Mysterium
Mysterium
Mysterium
Mysterium
Videó beküldése

Mysterium társasjáték

társasjáték, 2016
Értékelem!

A Mysterium egy könnyen tanulható társasjáték, 2 - 7 játékos részére, az átlagos játékidő rövidebb, csak 42 perc. A játékot az Év Játékának jelölték 2017-ben (Magyar Társasjátékdíj) és 2015-ben (BGG), illetve 2015-ben több, összesen 5 másik elismerést és jelölést is kapott. A társast, a könnyebb tanulhatósága ellenére, csak 10 éves kortól ajánljuk...

A Mysterium egy könnyen tanulható társasjáték, 2 - 7 játékos részére, az átlagos játékidő rövidebb, csak 42 perc. A játékot az Év Játékának jelölték 2017-ben (Magyar Társasjátékdíj) és 2015-ben (BGG), illetve 2015-ben több, összesen 5 másik elismerést és jelölést is kapott. A társast, a könnyebb tanulhatósága ellenére, csak 10 éves kortól ajánljuk kipróbálni. Kooperatív jellegű, a játékmenet erősen épít a váltakozó képességek, a szavazás, a történetmesélés, a pakli tervezés és a minta felismerés mechanizmusokra.

A Szellemlovas leírása:

Mentalisták, spiritiszták és jósnők, eljött az idő!
A Warwick kúria már több éve teljesen elhagyatott, mióta a ház urát meggyilkolták. Bár a nyomozás sokáig zajlott és kimerítő volt, mégsem találták meg a tettest. Azóta a ház lassan, de biztosan romlásnak indult és azt suttogják, Lord Warwick szelleme a mai napig a falak között kísért… A Mysterium egy aszimmetrikus kooperatív társasjáték, melyben a résztvevőknek lehetőségük van a világ minden tájáról érkező jósok bőrébe bújni, hogy a Warwick Kúria titkára fényt derítsenek és megadják a benne kísértő szellemnek a végső nyugodalmat. A 2-7 főig játsztató társasban egy személy a szellemet fogja alakítani, és álmokkal próbálja rávezetni a ház ideiglenes lakóit a titok megoldására.

A ház ura szólít titeket...
A szellem egy paraván mögött beállítja a mentalistáknak a „helyes” megfejtést. Mindenkihez fog egy tettes, helyszín, eszköz kombináció tartozni, mely játékosonként eltérő lesz. Ezután a szellemnek hét éjszakányi ideje van (hét kör) ami alatt víziókkal rá kell vezetnie a többieket az általa beállított kombinációkra. A szellemet alakító személy a kezében lévő speciális lapokból fog válogatni a játékosoknak, és megpróbálja a rajtuk lévő mintákkal eljuttatni őket a helyes megfejtéshez. Ezek a lapokon különös rajzok, vagy még inkább festmények találhatóak, amik rendkívül szuggesztívek, és könnyű róluk asszociálni. A játékosok felfedik a lapot, amit kaptak és közös erővel megpróbálják kitalálni a megfejtéseket addig, amíg az időt mérő homokóra le nem pörög. Ha az idő lejárt, akkor le kell tenniük a voksukat először a gyilkos kilétére. Ezen a ponton van lehetősége a többi játékosnak mérlegelnie azt, hogy szerintük a többiek jól tippeltek e. Kis jelölőkkel jelezhetik, hogy véleményük szerint társaik megfejtése helyes, avagy helytelen volt. Ezután a szellem összesíti az eredményeket és elárulja, hogy ki tippelt megfelelően és ki nem. Azok a játékosok, akik eltalálták a helyes megfejtést, tovább léphetnek a következő elemhez, mégpedig a helyszínhez, viszont azok, akik nem jártak sikerrel, újra kell, hogy próbálkozzanak, és mindaddig nem léphetnek tovább, amíg meg nem fejtik helyesen a személy kilétét. Természetesen a szellem ekkor plusz kártyákkal segíti az elakadt látnokokat.

Nincs vesztegetni való idő!
Az idő nagyon fontos a Mysteriumban, ugyanis nem elég hét kör alatt mindenkinek megfejtenie a hozzá tartozó kombinációt, hanem ebbe bele is kell férnie a végjátéknak is. Ha sikerült mindenkinek kitalálnia a hozzátartozó beállítást, akkor a mentalisták felsorakoztatják vízióikból megismert „tippjüket”. Például a bejárónő tette a szalonban méreggel és így tovább. A szellem végül három kártya segítségével – egy jelképezi a személyt, egy a helyszínt és az egyik az eszközt – megpróbálja az egész csapatot rávezetni az egyetlen helyes megoldásra. A korábbi szavazásoknak itt lesz jelentősége, ugyanis a szerzett pontok függvényében tekinthet meg valaki egy, két, vagy mind a három lapot, ezzel is javítva a végjátékban az esélyeit.

Összegzés
A Mysterium lengyel elődjéhez képest is mutat játékmechanikai újításokat, de a legszembetűnőbb különbség a vizuális tuninng, amin áteset. A társasjáték gyönyörű lett, a paravántól elkezdve a kártyákon át, egészen a játékosokat jelölő színes kristálygömbökig. Mindegy a hangulat alátámasztását segíti, és bizony könnyen be is szippant minket a Warwick kúria rejtélye. Külön dicséret jár az állítható nehézségi szintekért, így ha túlságosan nagy kihívást jelent a játék számunkra könnyíthetünk, avagy sokkal rögösebbé is tehetjük az utunkat. Bárkinek szívesen ajánlom, aki egy erős atmoszférájú, együttműködésre sarkalló, sokan játszható társas élményre vágynak.

Letöltés
Magyar nyelvű játékszabály

Lengyel játék szabályának magyar fordításá

Magyarított szellemtábla

Álomtörténetek

Teljes nyomozás játékváltozat

Magyar nyelvű ismertető

Forrás: Szellemlovas
8 felhasználó és 24 üzlet árulja ezt a játékot!
  • 7 000 Ft-tól
  • 32 ajánlat

Kategória: Horror, Partijáték, Következtető, Gyilkosság / Rejtély
Mechanizmus: Váltakozó képességek, Szavazás, Kooperatív, Történetmesélés, Pakli tervezés, Minta felismerés, Finale Ending, Limitált kommunikáció, Deduction

Szabálykönyv

Ehhez a társasjátékhoz elérhető magyar szabálykönyv, amit ide kattintva le is tudsz tölteni!

