Tyrants of the Underdark
Tyrants of the Underdark
Tyrants of the Underdark
Tyrants of the Underdark
Videó beküldése

Tyrants of the Underdark társasjáték

társasjáték, 2016
Értékelem!

A Tyrants of the Underdark egy közepesen összetett társasjáték, 2 - 4 játékos részére, az átlagos játékidő rövidebb, csak 1 óra. A társast, a bonyolultsága miatt, csak 14 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít a terület befolyásolás/irányítás, a pakli építés, a connections, a változó setup és a delayed purchase mechanizmusokra. Íme itt...

A Tyrants of the Underdark egy közepesen összetett társasjáték, 2 - 4 játékos részére, az átlagos játékidő rövidebb, csak 1 óra. A társast, a bonyolultsága miatt, csak 14 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít a terület befolyásolás/irányítás, a pakli építés, a connections, a változó setup és a delayed purchase mechanizmusokra.

A Szellemlovas leírása:

Íme itt egy újabb remek D&D játék. A játékosok mindegyike egy külön álló házat irányít, és a hozzá tartozó kártyákból kell megépítenie a saját pakliját. Ezek után különböző cselekedetekből választhat, mint például megtámad valakit, növeli a csatlósainak a számát... stb. A játék több különböző stratégiát vázol föl, amikből kedvükre választhatnak a résztvevők.

A játék célja a pontgyűjtés, amivel a végén el lehet érni a végső győzelmet. Minden cselekedet után pontokat lehet szerezni, attól függően, hogy mennyire volt sikeres a cselekedet.

A téma kedvelőinek remek választás lehet, és a társas áráért egy nagyon hangulatos, szépen kidolgozott társasjáték kapható. Csukját a fejre és irány az éjszaka.

Forrás: Szellemlovas
Ez társasjáték akciósan érhető el az üzletekben!
  • 18 490 Ft-tól
  • -11%-2 309 Ft

Kategória: Fantasy, Harc
Mechanizmus: Terület befolyásolás/irányítás, Pakli építés, Connections, Változó setup, Delayed Purchase, Zone of Control

Szabálykönyv

Ehhez a társasjátékhoz elérhető magyar szabálykönyv, amit ide kattintva le is tudsz tölteni!

Videók

A társasjátékhoz MAGYAR bemutató videó is tartozik! Nézd meg őket és nem lesz gond a szabályokkal!

Üzletek

Ez a társasjáték kapható a boltokban! Nézd meg partnereink ajánlatát, vagy próbáld ki az árkalkulátort!

Szabálykönyvek (1)

Tyrants of the Underdark társasjáték videók (3)

Kommentek

Kommentek

  • nituline

    2019-08-26 10:42:11

    Nagyon szépen köszi a részletes beszámolót! :) Mindenképp kipróbáljuk az alapján, amit írtál. Aztán ha megtetszik, akkor tuti beruházunk rá. :D

  • poccer

    2019-08-25 00:42:08

    Sikerült pótolni a múltkori elmaradást, így akkor írok is véleményt. :) Alapvetően egy deck building játékról van szó, amit kiegészítettek egy táblával, és egység lehelyezéssel, szerintem igen jól.

    A grafika véleményem szerint egyáltalán nem rossz, de ez szubjektív, tudom, így el is engedem. Nekem talán a market tábla rész nem annyira jön be, de a többi (lapok, tábla) hangulatos. Ha már a külsőségek szóba kerültek: tök jól (ha nem is teljesen mindenre kiterjedően) elhelyezhető minden a dobozban (ami az utóbbi időben általunk sokat játszott Mars után igen üdítő :) ), de nekem fura, hogy miért pont ilyen színek vannak (narancs és piros illetve a sötét kék és a szürke alig megkülönböztethető ), illetve a győzelmi pont ( Victory point ~ VP ) sávot annyira megszoktam már minden játékban az utóbbi időben, hogy nehézkesnek, kevésbé átláthatónak éreztem a tokeneken történő pont gyűjtögetést. A figurák közül a kémek határozottan kedvemre valók, a sima katonákat nem gondolták nagyon túl. (Kis pajzs, címerrel rajta. )

    Maga a játékmenet. Alapvetően drow házakat irányítunk, egymás után játszva le a köreinket (tehát nem lapolódnak át, ilyen jellegű interakció nincs) és a cél, hogy minél nagyobb befolyást szerezzünk mélysötét felett. (A házak a regényekből ismertek, de egyedi tulajdonsággal nem bírnak. ) A játékban több módon tudunk VP-t gyűjteni (kicsit később részletesebben), s a játék végén (ami akkor következik be, ha egy ház az összes katonáját lehelyezte a táblára, vagy ha elfogynak a lapok, vagyis a két fél pakli kipörög marketről) az nyer, akinek a legtöbb van.

