Marco Polo Kereskedő - Világutazó játék
Marco Polo Kereskedő - Világutazó játék
Marco Polo Kereskedő - Világutazó játék
Marco Polo Kereskedő - Világutazó játék
Videó beküldése

Marco Polo Kereskedő - Világutazó játék

társasjáték, 2017
Értékelem!

A Marco Polo Kereskedő - Világutazó játék egy közepesen összetett társasjáték, 2 - 4 játékos részére, az átlagos játékidő hosszabb, akár 40 - 100 perc is lehet. A játékot 2015-ben jelölték a Golden Geek Awards díjára Az Év Játéka kategóriában, illetve szintén ebben az évben jelölték a Golden Geek Awards díjára is Legjobb stratégiai játék kategóriában. A...

A Marco Polo Kereskedő - Világutazó játék egy közepesen összetett társasjáték, 2 - 4 játékos részére, az átlagos játékidő hosszabb, akár 40 - 100 perc is lehet. A játékot 2015-ben jelölték a Golden Geek Awards díjára Az Év Játéka kategóriában, illetve szintén ebben az évben jelölték a Golden Geek Awards díjára is Legjobb stratégiai játék kategóriában. A társast, a bonyolultsága miatt, csak 12 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít a váltakozó képességek, a kockadobás, a pontról pontra mozgás, a turn order: claim action és a változó setup mechanizmusokra.

A Szellemlovas leírása:

Kövesd végig Marco Polo útját Kubiláj kán udvaráig!

A játékosok Marco Polo üzlettársait alakítják, akik vele és a környező területeken utazgatnak. Minden játékos próbál pontokat gyűjteni a szerződések teljesítésével, és annyi jövedelmező város meglátogatásával, amennyi csak lehetséges. A szerződések teljesítése nem csak győzelmi pontokat jelent, mivel a meglátogatott városok engedményeket ajánlanak, valamint lehetővé teszik a város előjogainak használatát is. Mindezen felül a játék végi céljaid elérését is segítik.

A játék végén a legtöbb győzelmi ponttal rendelkező játékos győz. A játék az óramutató járása szerint halad, minden játékos cselekszik a körében. A játékosok dobnak a kockáikkal, majd ezeket használják a tábla akciómezőinek elfoglalására. A játékosok addig hajtják végre a köreiket, amíg az összes kockát fel nem használták, ekkor a forduló véget ér. A játék összesen 5 fordulón át tart, majd egy rövid végső pontozás után befejeződik.

Forrás: Szellemlovas
5 felhasználó és 2 üzlet árulja ezt a játékot!
  • 12 000 Ft-tól
  • 7 ajánlat

Kategória: Kockajáték, Közgazdaság, Középkori, Utazás
Mechanizmus: Váltakozó képességek, Kockadobás, Pontról pontra mozgás, Turn Order: Claim Action, Változó setup, Contracts, Worker Placement with Dice Workers, Resource to Move

Szabálykönyv

Ehhez a társasjátékhoz elérhető magyar szabálykönyv, amit ide kattintva le is tudsz tölteni!

Videók

A társasjátékhoz MAGYAR bemutató videó is tartozik! Nézd meg őket és nem lesz gond a szabályokkal!

Üzletek

Ez a társasjáték kapható a boltokban! Nézd meg partnereink ajánlatát, vagy próbáld ki az árkalkulátort!

Marco Polo Kereskedő - Világutazó játék vásárlása, árak és üzletek

A felhasználók ajánlatai

Marco Polo Kereskedő - Világutazó játékbutcher1980

Csomagküldéssel, vagy személyesen! Az ár NEM tartalmazza a csomagküldés árát!

Személyes átvétel Budapesten, Foxpost, Packeta okés.

0 érdeklődő


Marco Polo Kereskedő - Világutazó játékgaligerm, Szekszárd

Csomagküldéssel, vagy személyesen itt: Szekszárd! Az ár NEM tartalmazza a csomagküldés árát!

Hibátlan, hiánytalan, csak bontott, nem játszottunk vele.

1 érdeklődő


Marco Polo Kereskedő - Világutazó játékryoulaughing

Csomagküldéssel, vagy személyesen! Az ár NEM tartalmazza a csomagküldés árát!

Német nyelvü, jó állapotban lévő játék. Foxpostal tudom küldeni.