Videók

A társasjátékhoz MAGYAR bemutató videó is tartozik! Nézd meg őket és nem lesz gond a szabályokkal!

Üzletek

Ez a társasjáték kapható a boltokban! Nézd meg partnereink ajánlatát, vagy próbáld ki az árkalkulátort!

Mysterium társasjáték vásárlása, árak és üzletek

A felhasználók ajánlatai

Mysteriumtamaspeter09, Miskolc

Akár cserélném is! Csomagküldéssel, vagy személyesen itt: Miskolc! Az ár NEM tartalmazza a csomagküldés árát!

Keveset játszott, hiánytalan állapotban. Fólia a dobozon van. Csere érdekel a kívánságlistámon szereplő játékokra.

1 érdeklődő


Mysteriumkelecsenyi.klarissza, Debrecen

Csomagküldéssel, vagy személyesen itt: Debrecen! Az ár NEM tartalmazza a csomagküldés árát!

Kétszer játszottunk vele, és rájöttünk, hogy nem a mi világunk, ezért szeretnénk eladni.

4 érdeklődő


MysteriumdrProktor, Csepel

Csomagküldéssel, vagy személyesen itt: Csepel! Az ár NEM tartalmazza a csomagküldés árát!

-

0 érdeklődő


Mysteriumnorbi198907

Csomagküldéssel, vagy személyesen! Az ár NEM tartalmazza a csomagküldés árát!

Nem a játék!!! Csak a Giftforge rendező!!!(új ára 16060ft) Személyes átvétel Budapest 13.ker (Árpád híd) vagy foxpost, packeta.

2 érdeklődő


MysteriumBSzigfrid, Sződ

Csomagküldéssel, vagy személyesen itt: Sződ! Az ár NEM tartalmazza a csomagküldés árát!

A két kiegészitőjével adom (Hidden Sign és Secret & Lies), kártyavédőzve, viszont a Hidden Signs doboza nélkül. Előzetes megbeszélés után Vác környékén vagy Budapest északi részén is átvehető.

1 érdeklődő


Mysteriumhylsuy, Dunaújváros

Csomagküldéssel, vagy személyesen itt: Dunaújváros! Az ár NEM tartalmazza a csomagküldés árát!

Egyszer játszottunk, de nem jött be.

0 érdeklődő


Mysterium + Hidden Signs + Secrets & Lies kiegészítők + The Gift Forge rendezőZolberry, Budapest, 1195, Kispesten a Templom tér mellett

Csak személyesen itt: Budapest, 1195, Kispesten a Templom tér mellett!

Hiánytalan, hibátlan állapot. A 2 kiegészítő angol nyelvű, amik beférnek a Gift Forge rendezőjébe.

0 érdeklődő


MysteriumSzabi187, Szabadszállás

Csomagküldéssel, vagy személyesen itt: Szabadszállás! Az ár NEM tartalmazza a csomagküldés árát!

Kihasználatlanság miatt eladó ! Annyi hibája van hogy a hátulján be van horpadva egy kicsit , elég kis felületen .

2 érdeklődő




Árkalkulátor

Egyszerre több játékot vásárolnál? Próbáld ki az Árkalkulátort és kiszámoljuk neked a legoptimálisabb feltételeket, hogy a legjobb árat kapd meg!

Szabálykönyvek (1)

Mysterium társasjáték videók (9)

Kapcsolódó cikkek

  • Ti írtátok! -Mysterium

    Ismertető2020.06.27. 08:00:00 / Ismertető, Bemutató

    Szereted a rejtélyeket, de annál jobban szereted azokat megfejteni? Ha igen, készülj, mert meghívást kaptál a Warwicki kastélyba, hogy egy olyan ügyet fejts meg, amelyben a nyomozók már elbuktak.

  • Mysterium – Szellemek, médiumok és egy kis Dixit

    Ismertető2019.06.28. 07:00:00 / Ismertető, 2019

    A társasjátékok világában az egyik legnagyobb megtiszteltetés, ha egy garázsprojekt keretében kitalált játékot felkarol egy nagy kiadó, hogy a játék extra színes-szagos változatban nemzetközi piacokon is érvényesülhessen.

Díjak és jelölések

Kommentek

Kommentek

  • nedudki74

    2022-10-07 13:03:07

    Főleg annak fog tetszeni, aki a dixitet is szereti. Nekem igazából az sem jönne be, de a gyerekekkel nagyon jó játszani. A mysterium sokkal nehezebb szerintem, főleg a szellemnek van nehéz dolga. Mi inkább úgy játszuk, hogy szabadon válogathat a szellem a pakliban lévő lapok között. Az utolsó kör elég kaotikus szerintem, itt is egyszerűsítünk. Alapvetően ez egyik kisfiam szereti, miatta játszottunk 2 fővel is. Volt egy szellem, a másiknak 4 találgatása volt a 3 körre. A játék maga nagyon szép.

  • atihawk

    2022-07-01 16:03:43

    Az egyik legfőbb dolog amiért szerettem volna megvenni, az az elképesztő dizájnja. Valami csodálatosak az illusztrációi és maga a doboz is hihetetlenül igényes. Ha olyan vagy, aki szívesen kiteszi a nappali polcára, hogy a szoba dísze legyen, akkor ennél szebb társasjátékot nemigen találsz a piacon. (Talán csak az Everdell-t vagy a Canvast tudnám egyértelműen egy szinten említeni vele).

    Maga a játék kicsit bonyolultnak tűnhet, de összességében rémegyszerű. Számos családi társasjáték estének fénypontja volt, és manapság is csak azért játszunk vele kevesebbet, mert rengeteget nyúztuk az elmúlt fél évben és kicsit ráunt a csapat. Csodaszépen illusztált kártyái vannak (Érdemes őket kártyavédőzni is!), mindemellett pedig a játékmenet is kellő feszültséget és izgalmat rejt magában. Mi mindig 4 fővel játszottuk de úgy érzem ez a játék inkább 6-7 fővel lehet igazi élmény, mert a 4 fős partyk legtöbbször hamar befejeződtek, néha már-már zavaróan is.

