Théba
Théba
Théba
Videó beküldése

Théba társasjáték

társasjáték, 2007
Értékelem!

A Théba egy könnyen tanulható társasjáték, 2 - 4 játékos részére, az átlagos játékidő rövidebb, csak 1 óra. A játékot az Év Játékának jelölték 2007-ben (Spiel des Jahres), illetve 2007-ben és 2008-ban több, összesen 6 másik elismerést és jelölést is kapott. A társast, a könnyebb tanulhatósága miatt, akár már 8 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet...

A Théba egy könnyen tanulható társasjáték, 2 - 4 játékos részére, az átlagos játékidő rövidebb, csak 1 óra. A játékot az Év Játékának jelölték 2007-ben (Spiel des Jahres), illetve 2007-ben és 2008-ban több, összesen 6 másik elismerést és jelölést is kapott. A társast, a könnyebb tanulhatósága miatt, akár már 8 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít a kollekció gyűjtés, a pontról pontra mozgás és az idő követés mechanizmusokra.

A Szellemlovas leírása:

Kalandozz az ókori világban és légy Te az első, aki a legértékesebb leleteket tárja fel!

A huszadik század hajnalán járunk, régészek teli ambícióval, minden tudásuk és felszerelésüket összeszedve nekiindulnak, hogy feltárják az ókori világ kincseit, mint pl. a Hammurabbi kódex, Trója városi pecsétje, Tutanhamon maszkja, knósszoszi bikafej.
Ez a játék a régi világok nagy titkait rejtő tájakra kalauzol el bennünket. A Varsóban létrehozott ásatási központból indítjuk útnak régészeinket, hogy a megfelelő szaktudás és felszerelés birtokában megtalálják és feltárják a régmúlt civilizációk megmaradt értékeit. Utunk során öt ásatási helyszínre látogathatunk el, ezek: Görögország, Kréta, Egyiptom, Palesztina és Mezopotámia.

Egy csipet történelem:

Théba, óegyiptomi nevén Uaszet (jelentése "jogar"), a Földközi-tengertől délre, a Nílus partján fekszik. A Középbirodalom és az Újbirodalom idején főváros is volt, napjainkban világörökségi helyszín.

Az idő pedig gyorsan szalad...

A játék során bizony keményen meg kell küzdenünk az idővel is, hiszen a megfelelő szaktudás, pletykák és felszerelés megszerzéséért egész Európát be kell majd járnunk, ami jó pár hetet vesz majd igénybe. Utazásunk megkönnyíti, ha rendelkezünk autóval, vagy jegyet szerzünk egy léghajóra. A kaland 2-3 éven keresztül tart, függően a játékosok számától. Egy éven belül 52 hét és öt különböző ásatási engedély áll rendelkezésünkre, hogy ássunk.

Van elég tudásod, hogy nekiláss az ásatásoknak?

Az ásatásokhoz megfelelő mennyiségű szaktudásra van szükséged, különben csak áshatsz, áshatsz, áshatsz, de nem sok mindent találhatsz. Ezért jól gondold meg mikor indulsz útnak. Bizonyosan akad majd olyan szerencsés régész is körünkben, aki minimális tudásával is képes lesz felfedni akár Pepi sírját is. Mielőtt tábort vernél a távoli tájakon, ne felejts el néhány ásót és asszisztenst is vinni magaddal, ami megkönnyíti majd a munkád.

Ásatás után...

Ásatásaink végeztével többször is visszatérhetünk Európa nagy városaiba, hogy a már meglévő leleteinket kiállíthassuk a nagyközönség elé. Rendezhetünk nagy, vagy kis kiállítást is, persze ez függ attól is, hogy éppen mekkora a leletgyűjteményünk. Ha igazán nagy elismerést szeretnénk régészeinknek, akkor a konferenciákon való részvételről se feledkezzünk meg.

