Orléans
Orléans
Orléans
Orléans
Videó beküldése

Orléans társasjáték

társasjáték, 2014
Értékelem!

Az Orléans egy közepesen összetett társasjáték, 2 - 5 játékos részére, az átlagos játékidő 1.5 óra. A játékot az Év Játékának jelölték 2014-ben (BGG), illetve 2014-ben és 2015-ben több, összesen 3 másik jelölést is kapott. A társast, a bonyolultsága miatt, csak 12 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít az egyidejű akciók, a pontról...

Az Orléans egy közepesen összetett társasjáték, 2 - 5 játékos részére, az átlagos játékidő 1.5 óra. A játékot az Év Játékának jelölték 2014-ben (BGG), illetve 2014-ben és 2015-ben több, összesen 3 másik jelölést is kapott. A társast, a bonyolultsága miatt, csak 12 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít az egyidejű akciók, a pontról pontra mozgás, a pakli építés, a trn-04 progressive turn order és a tech trees / tech tracks mechanizmusokra.

A Szellemlovas leírása:

Franciaország, középkor...hogy milyen is volt akkor az élet egy városban? Nevezetesen Orléans-ban? A város neve ismerős lehet a Százéves háború kapcsán...ám ez a játék nem harci stratégia, hanem sokkal inkább békés, gazdálkodós irányt veszünk. Célunk az élet különböző területein befolyás szerzése.

Az Orléans egy egyszerű mechanizmusra (bag building = zsák építés) épülő, emiatt mókás, izgalmas, sok kombinációs lehetőséget nyújtó, közepesen nehéz stratégiai játék.

Események, követők, helyszínek

A játék bizony sokrétű, rengeteg mindent lehet csinálni. De kezdjük az elején. Minden játékosnak adott a városa különböző helyszínekkel (Farm, Falu, Egyetem, Kastély, Kolostor, Tanácsháza, Írószoba, Városháza), utazási lehetőséggel vízen, utakon és épületekkel (pl. Pincészet, Szélmalom, Fürdő, Iskola stb.). Célunk minél több áru, pénz, polgár, kereskedelmi épület megszerzése és fejlettségi szintünk minél magasabbra emelése. Hiszen ezekből tevődik majd össze győzelmi pontunk.

A tervezés és a kombináció kulcskérdés!

A játék elején 4 követőnk van, egy farmer, egy csónakos, egy kézműves és egy kereskedő (korongok). Velük lehet akciózni, úgy, hogy különböző helyszínekre küldjük őket, s ezáltal utazunk, árut szerzünk vagy épp további követőket fogadunk fel (ezek során értékes pontokat és bónuszokat is szerzünk). Az, hogy milyen követőket fogadunk fel alapvetően meghatározza majd lehetőségeinket.

Bag-building (zsák-építés)

Minél több követőnk van, annál több akcióra lesz lehetőségünk körünk során. A megszerzett követők egy zsákba kerülnek, ahonnan minden kör elején meghatározott számú korongot húzunk ki. Ahogy halad a játék ez egyre több és több lesz. Ez a bag- building (hasonlóan a deck-buildinghez), a zsák tartalmát mi állítjuk össze, s abból húzunk.

Városi tevékenység

Ennek nagy része a táblánkon zajlik, a korongokat a megfelelő kombinációban elhelyezve vehetünk részt a közéletben. Minden helyszínnek megvan a maga specialitása - követőt ad, fejlettséget növel vagy épp a közjólétet szolgálja. A követőkhöz mindig jár valamilyen bónusz is, mely növeli nyerési esélyeinket.