    A játékmenetről csak annyit tudok mondani, hogy aki szereti a Cluedo-t az kedvelni fogja ezt a játékot is, hiszen lényegében ez egy Cluedo megbolondítva egy kis Dixit féle képinterpretációval.

    Ha valami negatívumot is kellene írnom, akkor az a játék előkészülete. A játékmenet egyszerűségéhez mérten szerintem sokáig tart az előkészület, ráadásul a látnoki képességjelölők korlátozott számát is kicsit kapufának érzem. Egyetlen egyszer sem sikerült nekem vagy bárkinek annyi a pontot gyűjteni a látnoki képesség szintjelzőn, hogy minden végső nyomot megnézhessek, amin az előrelépés szerintem feleslegesen nehézre sikeredett. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy így sem volt csak kettő olyan játékunk, amikor nem találtuk ki a gyilkos személyét.

    Inkább családias játék, nem tudom ajánlani egy haverokkal töltött (mértéktelenebb) sörözgetős, borozgatós estéhez, mert itt is célszerű gondolkodni, asszociálni. A szüleim is gond nélkül, résztvettek ebben a játékban, szóval az idősebb (60+) és fiatalabb(12+) korosztálynak is tudom ajánlani.

  • edaadri2

    2022-06-06 10:27:42

    Kiváló vétel volt.

    A Mysterium olyan, mintha a Dixit és a Cluedo szerelemgyermeke lenne. Egy gyilkosságot kell közösen felderítenünk ebben az asszociációs-nyomozós kooperatív játékban.

    Van egy szellemünk, akit az egyik játékos fog megtestesíteni. Az ő feladatai az lesz, hogy a többi játékost, a médiumokat ellása látomásokkal. Ezt gyönyörűen megrajzolt, Dixithez hasonló kártyákkal tudja megtenni. A médiumoknak szépen sorban ki kell találnia ki és mi volt a gyilkosság potenciális elkövetője, helyszíne, végül pedig a gyilkos fegyver. Minden médium más-más "forgatókönyvet" kap a játék során, hisz szegény szellemünk a halál traumája miatt kicsit megzavarodott és nem emlékszik hogyan is halt meg igazából. Az első fázis végeztével, amikor minden médium kitalálta a saját forgatókönyvét, megkezdődik a második fázis. Ekkor szellemünk már fel tudja idézni a konkrét gyilkosságot, és ehhez fog nyomokat biztosítani a médiumok számára. A médiumoknak ki kell találnia, higy a kész forgatókönyvek közül melyik is volt a valós, és a végén mindenki voksol egy titkos szavazás folyamán. Ha a többség helyesen tippelt, akkor a bűncselekmény megoldódott, szellemünk megnyugodhat a túlvilágon, és megnyertük a játékot.

    Több nehézségi fokozat is van, így egyaránt ideális játék egy könnyed kikapcsolódáshoz vagy egy kihívást jelentő menethez is. Mivel asszociációs játékról van szó, ezért nem mindegy mennyire ismerjük játékostársainkat. Ha egy összeszokott társaság játszik, akkor inkább a nehezebb fokozatokat ajánlom. Egy olyan társaság esetén, ahol több az egymásnak ismeretlen ember, ott viszont a könnyebb verziót, hiszen az asszociációs világuk valószínűleg nagyban eltér és ez önmagában megnehezíti a játékot.

    Az első fázisban végig tudnunk médium társainkkal konzultálni, így egy interaktív játékot kapunk. A második, sokkal rövidebb fázisban viszont mindenki magára van utalva, csak saját képességeinkben bízhatunk.

    Mindenkinek ajánlom, jó nyomozást! :)

  • banczadavid

    2022-03-19 21:07:19

    Leveszeda polcról ezt a sejtelmes atmoszférát sugárzó, titkokat rejtő dobozt és elhejezed a sötétbarna akác asztal közepén. Leemeled a doboz tetőt és a gyönyörű doboz után mégszebb beltartalom tárul az ember szeme elé. A játék külalakja fantasztikus, látszik, hogy hozzáértő ember alkotta ezen részét. A komponensek minősége jó és mindennek meg van a helye mind a dobozban, mind az asztalon. Az asztalkép csodás és a látványból már tudod, hogy itt valami földöntúli készül. Médiumok bőrébe bújunk és próbálunk segíteni egy szegény, elveszett léleknek, hogy örök nyugalomra leljen. A szellem dolga nem egyszerű, gyenge és csak fura, kusza álmokat mutatva tud kommunikálni a segítőkész médiumokkal. Az álmok csodás festményeket ábrázoló kártyák képében jelennek meg, amelyek segítségével ki kell találnia mindenkinek a hozzá tartozó tárgyat, helyszínt és gyanúsítottat, hogy aztán közös erővel kihúzzák a ködből a valódi tettest.

    A játékszabályt először olvasva bonyolultnak tűnt, de amikor el kezdtük az első partinkat, úgy jöt a megvilágosodás. Élveztük még úgy is, hogy az első játékot nem sikerült megnyernünk. A hangulathoz hozzátettünk egy pár teamécsest és elindítottunk egy kis hátborzongató zenét is. A Mysterium az első koop élményeim között van és biztos elő fog még kerülni. Gondolkozom a Mysterium park megvételén is. 😊

  • vrganadni

    2022-03-17 09:28:03

    Extrovertált embernek tartom magam. Nem vagyok benne biztos, hogy a változás annak az elszigeteltségnek a következménye, amelyet oly sokan élünk át a COVID következtében, vagy a harmincas éveimről van szó, de társadalmilag eléggé visszavonultam. Ennek egy része a társadalmi eltávolodás tudatos törekvése, másik része pedig a közel egy éve tartó társadalmi távolságtartás mellékhatásai. Több időt töltök olvasással, mint a szobatársaimmal. Ez mind jó lenne, ha tavaly nem alakítottam volna társasjátékossá a szobatársaimat. Azóta az otthoni szerepemmé vált, hogy játékesteket rendezzek, és mindenkit megtanítsak játszani, ami teljesen ellentétes azzal a vágyammal, hogy élvezzem a bourbont és olvassak. A Mysteriumnak köszönhetően szórakoztathatom a szobatársakat az örök éjszakáink alatt, és nem kell beszélnem senkivel.