1 érdeklődő


Marco Polo Kereskedő - Világutazó játéktotyapeti, Budapest

Csomagküldéssel, vagy személyesen itt: Budapest! Az ár NEM tartalmazza a csomagküldés árát!

Sajnos nem kerül elő, bontatlan, fóliás magyar nyelvű.

3 érdeklődő


Marco Polo Kereskedő - Világutazó játékpestimisi

Csomagküldéssel, vagy személyesen! Az ár NEM tartalmazza a csomagküldés árát!

3 éve csak szomorúan űl a polcon.

11 érdeklődő




Árkalkulátor

Egyszerre több játékot vásárolnál? Próbáld ki az Árkalkulátort és kiszámoljuk neked a legoptimálisabb feltételeket, hogy a legjobb árat kapd meg!

Szabálykönyvek (2)

Marco Polo Kereskedő - Világutazó játék videók (9)

Kapcsolódó cikkek

Díjak és jelölések

Kommentek

Kommentek

  • hamu80

    2023-11-22 15:14:30

    Mostanában nagyon sokat játszom Marco Polot, valamiért bevonzott ez a játék, pedig nem tartom feltétlenül tökéletesnek. Ha nagyon az alapjait nézzük, akkor ez egy sokadik "konvertálj át egy bizbaszt egy másikba" dizájn. A győzelem két fő útja, hogy utazz, és petézz le városokba, a másik, hogy teljesíts szerződéseket. Mindezt kockák felhasználásval. És persze picit az egészet megfűszerezik a karakterek, amelyek pofátlanul áthágják a szabály egy-egy pontját. Ami nekem nagyon tetszik az a játék hihetetlen szűk, büntető vonása. Iszonyatosan oda kell figyelni az időzítésre és a matekra, számolni kell, hogy mások lépései milyen plusz költségeket teremthetnek neked. Pont ez a szűkösséggel járó stressz lehet riasztó bizonyos embereknek, én mindenesetre imádom. Ami zavar a játékkal kapcsolatban, hogy inkább érzem egy többszemélyes rejtvényfejtésnek, mint társasjátéknak. Igen a többiek lépései befolyásolják a tiedet, de ezek esetleges interakciók, nagyon drága direktben, tudatosan valakivel kicseszni. Inkább olyan, mintha párhuzamosan próbálnátok ugyanazt a keresztrejtvényt fejteni, de közben véletlenül meglökitek egymás kezét, hogy ti férjetek hozzá bizonyos rubrikához. Számomra egyértelműen vannak jobb, kockával működő, interaktív eurók (Troyes, Grand Austria Hotel), de néha jó a BGA-n ezzel is tolni egy-két meccset.

  • MaRo

    2023-03-08 22:21:43

    Mostanra úgy érzem, hogy van elég játékom ebben, hogy egy relevánsabb képet adhassak az első benyomáson túl.

    Először is leszögezném, hogy szerintem ez egy igen megosztó játék nem is tudom, hogy van- valós középút a szeretem/nem szeretem oldalnál. Meglehetősen nehéz játékról beszélünk a játékmenetet illetően mert tényleg figyelni számolni kell ahhoz, hogy maximalizálni tudd a lehető legjobban a lehetőségeid és ezáltal a pontjaid.

    A szabály szerintem nem ijesztő és egész gazdag az illusztráció és a példa is. Ennek ellenére vannak szabályok amiket el lehet bambulni. Nekem a szabálykönyv tetszetős kivitelezésű és talán nem is igazán van olyan amire nem ad választ. A játékelem minősége is szuper mert majdnem minden fa és karton. A játéktábla illusztrációja is szemet gyönyörködtető bár a mérettel jelölt darabszámszorzó nekem sem épp a kedvenceim, rakhattak volna rájuk még egy számot is, hogy ezt is nehezebb legyen eltéveszteni.

    Kockalehelyezésről van szó és a dobásaink bizony tudnak meghatározóak lenni de mégsem érzem kifejezetten magas szerencsefaktorú játéknak bár kètségtelen, hogy a szerencse is jelen van.

    Nálunk minden karakter még nem került elő de ha belerázódik az ember akkor tudja hozni az 50+ pontokat. Szerintem minden karakternek van előnye és hátránya az pedig, hogy mennyire van ez kihasználva csak rajtunk áll. Nem érzem balanszolatlannak de persze annyi játékom nincs benne, hogy mindenféle kombinációt kipróbáltunk volna.