Falu → hajós (pénz) , kereskedő (épület), kézműves (fogaskerék-automatizáció)
Egyetem → bölcsész (fejlettségi szint)
Farm → farmer (áru)
Kastély → lovag (növeli a kihúzható korongok számát)
Kolostor → szerzetes (joker korong, bármelyik helyett használható)

Utazás és árutermelés

A játék másik része a térképen zajlik, melyen lehetőségünk van a környező területet felfedezni, kereskedő állomásokat építeni és árukkal gazdagon hazatérni. Az áruk és a megépített házikók száma igen fontos, hiszen a győzelmi pontok egyik alapját képezik majd a játék végén.

Vannak értékesebb és kevésbé értékes áruk. Árukhoz a farmer segítségével is hozzájuthatunk.

Események és kínzások

A játék fix hosszúságú, 18 körből áll. Elsőre soknak tűnik, de pár játék után rájövünk, hogy ez nagyon kevés, szinte semmire sem elég :) Minden kör elején felcsapunk egy eseménylapkát, mely a kör végén fog aktiválódni - így van időnk felkészülni rá. Vannak pozitív és negatív események is. Mindegyik fajtából 3-3 db van. Körünket érdemes az esemény alapján megtervezni. Pl. járvány esetén egyik követőnk meg fog halni, kereskedelmi napon pénzt zsebelhetünk be kereskedelmi állomásaink után, aratáskor pedig árut kell beszolgáltatnunk. Ha valaki nem tud egy feltételt teljesíteni, bizony kínzás alá vetik, s keményen meg kell fizetnie minden egyet ki nem fizetett egységért.

Előnyök és hátrányok

A játék igen népszerű, ez abból is látszódik, hogy a rajongók rengeteg szabálymódosítással és játékváltozattal rukkoltak elő. Ebből azt gondolnánk, hogy “Ho- hó, ennyi hiba lenne benne?” Nos ezt döntse el mindenki maga.

Néhány a módosítások közül:
-a Fürdőház képessége a megváltoztatott szabályok ellenére még mindig nagyon erős, ha gondoljátok szavazzátok ki a játékból vagy használjátok a FAQ-ban javasolt szabálymódosítások egyikét.
-az események monotonok és nem kiegyensúlyozottak, használd a módosított eseménylapkákat
-Városháza tárháza - szerintem ez a játék egyik legkevésbé hasznos része - sokat kell áldozni, és nem hozza meg a kellő értéket. Kevesebb mint 4 játékosnál hasznos néhány mezőt letakarni, hogy hamarabb beteljen a tábla.

Összegzés, vélemény

A bag-building mechanizmus nagyon magával ragadó, egy igazán szórakoztató és izgalmas alapját képezi a játéknak. Tény, hogy ez növeli a szerencse faktort, de csak akkora mértékben, ahogy azt a Dominion deck-buildingjében megszokhattuk. Hiszen a zsák tartalmát mi állítjuk össze.

A játék grafikája - bár van egy stílusa - szerintünk szépre sikerült. A felhasznált anyagok minőségiek, a lapkák, korongok és a tábla kifejezetten vastagok. Viszont a fényes korongok felülete könnyen kopik, javasoljuk ezek bevonását vagy óvatos használatát.

Ajánljuk haladó kezdő és komolyabb játékosoknak is. Akik szeretik a munkáslehelyezős és pakliépítős, gyorsan megtanulható, stratégiai játékokat.

Az angol nyelvű szabályáttekintőt itt találod meg!

Forrás: Szellemlovas
5 üzlet árulja ezt a játékot!
  • 15 490 Ft-tól
  • 5 ajánlat

Kategória: Középkori, Utazás, Vallás
Mechanizmus: Egyidejű akciók, Pontról pontra mozgás, Pakli építés, TRN-04 Progressive Turn Order, Tech Trees / Tech Tracks, Események, Játék végi bónuszok, Változó setup, Contracts, Különböző típusú munkás

Szabálykönyv

Ehhez a társasjátékhoz elérhető magyar szabálykönyv, amit ide kattintva le is tudsz tölteni!

Videók

A társasjátékhoz MAGYAR bemutató videó is tartozik! Nézd meg őket és nem lesz gond a szabályokkal!