    A Mysterium felállítása A Mysteriumban a játékosok olyan médiumok szerepét töltik be, akik megpróbálják megoldani egy szellem meggyilkolását, aki egy sor absztrakt látomáson keresztül kommunikál velük. Az egyik játékos átveszi a lecsökkent szellem szellemének szerepét, míg a többi játékos kétségbeesetten próbálja kitalálni, ki küldte ezt a személyt a halandóból az éteri birodalomba. Mindegyik médiumnak más-más narratívája lesz, amelyet a gyanúsított, a bűncselekmény helyszínének és a gyilkos fegyver azonosításával kell összeállítaniuk; nem úgy, mint Clue. Ha a médiumok fel tudják használni a szellem nyomait a gyilkosság megoldására, mindenki nyer, és a szellem békére lelhet. De ha nem tudják megoldani a gyilkosságot az éjszaka végéig, mindenki veszít, és a szellem arra van ítélve, hogy az örökkévalóságig a földön vándoroljon.

    A Mysteriumot az teszi olyan kihívásssá, hogy a szellemjátékos nem tud beszélni, és a játék teljes ideje alatt csendben kell maradnia. A szellem csak látomáskártyák formájában adhat nyomokat a médiumoknak.

  • tamas2690

    2021-11-28 19:41:31

    Ez egy nagyon jó társasjáték, csak ajánlani tudom, igényesen ki van dolgozva, mind a tábla, a kártyák, és az összes hozzá tartozó eszköz. Azért tetszik, mert gondolkodtató, közösen kell eljutni a végéig, egymást segítve, támogatva, így egy nagyon jó közösségépítő játék.

  • ronaiheni

    2021-11-28 09:44:33

    Mi kölcsönbe kaptuk , mert az eredeti tulajának beletörött a bicskája. Nem vagyunk Dixit őrültek , évente egyszer-kétszer előkerül de ennyi . Nagy kiváncsisággal ültünk neki kipróbálni. Gyakorlott játékosok vagyunk 100 körüli közepes és nehéz játékkal a polcunkon. Hát első, sőt második olvasatra és több videó megnézése után sem volt tiszta a játék teljesen . A játék szabály megfejtése is szinte sugallatszerű. Nagy nehezen nekiültünk a próbajátéknak. egy szellem 2 nyomozó . Hát elsőre is látszik 3-4 nyomozóval izgalmasabb el nem tudom képzelni , hogy ezt ketten minek játszani . Még hárman sem volt kellően izgalmas a másik megérzéseire adható kis tokenek használatának nem is nagyon van 2 nyomozónál értelme. Összeségében évente 1-2 * elővehető játéknak tartom . Sajnos hiába csodaszép ,nem lép ki egy jól tematizált dixitből. A kiegészítők grafikája csodaszép az alkatrészek igényesek de a sugallatkártyák stílusa annyira eltérő , hogy elsőre úgy tűnik mintha egy random dixitpaklit adtak volna hozzá. Ha kezd unalmas lenni csak beleteszünk egy cserepaklit . Nagyon kiváncsiak voltunk , megértettük a szabályokat , így akitől kaptuk annak el tudjuk már magyarázni , hogyan játszon vele , de én semmiképp nem ruháznék be erre a játékra . Sajnos .

  • hylsuy

    2021-07-19 21:50:38

    Gyönyörű játék, amot kiegészítő nélkül is sokszor újra lehet játszani. Egyetlen kritika az, hogy a látomásoknál nagy a szerencsefaktor. Így ha épp nincs a szellemnél jó kártya, akkor az életben nem talalod ki.

  • rocky015

    2021-05-25 20:25:19

    Ezeknél a játékoknál azért maradt el a véleményezésem, mert az előttem szólok mind leírták azt, amit én is írtam volna és nem akartam ismételni ugyanazokat.
    Itt pedig csak fel akartam hívni a figyelmet, hogy az említett két játék -Mysterium és a Lépten-nyomon- hasonló mechanikával dolgozik.

  • Adney

    2021-05-25 19:07:52

    És a Mysteriumról mi a véleményed? Lehet rosszul látom, de arról nem írtál semmit az előbb, csak a Lépten-nyomonról, aminek az oldalán meg nem látom, hogy írtál volna véleményt. Igaz, ott októberben írtak hozzászólást, arra nem éri meg válaszolni. :)

    Szerk.: értem és köszi, hogy megírtad. :) Szerintem jó az, hogyha többször is elmondják ugyanazt a véleményt - persze nem 2 sorban -, mert úgy a véleményt olvasók hamarabb elhiszik, hogy egy társasra igaz, amit írtak. (Itt írtam választ, mert nem pontszerzés volt a célem.)

  • rocky015

    2021-05-25 18:25:28

    Én még a Lépten-nyomon: Amszterdam -hoz tudnám hasonlítani.
    Itt egy nyomozó-hírszerző párost alakítanak a játékosok és ugyanúgy képekkel kommunikálnak egymással. Nagymértékű újrajátszhatóság és igényes, minőségi kivitelezés jellemzi.
    Ennek is van 2fős módja, de akkor az 'idő' ellen játszotok.

  • Adney

    2021-05-25 18:01:40

    Az első használtan beszerzett társasom, nem bántam meg, hogy megvettem. Ha már játszottál a Dixittel, vagy a Cluedoval, a Mysterium is tetszeni fog, mert a kettő keveréke: a szellemet irányító játékosnak kell különféle ábrákat, képeket tartalmazó kártyákkal a látnokokat rávezetni (Dixit), hogy ki, hol és mivel gyanúsítható a szellem-játékos életének elvételével (Cluedo), majd a gyanúsítottak közül kell kiválasztani a tettest.

    Nagyon szép tartozékai vannak, a szellem paravánja ötletes, még nem láttam ilyet játékban. Semi-coop játék, együtt győztök vagy vesztitek el a játékot, ezért nincs versengés a játékosok között. Sajnos, nagy a holtidő amíg a szellem kiválasztja a kártyákat, de a többi játékos csak a megadott ideig értelmezheti a látomásokat. 2-en is játszható, de én több játékossal ajánlom a kipróbálását.

    Kis megjegyzés: simán használhatjátok a szellem látomáskártyáit, hogy Dixit-et játszatok velük.

