Suburbia
Suburbia
Videó beküldése

Suburbia társasjáték

társasjáték, 2012
Értékelem!

A Suburbia egy közepesen összetett társasjáték, 1 - 4 játékos részére, az átlagos játékidő 1 - 1.5 óra. A játék 2013-ban megnyerte a Mensa Select díját Mensa Select díj kategóriában. A társast, a bonyolultsága ellenére, akár már 8 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít a lapka-elhelyezés, a kollekció gyűjtés, a hatszög-rács, a kártya...

A Suburbia egy közepesen összetett társasjáték, 1 - 4 játékos részére, az átlagos játékidő 1 - 1.5 óra. A játék 2013-ban megnyerte a Mensa Select díját Mensa Select díj kategóriában. A társast, a bonyolultsága ellenére, akár már 8 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít a lapka-elhelyezés, a kollekció gyűjtés, a hatszög-rács, a kártya húzás és a solitaire mechanizmusokra.

A Szellemlovas leírása:

Városépítés felsőfokon, SimCity stílusban. Feladatunk egy nagyváros egyes kerületeinek fejlesztése. Mindenki saját területét fejleszti, mely a többi szomszédos kerületre is hatással lesz. Csak rajtunk áll, hogy ipari-, lakó-, kereskedelmi negyedeket vagy épp a parkokat és a tavakat részesítjük előnyben az építkezéskor. A megépített épületek komoly vagyont és hírnevet hozhatnak, ha kellően ügyesek vagyunk.

Városépítési alapismeretek

Ahhoz, hogy sikeresek legyünk nagyon sok mindent kell majd szem előtt tartanunk. Ismernünk kell a zónatípusokat (lakó, ipari, kereskedelmi, kulturális stb.) és azok egymásra való hatását. Szerencsére ezek elég logikusak, pl. a reptér és a gyárkomplexum egyértelműen mínuszpontokat jelent, ha lakónegyed mellé kerül. A raktár a kereskedelmi szektor központjában pedig komoly bevételhez juttathat.

Hírnév vagy vagyon?

A játék során épületeket veszünk és építünk, így fejlesztjük kerületünket. Megveszünk egy lapkát a kínálatból és lehelyezzük saját területünkre. Megkapjuk az érte járó pénzt, hírnevet vagy lakosságot. Vannak lapok melyek csökkentik a hírnevünket, pl. a raktár vagy az autópálya a lakónegyed mellett, vagy épp többletköltséggel járnak hosszútávon pl. közösségi park.

Egy jó szakember hírnévre és vagyonra is szert tesz a játék végére, de ez nem egyszerű a feladat. Amikor lerakunk egy lapkát annak saját hatásai és a környező lapkák hatásai is érvényesülni fognak. Sőt, még a szomszédunk lapkáira is hatással lehetünk! Ezért igencsak érdemes megterveznünk, mit hova rakunk le.

Különböző célok

A játék elején - játékos számtól függően - közös és saját, titkos célokat is kapunk pl. legtöbb park, legkevesebb pénz, legnagyobb kerület, melyeket igyekszünk teljesíteni a játék során, hiszen ez rengeteg bónuszt hoz majd a játék végén.

Túl gyors fejlődés?

Fontos, hogy a játék elején legyen tőkénk, hiszen így tudunk beruházni az egyes épületekbe. Az sem baj, ha hírnevünk átmenetileg csökken. Viszont egy idő után fontos, hogy mi és tetteink is szimpatikusak legyenek, hiszen ez vonzza a lakosokat városnegyedünkbe.

A szerzők nagyon ügyesen megtervezték a játék mechanikáját. Ugyanis, ha városunk túl gyors mértékben növekszik és fejlődik, akkor mind pénzt, mind hírnevet is veszítünk - ez figyelmeztet bennünket, hogy túl gyors tempóban haladunk. A játékot az nyeri, aki a legtöbb lakossággal bíró városnegyeddel rendelkezik.

Összegzés

Bizony nem egyszerű feladat a városfejlesztés - s valahogy nehéz ebben a témában jó mechanizmusú társasjátékot találni. Mégis azt mondhatjuk, hogy a Suburbia a műfaj eddig egyik legjobban sikerült darabja. A különböző zónák bevezetése, egymásra való hatása, a hírnév és a lakosság változásának mechanikája igen jól visszaadja a hangulatot.