Üzletek

Ez a társasjáték kapható a boltokban! Nézd meg partnereink ajánlatát, vagy próbáld ki az árkalkulátort!


Árkalkulátor

Egyszerre több játékot vásárolnál? Próbáld ki az Árkalkulátort és kiszámoljuk neked a legoptimálisabb feltételeket, hogy a legjobb árat kapd meg!

Szabálykönyvek (6)

Orléans társasjáték videók (6)

Díjak és jelölések

Az Év Gémerjátéka

jelölt, Spiel des Jahres, 2015

Leginnovatívabb játék

jelölt, Golden Geek Awards, 2014

Legjobb stratégiai játék

jelölt, Golden Geek Awards, 2014

Kommentek

Kommentek

  • kardostibor44

    2024-02-15 18:46:36

    Jól megfejtetted, ez az egyik kulcs a játékban, hogy mikor kezded "kiégetni" a munkásaidat. Ha túl későn, akkor kevésbé van ráhatássod arra, hogy milyen akciókra lesznek alkalmasak, de ha túl korán, akkor meg nagyon bekorlátozod magad. Jó kísérletezést! :)

  • tamas.forgach

    2024-02-15 17:21:23

    Nálunk is sokáig polcon volt, mielőtt asztalra került. Valahogy a doboza alapján másra számítottam, nem tudom mire, de sokáig inkább másnál kötöttünk ki. Nemrég elővettük és jelenleg eléggé "rabságban" tart. Nagyon jó játék. Nem ismétlem az előttem szólókat, csak kiegészítem valamivel, amire tulajdonképpen ma jöttem rá, 4-5 játék után az elmúlt két hétben. Engem is az zavart, hogy a játék során szerzett karakterlapkák folyamatosan növelik a random faktort a zsákból húzás alatt. Ezen agyalgatva kitaláltam valamit, amit még nem próbáltam ki, de működhet. A zsák tartalmát folyamatosan olyan karakterekkel kell megtölteni, amik segítik az aktuális stratégiánkat, a többi lapkától meg kell szabadulni a Beneficial Deeds táblán, ahol még pénzt és extra Citizen lapkákat is kapunk. Ha szűken tartjuk a zsákot, akkor mindig azt húzzuk, ami a stratégiánkhoz kell, ha váltunk a stratégián, akkor szerzünk új karaktert és a felesleges mehet a Beneficial Deeds táblára. Ezzel a sakk mélységéig el lehet vinni ezt a rendkívül okos játékot. Nem mondom, hogy nem fog kiégni az agyad, de így alaposan le lehet csökkenteni a véletlen húzás problémáját. Ha teszteltem, írok megint. Ha kipróbáljátok, írjatok ti is, hogy mit hozott a konyhára (ha hozott egyáltalán valamit).

  • nadam86

    2023-03-10 22:58:04

    Csúnya, száraz, és nagyon jó! Nálam villámgyorsan Top-10-es lett, és miután kipróbáltam, azonnal beszereztem magamnak is egy példányt a 2. kiegészítőjével együtt.

  • ronaiheni

    2022-08-09 11:26:11

    Ez egy izgalmasabb munkáslehelyező játék. Számomra kicsit nagy volt a random faktor a zsákból húzás maitt . Valóban ritka kombináció , eggig inkább gyermekjátékoknál találkoztam vele, de talán pont emiatt nekem nem igazán passzolt egy középkori tematikához. Jó élmény volt de nem olyan különleges és zseniális , hogy beruházzak a játékra pléne kiegészítőkre. Számomra NYK trilógia sokkal inkább hozta a grafikával a középkori figurákat itt sajnos kockákat és mini tokeneket pakolgatok. Játszanám máskor is de magamtól nem fogom ezt levenni a polcról.