    Ha úgy döntesz belevágsz készülj fel, hogy sosem fogod magad gazdagnak érezni mert mindegy mekkora vagyont gyűjtesz egy szempillantás alatt eltudod tapsolni. Mi csak 2 fővel játszottuk így a kiszorïtás nem minden esetben erős de ez 3-4 fővel már nagyon durva lehet az elképzeléseim szerint.

    Szerintem a témát is egész jól választották vagyis a táblán tényleg visszaköszön marco polo.

    Ajánlom, hogy próbáljátok ki mert van annyira jó játék, hogy érdemes megtudd, hogy neked is az-e.

  • maszlagadam27

    2022-08-09 08:08:05

    Az első Luciani játék amivel találkoztam a Marco Polo volt (azóta messze ő a kedvenc szerzőm). A BGA-n sikerült megtanulni beszerzés előtt. Tökéletesen igaz erre a játékra, mint oly sok másikra is, hogy nem a szabályrendszere a nehéz, hanem jónak lenni benne! Kockadobás ellenére a szerencsefaktor nem tombol benne, ha jó sorrendben, ügyesen tervezve hajtjuk végre az akcióinkat akkor a kisebb értékű kockák is hasznunkra lehetnek. A karakterek képessége sokban eltér egymástól, és bizony van ami jóval erősebb a többinél (Raschid ad Din Sinan wáó). Fontoljuk meg jól a választást a játék elején, mert tapasztalataim szerint csúcsra kell járatni az adott karakter képességét, másként nem nagyon lesz esélyünk a győzelemre. A játék maga nagyon szűk, központi eleme az erőforrásaink jó menedzselése. Ha már csak egy tevével, pénzzel elszámolod magad, könnyen mehet kukába az egész fordulód. Figyelnünk kell az egyensúlyra, vannak olyan elemek, amiket nem hagyhatunk figyelmen kívül (Pekingbe mindenképp érdemes eljutni, de a szerződések teljesítését se hanyagoljuk el). Az utazás elég kölcséges része a játéknak, de fontos a pontszerzés miatt, valamint minden város/kisváros ad nekünk egyszeri vagy tartós bónuszt, illetve kinyithat új akcióhelyeket számunkra. Mindig kell egy B tervvel is készülnünk, ha ne adj isten kiszorulnánk bizonyos helyekről (tehetünk kockát olyan helyre is, ahol már van valaki, de ki kell fizetnünk a kocka értékének megfelelő pénzösszeget, ez bizony nem mindig fog összejönni). Nagy játéktáblája és grafikai megjelenése (a Piatnik munkáihoz képest) szerintem teljesen rendben van. A tartozékok minősége kifogástalan, bár nem vagyok híve a kis és nagymérettel való értékjelölésnek ha nyersanyagokról beszélünk (a nagy hármat ér mindenből), könnyen bezavarhat a tervezés során. Nem egy könnyű darab, semmiképp sem ajánlom az Activity után következő lépcsőfoknak, de a közepes nehézségű euró játékok rajongóinak príma választás (nálam még sosem tudott kiszorulni a top 10-ből)!

  • ronaiheni

    2022-04-15 08:33:35

    Eddig 2 partit játszottam 2 fős. Nagyon bejött. Általában utálom a dobókockát , mert nincs jó kezem , szinte mindig nem azt dobom ami jó lenne. Itt kevés művelethez kell az érték , sőt néha kifejezetten jók a kis számok. Nagyon tetszik a feszített tempó. Nagyon kell számolgatni egyáltalán mi éri meg. Vannak kártya párok amik kiegyenlítettek de van olyan páros ahol eleve determinálja a taktikát. És ez az egyetlen kritikám. Sajnos van olyan kártya amivel nincs mód különböző taktikára és emiatt monoton kell végrehajtani . A pénz és teve hiány sokszor gond , de van olyan bónusz kombináció amikor tobzódtam a tevében még extra lapkákat is be kellett álítani a csatasorba , mert elhappoltam az összes tevét ...ellenben nem votl pénzem kifizetni az utazást , így kárba vesztek. A játék összeségében tetszik , de nem játszanám AP hajlamos játékossal és az sem biztos , hogy 4 fővel is ugyan olyan élménnyel jól játszható a rettentő költségek miatt.