Ajánljuk mindenkinek, aki már túl van néhány alap társasjátékon, s picit összetettebbre vágyik. Haladóknak és SimCity rajongóknak mindenképp érdemes kipróbálniuk, nem fognak csalódni.

A magyar nyelvű játékszabályt ide kattintva tekintheted meg!

Forrás: Szellemlovas
4 felhasználó és 3 üzlet árulja ezt a játékot!
  • 14 000 Ft-tól
  • 7 ajánlat

Kategória: Közgazdaság, Városépítő
Mechanizmus: Lapka-elhelyezés, Kollekció gyűjtés, Hatszög-rács, Kártya húzás, Solitaire, Játék végi bónuszok, Catch the Leader, ECO-05 Income, Auction: Dutch

Videók

A társasjátékhoz MAGYAR bemutató videó is tartozik! Nézd meg őket és nem lesz gond a szabályokkal!

Üzletek

Ez a társasjáték kapható a boltokban! Nézd meg partnereink ajánlatát, vagy próbáld ki az árkalkulátort!

Akár egyedül is

Nem érnek rá a barátok? Ennél a társasjátéknál nem gond, ezt már egy személytől is lehet játszani!

Suburbia társasjáték vásárlása, árak és üzletek

A felhasználók ajánlatai

Suburbia Se + Expansionnyiri.mark, Dunakeszi / Duna Plaza

Csomagküldéssel, vagy személyesen itt: Dunakeszi / Duna Plaza! Az ár NEM tartalmazza a csomagküldés árát!

Alapjáték + kieg

1 érdeklődő


Suburbiapolyanna, Bp. XV., Fő tér vagy Blaha és Batthyány

Csak személyesen itt: Bp. XV., Fő tér vagy Blaha és Batthyány!

Csak kibontottuk, de nem játszottunk vele egyszer sem.

2 érdeklődő


Suburbia + Inccsikzoli, Budapest, Pilisszentiván

Csomagküldéssel, vagy személyesen itt: Budapest, Pilisszentiván! Az ár NEM tartalmazza a csomagküldés árát!

Sajnos a családnak nem tetszett

0 érdeklődő


Suburbia (First Edition) + Inc + 5* + Con Tilesgbrunszlik, Budapest

Csomagküldéssel, vagy személyesen itt: Budapest! Az ár NEM tartalmazza a csomagküldés árát!

Kihasználatlanság miatt eladó, újszerű állapotú, első kiadású Suburbia, három kieggel. Ár: 16.000 Ft. Átvétel személyesen Budapesten, vagy csomagküldéssel, ez esetben az ár nem tartalmazza a csomagküldés díját.

0 érdeklődő




Árkalkulátor

Egyszerre több játékot vásárolnál? Próbáld ki az Árkalkulátort és kiszámoljuk neked a legoptimálisabb feltételeket, hogy a legjobb árat kapd meg!

Suburbia társasjáték videók (2)

Díjak és jelölések

Kommentek

Kommentek

  • hadhaz.sandor

    2022-09-03 22:36:58

    Egy remekül összerakott játék ez. Imádom a városépítős játékokat és a szomszédossági puzzle-t, így már rég ki akartam próbálni ezt a lassan 10 éves klasszikust. Sok helyen emlegetik úgy, mint a városépítős játékok alfája és elvitathatatlan tőle hogy ez volt az első középnehéz darab a témában.

    Viszont 2012 óta rengeteg hasonló játék kijött és a sok újabb darab közül már nem igazán emelkedik ki. A letisztultabb és áramvonalasabb Santa Monica, a Warsaw és a Key Flow mellett nem látom, hogy mikor vennénk le a polcról inkább ezt. A játék egyetlen rajzára sem emlékszem, mert gyakorlatilag csak a színt és az ikonokat figyeltük, a 0. perctől kezdve absztraktosodott a játék és gyakorlatilag egy exceltáblát láttunk magunk előtt. Szeretem a tematikus eurókat és ezeken a listákon kifejezetten előkelő helyen szokott szerepelni a Suburbia. Hát nekünk nagyon erőlködnünk kellett hogy a tematikát belelássuk és ne csak egy szín és ikonhalmaz legyen előttünk.

    Utólag átnézve a lapkákat, nem csoda hogy nem emlékeztem a rajzokra, kifejezetten semmilyen, helyenként bántóan elnagyolt és csúnya.