  • harnas1207

    2021-10-07 21:52:58

    Stílusosan akár saját magamnak is válaszolhatnék a feltett kérdésre, de már nem is emlékszem mire gondoltam több, mint egy éve. Igen, kb ennyi ideig hevert a polcon a társas, mire kipróbálásra került. Ennek oka az volt, hogy úgy éreztem, ez inkább kötelesség és nem kíváncsiság, így mindig inkább mást választottam.

    És mekkorát tévedtem! A régies és igen csúnya grafika egy komplex eurót takart! (Rögtön leszögezném, hogy számomra nagyon nagy a hasonlóság a Nyugati Királyság Lovagjaihoz, ami egyébként egy régi kedvenc nálunk.)

    Kezdjük rögtön azzal, hogy a színes munkáslehelyezős mechanika meg van bolondítva egy Kuruzslós zsáképítéssel. Ez sajnos önmagában behozza a játék egyetlen, de annál jelentősebb szerencsefaktorát, de cserébe motorépítő hatást ad. A térképen sétálgatás nem egy új találmány, de belekötni itt sem lehet. A körönkénti események mindig is az egyik kedvenc elemeim közé tartoztak, rengeteget tudnak dobni a játékon és az újrajátszhatóságán. Az épületek pedig mind-mind egy stratégiát segítenek, amire az egész játékunkat fel lehet építeni. Minden kör egy matekozás, a kihúzott karakterekből mit lehet kihozni?

    De nézzük a gyenge pontokat: Az események monotonok és kiszámíthatóak. Az épületekből csak egy darab van és mindig elérhetőek, így több játék után elég unalmas lesz a jól bevált stratégiánk. (hiába a kidobási lehetőség) Valóban több stratégia létezik, de ezek korlátozódnak arra, hogy milyen karakterekre építkezünk, azaz valójában 4-5 féle taktika jöhet szóba.

    Ha összegezni akarom, akkor az Orléans egy kellemes meglepetés volt. Ha nem ismerjük a NYKL-t, akkor még nagyobbat szólhatott volna! De minden pozitívuma ellenére érződik, hogy vannak hibái és lehetne fejleszteni a játékot. Sokat gondolkoztam rajta, belevágjak-e a kismillió kiegészítőbe, hiszen azok pont ezen lyukakat hivatottak betömni, de letettem róla. A nagy hasonlóság miatt maradok az NYKL-nél, ráadásul annak most jön a kiegje.

    Ettől függetlenül mindenkinek ajánlom, aki egy agyalós eurora vágyik!

  • g3o

    2021-07-24 13:59:06

    Nyelvfüggetlennek mondja, de ez csak részben igaz.

  • harnas1207

    2020-08-19 14:46:17

    Valaki tudna véleményt mondani? A termék leírásban szereplő problémák mennyire valósak?

Az Orléans társasjáték és kiegészítői (30)

Részletes adatok

Részletek

  • Játékidő:  1.5 óra
  • Játékosok:  2 - 5
  • Ajánlott életkor:  12+
  • Komplexitás:  Közepesen összetett
  • Tervező:  Reiner Stockhausen
  • Illusztrátor:  Klemens Franz
  • Kiadók:  Arclight, White Goblin Games, Matagot, Korea Boardgames co., Ltd., Swan Panasia Co., Ltd., Tasty Minstrel Games, Cranio Creations, dlp games, GaGa Games, Baldar, Capstone Games, Meeple BR Jogos, Arrakis Games, Surfin' Meeple China, Engames, MEEPLE, BGA Plus
  • Elérhető nyelvek:  kínai, holland, angol, francia, német, olasz, japán, Korean, lengyel, portugál, orosz, spanyol

