Tikal
Tikal
Tikal
Tikal
Videó beküldése

Tikal társasjáték

társasjáték, 2005
Értékelem!

A Tikal egy közepesen összetett társasjáték, 2 - 4 játékos részére, az átlagos játékidő 1.5 óra. A játék 1999-ben megnyerte a Spiel des Jahres díját Az Év Játéka kategóriában. A társast, a bonyolultsága miatt, csak 10 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít az akció pontok, a lapka-elhelyezés, a kollekció gyűjtés, a moduláris tábla és az...

A Tikal egy közepesen összetett társasjáték, 2 - 4 játékos részére, az átlagos játékidő 1.5 óra. A játék 1999-ben megnyerte a Spiel des Jahres díját Az Év Játéka kategóriában. A társast, a bonyolultsága miatt, csak 10 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít az akció pontok, a lapka-elhelyezés, a kollekció gyűjtés, a moduláris tábla és az aukció/licit mechanizmusokra.

A Szellemlovas leírása:

Azt hiszed egy régész élete könnyű?

A Tikal társasjátékban ősi maya kincsek után kell kutatnod, miközben még a maya nép hatalmas templomait is ki kell ásnod, hogy te legyél a legsikeresebb régész. Körről körre egyre nagyobb területeket fogsz felfedezni, miközben a többiekkel versengve a legértékesebb helyeket keresitek.

Kiknek ajánljuk?

A Tikal nem véletlen lett az Év játéka 1999-ben. Rendkívül szórakoztató játék, melyet akár ketten is élvezetes játszani. Ráadásul a beépített profi verzió is nagyban hozzájárul az újrajátszhatósághoz. Baráti társaságoknak és családoknak egyaránt ajánlható, ráadásul vizuálisan is remek élményt nyújt.

Egy magyar fordítást a szabályokról megtekinthetsz itt: Magyar szabály

Hasonló játékok:
Ősi kincsek - ,
Történelem -

Forrás: Szellemlovas
2 felhasználó és 4 üzlet árulja ezt a játékot!
  • 7 000 Ft-tól
  • 6 ajánlat

Kategória: Felfedező, Építés / Terjeszkedés
Mechanizmus: Akció pontok, Lapka-elhelyezés, Kollekció gyűjtés, Moduláris tábla, Aukció/Licit, Hatszög-rács, Terület befolyásolás/irányítás, Rács mozgás, VIC-04 Victory Points as a Resource, MOV-16 Map Addition, Layering

Szabálykönyv

Ehhez a társasjátékhoz elérhető magyar szabálykönyv, amit ide kattintva le is tudsz tölteni!

Videók

A társasjátékhoz MAGYAR bemutató videó is tartozik! Nézd meg őket és nem lesz gond a szabályokkal!

Üzletek

Ez a társasjáték kapható a boltokban! Nézd meg partnereink ajánlatát, vagy próbáld ki az árkalkulátort!

Tikal társasjáték vásárlása, árak és üzletek

A felhasználók ajánlatai

Tikalszofi888, Budapest Jászai mari tér

Csak személyesen itt: Budapest Jászai mari tér!

Helyhiány miatt elado:)

7 érdeklődő


TikalBdia

Csak csomagküldéssel! Az ár NEM tartalmazza a csomagküldés árát!

Eladò egy hasznàlt szèp àllapotú Tikal Nèmet kiadàs de maga a jàtèk nyelvfüggetlen Foxposttal tudom küldeni.

1 érdeklődő




Árkalkulátor

Egyszerre több játékot vásárolnál? Próbáld ki az Árkalkulátort és kiszámoljuk neked a legoptimálisabb feltételeket, hogy a legjobb árat kapd meg!

Szabálykönyvek (3)

Tikal társasjáték videók (6)

Kapcsolódó cikkek

Díjak és jelölések

Kommentek

Kommentek

  • pikoevelin

    2022-09-23 07:12:21

    Tegnap sikerült szereznem egy príma példányt - teljesen újszerű.
    Gyorsan ki is próbáltam! A szabálykönyv elolvasása, és a játék első pár körében kicsit száraznak, hogy is mondjam... olyan szögletesnek hatott, aztán egyszer csak beindult. Később már izgalmasnak hatott, kell egy picit tervezni és lehet egy picit kekeckedni a többiekkel.
    A játék kivitelezése 5*, minőségi (ok, bevallom, nekem a gyengém, ha az alkatrészek nem műanyagból, hanem fából készülnek...). Egyedüli negatívumként a kilencvenes - kétezres évek böhöm nagy dobozát említeném.
    Nagyon örülök, hogy beszereztem, ugyanis a gyűjteményemben abszolút hiánypótló: van olyan családtagom, barátom, aki nem szívesen ül le (még) Mars terraformálását vagy Szellemek szigetét játszani, és a Tikallal hál' istennek végre szintet léphetünk a Robbanó cicákról. 😃