    A köröd vége mindig nagyon adminisztratív, folyton kérdezgettük utólag, hogy biztosan leléptem a pontot? A catch up mechanizmus (piros sávot átlépve lépj vissza a bevétel sávokon) inkább egy újabb idegesítő adminisztráció, mint valós catch up.

    Összességében tetszett a játék és bár ma is megállja a helyét, azért látszik rajta a kora.

A Suburbia társasjáték és kiegészítői (8)

  • Suburbia: Essen SPIEL Expansion társasjáték Kiegészítő

    Suburbia: Essen Spiel consists of three new buildings (with two copies of each) for Suburbia: Grugapark: This increases your borough's reputation, with a bonus for being adjacent to other Essen Spiel buildings. U-Bahn: This increases your borough's income, with a bonus for being adjacent to other Essen Spiel buildings. Messe Essen: This increases both your...

    • Játékidő: 90 perc
    • Min. játékidő: 90 perc
    • Max. játékidő: 90 perc
    • Max. játékosszám: 4
    • Min. játékosszám: 1
    • Ajánlott életkor: 8+ éves
    • Komplexitás: 3/5
  • Suburbia Inc társasjáték Kiegészítő

    Kiegészítő a díjnyertes Suburbia alapjátékhoz.Angol:Your borough has decided that it's time to incorporate. What does that mean for you, as its city planner? Well, lots more paperwork, that's for sure – but it also gives you great...

    • Játékidő: 90 perc
    • Min. játékidő: 90 perc
    • Max. játékidő: 90 perc
    • Max. játékosszám: 4
    • Min. játékosszám: 1
    • Ajánlott életkor: 8+ éves
    • Komplexitás: 3/5
  • Suburbia: Hala Stulecia társasjáték Kiegészítő

    Suburbia: Hala Stulecia (The Centennial Hall) is a promo added to the Polish edition of Suburbia Inc., named after The Centennial Hall UNESCO Heritage building in Wrocław (where the Polish publisher comes from). The Centennial Hall is a B-tile, which gives its owner +1 reputation per each adjacent tile (including lakes) but lowers your income by one. There...

    • Játékidő: 90 perc
    • Min. játékidő: 90 perc
    • Max. játékidő: 90 perc
    • Max. játékosszám: 4
    • Min. játékosszám: 1
    • Ajánlott életkor: 8+ éves
    • Komplexitás: 4/5
  • Suburbia 5★ társasjáték Kiegészítő

    A Suburbia 5★ 50 darab egyedülálló új épületet, új csillagos minősítést bizonyos épületek számára és helyet is ad egy újabb, ötödik játékos számára.Angol:Now that your town is up and running and is acting like a proper township, it's time to start growing even more rapidly by turning your borough into a tourist destination. Build...

    • Játékidő: 90 perc
    • Min. játékidő: 90 perc
    • Max. játékidő: 90 perc
    • Max. játékosszám: 5
    • Min. játékosszám: 1
    • Ajánlott életkor: 8+ éves
    • Komplexitás: 3/5
  • Suburbia: Con Tiles társasjáték Kiegészítő

    Add the five most important gaming conventions in the world to your city with Suburbia: Con Tiles. These tiles are fully compatible with the Suburbia base game, while also including stars to work with the Suburbia 5★ expansion. This expansion includes tiles for: Kublacon (San Francisco, CA, USA / Memorial Day weekend, May) Dice Tower Con (Orlando, FL, USA...

    • Játékidő: 90 perc
    • Min. játékidő: 45 perc
    • Max. játékidő: 90 perc
    • Max. játékosszám: 4
    • Min. játékosszám: 1
    • Ajánlott életkor: 8+ éves
    • Komplexitás: 3/5
  • Suburbia: Collector's Edition társasjáték

    Suburbia Collector’s Edition is a revamped version of the classic game Suburbia by Bezier Games. Suburbia fans old and new will fall in love with the updated three dimensional artwork, city-specific recessed borough boards, oversized tiles, and giant tile tower. This beautiful collectors edition features several amazing Game Trayz organizers and includes...

    • Játékidő: 90 perc
    • Min. játékidő: 90 perc
    • Max. játékidő: 90 perc
    • Max. játékosszám: 5
    • Min. játékosszám: 1
    • Ajánlott életkor: 8+ éves
    • Komplexitás: 3/5

    Suburbia: Collector's Edition társasjáték 42990 Ft-tól! - 2 üzlet árulja ezt a játékot!