Alternatív nevei


Kiadások

  • English/German first edition
    • Kiadás éve: 2014
    • Nyelv: angol
    • Méretek: 22.6 cm x 31.7 cm x 7.3 cm
  • Chinese edition
    • Kiadás éve: 2015
    • Nyelv: kínai
    • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
  • English/German first edition
    • Kiadás éve: 2015
    • Nyelv: angol
  • English/German second edition
    • Kiadás éve: 2015
    • Nyelv: angol
    • Méretek: 22.6 cm x 31.7 cm x 7.3 cm
  • English-only first edition
    • Kiadás éve: 2015
    • Nyelv: angol
    • Méretek: 22.2 cm x 29.7 cm x 6.4 cm
    • Súly: 2.2 kg
  • French edition
    • Kiadás éve: 2015
    • Nyelv: francia
    • Méretek: 31.5 cm x 22.5 cm x 7 cm
  • German/English edition, printing 216-2015-3
    • Kiadás éve: 2015
    • Nyelv: angol
    • Méretek: 22.6 cm x 31.7 cm x 7.3 cm
    • Súly: 1.6 kg
  • Japanese edition
    • Kiadás éve: 2015
    • Nyelv: japán
    • Méretek: 22.6 cm x 31.7 cm x 7.3 cm
  • Dutch edition
    • Kiadás éve: 2016
    • Nyelv: holland
    • Méretek: 22.6 cm x 31.7 cm x 7.3 cm
    • Súly: 2 kg
  • German/English third edition
    • Kiadás éve: 2016
    • Nyelv: angol
    • Méretek: 22.6 cm x 31.7 cm x 7.3 cm
    • Súly: 2 kg
  • Italian first edition
    • Kiadás éve: 2016
    • Nyelv: olasz
    • Méretek: 22.6 cm x 31.5 cm x 5.6 cm
  • English-only second edition
    • Kiadás éve: 2017
    • Nyelv: angol
    • Méretek: 22.6 cm x 31.5 cm x 5.6 cm
  • Polish edition
    • Kiadás éve: 2017
    • Nyelv: lengyel
    • Méretek: 22.7 cm x 31.7 cm x 7.2 cm
    • Súly: 1.9 kg
  • Portuguese edition
    • Kiadás éve: 2017
    • Nyelv: portugál
    • Méretek: 22.6 cm x 31.7 cm x 7.3 cm
    • Súly: 2 kg
  • Russian edition
    • Kiadás éve: 2017
    • Nyelv: orosz
    • Méretek: 31 cm x 22.5 cm x 7 cm
    • Súly: 2 kg
  • Spanish edition
    • Kiadás éve: 2018
    • Nyelv: spanyol
    • Méretek: 22.6 cm x 31.7 cm x 7.3 cm
    • Súly: 2 kg
  • Dutch second edition
    • Kiadás éve: 2019
    • Nyelv: holland
    • Méretek: 22.5 cm x 31.7 cm x 7.2 cm
  • German/English edition 2019
    • Kiadás éve: 2019
    • Nyelv: angol
    • Méretek: 22.6 cm x 31.7 cm x 7.3 cm
  • Italian second edition
    • Kiadás éve: 2019
    • Nyelv: olasz
  • French second edition
    • Kiadás éve: 2020
    • Nyelv: francia
  • Engames Japanese edition
    • Kiadás éve: 2021
    • Nyelv: japán
  • English edition 2021
    • Kiadás éve: 2021
    • Nyelv: angol
    • Méretek: 22.6 cm x 31.7 cm x 7.3 cm
    • Súly: 2 kg
  • German/English edition, seventh printing
    • Kiadás éve: 2021
    • Nyelv: angol
    • Méretek: 22.6 cm x 31.7 cm x 7.3 cm
  • Korean edition
    • Kiadás éve: 2022
    • Nyelv: Korean
  • German/English edition, eigth printing
    • Kiadás éve: 2023
    • Nyelv: angol
    • Méretek: 31 cm x 22 cm x 7 cm
    • Súly: 2.3 kg

Hasonló játékok

Az alábbi játékok a hasonlítanak leginkább a(z) Orléans társasjátékhoz