    Alapban mindenki egy ugyan olyan paklival (10 lap ) indul, amiben "nemes" és "katona" lapok vannak. Megkeverjük a paklit, és ötöt húzunk, abban a körben ezekből játszunk. Egy nemes lehozása 1 hatalmat ad, egy katonáé 1 erőt. (Ezzel a két erőforrással bírunk a játékban.) A hatalom új kártyák (többet adnak lehozáskor, adnak új akciókat, a meglévőket olcsóbban lehet intézni, stb. ) vásárlására, míg az erő katona egység lehelyezésére, másik (ellenséges ) katona kinyiffantására, vagy (ellenséges ) kém hazaküldésére szolgál. A saját körünkben lehozzuk a lapokat, begyűjtjük az erőforrásokat, új egységet teszünk le, kinyírunk egy egységet, elzavarunk egy kémet, és vásárolunk a piacon új lapot. Ezekből annyit cselekszünk, és olyan sorrendben, amennyit akarunk. (Pl. előbb leteszek 3 katona kártyát, amiért 3 erőt kapunk, amiből kinyírunk egy ellenséges egységet, majd nemes lapot játszunk le, és vásárolunk a piacon. ) Ha elfogytak a cselekvések (erőforrások), akkor az elhasznált 5 lapunkat a dobó paklinkba tesszük, majd a húzó paklinkból (amiben az induló lapok és a vásároltak vannak) 5 újabb lapot húzunk. (Már a körünk végén megtesszük ezt, mert van olyan lap, amivel az egymás kézben lévő lapokat lehet befolyásolni, így kell legyen a kezünkben lap mindig. ) Ha nincs elég lap, akkor kihúzzuk, amennyi van, és bekeverjük a dobó paklinkat, abból új húzót csinálunk, és onnan pótoljuk ki 5-re. Alapvetően így járnak majd körben a lapok, és a piacon vett lapokkal bővül a pakli folyamatosan. (Van mód "promótálásra" is: ekkor egy - többnyire ebben a körben - használt lapot kiveszünk a pakliból, és a külön erre kijelölt helyünkre tesszük, ahol a játékos tanácsadói vannak. Ezek a lapok kikerülnek a pakli körforgásból, a játék végén érnek majd pontot, másként, többet, mint a pakliban lévők. ) Ha valami miatt maradna is valamelyik erőforrásból, az kör végén elveszik, nem vissz át a következő körünkre.