  • hierroo

    2021-09-16 12:03:31

    Én teljesen egyetértek veled. Én is azt szeretem, ha van kihívás, és ha vesztek akkor én sem szoktam falnak menni. Jó, olyan már volt egy-két játékban (nem a Marco Polo-nál), hogy szinte lehetetlen nyerni, az mondjuk már bosszató tud lenni, de azért abba sem halunk bele. :) Próbálkozni kell. Nem vagyok bizonytalan. Én nem veszem meg a Marco Polo-t, mert tudom, hogy nem lesz aki játszana vele rajtam kívül. Azért nekem tetszik ez a játék, úgyhogy aki csak teheti játszon vele!

  • nadam86

    2021-09-16 11:37:53

    Fene tudja. Talán arról van szó, hogy sokan szeretik, ha - ahogy mondani szokták - adó természetű egy játék. Amikor viszonylag könnyű eljutni egyről a kettőre, ömlik a GYP-eső, és a sok-sok "gazdag" közül a "leggazdagabb" győz. Tipikus példa a Five Tribes, ahol szinte még a játékosok nagyobb sóhajtását is pontokkal jutalmazza a játék. :) Valahol ezt is megértem.
    Viszont én nem igénylem, hogy tutujgasson egy játék. Legyen csak nehéz, és bűntessen meg nyugodtan, ha elszámoltam valamit. Legalább pontosan tudni fogom, hogy mit és hol rontottam el. Én minden egyes Marco Polo partyt élvezek, még azt is, amikor tök utolsó leszek.
    Ha bizonytalan vagy, szerintem vedd meg hozzá a Secret Paths kiegészítőt, ez oldja kicsit a szűkösségét. 1-2000 forintos tétel, és még raktáron is van valahol, ha jól láttam.

  • hierroo

    2021-09-16 08:41:15

    Igen, ezt már más is mondta, hogy az ügyesebb nyer általában. Ezzel még nem is lenne baj, de van egy olyan gondolatom, hogy azok akik viszont kevésbé jó ebben a játékban, és válószinűleg leginkább vesztenek, azok megunják, vagy nem szeretik ezt a játékot?

  • nadam86

    2021-09-15 12:23:29

    Nálam stabilan top 1. Imádom, és nem tudom megunni.
    Aki túl szűknek találja, javaslom a Secret Paths c. kiegészítőt egy apró háziszabállyal: a játék elején három felhúzott titkos út kártyából mindenki megtarthat egyet, és azt egyszer felhasználhatja. Apróság, mégis orvosol két gyakran felhozott problémát: 1. alig van átjárás a párhuzamos útvonalak között (most lesz), 2. nehéz utazni (így egy picit könnyebb lesz).
    A szerencsefaktor hatása összességében véve minimális, a játékot 100-ből 98-szor az nyeri, aki ügyesebb volt.

  • hadhaz.sandor

    2021-09-06 21:39:40

    Talán a legszűkebb és legbüntetőbb játék amivel valaha játszottam. Ez az észrevehető szerencsefaktorral kombinálva azt eredményezi, hogy előfordult hogy rossz szájízzel álltam fel az asztaltól. Ettől függetlenül imádom.

    A változó tábla és a változó karakterek egy olyan furcsa elegyet alkotnak, amivel a legnagyobb analízis paralízis még a játék megkezdése előtt megtörténik: melyik karaktert válasszam? Percekig bámulom az aktuális táblát és próbálom előre kialakítani a stratégiát, hogy melyik karakterrel melyik úton jobb elindulni az adott leosztásban. Sokan mondják hogy kiegyenlítetlenek a karakterek, de nem értek egyet. A karakterek csak eltérő nehézségűek, de bizonyos tábla és játékosszám esetén mindegyik nyerhető, csak meg kell találni hozzá a megfelelő stratégiát. Mercatort érdemes a leggyengébb játékosnak adni, mert az a legkönnyebb.

