Last Will
Last Will
Videó beküldése

Last Will társasjáték

társasjáték, 2011
Értékelem!

A Last Will egy közepesen összetett társasjáték, 2 - 5 játékos részére, az átlagos játékidő 45 - 75 perc. A játékot 2012-ben jelölték a Golden Geek Awards díjára Leginnovatívabb játék kategóriában, illetve szintén ebben az évben jelölték a Golden Geek Awards díjára is Legjobb stratégiai játék kategóriában. A társast, a bonyolultsága miatt, csak 14 éves...

A Last Will egy közepesen összetett társasjáték, 2 - 5 játékos részére, az átlagos játékidő 45 - 75 perc. A játékot 2012-ben jelölték a Golden Geek Awards díjára Leginnovatívabb játék kategóriában, illetve szintén ebben az évben jelölték a Golden Geek Awards díjára is Legjobb stratégiai játék kategóriában. A társast, a bonyolultsága miatt, csak 14 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít az akció pontok, a pakli tervezés, a munkás-elhelyezés és a vic-04 victory points as a resource mechanizmusokra.

A Szellemlovas leírása:

A sosem látott bácsikád elhunyt, nagy vagyont hagyva rokonaira, így rád is. Ám nem olyan egyszerű hozzájutni a pénzhez! Ahhoz, hogy meggazdagodhass, egy tetemes összeget kell elköltened minél gyorsabban. Sietned kell, hisz’ nem te vagy az egyetlen rokon, akinek a pénzre fáj a foga.

Szórjuk a pénzt!

Mi sem lehet szórakoztatóbb, mint minél több pénz elkölteni élményekre, és így még több pénzhez jutni. A Last Will ezt kínálja játékosainak. Nem lesz más dolgotok, mint költekezni. Persze ehhez alaposan át kell gondolnotok, hogy miként is osztjátok be az időtöket, és a lehetőségek közül melyik kecsegtet minél nagyobb számlával.

Mi a mai programod?

A pénz nagy felelősséggel jár, és még inkább oda kell figyelni, ha minden egyes fillértől meg akarunk szabadulni záros határidőn belül. Minden egyes napot meg kell tervezned. El kell döntened, hogy mennyi emberre lesz szükséged, akik járják a várost a nevedben, vadászva a legdrágább lehetőségekre. Tudnod kell, hogy mennyi időt akarsz magadra és az élményekre költeni. No és az sem árt, ha pontosan tudod, hogy a rokonság, mit tervez.

Irány a környék

A küldönceid jó szolgálatot fognak tenni neked, így sosem lesz elég belőlük. Nem is tudnád, mire mennél nélkülük. A reggeli megbeszélés után már indulnak is a városba.
Segítségükkel fogtok új társakat szerezni a feladathoz, például egy hűséges kutyát vagy egy kedves vendéget. A küldöncök intézik a későbbi programok előkészületeit is. Egy extravagáns vacsorához illik előre lefoglalni az asztalokat, ahogy egy utazás megszervezése is tervezést igényel. Ezeket mind-mind kártyák jelképezik, amiket a küldöncök segítségével vehettek magatokhoz.
Nem csak kártyákat szereznek nektek, hanem akár az ingatlanpiacot is befolyásolhatják, vagy az operában is eltölthetnek egy estét, így növelve a kiadásokat.

Várnak az élmények

Amint a küldöncök elrendeztek mindent, most rajtatok a sor, hogy belevessétek magatokat az életbe. A tervezéskor kapott akciópontokat fogjátok felhasználni kártyák kijátszására és azok használatára.
Például lehet nálad egy kártya, amivel elmehetsz vacsorázni. Ha felhasználod, el kell költened egy kevés pénzt, így közelebb jutva a győzelemhez. Az érdekes része az, hogy a vacsora mellé kijátszhatsz még kártyákat, például elviheted a barátnődet is egy gyertyafényes helyre, ahol a saját séfed főz nektek, miközben a város legnevesebb zenészei szolgáltatják a hangulatot. Minél több lapot sikerül így összefűznöd, annál üresebb lesz a pénztárcád.
Egy hosszú hajóút, egy fergeteges parti, egy új ingatlan. Néhány jó lappal és ügyes tervezéssel hatalmas összegeket költhetsz el minden egyes nap. Erre szükséged is lesz, hisz’ aki a leghamarabb jut el a csődig, az örökli a vagyont és nyeri meg a játékot.