  • nemi92

    2021-03-22 08:11:32

    Volt lehetőségem kipróbálni ezt a játékot, az egyik barátomék hozták el hozzánk. Először picit szkeptikusan álltam hozzá ehhez a játékhoz, hiszen nem igazán szeretem az asszocicáiós játékokat, annyira nem állnak közel hozzám. Ehhez képest szerencsére pozitív csalódás ért a játékkal kapcsolatosan. Először is mikor megláttam a dobozt, már az nagyon megfogott, ezzel a sejtelmes kinézettel és kiemelkedő színekkel. A doboz tartalma csak fokozta az élményt, hiszen nagyon szépen kidolgozott elemekkel volt megtöltve. Személy szerint nekem nagyon tetszenek a játékosokhoz tartozó jósgömbök, nagyon pofásak. A kártyákon nagyon jók a képi ábrázolások, baromi jól néznek ki.

    A játék igazából arról szól, hogy mindenki választ magának egy karaktert, aki tulajdonképpen egy médiumot alakít. Feladatunk az, hogy a paraván mögött munkálkodó játékos társunk intuiciói alapján kell kitalálnunk, hogy ugyan ő melyik előttünk lévő kártyára gondolt (személy, helyszín, gyilkos fegyver). Ezt az általa adott csodaszép kártyák segítségével próbálja meg elérni. Nem egyszerű, főleg ha nem igazán ismered a másik gondolkodását, vagy hogy éppen az adott kártyába ő mit lát bele. A hölgyek általában teljesen másképpen gondolkodnak mint a pasik, így ha a kísértetünk hölgy, nem mindig vagyunk könnyű helyzetbe, hiszen néha úgy meg tudják tekerni a gondolataikat, hogy ha reggelig ott ülnék se jutna ugyan az az eszembe, mint amire ő gondolt! :D

    Számomra nagyon jó élmény volt ez a játék, örülök, hogy a barátaink elhozták hozzánk, és megismerkedhettünk vele. Ezek után párom a Dixitet szeretné a következő játékunknak, hiszen ott is hasonló képpen működik a játék, ha jól tudom! Próbáljátok ki ha tehetitek, egy próbát mindenéppen megér! :)

  • zsolt198604

    2021-01-21 20:45:25

    Sziasztok! Korábban én is vettem használtan egy Mysterium társasjátékot. Amikor átvettem, leesett az állam. Gyönyörű a játék doboza. Élmény ránézni. Az ember fantáziáját azonnal beindítja. Mikor hazaértem, azonnal kibontottam. Újabb élmény fogadott. A kártyák, alkatrészek minősége, kidolgozottsága, anyag, fantasztikus. Ennek ellenére pár hétig nem volt alkalmunk és hangulatunk kipróbálni a játékot. Sajnos a játék leírása, szabálya kicsit bonyolult és ez elriasztott minket. Aztán eljött a NAGY pillanat. Végre összeraktunk minden elemet. Hát nem kis idő. :) Elkezdtük a játékot. Nézegettük a kártyákon a képeket. Megint beindította a fantáziámat. Vártam, hogy belevágjunk a játékba. És akkor jött a csalódás. Valahogy nem hozta azt az élményt, amire számítottam. Görcsösnek, macerásnak éreztem az egészet. Jó volt, de mégsem kaptam meg azt az igazi élményt, amire számítottam a külső alapján. De azért nem egy játék alapján ítélünk meg egy játékot. Nem sokkal később ismét előkerült és 4en is kipróbáltuk. HÁÁÁÁT, megint nem jött át az a várva várt érzés. Végül a játékot eladtam. Véleményem szerint, ahhoz képest, hogy milyen árfekvésű játékról beszélünk, nem adja vissza azt a hatást, amire a külső alapján számítana az ember. Akinek mégis bejön ez a játék, nagyon jó társasozást kívánok hozzá. Remélem senkinek sem vettem el túlságosan a kedvét attól, hogy kipróbálja a Mysteriumot.

  • sasspetra

    2021-01-18 20:25:30

    Nagyon esztétikus, szép tartozékokkal rendelkező játék. Az elején nagyon örültünk neki, végül azonban pár játék után továbbadtuk. Nagyon macerás kipakolni és kiválogatni a kártyákat.. bár ha valaki éppen set upolni szeret, akkor ez egy olyan játék, amit idő kirakni.
    Illetve, ami számunkra még kicsit negatívum volt, hogy a szellemnek 7 kártya lehet a kezében és néha egyszerűen egyik sem illik arra, amit sugallnia kellene egy játékosnak, hiába vannak a hollók, amik segítenének ilyenkor, sokszor előfordult, hogy nem túl jó kártyákat tudtunk csak kiadni a szellem kezéből a többi játékosnak. Ez pár kör után kicsit kedvünket szegte, így inkább végül úgy döntöttünk, hogy eladjuk.
    Szellemnek és nyomozónak is izgalmas lenni, elsőre azt gondoltam volna, hogy a szellem unalmas, én kifejezetten szerettem az lenni.
    A fentiek ellenére van mélysége és játékélménye a Mysteriumnak, így ajánlom azoknak, akik a Dixitet is szívesen játszották! :)

  • barany.bence

    2021-01-04 03:41:47

    Egy nagyon kellemes asszociációs kooperatív játék. :) Bár nagyon hasonlít a Dixitre, a játékmenet viszont egészen más élményt ad (véleményem szerint jobbat). A kártyák szépen kidolgozottak és jól megadják a nyomozós feelinget. Nálunk csak néha kerül elő, mert olykor egy-egy "szeánsz" szellemileg meg tud terhelni a nagy gondolkodások miatt, de mindig pozitív a játékélmény, akár kitaláljuk a végén a megfelelő hármast, akár nem. Továbbá én azt is szeretem benne, hogy jobban meg tudjuk ismerni a társas által a játékostársaink gondolkodását. :)

  • gevanda

    2020-10-29 13:50:13

    Előttem kommentben írták, hogy a "Dixit és a Cluedo szerelemgyereke". Első ránézésre lehet benne valami, viszont én a Dixitet egyáltalán nem szeretem, ez a játék pedig kifejezetten tetszett. :) A képes asszociáció miatt juttathatja eszünkbe a Dixitet, és a nyomozás miatt a Cluedot. Játékmenetben egyikre se hasonlít.