  • hierroo

    2021-08-21 20:20:54

    Régebben is figyelgettem ezt a játékot, és most, hogy láttam az egyik videót róla, így egyre jobban ki szeretném próbálni. Egy dolog amit sajnálok, hogy nincsen egy fős lehetőség, illetve én nem találta, eddig. Igaz a más játékoknál is volt olyan hogy csak 2 főtől árulták, és később mégis elkészült az szóló mód is. Ha valaki talál ilyet a Marco Polohoz, akkor szóljon! :)

  • gelupapa

    2021-07-29 11:06:30

    Szeretjük azokat a játékokat ahol eltelik egy óra és nem a monotonitás érzése kerekedik felül hanem az, hogy mindjárt vége és még semmit nem csináltam. Nna ez a játék ilyen. Nagyon jó csavar, hogy kockákat kell lehelyezni munkások helyett és bár számít hogy hányast dobtunk mégis számtalan lehetőség van az alacsonyabb kockák hasznos felhasználására is. Nem éreztem sosem hogy a kockadobásaim miatt kapok ki :) Érezhető némi egyensúly probléma a karakterkártyák kapcsán mégsem jelent szerintem egy-egy túl erősnek titulált kártya egyértelmű győzelmet. A játék 5 körből áll ami kb. semmire se elég. Épp mikor beindulna valami addigra véget is ér. A játékot közepesen nehéznek sorolnám be a tanulás és a komplexitás tekintetében. Ajánlott azoknak akik már valamilyen szinten jártasak a stratégiai játékok világában.

  • Robby

    2021-03-21 20:26:11

    Alapjában véve nagyon hasonló a két játék, de itt van rögtön az ár. A MP2 majdnem kétszerese az MP1-nek (nem igazán értem, hogy miért). Az első rész a távolkeletre való utazásról szól, míg a második már ott játszódik. A 2. rész szerintem egy kicsit jobban átdolgozott, nem annyira kötött, jobban megfelel a modernebb elvárásoknak, van benne egy új csere nyersanyag (jade). A szerződéseket nem csak egy helyen lehet beszerezni, ezáltal az utazás egy kicsit hangsúlyosabb lesz és a játékidő is kicsit hosszabb. Talán a második részben egy kicsit jobban van kezelve, ha elrontasz valamit, nem annyira büntet. De mindkét játék nagyon szép és nagyon jó. Igazából itt az a kérdés, ha megvan az egyik, akkor érdemes lehet-e beszerezni a másikat. Ha nagyon tetszett, akkor mindenképp, de ha nem, akkor érdemesebb egy másik játékba beruházni. Bár nem hiszem, hogy lesz olyan akinek nem fog tetszeni, mert ha már felpakolod a játékot az is ámulatba ejt (mindkettő).

  • hierroo

    2021-03-21 16:42:13

    Mi a különbség a Marco Polo és a Marco Polo 2 között?

  • gavlak82

    2021-03-21 16:28:43

    Szerethető, taktikus, kereskedős, munkás (kocka) lehelyezős játék. A kezdőknek ajánlott karakterek kérdéseket vetnek fel egyensúly tekintetében, akinek nem kell kockákat dobálnia, maga határozza meg, ott a szabálykönyvben van kihagyás, a plusz fehér kockás meg élből hátránnyal indul, mert 15-nél kicsi az esélye, hogy kevesebbet dob, hiába a plusz szerződés. A többi karakternél nincs kérdés. Nem biztos, hogy jól van balanszolva, kiválasztásnál jól megfontolandó a lépésünk. Szűkmarkú játék. Fordulójelző nincs, szóval vagy megjegyezzük, vagy leírjuk. Viszont hangulatos játék tud lenni, megannyi lehetőséggel. Ha a küldetés vagy céllapkákat is teljesítjük, plusz pontokat nyerünk. A Marco Polo, mondhatni abszolút szerencsefaktoros játék. Ám a kisebb hibái ellenére is bátran ajánlott, bár egyesek szerint a második része jobb, ehhez nem tudok érdemben hozzászólni, azzal nem játszottam.

  • PlayHoo_95

    2021-03-20 10:29:11

    Nálunk sajnos nagyon keveset kerül elő, mivel rajtam kívül senki sincs túlzottan oda érte, pedig ennél azért jóval nehezebb játékaink is vannak.

