. 13:25) üzenetére
Ha már említetted, hogy szívesen olvasnád mások gondolatait, megosztom a saját álláspontomat a témával kapcsolatban. Csabusa és te is leírtad a lényeget, a díjnál meg kovazsola és laptopzsol is tisztázta azt, hogy mi a célja, így inkább próbálok az általad írtakra reagálni.:D
Szerintem nem tévedsz azzal a gondolatmenettel, hogy ez nem egy egyszeri nemtetszés kifejezése, hanem egy folyamat végeredményének megmutatkozása. Személy szerint nem látok abban problémát, ha valaki többször nyer és ezzel valószínűleg nem vagyok egyedül. Én például sosem nyertem nyereményjátékon és nyilván engem is motivál egy-egy nyeremény arra, hogy minél aktívabb legyek, növelve az esélyeimet, de ez csak egy motiváció a vélemények és a játékélmények megosztása mellett. Nyeremény nélkül is jó érzés megosztani a tapasztalatainkat, ha az másokon segíthet.😄
A választóvonal az elfogadott és az antipatikus között valahol ott van, hogy mi érződik egy személy kommentjein: törekszik-e értéket, új és hasznos információt hozzáadni a fórum témáihoz vagy főleg a pontok halmozása nyilvánul meg? Előbbinél elsőként nekem egyértelműen Kardos Tibi és Maszi listái, illetve témafelvetései jutnak eszembe, de másokat is említhetnék. Sokszor elég jó támpontot adnak azoknak, akik még csak keresik a megfelelő játékokat. Csabusánál is tetszenek a logikusan felépített, a játék beszerzése melletti és elleni okokat kihangsúlyozó játékbemutatói. Ha ötven dologról írnak egy hónapban, általában az ötvenedik is érdekes. Persze a változatosságnál jól jön a sok játék és tapasztalat, de ezt lehet ellensúlyozni valamelyest. Ezzel szemben akad nem egy komment, ami XY dolog bemásolása, gondolatok megosztása egy játékról, amiről az illető csak hallott itt-ott, de nem játszott vele, vagy nagyon minimalista/általános összegzése egy játéknak és még sorolhatnám. Faresz nekem például segített a Reworldös beszámolójával, de tény, hogy a töltelék tartalmak ömlesztése megosztó és egy ponton túl ellenérzésekhez vezet.
Válasz Tozsi (márc 12. 11:49) üzenetére
Én ismerem az egyik zsűritagot személyesen, aki számomra egy nagyon szimpatikus fickó. Szomszédom volt, de akkor nem is tudtam még róla, hogy társasozik 😃 Amikor láttam az ábrándos bárányokat, rákérdeztem nála mailben, hogy ez most hogy is van. Aztán váltottunk pár levelet a háttérről, folyamatról, a beletolt melóról, ilyesmi.
Szóval lehet abban igazság, hogy ez is csak egy díj valamilyen önkéntesekből álló csoport, annak képviselői által - de hát a legtöbb ilyen, nem? Hogy nem veszik komolyan? Az mindenkinek szíve joga. A befektetett energiát ettől még elismerem. Teszem hozzá, engem sem érdekel, és nem is különösebben hoznak lázba a díjátadók - nem csak ez, egyik sem -, bár ha belefutok egybe, érdeklődéssel figyelem.
Nekem általában az hiányzik, hogy az ember belelásson egy kicsit a munkába. A kiválasztási folyamatba, de legfőképpen az indoklásba. "Azért rá esett a választás, mert..." Enélkül nekem max annyi, hogy... vélemény, ízlés, de nem feltétlen esik egybe az enyémmel. Nem mozgat meg, nem vonz be, nem kelti fel az érdeklődésem. De talán csak mert nincs jelenlétük - vagy csak nekem megy el radar alatt.
Szerkesztve: márc 12. 13:48
Válasz batik.balazs (márc 12. 09:55) üzenetére
Nem vagyok a pirosozás híve, én inkább a teljesen irreleváns ( AI kommentek jelzés értékű pirosozása és a nagyon durva és sértő beszólások azok, amikre nyomok) ismétlésre, bemásolt cikkre nem, mivel annyira máshol nem nézek utána ezeknek az infóknak, csak ha linket tesznek be a kommentelők. Viszont igen, érdemes figyelni rá, hogy feleslegesen, pl ha csak nem kérdeznek rá tőlünk, ne ismételjük magunkat. Éppen ezért ezekre a kommentekre nem is szoktam zöldezni, hogy ne tamogassam ezzel se a duplikált hozzászólásokat.
Én is zöldeztem motkany91 válaszát, mert bár kicsit erősebben adta ki magából az érzéseit, nem volt annyira durva, de sokak nevében beszélt. Igen, abban teljesen igazad van, hogy ezt sokkal kultúráltabban is megtehette volna. Engem pl nem zavar ki viszi el a nyeremenyeket, (én is ezeddig csak egy Kartográfusokat nyertem amit megtartottam duplikálás ellenére, mivel barátnőmék nagyon vágytak rá) viszont tudom, hogy nem is vagyok olyan aktív és tapsztalt résztvevője az oldalnak, így bár örülnék nyereménynek, de nem sajnálom senkitől. Nem szeretek agresszívan beszélni egy aktív fórumtárssal sem, mert Faresz épp kezdő, lelkes rajongója ennek a hobbinak, és nem szeretném elvenni a kedvét ettől a platformtól. Sokszor megesett már, hogy egy-egy tag elragadtatta magát kommentek terén. Azóta van, aki visszavett, és inkább patreon támogatással küszöböli ki ezt, és közben minimalizálva az addigi kommenteket aktív maradt. Idővel minden túl lelkes tag visszább vesz. Nem baj, ha ezt azért jelezzük, de legközelebb inkább Tozsi stílusában. Ő ilyen szempontból elég korrektül szokott fogalmazni, ahogy azt tette most is. Szóval mi fórumozók is figyelhetünk arra, hogy maximum ne zöldezzük az ismetléseket, mert az is jelzés értékű, vagy finomabban jelezzük (mert igen, sok-sok ilyen "jelzés értékű" komment ellenére mindíg lesznek új tagok akiket érdemes tájékoztatni) mert mi is inkább az újdonságokról és eddig nem hallott tapasztalatokról olvasnánk inkább.
Válasz kvarclovag (márc 12. 12:32) üzenetére
Mardaenas- márc 12. 21:40
- Válasz
- / +14
Totál megértem a kritikai részét, de azért maradjunk két lábbal a földön: sem a MENSA, sem a JEM nem jobb, mint díj. A MENSA sznobsága egy dolog, de a JEM rendszere úgy, ahogy van hibás: közönségdíjként kezdi, aztán a cél előtt kiveszi a döntés jogát az emberek kezéből. A MATE legalább próbálkozik, és ténylegesen több munkát tesznek is bele, ha csak a munkaórát nézed, a JEM viszont egy rosszul sikerült hibrid megoldással spórolja meg magának az előválogatást azért, hogy a végére se szakmai, se közönségdíjként ne tudjon hiteles maradni.
Arról nem is beszélve, hogy Hegedűs Csaba a hobbi egyik legmegosztóbb figurája... Szóval lehet kritikával illetni a MATE-t, de ne emeljünk piedesztára a MATE ellenében olyan díjakat, amelyek legalább ugyanannyi, ha nem több sebből véreznek.
Szerkesztve: márc 12. 21:42
Válasz batik.balazs (márc 12. 09:55) üzenetére