    Asszociációs kooperatív játék. Egy szellem próbálja meg rávezetni a médiumokat a halálának körülményeire, hogy az igazságra való fényderülés után békében nyugodhasson.

    Sok kooperatív játéknak hibája, hogy elveszik egy-egy játékos, valaki pedig túlságosan is érvényesül... Ez hiába kooperatív a játék, nem vesznek el az indivídumok a csapatban, és nem érvényesül annyira az alfa játékos:

    • Minden médium egy saját bábut mozgat, és minden médiumnak más-más látomást küld a szellem. Tehát mindenki kap egy képet, ami alapján egy adott halmazból kell képet kiválasztania. Ezt a médiumok közösen megvitathatják, de mégis minden látomás esetén megvan, ki fogja a végső döntést meghozni.
    • Izgalmas, hogy minden médiumnak vannak saját kis jelölői, amivel a személyes véleményét kifejezheti egy-egy társa tippje iránt: szerinte jól tippelt, vagy szerinte másra gondol a szellem. A jelölők helyességéért majd könnyítést kapnak a médiumok a játék későbbi szakaszában.

    A grafika gyönyörű, az elemek minőségiek, a kis jósgömb bábukért és az óráért odavagyok. Gyönyörű asztalképpel dolgozik ez a játék.

    Az újrajátszhatóság hatalmas a sok kitalálandó és látomás kártya miatt, és hogy minden mindig más sorrendben jönnek azok elő.

    Nekem az asszociációs nyomozós társasjátékokból a Bűnjelek: Gyilkosság HongKongban a kedvencem. Közel se ilyen szép, képek helyett kifejezésekkel és szavakkal dolgozik, és izgalmas titkos szerepek vannak kiosztva a játék elején. Számomra érdekesebb, izgalmasabb a titkos szerepek és egymás megvezetése miatt, és hogy valaki közülünk a gyilkos.

    Hasonló kép alapján képre asszociációs játék a Lépten-nyomon: Amszterdam, ha valakinek ez a játék tetszett, valószínűleg az is fog. :)

  • tothbarbi89

    2020-10-29 07:22:27

    Karácsonyi jándéknak kértük tavaly - az elmúlt egy évben kétszer vettük elő. Játszottuk ketten, illetve négyen egy tapasztalt társasos társasággal is, de valahogy maradt hiányérzet.

    A játékmenet nem bonyolult, egyszerű tanulni. A grafika tényleg gyönyörű, az alkatrészek minőségiek. Mégis olyan "nyeh, csak ennyi" érzésünk volt.

    Nekünk nem jött át a hangulat, pedig szoktunk játszani dedukciós játékokkal, de itt valami hiányzott. Ettől függetlenül rengeteg embernek tetszik, mint látható, de én ajánlom kipróbálásra, mielőtt megveszi valaki.

  • harnos.szilvi

    2020-05-31 09:47:01

    A Mysterium egy gyönyörű kooperatív társasjáték. A kártyák, a doboz, a díszlet minden nagyon szépen kidolgozott és nagyon hangulatos, tényleg minden a A szellemidézés hangulatoát hozza.

    A játékmenet elsőre bonyolultnak tűnt, de menet közben gyorsan rájöttünk a lényegére. A Dixithez hasonlóan ez is egy asszociációs játék, csak itt még nyomozni is kell. Nagyon érdekes, ahogy a szellem által kapott sugallatok alapján kell rájönnünk, hogy ki is lehet a tettes vagy éppen hol történt a gyilkosság és milyen eszközzel. Nagyon szépek a sugallat kártyák, részletgazdagok de nincs könnyű dolga a szellemnek, soha nem azok a lapok jönnek, amik kellenének. És egyébként sem könnyű ráérezni hogy vajon mit gondolhatott a másik. És sokszor a társaság el is viszi egymást rossz irányba egy egy sugallat esetében.

    Izgalmas és szórakoztató a játék, aki a Dixitet szereti annak valószínűleg ez is tetszeni fog. Szerintem ez egy kicsit nehezebb, a Dixit könnyebben befogadható. De ettől függetlenül nagyon jól kitalált játék.

  • leonidasz

    2020-04-25 23:58:44

    Aki a Dixiteket szerette, ezt egyenesen imádni fogja!
    Rejtélyt megoldani úgy, hogy a Kedves Kopogószellem is csak tapogatózik a segítségadáskor (pakliból húz), tehát még a kezei is megvannak kötve - nem hogy kopogjon!
    Szóval elég erős a játék. Azt javasolnám minden próbálkozónak, hogy a saját megérzéseire támaszkodjon! Elvileg kooperatív, gyakorlatilag nagyon eltudnak téríteni a többiek a helyes megoldástól!

  • k.jonathan6

    2020-04-08 13:00:19

    Egyik kedvenc játékom. Nekem van, hogy 1 órát vesz ígénybe egy party, de igazából észre sem veszi az ember, mivel annyira magávalragadó a játék :) Amíg a szellem gondolkodik a többiek minden témát felhozva jól elbeszélgethetnek, ezért külön nagyon szeretem ezt a társast :D

  • PlayHoo_95

    2020-04-03 22:53:28

    Nagyon szép grafikájú játék, ami vonzza a tekinteteket és beindítja a fantáziáját azoknak is akik egyébként nem, vagy csak ritkán társasoznak.
    A doboz nagyon rendben van, mindennek szépen megvan a helye.
    A játék előkészítése a játékmenet egészéhez mérten kicsit időigényes, de abszolút vállalható és megadja a hangulatot. Maga a játékmenet elég egyszerű viszont. Képasszociációról van szó absztrakt képekből más képekre (helyszín, eszköz, tettes) kooperatív stílusban, ami nem feltétlenül gond, bár a szép grafika olyannyira beindította a fantáziánk, hogy kicsit bonyolultabb folyamatra számítottunk először, de így is abszolút jól szórakoztunk vele eddig mindig.
    Szerintem 4 főtől érdemes belefogni igazán, 2-3 emberrel azért soványabbak a kooperációs és szavazási lehetőségek. Utóbbi a pontozás miatt ad némi kompetitív élet (és egy kis extra mélységet) is a játéknak (Ki lesz a legjobb médium?), de azért sok múlik a szerencsén is.
    Nyugodt szívvel ajánlom azoknak akik szeretik a képasszociációs játékokat, egy kis lightos nyomozósdit, elvarázsolt hangulatot... meg jó ránézni az egészre :D