    Szerintem viszonylag könnyen tanulható, nagyon agyalós, munkáslehelyezős, kereskedelmi játék. Pontszámokért játsszunk és öt fordulón keresztül utazunk, célokat teljesítünk úgy, hogy tevéket és különböző nyersanyagokat szerzünk meg. A játék érdekessége és ami igazán különlegessé, egyedivé teszi, hogy a munkásaink dobókockák, amikkel minden forduló elején dobunk, ezek adják meg, hogy milyen értékű akciókat hajthatunk majd végre. Ennek köszönhetően nagy a szerencse szerepe, így bár hiába tervezünk előre, egy pocsék kockadobás rendesen keresztbe tehet és újra kell tervezni mindent, így sokszor jó ha több tervünk is van. Itt jönnek be a karakterek speciális képességei is.. vannak benne borzasztóan jók, például Rásíd ad-Dín Szinán akinek nem kell kockákkal dobnia vagy mondjuk Berke kán, akinek egy foglalt akciómező használatáért sem kell semmit fizetnie. Ezek a képességek szerintem egyébként nincsenek jól balanszolva.. nem egyszer volt már, hogy nálam egy nagyon op volt az ellenfélnél pedig egy kevésbé jó és szegény rettentően kikapott..

    A játék maga nagyon szép, szép az asztalképe is, nekem hozza a hangulatot is. Örülnék neki ha kicsit többet kerülne elő, de amióta sikerült beszerezni a második részét erre nem sok esélyt látok sajnos.
    Azoknak ajánlom első sorban akik szeretik a kockákat használó eurókat.. a nagyon szűk eurókat. Ebben a játékban mindent alaposan meg kell tervezni és megküzdeni érte de határozottan megéri. :)

  • gevanda

    2020-09-30 11:02:25

    Szeretem, hogy sok akciólehetőségem van. Bizonyos esetekben versenyzünk egy-egy akciómezőért, mert az üres mezőket ingyen használhatom, a már foglaltakat pedig vagy pénzért vagy sehogy, az az adott mezőn múlik. Hasonló stratégia és több játékos esetén ez sokszor előfordul, különböző stratégia és két játékos esetén ritkábban.

    A sok lehetőség kihasználását nem csak a többi játékos nehezíti meg, hanem az is, hogy minden drága a játékban: a szerződések teljesítéséhez sok árut kell összeszedni, az utazáshoz sok pénzt és bizonyos esetekben tevét kell befizetni. Ezért szokták azt mondani, hogy nem adó természetű vagy szűk ez a játék, és emiatt sokan nem szeretik. Nekem nincs vele bajom. Általában az első 1-2-3 kör a gyűjtögetéssel megy el, és fokozatosan, egyre jobb helyzetbe kerülök, majd a 4., 5. körökben sikerül elérni a céljaim. Sokszor érzem én is azt, hogy ha lett vona még 1-2 kör, mennyivel többet tudtam volna kihozni a stratégiámból, mert csak kicsi hiányzott volna ehhez vagy ahhoz. De szerintem ez nem zavaró, bennem inkább olyan érzést vált ki, hogy máskor is le akarok ülni vele játszani megpróbálni befejezni ezt a stratégiát.

    A karakterlapkák nagyon különbözőek, és szerintem nem aránytalanul erősek egymáshoz képest. Más-más stratégiát követelnek a játék közben, de mindnek erős előnyei vannak.

    Imádom, hogy az alkatrészek fából vannak: a dobókockák, a bábuk, a kereskedőállomások, a tevék és az áruk. A tevék és a borsok a kedvenceim, szerintem gyönyörű munka.
    Az is tetszik, hogy vannak karton-szerű alkatrészek sima kártyák helyett: karakterek, szerződések, nagyvárosok előörs bónuszai, kisvárások bónuszai.
    Ilyen minőséget ennyi pénzért szerintem ritkán kapni.

    A nagyvárosok akciólehetőségei és előörs bónuszai, a célkártyák és a szerződések többen vannak, mint amennyi bekerül egy-egy játékba, így a karakterek mellett ez is nagy újrajátszhatóságot biztosít.

    Két fővel szeretem, hogy alacsony a holtidő, több főnél viszont jobban kijön az akciómezőelfoglalásos csipkelődés.

  • harnas1207

    2020-09-30 10:56:29

    Pont a kockadobós karakter volt az amelyik elvette a kedvünket a használatuktól. Nagyon erős, és a játék lényegét helyettesíthetjük vele. Illetve nem szeretjük azokat a játékokat, ahol karakterek előre befolyásolják, hogy milyen stratégiával kell majd játszanunk. Beszűkítik a lehetőségeket. Ettől függetlenül igazad van, én is javaslom, hogy mindenki próbálja ki, mielőtt megítéli őket! A szerencsfaktor és interakció akkor kellemetlen, ha neked gyenge dobásod van, a másiknak pedig jó, és nem elég hogy neki minden bejön, még ki is tud szorítani minden akcióhelyről. Az úgy már kellemetlen. De ez a játék lényege!