  • Suburbia (Second Edition): Expansions társasjáték Kiegészítő

    A Suburbia: Expansions három nagy kiegészítőt tartalmaz az alap Suburbia számára, amelyek eredetileg külön voltak elérhetőek - a Suburbia Inc., a Suburbia 5 ★ és a Suburbia Nightlife -, valamint két kisebb bővítményt: az Essen-t és a Cons-t. Ezek a kiegészítők külön-külön is bővítik a Suburbia világát, de akár egyszerre, együtt is játszhatók az...

    • Játékidő: 90 perc
    • Min. játékidő: 60 perc
    • Max. játékidő: 90 perc
    • Max. játékosszám: 5
    • Min. játékosszám: 1
    • Ajánlott életkor: 14+ éves
    • Komplexitás: 3/5

    Suburbia (Second Edition): Expansions társasjáték Kiegészítő 14990 Ft-tól! - 3 üzlet árulja ezt a játékot!

  • Suburbia + Inc. társasjáték

    The game Suburbia was published together with the add-on Suburbia Inc. in one box in 2013 by Russian publisher Crowd Games. Suburbia is a tile-laying game in which each player tries to build up an economic engine and infrastructure that will be initially self-sufficient, and eventually become both profitable and encourage population growth. As your town...

    • Játékidő: 90 perc
    • Min. játékidő: 60 perc
    • Max. játékidő: 90 perc
    • Max. játékosszám: 4
    • Min. játékosszám: 1
    • Ajánlott életkor: 8+ éves

Részletes adatok

Részletek

  • Játékidő:  1 - 1.5 óra
  • Játékosok:  1 - 4
  • Ajánlott életkor:  8+
  • Nyelvfüggőség:  Közepesen nyelvfüggő
  • Komplexitás:  Közepesen összetett
  • Tervező:  Ted Alspach
  • Illusztrátor:  Ted Alspach, Klemens Franz, Brett Stebbins, Ollin Timm, Stephanie Gustafsson, Jason Boles, Taylor Bogle, Alanna Kelsey
  • Kiadók:  Lookout Games, Portal Games, Ystari Games, Arclight, Bézier Games, Inc., uplay.it edizioni, PandaGM, Planszoweczka.pl, GoKids 玩樂小子, PaperGames (III), Lucky Duck Games, Crowd Games, Arrakis Games
  • Elérhető nyelvek:  kínai, angol, francia, német, olasz, japán, lengyel, portugál, orosz, spanyol

Alternatív nevei


Kiadások

  • English first edition
    • Kiadás éve: 2012
    • Nyelv: angol
    • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.6 cm
    • Súly: 1.9 kg
  • German edition
    • Kiadás éve: 2012
    • Nyelv: német
    • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
    • Súly: 1.9 kg
  • Italian edition
    • Kiadás éve: 2012
    • Nyelv: olasz
    • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
  • English second edition
    • Kiadás éve: 2013
    • Nyelv: angol
    • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
    • Súly: 1.8 kg
  • French edition
    • Kiadás éve: 2013
    • Nyelv: francia
    • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
  • Japanese edition
    • Kiadás éve: 2013
    • Nyelv: japán
  • Polish edition
    • Kiadás éve: 2013
    • Nyelv: lengyel
    • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
    • Súly: 1.8 kg
  • English third edition
    • Kiadás éve: 2016
    • Nyelv: angol
    • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
  • Portuguese edition
    • Kiadás éve: 2017
    • Nyelv: portugál
    • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.6 cm
    • Súly: 2 kg
  • English second edition
    • Kiadás éve: 2021
    • Nyelv: angol
    • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
  • Italian second edition
    • Kiadás éve: 2021
    • Nyelv: olasz
  • French second edition
    • Kiadás éve: 2022
    • Nyelv: francia
    • Méretek: 30 cm x 30 cm x 8.5 cm
  • Polish second edition
    • Kiadás éve: 2022
    • Nyelv: lengyel
  • Russian second edition
    • Kiadás éve: 2022
    • Nyelv: orosz
  • Spanish edition
    • Kiadás éve: 2022
    • Nyelv: spanyol
    • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
  • Chinese second edition
    • Kiadás éve: 2023
    • Nyelv: kínai
    • Méretek: 30 cm x 30 cm x 8.5 cm

Hasonló játékok

Az alábbi játékok a hasonlítanak leginkább a(z) Suburbia társasjátékhoz