  • funtanim11

    2020-02-25 20:25:23

    A játékban szereplő kártyák elképesztően kidolgozottak és részlet gazdagok. A történet izgalmas és a megfelelő társasággal a végtelenségig lehet játszani. Szerintem a szellem bőrébe bújva a legérdekesebb a játék: látni ahogy a játékosok kooperatívan igyekeznek megfejteni a kapott kárytákat, hallgatni ahogy lebeszélik egymást a jó megfejtésről :D Ha a szellem pedig csak kopogással kommunikál, még hangulatosabb az egész :)

  • cserne

    2020-02-18 21:06:33

    A Dixit és a Cluedo ötvözése, amiben a legjobb, hogy teljesen más játékélményt ad szellemként és médiumként játszva. Szépen kivitelezett, gyorsan játszható, nem csak 4 főre tervezett játék. Jól rámutat, hogy ki milyen alapon asszociál. Kicsit sajnálom, hogy nem hosszabb a története és a játékmenet.

  • nfanni

    2020-01-05 18:08:23

    Ez az asszociációs játék nekem nagy kedvencem. Nem tudom elképzelni két fővel, viszont akár még 7-en is kiválóan működik. Szerettem a Dixitben is a gyönyörű képeket, kártyákat, és a gondolatokat amiket kiváltottak, az a játék valahogy mégsem lopta be magát a szívembe. Ezzel szemben a Mysterium, hozva ugyanezeket, nekem nagy kedvencem. Szellem még nem voltam, lehet, hogy azt nem is élvezném annyira, ellenben játszottam már több társasággal és mindig jó embert sikerült kijelölni erre a feladatra, akik még élvezetesebbé tették a játékot. Nem pörgős, számomra mégsem vált eddig soha unalmassá, hiszen ha a saját tippjeidben már biztos vagy, akkor lehet a többiekén gondolkozni, megfejteni a szellem gondolatmenetét, belemagyarázni többet 1-1 képbe s ezzel megnehezíteni a játékot. Minden társasággal más, hiszen mindenkinek más az észjárása. Tök jó soundtrack-eket is lehet találni hozzá, amik még egy külön hangulattal dobják meg. Viszont aki kevésbé vizuális, és a képi anyagok nincsenek rá nagy hatással, az nem biztos, hogy élvezni fogja ezt a játékot (nekem van ilyen a környezetemben, és ő inkább kerüli a játékot, habár belátja, hogy jó a játékmenet). Lehet kéne egy hangokra épülő játékot csinálni hasonló módon, az lenne csak igazán elvont :)

  • csongrady.p

    2019-12-08 21:45:36

    A tematika szerintem nagyon jó és jó játékélményt ad ha a megfelelő társasággal játsza az ember.

    Sajnos két fővel nem igazán működik jól, legalábbis számomra nem tudta adni ugyanazt az élményt.

    Illetve vannak összeilleszthető alkatrészek benne amire érdemes vigyázni

  • rusznyak.andras

    2019-10-27 15:54:47

    Kipróbáltuk a játékot négyen (egy szellem, három médium). Bár azt írják, könnyen tanulható, nekünk elég sok időnkbe telt a játékszabály alapján rájönni néhány fontos részletre, főleg a szellem akcióival kapcsolatban. Így az első játékunk elég vontatott lett, vagy 90 percig tartott. A második már gyorsabban menne, de mivel egyikünknek sem jött be a játék, erre nem került sor. A vártnál kevesebb volt az interakció és segítségnyújtás a médiumok között, mert a homokórával limitált időt a saját látomásaik értelmezése vitte el. Több volt viszont az üresjárat, amikor a szellem próbált megfelelő látomáskártyákat válogatni. A szellem amúgy elég elszigetelt szerep, mert nem tud részt venni a többiek társalgásában.

    A Cluedo-nál érdekesebbnek találom a Mysterium látomásos kommunikációját, amihez nagyon igényes és részletgazdag grafikával kidolgozott kártyák tartoznak. Jól sikerült a játéknak átadnia azt a szellemidézős hangulatot, amit a borító ígér. De a Dixit-nél szerintem vontatottabb a játék. Egyszer talán kipróbáljuk 6-7 fővel, még nem tudom, hogy lassabb lesz tőle vagy izgalmasabb.

  • jenei.balazs87

    2019-09-02 16:48:54

    Egyszer játszottam vele, de nem hagyott bennem túl mély nyomokat. Valahogy külön-külön jobban tetszik nála mind a Dixit, mind a Cluedo.

  • ARduel

    2019-04-06 19:10:58

    Egyet értek az elöttem szólókkal! A Cluedo és a dixit izléses ötvözete! Gyönyörő képek, érdekes játékmenet, izléses, misztikus hangulat! Aki szereti egyiket-másikat annak csak ajánlani tudom!

  • deadgarret

    2019-04-01 14:38:14

    A Dixit és a Cluedo szerelemgyereke csodás grafikájú lapokkal. Mi szeretjük, de ahogy a Dixit-re is elmondható, nem mindenkinek fekszik az asszociációs mechanika. Ráadásul míg a Dixitben csak úgy ad-hoc mondunk valamit egy lapra, itt muszáj összekapcsolunk látomáskártyákat, helyszín/tettes/eszköz kártyákkal és ez bizonyos leosztások mellett nagyon nehézkes tud lenni.

  • soltesz.orsi92

    2019-02-16 15:48:13

    Egyszer volt hozzá szerencsém, a grafikája gyönyörű és én eleve kedvelem az ehhez hasonló asszociációs játékokat.

