Kapd el a tettest! A Kronologic – Párizs 1920 különleges működésű dedukciós társasjáték. A játékosok úgy próbálnak nyomozni és fényt deríteni a rejtélyre, hogy ne vigyék...
3 felhasználó árulja, 7 000 Ft-tól
Kategória: Rejtvény / Kirakós, Következtető, Gyilkosság / Rejtély
Mechanizmus: Pontról pontra mozgás, Rács mozgás, Deduction
Pár hete későn érkezőként az utolsó 3 darab dobozsérül egyikét hoztam el féláron a Ráday utcai Gémklubból, miután megtudtam, hogy As d'Or díj -ra jelölték "Haladó játékosoknak" kategóriában a Harmóniával és a Behinddal. A Cannes-i Nemzetközi Játékfesztiválról végül nem hozta el az első helyet, de minket gyorsan levett a lábunkról.
Az okos dedukcióra épülő játékban 3 bűnügyet oldhatunk meg, nyomozásonként 5 kimenettel. A játékosok 6 karakternek 6 órányi mozgását figyelik meg a Párizsi Operaház különböző termeiben, és ezek alapján az első történetben azt kell kideríteniük, hogy ki, mikor és hol mérgezte meg a detektívet. A leggyorsabb eredményes(!) nyomozó lesz a győztes, a rosszul tippelők kiesnek a játékból.
A játék a Tuning Machine lyukkártyás megoldását alkalmazza, mivel a két játéknak ugyanaz a készítője. Ezekkel lehet "megkérdezni" egy-egy karaktert, hogy hányszor/mikor járt az Opera egy adott termében, illetve azt is meg lehet tudni velük, hogy egy adott órában hányan/ki volt a kérdezett teremben.
Minden válasz tartalmaz egy publikus információt, amit minden nyomozóval meg osztani az asztal körül, illetve egy privát információt is, amit csak a kérdező fog tudni. (Pl. publikus, hogy az 5. órában 4 karakter volt a balett teremben, privátban megtudja a kérdező, hogy egyik közülük a sofőr volt).
A karakterek óránként a szomszédos termek között mászkálnak, ezt kell ügyesen lekövetni és kideríteni, mikor, hol és ki volt kettesben a nyomzóval.
---
A játék zseniálisan alkalmazza a Tuning Machine mechanikáját és az izgalmas nyomozós tematika azokhoz is eljuttatja ezt a dedukciós logikát, akik nem rajonganak annyira a matematikáért. Újra lehet-e játszani? Nem. Illetve rövid időn belül biztosan nem, ha rossz a memóriánk, de a dobozban lévő 15 "kaland" megéri a befektetést.
Nem tudom,hoz-e 2. kiadást a Gémklub, de használt beszerzéssel is rendben van a játék.
Azt tervezem, vinni fogom magammal baráti összejövetelekre, ahol játékmesterként le tudok majd vezényelni 1-1 nyomozást.
15x kb 30 perc. Hmm... Igazából a Cluedo is hasonlóan kifúj egy idő után, ahhoz képest ez talán egy kicsivel több ideig lehet érdekes számunkra, plusz a nehézségi fokozatok is színesítik. Így elsőre engem annyira nem fogott meg a játékmenet, de lehet teszek vele egy próbát mert egyik baratnőm nagyon szereti a Cluedot és az már mindenki fülén folyik. Meg másabb játszani mint egy szimpla szabályt végignézni/olvasni.
A Gémklub videója szerint 15 játék van benne különböző nehézségi szinttel
Válasz chrome9 (2024. szept 12. 11:08) üzenetére
Jól látom, hogy itt az újrajátszhatósággal lesz némi probléma?
ritkom- márc 18. 21:01
- Válasz
- +2 / +9
Számomra nem volt jó választás ez a játék. Kicsivel több mint egy óra alatt kivégeztem mind a 15 feladványt (egyedül), nagyon könnyűnek találtam a játékot. A Turing machine mindenépp jobb választás, de ha egy igazán jól sikerült és kihívást jelentő dedukciós játék, akkor sokkal inkább az X bolygó nyomában vagy az Eltűnt fajok nyomában.
Szerkesztve: márc 20. 09:54