  • Lengyel

    2021-08-06 21:50:20

    Érdekes amit írtál, de teljesen igazad van!!Tényleg száraznak hat, de közben elegáns :) olyan letisztult. Na nem dicsérem tovább a játékot :D

  • hierroo

    2021-08-06 21:34:39

    Tényleg nem mostani darab, de az nem jelent semmit. Szerintem jó a témája, és nem baj ha egy kicsit száraz a játékmenet és hosszú. Ettől még lehet jó játék. Amúgy is divat a retro! :D

  • Lengyel

    2021-08-06 17:17:54

    Oldschool munkáslehelyezős játék, jó értelemben! Kell közben gondolkodni és tervezni rendesen :) ettől sokkal menőbbnek tartott játékok csúnyabban öregszenek :)

    A Tikalnak jól áll a kor :)

  • Adney

    2021-05-14 13:52:05

    Pró

    A design nagyon szép, szerintem beillik a mostani játékok közé (pedig 1999-es játékról beszélünk!). Ötletes, hogy ahogy felfedezzük az azték piramisokat, az egyre kisebbedő szintek lapjait egymásra kell pakolni, így a játék végére több ziggurat is kiemelkedik majd a tábláról. Alapból őserdőt látunk a táblán felülről, melyen be van jelölve, hogy hová kell letenni a hatszögletű terület lapokat, miközben felfedezzük az erdőt. Akárhogy is helyezzük le ezeket a lapokat, a sarkaira nyomtatott lombkoronák szinte mindenhol összepasszolnak a szomszédos lapokon lévőkkel. Az azték motívumok főként a terület lapokon lévő köveken és az összegyűjthető kincseken jelennek meg.

    Nagyon egyszerű munkáslehelyezős játék. Minden játékos kap külön segédletet a könnyebb és a nehezebb (licitálós) játékváltozatra, ezért nem kell mindig a szabályokat bújni.

    Kontra

    Nagyon régi játék, boltokban már sajnos nem kapható, de használtan beszerezhető. Jó lenne, ha nyomnának belőlet új verziót, mert a mostani munkáslehelyezős játékokhoz simán beleillik pár plusz szabály és elem hozzáadásával.

    Azért mégis csak régi játék, pár új elemet igényelne, hogy bonyolultabb legyen. Talán a módosítással nehezebb lenne nyerő stratégiát kitalálni hozzá.

    Összegezve...

    Talán mert gyerekként ez volt az első nehezebb játék, amivel játszottam, de én szeretem a Tikalt és csak ajánlani tudom. Nem egy Mars terraformálása vagy Village nehézségű, de könnyed munkáslehelyezős játéknak tökéletesen megfelel. Talán jobb 2-nél több fővel játszani, de úgy is élvezhető. Főleg az azték világ és a régészet kedvelőinek ajánlom.

  • rocky015

    2021-03-18 16:56:46

    Az azték témájú társasokra mindig felkapom a fejem, ez is közéjük tartozik. Témájában hasonló a Chachapoya, Cóatl, T'zolkin, az utóbbi pedig személyes kedvencem, bár még nem volt alkalmam játszani vele. A T'zolkin-ban őszintén szólva a táblája fogott meg elsőre, ritkán látni mozgó alkatrészes táblát. Van aminek 3D-s elemei vannak, viszont azokból sok van, ebből még nem láttam hasonlót. A mechanikája pedig a megszokott munkáslehelyezés.

  • braunz

    2021-03-18 15:58:44

    Csatlakozok az előző véleményekhez. Ez a játék nagyon szép, tartós és igazán jól játszható. Nagyon okosan kell tervezni, hogy ne hagyd el az építőembereidet, hogy építs is közben, illetve az sem mindegy mikor és hol építesz újabb kindulótáborokat (kettőt lehet). Ez az a játék, ami megmutatja, hogy nem kell nagy készletnek lenni ahhoz, hogy egy játék jó legyen. Persze van ennek is, de semmiféle sallang. Bábuk, sátrak, területlapkák és pontozólapkák meg kincslapkák. Mostanában divat lett az insertek véleményezése is, szerintem ennek tökéletes az insertje. Ehhez nem kell venni semmit.