A játék menete röviden:

Említésre méltó az idő múlásának ötletes érzékeltetése a játék során. Ugyanis a tábla körül egy 52 mezőt (hetet) tartalmazó időjelző sáv húzódik, melyen régészeink az eltöltött heteknek megfelelően lépkednek előre. Miután az idő mindenki számára egyformán telik, ezért mindig az "időben" (sávon) leghátul lévő játékos következik. Előfordulhat, ha valaki pl. 6 hetet tölt tanulással, egy régésztársa, az idő alatt 3 várost is megjár, mindenhol 1-1 hetet töltve. Így akár egy játékos háromszor is léphet egymás után, mire beéri a többieket.
Miután megállapítottuk a játékosok sorrendjét, egy akciót hajthatunk végre, mely állhat utazásból és tanulásból, konferencia- vagy kiállítás rendezéséből vagy épp ásatásból.
Minden ásatási helyszínhez tartozik egy zsák, melyből a játék során "ásunk". Azt, hogy éppen mennyit áshatunk azt az időkorong segítségével határozzuk meg, mely minden régésznek rendelkezésére áll - ennek segítségével állapítjuk meg, hogy az aktuális tudásunkkal mennyi ideig kell ásogatni, hogy egyáltalán kiáshassunk valamit, amely sajnos gyakran értéktelen törmelék lesz.
A játékot az a régész nyeri, aki idejét a legügyesebben beosztva, tudását legjobban kihasználva, nem utolsó sorban a legértékesebb kincsekkel hazatérve a legnagyobb elismerésre tesz szert. Ebben persze a szerencse és a stratégia egyaránt szerepet játszik.

Mi van a dobozban:
  • 1 magyar nyelvű játékszabály
  • 1 játéktábla
  • 4 régész fa figura
  • 4 időjelző fa korong
  • 1 fekete évjelző
  • 85 kutatáskártya
  • 10 kiállításkártya
  • 5 áttekintőkártya
  • 4 időkorong
  • 4 készlet ásatási engedély
  • 155 ásatáskorong
  • 5 vászonzsák
Negatívumok:

Többszöri játék után is csak egyetlen negatívumot véltünk felfedezni, hogy a kiásott leletek értéke (pontszáma) sajnos sokszor nem igazán találó. Sok jelentős leletet lepontoztak és fordítva. Rakhattak volna bele több kevésbé jelentős leletet is pl. agyagedényeket, evőeszközöket stb. melyeket a valós ásatások során is gyakran találnak.

Pozitívumok:

A Théba rengeteg pozitívummal rendelkező játék. A tábla kellemes hangulatú és színvilágú. A játékterep igazán ügyesen kialakított, a kártyák klasszul elférnek a kijelölt helyeken, így nem zavarják a játékmenetet. A korongok kellemes tapintásúak és szépen kidolgozottak. Külön pontot érdemel az időkorong, mert igazán praktikus.

Kinek ajánljuk?

Igényes, szépen kidolgozott összetevőket tartalmazó játékkal van dolgunk, mely érdekes világba kalauzol el minket. Egyaránt kellemes időtöltés családi és baráti körökben.
2007-ben a "Spiel des Jahres" (Év játéka) díjra jelölték.

Linkek:

Kiadó oldala és videó
Angol szabály és egyéb letöltések

Forrás: Szellemlovas
Egy felhasználó és egy üzlet árulja ezt a játékot!
  • 7 500 Ft-tól
  • 2 ajánlat

Kategória: Felfedező, Ősi, Utazás
Mechanizmus: Kollekció gyűjtés, Pontról pontra mozgás, Idő követés

Videók

A társasjátékhoz MAGYAR bemutató videó is tartozik! Nézd meg őket és nem lesz gond a szabályokkal!

Üzletek

Ez a társasjáték kapható a boltokban! Nézd meg partnereink ajánlatát, vagy próbáld ki az árkalkulátort!

2

Párosan

Már ketten is játszható! Remek kikapcsolódás lehet pároknak is!

Théba társasjáték vásárlása, árak és üzletek

A felhasználók ajánlatai

Thébahadhaz.sandor, Bp Köki

Csomagküldéssel, vagy személyesen itt: Bp Köki! Az ár NEM tartalmazza a csomagküldés árát!

cseh kiadás, de nyelvfüggetlen. Magyar szabály pdf-ben.

1 érdeklődő




Árkalkulátor

Egyszerre több játékot vásárolnál? Próbáld ki az Árkalkulátort és kiszámoljuk neked a legoptimálisabb feltételeket, hogy a legjobb árat kapd meg!