A doboz tartalma

A játéktábla, amely duplaoldalú és több részből áll. A játékosok számától függ, hogy melyik oldalt használjátok majd.
Öt játékoslap és a bővítő lapok, 140 kártya és számos apróbb jelző. A jelzők között akadnak mind fa, mind karton jelölők is. Ingatlanpiaci módosítók, küldöncbábuk minden színben, fa társjelzők négy színben, akciójelzők, ház alakú ingatlanjelzők, valamint bankjegyek a pénz nyomon követéséhez.

A végakarat

Az alapötlet nagyon jó, nem sok ilyen témájú játék található a polcokon. Akit megfog a történet, annak érdemes kipróbálnia a Last Willt.
A szabályok nem nehezek, elég egyszer átolvasni őket és utána a játéktábla és az ikonok vezetni fognak titeket. A kártyák színesek, minden szükséges tudnivaló szerepel rajtuk. Igaz, a nyerő taktika megtalálásához sok játékra lesz szükségetek, mert a lehetőségek száma nagyon magas.

A Last Will egy könnyed, stratégiai játék, amely akár családdal, akár barátokkal is játszható. A játékidő két órára tehető, amely tele lesz szórakozással. Pénzt költeni remek móka lesz!

Magyar nyelvű szabályok

Forrás: Szellemlovas
Az üzletekben most 7% kedvezménnyel kaphatod meg ezt a játékot!
  • 9 999 Ft-tól
  • 9 ajánlat

Kategória: Kártyajáték, Közgazdaság, Humor
Mechanizmus: Akció pontok, Pakli tervezés, Munkás-elhelyezés, VIC-04 Victory Points as a Resource

Videók

A társasjátékhoz MAGYAR bemutató videó is tartozik! Nézd meg őket és nem lesz gond a szabályokkal!

Üzletek

Ez a társasjáték kapható a boltokban! Nézd meg partnereink ajánlatát, vagy próbáld ki az árkalkulátort!

2

Párosan

Már ketten is játszható! Remek kikapcsolódás lehet pároknak is!


Árkalkulátor

Egyszerre több játékot vásárolnál? Próbáld ki az Árkalkulátort és kiszámoljuk neked a legoptimálisabb feltételeket, hogy a legjobb árat kapd meg!

Last Will társasjáték videók (9)

Díjak és jelölések

Leginnovatívabb játék

jelölt, Golden Geek Awards, 2012

Legjobb stratégiai játék

jelölt, Golden Geek Awards, 2012

Kommentek

Kommentek

  • hadhaz.sandor

    2024-02-26 23:03:51

    Tematikus euró! Sok Feld rajongó ezt oximoronnak érzi, pedig igenis léteznek, ráadásul a gyűjteményem kedvenc darabjai. Nekem teljesen átjön, hogy elviszem a lovamat a színházba, hogy minél több pénzt költsek. Egy "vad partyval" szétbulizzuk a házat hogy három évnyi amortizációt egyetlen este alatt letudjunk. Ezeket nem én képzelem bele, konkrét kártyákról beszélek a Last Willből. Aki legjobban tudja szórni a pénzt, az lesz a végső örökös.

    Szeretem a munkáslehelyezést, de ezernyi játék van ezzel a mechanizmussal. A körsorrend/akciószám/kártyahúzás választó mechanizmus viszont egészen egyedi ebben a játékban és tökéletesen működik. Sok-sok kombó, optimalizálási lehetőség, tetszik a grafika, tetszik a téma és tökéltesen át is jön. Suchy mester az egyik kedvenc szerzőm, és még az ő művei közül is kiemelkedik a Last Will. Egyszerű, családi++ szint, de mégis nagyszerű darab. Próbáltuk a Prodigals Clubbal kombinálva is, de mégis önmagában a legjobb, legletisztultabb élmény. Az újrajátszhatóságával vannak ugyan gondok, de nálunk évente 2-3szor előkerül, ilyen frekvenciával pedig tökéletes, mindig találunk benne újabb kombókat.