    A tábla és a befolyás. A táblán mélysötét városai és ismertebb helyszínei, illetve ezeket összekötő utak találhatók. A táblára minden olyan helyszínre, ahol kis kardok vannak, semleges (fehér ) katonák kerülnek a játk kezdetén. Játékos számtól függően lesz 2, 3 vagy 4 olyan fekete téglalap, ahol nincsenek kardok - ezen a játékosok kezdő helyei, ide mindenki letesz 1 saját katonát. Új katonát letenni, vagy ellenfelet kinyírni (s úgy általában mindent csinálni, ahol ez nincs másként előírva ) csak olyan helyre / helyről (helyszín, vagy sima út) lehet, ahol vagy van egységünk, vagy a szomszédos helyek valamelyikén van egységünk. (Kivétel a kém, amit csak lapok segítségével lehet letenni, azok bárhova kerülhetnek, de ha már lekerült, onnan is indíthatunk manővereket a szomszédosság elve alapján.) A fekete és fehér helyszíneknek van egy pont értéke a jobb alsó sarkában. Ezt a pontot (VP) kapjuk majd a játék végén, ha mi irányítjuk (nekünk van ott a legtöbb katonánk ), illetve ehhez még jön 2 további VP, ha csak nekünk van ott egységünk, és annyi egységünk van, amennyi maximálisan ott lehet. (Totális irányítás ~ Total control ~ TC ) A kerek helyszínek (városok) kicsit mások. Itt is lehet irányítani, de az nem játék végén ér majd pontot, hanem minden pillanatban, amikor megszerezzük, vagy minden kör elején, amikor már a birtokunkban van, jár érte 1 hatalom erőforrás, illetve totális irányítás esetén 1 hatalom és egy VP is.
    A játék végén tehát úgy jön ki az összes pontunk, hogy összeadjuk: 1) a játék során a városokból szerzett VP-ket, 2) a játék végén irányított nem város helyszínek pontjait (+2 a TC esetén), 3) 1 pontot az általunk kinyírt ellenséges egységekért (a semleges és a többi játékos egységei egyaránt ide számítanak, ha egy egységet kinyírunk, az a táblánk melletti trófea tárba kerül, a játékba már nem kerülhet vissza, így ezt könnyű követni), 4) a paklinkban lévő összes kártya jobb alsó sarkában, a kerekített téglalapban lévő pontjait, 5) valamint a belső körbe került lapok jobb alsó sarkában, a körben lévő pontjait (ami jellemzően nagyobb sokkal a pakliban lévő értékénél). Ez soknak tűnhet, de a számolás 1 perc alatt megvan mindenkinél.
    Fontos még pár szóban a kártyákról és a promótálásról beszélni. A játék elején választunk a dobozban lévő fél paklikból kettőt, ezeket összekeverjük, és az adja a piacot, ahonnan majd a táp lapokat vásárolni tudjuk. (4 fél pakli van az alap játékban, de vannak még kiegészítők is, s ezek bármilyen kombóban kerülhetnek a játékba!) Egyszerre mindig 6 lap kerül ki a piacra, amiből a játékosok vásárolhatnak a rendelkezésükre álló hatalom erőforrás alapján (a kártyák jobba felső sarkában lévő szám mondja meg, hogy mennyi hatalomba kerül a megvásárlása). Ha egy lapot valaki megvesz, rögtön új lapot húzunk a helyére. A játék során a fent már említett promótálás 2 dolog miatt fontos: egyrészt a belső körbe kerülő lapok több VP-t adnak (cserébe már nem húzhatjuk őket, pedig mindnek van haszna, így az igazán jókat csak a vége felé érdemes, amikor már pont-hajrá van), másrészt a pakliból kikerülnek a gyengébb, kezdő lapok, így a jobb, már vetteket húzzuk, amik több mindent adnak. Amit egy lap adhat az erőforrások mellett: ingyen kinyírunk egy ellenséget, ingyen kinyírunk egy ellenséget és saját katonát teszünk a helyére ingyen, elmozgatunk egy ellenséget (bárhová!), promótálunk (igen, ezt csak lappal tudjuk), kémet teszünk le (bárhová, és igen, kémet is csak lappal tudunk letenni), VP-t kapunk menet közben is az irányított területek, kinyírt ellenségek (stb) számától függően, és még sok-sok mást. A példák csak azért vannak, hogy lássátok, ilyen mértékben tudja a vett lapok képessége a játékunkat, stratégiánkat befolyásolni. (Persze deck building játék, nem csoda :) )
    Összességében nekem nagyon bejött a játék. Igaz, még csak 2 játékon vagyok túl, de alapvetően egy elég könnyen tanulható (easy to learn, hard to master azt hiszem - 20 oldal a szabály, de ebből 3-4 oldal csak mindenféle linkek és reklámok, a maradék fele pedig illusztráció ), de mégis szerteágazó játékélményt nyújtó időtöltés, igen nagy újrajátszhatósági faktorral. Hárman játszottunk, és a próba játék utáni (ami kb 3 és fél óra volt ) játék már csak mintegy 1.5-2 óra volt, tehát a hossza is ésszerű keretek között marad.