A Mysterium társasjáték és kiegészítői (18)

Részletes adatok

Részletek

  • Játékidő:  42 perc
  • Játékosok:  2 - 7
  • Ajánlott életkor:  10+
  • Komplexitás:  Egyszerű
  • Tervező:  Oleksandr Nevskiy, Oleg Sidorenko
  • Illusztrátor:  Xavier Collette, Oleksandr Nevskiy, Oleg Sidorenko, Igor Burlakov
  • Kiadók:  Esdevium, Z-Man Games, Lautapelit.fi, Filosofia Éditions, Morapiaf, Kaissa Chess & Games, Bergsala Enigma, REBEL.pl, Gém Klub Kft., Libellud, Galápagos Jogos, ADC Blackfire Entertainment, F2Z Digital Media Inc., GoKids 玩樂小子
  • Elérhető nyelvek:  cseh, kínai, dán, holland, angol, finn, francia, német, görög, magyar, olasz, japán, norvég, lengyel, portugál, román, spanyol, svéd, szlovák, bolgár

Alternatív nevei


Kiadások

  • Bulgarian edition
    • Kiadás éve: 2015
    • Nyelv: bolgár
    • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
  • Chinese edition
    • Kiadás éve: 2015
    • Nyelv: kínai
    • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
  • Dutch-only edition
    • Kiadás éve: 2015
    • Nyelv: holland
    • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
  • English-only edition 2015-1
    • Kiadás éve: 2015
    • Nyelv: angol
    • Méretek: 29 cm x 29 cm x 8.1 cm
    • Súly: 1.6 kg
  • English-only edition 2015-2
    • Kiadás éve: 2015
    • Nyelv: angol
    • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
  • French-only first edition
    • Kiadás éve: 2015
    • Nyelv: francia
    • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
  • German first edition, first printing
    • Kiadás éve: 2015
    • Nyelv: német
    • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
    • Súly: 1.6 kg
  • German first edition, second printing
    • Kiadás éve: 2015
    • Nyelv: német
    • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
  • Greek edition
    • Kiadás éve: 2015
    • Nyelv: görög
    • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
  • Japanese edition
    • Kiadás éve: 2015
    • Nyelv: japán
    • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
  • Nordic edition
    • Kiadás éve: 2015
    • Nyelv: dán
    • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
  • Spanish edition
    • Kiadás éve: 2015
    • Nyelv: spanyol
    • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
  • Czech/Slovak edition
    • Kiadás éve: 2016
    • Nyelv: cseh
    • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
  • Dutch/French edition
    • Kiadás éve: 2016
    • Nyelv: holland
    • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
  • English edition 2016-1
    • Kiadás éve: 2016
    • Nyelv: angol
    • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
    • Súly: 1.4 kg
  • Galápagos Jogos Portuguese edition
    • Kiadás éve: 2016
    • Nyelv: portugál
    • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
    • Súly: 1.6 kg
  • German edition 2016-1
    • Kiadás éve: 2016
    • Nyelv: német
    • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
  • Hungarian edition
    • Kiadás éve: 2016
    • Nyelv: magyar
    • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
  • Morapiaf Portuguese edition
    • Kiadás éve: 2016
    • Nyelv: portugál
    • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
  • Mysterium
    • Kiadás éve: 2016
    • Nyelv: angol
    • Méretek: 28.5 cm x 28.5 cm x 7.7 cm
    • Súly: 1.4 kg
  • Romanian edition
    • Kiadás éve: 2016
    • Nyelv: román
    • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
  • English-only edition 2017-1
    • Kiadás éve: 2017
    • Nyelv: angol
    • Méretek: 28.8 cm x 28.8 cm x 7.9 cm
    • Súly: 1.6 kg
  • English-only edition 2017-2
    • Kiadás éve: 2017
    • Nyelv: angol
    • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
  • English-only edition 2017-3
    • Kiadás éve: 2017
    • Nyelv: angol
    • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
  • French-only second edition
    • Kiadás éve: 2017
    • Nyelv: francia
    • Méretek: 28.6 cm x 28.6 cm x 7.6 cm
  • German edition 2017-3
    • Kiadás éve: 2017
    • Nyelv: német
    • Méretek: 28.5 cm x 28.5 cm x 7.7 cm
  • Libellud Nordic edition
    • Kiadás éve: 2017
    • Nyelv: dán
  • Mysterium
    • Kiadás éve: 2017
    • Nyelv: angol
    • Méretek: 27.9 cm x 27.9 cm x 7.6 cm
  • English/French edition 2018
    • Kiadás éve: 2018
    • Nyelv: angol
    • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
  • English-only edition 2018-2
    • Kiadás éve: 2018
    • Nyelv: angol
    • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
  • English-only edition 2019-1
    • Kiadás éve: 2019
    • Nyelv: angol
    • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
  • Italian edition
    • Kiadás éve: 2019
    • Nyelv: olasz
    • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
  • Mysterium ‐ English-only edition 2019-2
    • Kiadás éve: 2019
    • Nyelv: angol
    • Méretek: 28.5 cm x 28.5 cm x 7.6 cm
    • Súly: 1.5 kg
  • English-only edition 2020-1
    • Kiadás éve: 2020
    • Nyelv: angol
    • Méretek: 28.5 cm x 28.5 cm x 7.6 cm
  • English-only edition 2020-2
    • Kiadás éve: 2020
    • Nyelv: angol
    • Méretek: 28.5 cm x 28.5 cm x 7.6 cm
  • German edition 2020-2
    • Kiadás éve: 2020
    • Nyelv: német
    • Méretek: 28.5 cm x 28.5 cm x 7.7 cm
    • Súly: 1.4 kg
  • Spanish/Portuguese edition
    • Kiadás éve: 2020
    • Nyelv: portugál
    • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
  • Czech edition 2021-2
    • Kiadás éve: 2021
    • Nyelv: cseh
    • Méretek: 28.6 cm x 28.6 cm x 8 cm
    • Súly: 1.5 kg
  • Dutch/French edition 2021-1
    • Kiadás éve: 2021
    • Nyelv: holland
    • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
  • English edition 2021
    • Kiadás éve: 2021
    • Nyelv: angol
    • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
  • English edition 2021-2
    • Kiadás éve: 2021
    • Nyelv: angol
    • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
  • English/French edition 2021
    • Kiadás éve: 2021
    • Nyelv: angol
    • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
  • French edition 2021-2
    • Kiadás éve: 2021
    • Nyelv: francia
    • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
  • English edition 2022
    • Kiadás éve: 2022
    • Nyelv: angol
    • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
  • German edition 2022-01
    • Kiadás éve: 2022
    • Nyelv: német
    • Méretek: 28.5 cm x 28.5 cm x 7.7 cm
  • Polish edition
    • Kiadás éve: 2023
    • Nyelv: lengyel
    • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
    • Súly: 1.6 kg

Hasonló játékok

Az alábbi játékok a hasonlítanak leginkább a(z) Mysterium társasjátékhoz