  • rr21

    2020-01-04 22:49:08

    Viszonylag könnyen tanulható játék, még egészen fiatalon találkoztam vele, de nagy sikerrel tudtam játszani. Gyerekek is nyugodtan teljes értékű résztvevői lehetnek. Csak ajánlani tudom, nagy kedvenc!

  • Westfalien

    2019-09-21 12:37:48

    Van a játékban valami, amit nem lehet megunni - dacára annak, hogy az ember kikap-e benne vagy sem -. Kifejezetten változatos utak léteznek a győzelemhez, illetve a játék folyamán is sokszor szükséges apróbb dolgokban taktikát változtatni. Előfordulhat, hogy templomot az ember nem is húz fel...ebben az esetben el kell döntenie, hogy a kincsekre hajt/megpróbálja a sátrjait jól elhelyezni/erőt próbál demonstrálni. A kempelés kifejezetten jó ötlet, de nem érdemes elkapkodni a dolgot. A kincsek összegyűjtése önmagában semmiképpen sem elég - legalábbis két játékos esetén biztosan nem. A játék jól megtervezett, lehet benne borsot törni a másik orra alá, de kockázatos lépés is egyben, hiszen elvághatjuk magunk számára is a potenciális útvonalat a későbbiekre nézve. A kivitelezése szép, a terepkártyák jól bírják az időt, valamint a fából készült figurák, sátrak kifejezetten a tartósságot szolgálják. Ha van legalább 60-70 perce az embernek leülnie valakivel/valakikkel, akkor érdemes kipróbálni. Szerelem elsőre.

  • kelemen.ati

    2019-05-04 11:17:05

    Kb. 19 éve kaptam ezt a játékot, és ennek hatására lettem nagy társasjáték rajongó. Igazi felüdülés volt a "gazdálkodj okosan" és a "monopoly" után. Azóta rengeteg játékot kipróbáltam, vettem-eladtam, de ez még mindig a polcom ékköve. A szabály egyszerűek, a 10 akciópontos választás akkoriban felüdülés volt, ezért mindenképpen csak ajánlani tudom. Mivel a szabályai nem túl bonyolultak, a 8 éves kisfiam is tud vele játszani. Ez még nem a komplexebb játékok közé tartozik, igazi családi játék. A 2 és 3-4 fős játék mind mind más taktikát, stratégiát igényel, ezért az újrajátszhatósága is megfelelő.

  • cuf87

    2017-05-16 00:44:23

    Ez is egy jó játék, igaz csak egyszer volt hozzá szerencsém. A totális vereség ellenére, nagyon szórakoztató volt, ajánlom akár kisebb gyerekes (7+) családoknak is, szerintem ebben a korban már bőven megbírkóznak a játékkal.

A Tikal társasjáték és kiegészítői (1)

  • Jungle Zombie társasjáték Kiegészítő

    Explorers at the Central American jungles in search of lost temples and treasures are not aware that ancient black magic awaits them. Opening an old ceramic vessel unleashes a powerful spell that transforms them in Zombies! Jungle Zombie is a free print and play expansion for the board game Tikal. This expansion replaces the round treasure pieces adding...

    • Játékidő: 120 perc
    • Min. játékidő: 120 perc
    • Max. játékidő: 120 perc
    • Max. játékosszám: 4
    • Min. játékosszám: 2
    • Ajánlott életkor: 10+ éves
    • Komplexitás: 2/5

Részletes adatok

Részletek

  • Játékidő:  1.5 óra
  • Játékosok:  2 - 4
  • Ajánlott életkor:  10+
  • Komplexitás:  Közepesen összetett
  • Tervező:  Wolfgang Kramer, Michael Kiesling
  • Illusztrátor:  Franz Vohwinkel, Christophe Swal, Mariusz Gandzel, Paul Mafayon
  • Kiadók:  Rio Grande Games, ABACUSSPIELE, Ravensburger Spieleverlag GmbH, dV Giochi, Zvezda, Egmont Polska, YOKA Games, Gém Klub Kft., Conclave Editora, Cool Mini Or Not, Keep Exploring Games, Super Meeple, Maldito Games, Siam Board Games, Hobby Game Mall (하비게임몰)
  • Elérhető nyelvek:  kínai, dán, holland, angol, finn, francia, német, magyar, olasz, Korean, lengyel, portugál, orosz, spanyol, svéd, thai