  • poccer

    2019-08-05 08:58:57

    Pont most hétvégén hozta át egy cimbi. Mi is nagy rajongók vagyunk, ő pedig ódákat zengett róla. Végül aztán a sütögetés és a koccintgatás miatt kicsit megcsúsztunk, és már csak valami rövidre volt idő, de még valamikor augusztusban nekifutunk megint, akkor nagyon szívesen reflektálok :) Számomra amúgy a külcsin is tetszetős volt, de kinek a pap, kinek a papné ;)

  • nituline

    2019-08-05 08:38:46

    Aki már játszott ezzel a játékkal írna róla véleményt? Nagyon szeretem ezt a világot, és érdekel a játék is, de a grafikája nem fogott meg. Viszont, ha túl lehet lépni azon, hogy kevésbé kidolgozott a látvány. És az élmény, amit ad kompenzálja ezt, akkor beruháznék rá. :)

A Tyrants of the Underdark társasjáték és kiegészítői (2)

  • Tyrants of the Underdark: Expansion Decks – Aberrations & Undead társasjáték Kiegészítő

    Élőholtak és aberrációk érkeznek a Tyrants of the Underdark alapjáték mellé ebben az összesen 80 lapos kiegészítőben.Angol:The Aberrations dismiss all other creatures as lesser beings, toying with them or destroying them as they choose. The Undead heed the summons of Spellcasters who call them from...

    • Játékidő: 60 perc
    • Min. játékidő: 60 perc
    • Max. játékidő: 60 perc
    • Max. játékosszám: 4
    • Min. játékosszám: 2
    • Komplexitás: 3/5

    Tyrants of the Underdark: Expansion Decks – Aberrations & Undead társasjáték Kiegészítő 3290 Ft-tól! - 1 üzlet árulja ezt a játékot!

  • Tyrants of the Underdark: Board Game társasjáték

    A Tyrants of the Underdark 2-4 játékost állít egymással szembe, hogy átvegyék az uralmat a viharos Underdark-ban, összemosva a pakliépítő mechanizmust a táblás játékok világával. A Peter Lee és szerzőtársaitól, akiktől nem idegen a szerepjátékok világa, a Tyrants of the Underdark képében egy kompetitív társasjáték született, amelyben Drow-ház tagjaként...

    • Játékidő: 90 perc
    • Min. játékidő: 90 perc
    • Max. játékidő: 90 perc
    • Max. játékosszám: 4
    • Min. játékosszám: 2
    • Ajánlott játékosszám: 4
    • Max. ajánlott játékosszám: 4
    • Min. ajánlott játékosszám: 2
    • Ajánlott életkor: 14+ éves
    • Komplexitás: 2/5

Részletes adatok

Részletek

  • Játékidő:  1 óra
  • Játékosok:  2 - 4
  • Ajánlott életkor:  14+
  • Nyelvfüggőség:  Közepesen nyelvfüggő
  • Komplexitás:  Közepesen összetett
  • Tervező:  Rodney Thompson, Peter Lee, Andrew Veen
  • Illusztrátor:  Steve Ellis (I), Tyler Walpole, Jesper Ejsing, Tomasz Jedruszek, Kieran Yanner, Daren Bader, William O'Connor, Rick Hershey, Ralph Horsley, Jacob Masbruch, Marco Nelor, Ryan Pancoast, Jason Juta, Jason Engle, Arnie Swekel, Rob Alexander, Julie Dillon, Marc Sasso, Wayne England, Emily Fiegenschuh, Brian Hagan, Lars Grant-West, James Zhang, Stephen Tappin, Francis Tsai, Eva Widermann, Claudio Pozas, Howard Lyon, Ben Wootten, Carlos Nunez de Castro Torres, Sławomir Maniak, Vance Kovacs, McLean Kendree, Raymond Swanland, Todd Harris, Eric Belisle, Héctor Ortiz, Adam Paquette, Richard Whitters, Craig J. Spearing, Tyler Jacobson, Matias Tapia, Alex Aparin, Milivoj Ceran, Ilich Henriquez, Damien Mammoliti, Conceptopolis, Sam Burley, Guido Kuip, Jim Nelson, Aaron J. Riley, Klaus Pillon, Bryan Syme, Marcel Mercado, Katie Dillon, Olga Drebas, John-Paul Balmet
  • Kiadók:  Wizards of the Coast, Heidelberger Spieleverlag, Gale Force Nine, LLC, Kronos Games (Krogam)
  • Elérhető nyelvek:  angol, német, portugál

Alternatív nevei


Kiadások

  • English edition
    • Kiadás éve: 2016
    • Nyelv: angol
  • German edition
    • Kiadás éve: 2018
    • Nyelv: német
  • Portuguese edition
    • Kiadás éve: 2018
    • Nyelv: portugál

Hasonló játékok

Az alábbi játékok a hasonlítanak leginkább a(z) Tyrants of the Underdark társasjátékhoz