  • fodihun1

    2023-05-13 20:43:45

    Mikor először találkoztam vele a kinézete alapján azt hittem, hogy egy nagyon unalmas és ronda játék lesz. Az első játék utan beleszerettem. Tetszik ez a fordított hozzáállás hogy meg kell szabadulnod a pénzedtől.

  • Cygnus

    2022-04-10 10:44:43

    A Last Will nekem egyből megtetszett a tematikája alapján, azonnal kívánságlistás lett, és a kipróbáláskor sem csalódtam benne.
    Nagyon tetszik a fordított gondolkodás, és vicces volt, ahogy nagy nehezen próbáljuk újrafogalmazni a mondatainkat, mert annyira megszoktuk, hogy gyűjtögetni kell, nem pedig elkölteni.
    Az ingatlanoknál kifejezetten nehezen állt át a gondolkodásom, annyira idegen, hogy minél drágábban vegyem meg, és minél olcsóbban adjam el.

    A téma a játékmenet közben is átjön, nem érződik úgy, mintha csak feleslegesen lenne ráaggatva.

    A szabályok gyorsan tanulhatóak, ugyanakkor van mélysége is, nem fullad ki könnyen, a kártyák pedig nagy újrajátszhatóságot adnak neki.

    Én mindenképpen ajánlom, nagy kedvenc lett.

  • PlayHoo_95

    2021-03-04 09:00:06

    Annyira éreztem, hogy ez a játék tetszeni fog nekem!
    Nem mai darab, Vladimir Suchy (Underwater Cities) egy korábbi játéka, de én még sosem hallottam róla pár héttel ezelőttig.
    Akkor is egy weboldalon akadt meg rajta a szemem, teljesen véletlenül és miután elolvastam miről is szól, egyből kívánságlistás lett.

    A témája eredeti, vagy legalábbis én hasonlóval nem találkoztam még.. a sosem látott bácsikánk, aki hatalmas vagyont hagyott maga után meghalt, ám a végrendelete szerint az a rokon örökli meg a vagyonát, aki hamarabb el tud herdalni egy hatalmas összeget. Ezért más dolgunk, mint hatékonyabban elszórni a pénzt, mint az ellenfelünk! Van egy olyan érzésem, hogy a célközönsége többnyire nők..😂

    A játék jól tematizált, végig hozta az úri-dzsentri világ hangulatát. Szerintem a grafika is kiváló ebből a szempontból. Komplexitas tekintetében nálam a Viticulturrel van egy szinten.

    Magyarul nem jelent meg, de teljesen nyelvfüggetlen. A játékszabálya fent van a Ketaklub oldalán, ezt linkelem is. Az ikonokat nagyon okosan használja, az első pár játék után garantáltan minden a helyére kerül.

    http://www.ketaklub.hu/szabaly.html

  • Marcike

    2020-10-19 17:47:47

    Kellemesen összetett, jól átgondolt játék, ami nagyjából másfél-két óra játékidő de ülteti az asztalhoz játékosait. Nekem személy szerint nem tartozik a kedvenc játékaim közé, de ez teljesmértékben ízlés dolga, ismerek olyat, aki nagyon szereti! A Getting Sacked kiegészítővel együtt sokkal jobb jatekelmenyt ad, mint az alapjáték önmagában.

    Ahogyan az a bemutató írásból is kiderül, egy örökség csekélyebb részét kell eltapsolni a játék során, a lehető leghatékonyabban. Aki legügyesebben költi a pénzt, az nyeri meg a játékot.

    A design és az alkatrészek minősége nagyon tetszik, szerintem kifejezetten hangulatos a tematikája is.