Théba társasjáték videók (10)

Díjak és jelölések

Legjobb családi játék

nyertes, Golden Geek Awards, 2008

Legjobb gémer játék

jelölt, Golden Geek Awards, 2008

Legjobb grafika/prezentáció

jelölt, Golden Geek Awards, 2008

Legjobb gémer játék

jelölt, Golden Geek Awards, 2007

Legjobb családi játék

jelölt, Golden Geek Awards, 2007

Legjobb grafika/prezentáció

jelölt, Golden Geek Awards, 2007

Kommentek

Kommentek

  • Frommer97

    2022-11-24 19:55:41

    Kiváló játék! A magam részéről nem éreztem zavarónak a szerencsefaktort ami az életben is jelen van és a témához is illik, ráadásul ezt több módon is balanszolja a játék: nagyobb tudás megszerzésével nagyobb esélyünk van kincset találni és több pontot kapunk a játék végen; ha az ásatások nem sikerülnek, a konferenciakártyákkal vagy a kiállításkártyákkal nem elhanyagolható mennyiségű pontot szerezhetünk.

  • braunz

    2021-07-28 13:54:47

    Ha itthon nem is, de külföldön beszerezhető. Én ezt tettem. Tényleg jó és jópofa játék. Régésznek, utazónak, kiállítónak és esetleg tudósnak lenni egy konferencián, kevés idő alatt nem könnyű. Plusz ott van a szerencsefaktor, de ugye az életben sem mindig kincseket találnak a szakemberek. Könnyen tanulható, nekem annyi hiányérzetem van, hogy míg magyar játékszabályt és nem részletező szabályvideót találni, a kincsekről, melyet találunk magyar nyelvű kiegészítő nincs (külön kis képes-szöveges ismertető van a játékban elhelyezve aktuális külföldi nyelven, ki honnan szerzi be). Ettől még a játék játszható, de aki esetleg könnyed tanulásnak is venné a játékot, ez egy kicsit akadály. Ettől függetlenül ötletes, okos játék, sokszor túlreklámozott játékok sem adnak vissza ilyen játékélményt. S itt az idő nagyon fontos, de nem lohol a nyomodban, egyszerűen tervezésre késztet. Játékosszámtól függ a körök (évek) száma. S a táblán mindig hátrébb álló játékos lép.

  • bogar.gergely

    2020-02-15 09:25:02

    Kellet egy kis idő mire leesett, hogy a játékban nem részegeket hanem régészeket alakítunk. Így már azért jobb :D

  • jenei.balazs87

    2019-09-12 16:55:27

    Jó kis taktikai játék, szerintem egyedülálló témával. Egészen különleges benne, hogy mivel meghatározott számú lépésre van csak benne lehetőség (3-szor kell körbeérni a táblán), és minden akció más-más lépésszámba kerülhet, simán előfordulhat, hogy te már rég befejezted a játékot, miközben a kivárásra játszó többiek még akár 10-15 percig is elmolyolnak vele, és jó sok pontot összeszednek legnagyobb bánatodra és bosszúságodra... A párom rendszeresen ezzel a taktikával főzött le engem. :) Hátránya, hogy annyira erős a szerencsefaktora, hogy simán elnyomhatja a jó taktikázás szerepét, ezért gamereknek és sértődősöknek nem ajánlom. A grafikája is tetszetős!

  • nagysandor.mc

    2019-07-24 21:29:34

    A játék sztorija szerint régészeket alakítunk, akik értékes antik kincsek után kutatnak. Bevallom engem már a sztorival megfogtak, kiskoromban mindig imádtam az Indiana Jones filmeket. A Téba azon kevés játék közé tartozik, ami kifejezetten jó 3 illetve 4 fő részére is. A játék elején játékos számtól függően kettő illetve három évünk lesz. Ez idő alatt kell a legnagyobb hírnévre szert tennünk. A játék folyamán a régészek beutazzák Európa híresebb lelőhelyeit, hogy tudásunkat gyarapítsuk. Cselekedeteinket hetekbe fogjuk mérni, ezért jól meg kell terveznünk minden fontos lépésünket, hiszen hamar elrepül az a pár tanuló év. Ásatásaink során a vak szerencsére vagyunk bízva. Egy zsákból fogjuk kihúzni a különböző pont értékű leleteket. A zsák vegyesen van értékes és értéktelen korongokkal. Tapasztalatból mondom, hogy eleinte szinte mindenki csak értéktelen kincset fog találni, majd szépen lassan elkerülnek a komolyabb leletek is. A leletekből ezután a nagyvárosokban akár kiállításokat is tarthatunk, amiért újabb győzelmi pont üti a markunkat. A játékosok az elhasznált időt a játékostábla szélén jelzett 52 mezőn számolják.