Alternatív nevei


Kiadások

  • Ravensburger Dutch/French edition 1999
    • Kiadás éve: 1999
    • Nyelv: holland
    • Méretek: 29.7 cm x 43.1 cm x 5.2 cm
    • Súly: 1.3 kg
  • Ravensburger German/French/Italian edition 1999
    • Kiadás éve: 1999
    • Nyelv: francia
    • Méretek: 30 cm x 43.3 cm x 5.5 cm
    • Súly: 1.5 kg
  • Rio Grande English edition 1999
    • Kiadás éve: 1999
    • Nyelv: angol
    • Méretek: 29.7 cm x 43.2 cm x 5.3 cm
    • Súly: 1.4 kg
  • Ravensburger English edition 2000
    • Kiadás éve: 2000
    • Nyelv: angol
    • Méretek: 30.5 cm x 43.2 cm x 5.1 cm
    • Súly: 1.8 kg
  • Ravensburger German / French / Italian Second edition with SdJ mark
    • Kiadás éve: 2000
    • Nyelv: francia
    • Méretek: 30 cm x 43.2 cm x 5.6 cm
    • Súly: 1.6 kg
  • Ravensburger German/French/Italian Third edition with SdJ & DSP
    • Kiadás éve: 2000
    • Nyelv: francia
    • Méretek: 29 cm x 42 cm x 4 cm
  • Ravensburger Nordic edition 2000
    • Kiadás éve: 2000
    • Nyelv: dán
    • Méretek: 29 cm x 43 cm x 5 cm
  • Gém Klub Hungarian edition
    • Kiadás éve: 2005
    • Nyelv: magyar
    • Méretek: 30 cm x 43 cm x 5 cm
  • Rio Grande multilingual edition
    • Kiadás éve: 2005
    • Nyelv: angol
    • Méretek: 42 cm x 30 cm x 5 cm
    • Súly: 1.4 kg
  • Chinese edition
    • Kiadás éve: 2013
    • Nyelv: kínai
    • Méretek: 76.2 cm x 109.2 cm x 12.7 cm
  • Polish edition
    • Kiadás éve: 2015
    • Nyelv: lengyel
  • Super Meeple French-only edition
    • Kiadás éve: 2016
    • Nyelv: francia
    • Méretek: 30 cm x 30 cm x 7.7 cm
    • Súly: 2.4 kg
  • Korean edition
    • Kiadás éve: 2017
    • Nyelv: Korean
    • Méretek: 30 cm x 30 cm x 7.7 cm
  • Maldito Spanish edition
    • Kiadás éve: 2017
    • Nyelv: spanyol
  • Rio Grande English/German edition 2017
    • Kiadás éve: 2017
    • Nyelv: angol
    • Méretek: 31 cm x 43 cm x 5 cm
  • Super Meeple Italian-only edition
    • Kiadás éve: 2017
    • Nyelv: olasz
  • Dutch edition
    • Kiadás éve: 2018
    • Nyelv: holland
    • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
  • Portuguese edition
    • Kiadás éve: 2018
    • Nyelv: portugál
    • Méretek: 30 cm x 30 cm x 8 cm
  • Zvezda Russian edition
    • Kiadás éve: 2019
    • Nyelv: orosz
  • Super Meeple Chinese edition
    • Kiadás éve: 2020
    • Nyelv: kínai
    • Méretek: 30 cm x 30 cm x 8 cm
    • Súly: 2.4 kg
  • Thai edition
    • Kiadás éve: 2020
    • Nyelv: thai
    • Méretek: 30 cm x 30 cm x 8 cm
    • Súly: 2.4 kg
  • Keep Exploring German edition
    • Kiadás éve: 2021
    • Nyelv: német
    • Méretek: 30 cm x 30 cm x 7.5 cm
  • Super Meeple English edition
    • Kiadás éve: 2021
    • Nyelv: angol
    • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
    • Súly: 2.4 kg

Hasonló játékok

Az alábbi játékok a hasonlítanak leginkább a(z) Tikal társasjátékhoz