    Egyetlen ellenérzésem vele szemben az, hogy nálam kicsit hamar kifulladt a játék, néhány forduló után már repetitívnek éreztem. A második alkalomra már úgy éreztem, egész jól kiismertem a játékot.

    Nem mondanám nehéz játéknak, viszont olyan sok tényező van benne, hogy elsőre nagyon igényli az ember figyelmét. Azután, ha már átlátod a játékot, tulajdonképpen elég könnyű.

    feljebb már említett kiegészítő nélkül én már nem is játszanám ezt a játékot.

  • Dorothi

    2020-10-16 16:25:21

    2 fővel teszteltük, az eredeti szabály angol nyelvű, de ez ne riasszon el senkit sem, van hozzá magyar fordítás is. Szuper jó játék ez, a játékidő átlag 1,5-2 óra volt, szóval nem egy rövidke darab. Nagyon egyedi játék, ahol nem pontokat gyűjtesz, hanem az a célod, hogy a nagybácsikád által örökölt pénzt minél hamarabb elköltsd. Ehhez mindenféle kártyát és épületet kell megszerezni és rengeteg rendezvényre eljárni, hogy minél fényűzőbb helyeken szórd a pénzt. :D Nagyon mókás volt fordított cél szerint nekilendülni a játéknak, tehát itt nem gyűjtögetünk, hanem elszórjuk, ami van. Szép grafikával rendelkezik, igényes minden eleme. A játék közben persze megy ezerrel a matek, hogy melyik program lehetőséget csípd el, ahol a legtöbb pénzt tudod elkölteni egyszerre. Nagyon jópofa még pl. a játékos jelölő színes fa cilinder figurák, külön mókás ezekkel játszani a munkáslehelyezős részt, mert először megtervezed, mit fogsz csinálni a körödben, majd ezeket a kis cilindereket le is helyezed a megfelelő, választott helyekre. Azért simán lehet borsot törni a másik orra alá, mert el lehet happolni egymás elől a jó nagyszabású, sok pénzbe kerülő kártyákat. :) Összességében remek, közepesen összetett darab, nem ajánlom kezdő szintű játéknak, de aki már játszik egy ideje összetettebb játékokkal is, azoknak ez jó kis kikapcsolódás lesz. Itthon is kapható a játék, be lehet szerezni, akik egy egyedi játékélményre vágynak, azoknak hajrá, irány a Last Willt beszerezni a gyűjteménybe. :)

A Last Will társasjáték és kiegészítői (5)

  • Last Will: Plan Order Board társasjáték Kiegészítő

    The Last Will: Plan Order Board determines the player order for the placement of Planning Markers – which in turn determines the order for Errand Boy placement as usual. At the start of the game, place a marker of each player's color on a random circle, using only those circles which correspond to the number of players. For the first round, the player...

    • Játékidő: 45 perc
    • Min. játékidő: 45 perc
    • Max. játékidő: 45 perc
    • Max. játékosszám: 5
    • Min. játékosszám: 2
    • Ajánlott életkor: 13+ éves
    • Komplexitás: 3/5
  • Last Will: Messenger Promo Card társasjáték Kiegészítő

    • Játékidő: 60 perc
    • Min. játékidő: 60 perc
    • Max. játékidő: 60 perc
    • Max. játékosszám: 5
    • Min. játékosszám: 2
    • Ajánlott életkor: 13+ éves
    • Komplexitás: 2/5
  • Last Will: Getting Sacked társasjáték Kiegészítő

    A Last Will: Getting Sacked kiegészítője sok újítást ad az alapjátékhoz, amiket külön-külön és egyszerre is alkalmazhattok. Esküvőt szervezhetsz, ahol rengeteg pénztől tudsz könnyedén megválni. Az állásod hátráltató körülmény, úgyhogy igyekezz minél előbb kirúgatni magad. Új ingatlanok, új események a küszöbön lévő esküvőhöz, további segítők és számos...

    • Játékidő: 75 perc
    • Min. játékidő: 45 perc
    • Max. játékidő: 75 perc
    • Max. játékosszám: 5
    • Min. játékosszám: 2
    • Ajánlott életkor: 13+ éves
    • Komplexitás: 3/5

    Last Will: Getting Sacked társasjáték Kiegészítő 6000 Ft-tól! - 1 felhasználó és 7 üzlet árulja ezt a játékot!