    Véleményem szerint a Théba egy jó támájú, szépen kidolgozott vidám, jópofa társasjáték, ahol gyakran a szerencse is beleszól a pontszerzésbe, de ez összeségében annyira nem dühítő, mint más játéknál.

  • Antal Ágota

    2019-06-30 20:59:11

    Döbbenettel értesültem róla, hogy megszüntették a játék gyártását. Épeszű indok nincs, csak annyi, hogy kell a hely az újabb játékoknak. Ez nem akceptálható érv, hiszen ez a játék díjakat nyert, tehát messze kimagaslik a sok unalmas játék közül. Ahhoz azonban, hogy az illetékesek megértsék, mennyire sokan szeretnék, ha ez a játék újra kapható lenne, sok ember kiállására lenne szükség. Ezért kérek mindenkit, aki hozzám hasonlóan szereti a Théba társasjátékot, hogy minden fórumon (elsősorban a Piatnik cégnél) emelje fel szavát. Azért lenne ez fontos, mert azok sem tudnak már játszani ezzel a játékkal, akiknek van egy példányuk belőle (mint jómagam is), ugyanis az intenzív használattól törvényszerűen tönkremegy.

Részletes adatok

Részletek

  • Játékidő:  1 óra
  • Játékosok:  2 - 4
  • Ajánlott életkor:  8+
  • Komplexitás:  Egyszerű
  • Tervező:  Peter Prinz
  • Illusztrátor:  Michael Menzel
  • Kiadók:  Piatnik, Queen Games, Arclight, Corfix, REBEL.pl
  • Elérhető nyelvek:  cseh, dán, holland, angol, finn, francia, német, magyar, olasz, japán, norvég, lengyel, spanyol, svéd, szlovák

Alternatív nevei


Kiadások

  • Queen German edition
    • Kiadás éve: 2007
    • Nyelv: német
    • Méretek: 21.8 cm x 31.2 cm x 9.7 cm
    • Súly: 1 kg
  • Queen German SdJ edition
    • Kiadás éve: 2007
    • Nyelv: német
    • Méretek: 21.8 cm x 31.2 cm x 9.7 cm
    • Súly: 1 kg
  • Queen multilingual edition 2007
    • Kiadás éve: 2007
    • Nyelv: holland
    • Méretek: 22 cm x 31 cm x 9.5 cm
  • Queen German square edition
    • Kiadás éve: 2012
    • Nyelv: német
    • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 8.2 cm
    • Súly: 1.7 kg
  • Queen multilingual edition 2012
    • Kiadás éve: 2012
    • Nyelv: holland
    • Méretek: 30 cm x 30 cm x 8.6 cm
    • Súly: 1.6 kg
  • Japanese edition
    • Kiadás éve: 2013
    • Nyelv: japán
    • Méretek: 22 cm x 31 cm x 9.7 cm
    • Súly: 1.3 kg
  • Polish edition
    • Kiadás éve: 2015
    • Nyelv: lengyel
  • English-only edition 2016
    • Kiadás éve: 2016
    • Nyelv: angol
    • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
  • Corfix Czech/Slovak edition
    • Nyelv: cseh
    • Méretek: 22 cm x 31 cm x 9.5 cm
  • Czech/Slovak edition
    • Nyelv: cseh
    • Méretek: 22 cm x 31 cm x 9.5 cm
  • Hungarian edition
    • Nyelv: magyar
    • Méretek: 22 cm x 31 cm x 9.5 cm
  • Queen Nordic first edition
    • Nyelv: dán
    • Méretek: 22 cm x 31 cm x 9.5 cm

Hasonló játékok

Az alábbi játékok a hasonlítanak leginkább a(z) Théba társasjátékhoz