  • Last Will (compilation editions) társasjáték

    (Note: This listing covers only the compilation versions of Last Will that include both the base game and the expansion; for a listing of the expansion-only versions, go to Last Will: Getting Sacked). In his last will, your rich uncle stated that all of his millions will go to the nephew who can enjoy money the most. How to find out which nephew should be...

    • Játékidő: 75 perc
    • Min. játékidő: 45 perc
    • Max. játékidő: 75 perc
    • Max. játékosszám: 5
    • Min. játékosszám: 2
    • Ajánlott életkor: 13+ éves
    • Komplexitás: 2/5
  • The Prodigals Club társasjáték

    Üdv a klubban! Te és barátaid gazdag családok leszármazottai vagytok. A nemesi élet kényelme számotokra már unalmas, úgy döntöttetek, hogy csatlakoztok a pórnép sokkal mókásabb soraiba. Ebből az apropóból versenyt tűztetek ki, aminek a célja, hogy minél jobban lejárassátok magatokat a többi gazdag polgár előtt. Veszíts el mindent, csinálj magadból...

    • Játékidő: 100 perc
    • Min. játékidő: 40 perc
    • Max. játékidő: 100 perc
    • Max. játékosszám: 5
    • Min. játékosszám: 2
    • Ajánlott életkor: 14+ éves
    • Komplexitás: 3/5

    The Prodigals Club társasjáték 9000 Ft-tól! - 2 felhasználó és 3 üzlet árulja ezt a játékot!

Részletes adatok

Részletek

  • Játékidő:  45 - 75 perc
  • Játékosok:  2 - 5
  • Ajánlott életkor:  14+
  • Komplexitás:  Közepesen összetett
  • Tervező:  Vladimír Suchý
  • Illusztrátor:  Tomáš Kučerovský
  • Kiadók:  Rio Grande Games, Heidelberger Spieleverlag, Arclight, Czech Games Edition, REBEL.pl, MINDOK, IELLO, uplay.it edizioni, GaGa Games, One Moment Games
  • Elérhető nyelvek:  cseh, kínai, angol, francia, német, olasz, japán, lengyel, orosz

Alternatív nevei


Kiadások

  • Czech edition
    • Kiadás éve: 2011
    • Nyelv: cseh
    • Méretek: 58.4 cm x 81.3 cm x 18.5 cm
  • English first edition
    • Kiadás éve: 2011
    • Nyelv: angol
    • Méretek: 32.5 cm x 23.6 cm x 7.6 cm
    • Súly: 1.4 kg
  • English second edition
    • Kiadás éve: 2011
    • Nyelv: angol
    • Méretek: 23 cm x 31.5 cm x 7 cm
    • Súly: 1.4 kg
  • German edition
    • Kiadás éve: 2011
    • Nyelv: német
    • Méretek: 23 cm x 32.3 cm x 7.4 cm
    • Súly: 1.3 kg
  • Italian edition
    • Kiadás éve: 2011
    • Nyelv: olasz
    • Méretek: 27 cm x 32.3 cm x 7.2 cm
  • French edition
    • Kiadás éve: 2012
    • Nyelv: francia
  • Polish edition
    • Kiadás éve: 2012
    • Nyelv: lengyel
    • Méretek: 23 cm x 32.3 cm x 7.4 cm
  • Japanese edition
    • Kiadás éve: 2013
    • Nyelv: japán
    • Méretek: 27 cm x 32.3 cm x 7.2 cm
    • Súly: 1.3 kg
  • Chinese edition
    • Kiadás éve: 2016
    • Nyelv: kínai
    • Méretek: 23 cm x 32 cm x 7 cm
  • Russian edition
    • Kiadás éve: 2016
    • Nyelv: orosz

Hasonló játékok

Az alábbi játékok a hasonlítanak leginkább a(z) Last Will társasjátékhoz