  • gevanda

    2020-09-30 10:27:31

    Nem szeretem, ha egy nagy játékban nagy a szerencsefaktor, mert nem tetszik az az érzés, hogy 1-2 vagy akár több órán át a szerencsére van bízva, hogy ki nyer, és nem a játékosokra és a stratégiájukra.
    És én imádom ezt a játékot, és nem sorolnám nagy szerencsefaktorúnak a dobókockákkal való dobás ellenére se. Mert "csak" az egyes akiók árát és lehetséges mennyiségét befolyásolja. És a játék gondol a szerencsétlen dobásnál a kompenzációra is (15-nél kisebb dobásösszegért kapsz x db tevét vagy pénzt).

    Van egy karakter, akinek az a képessége, hogy nem dobsz a kockáiddal, hanem te határozhatod meg az értéküket. Ő való annak a játékosnak, aki nem szereti még a fent említett mennyiségű szerencsefaktort sem, amit a dobókockákkal való dobás nyújt. Így igazából csak a nagyvárosok előörs bónuszai maradnak randomok ennek a karakternek.

    Szerintem kár kihagyni a karatereket. Mi nem random szoktunk húzni, hanem ki szoktuk választani, hogy ki kivel szeretne lenni. Legtöbbször párommal ketten játszunk, és ami a legérdekesebb: másik karaktereket részesítünk előnyben, másik karaktereket érzünk erősnek. Teljesen más előnyei (és hátrányai) vannak az egyes karaktereknek, mindhez más stratégia passzol. Nekem nagy kedvencem, akinek van plussz két kereskedőállomása, és nem csak végállomáson teszi le a házacskáját, vele az utazásra megyek rá. Páromnak pedig az a kereskedő a kedvence, aki mindig kap ajándékokat, vele a szerződések teljesítésére megy rá. Itt az is érdekes, hogy ha ő az ajándékossal van, és én is a szerződések teljesítésére megyek rá (pl a plussz egy kockával rendelkező karakterrel), akkor mennyivel erősebb az ő karaktere, mint ha pl az előbb említett kedvencemmel vagyok.

    Ahogy te is írtad, fontos beelőzni egymást egy-egy akció végrehajtásával. Engem ez két játékossal se zavar. De ez főleg akkor van, ha hasonló a stratégiánk, és mind a ketten ugyanarra megyünk rá. Ha ez zavar, kipróbálhatnátok egy játszmát a fent említett két kedvenccel, ott ritka az ütközés egy-egy akciómezőn. :)

  • harnas1207

    2020-09-29 10:20:56

    A Marco Polo más játékok elegye, nekem a Village köszönt vissza a legjobban (a piac lapkák és az utazás által). A szerencsefaktor sajnos nagy, még ha nem is olyan őrületesen, ahogy azt a szabályok elolvasása után hinné az ember. Viszont szerintem euro gamek között ez az egyik legdurvább interakciós játék. Mindig minden pillanatban a másik ellehetetlenítését kell szem előtt tartanod : beelőzd és kizárd a kockahasználatból. Két játékosnál ez nem mindig olyan tetszetős. Mi az első játék után kihagytuk a karaktereket, mert úgy éreztük nagyon nem egyenlőek és nem szerettük volna, ha a egy szerencsés húzás dönti el, hogy ki fog nyerni. Több helyen olvastam, hogy ez nem volt jó ötlet, mert a karakterek az igazi attrakciók a játékban, de mire rászántuk volna magunkat az újbóli kipróbálásukra, addigra a doboza felkerült a szekrény legmagasabb polcára... Azoknak ajánlom, akik a Spiels des Jahres játékokat kedvelik.

  • m.adris

    2020-01-01 22:24:04

    Karácsonyi ajándékként kaptuk és másfél napig folyamatosan játszottunk vele. Mindenképpen tapasztalt társasjátékozó embereknek ajánlom. Eleinte a sok kis szabály kaotikusnak tűnhet, de idővel és több játékkal az ember megismeri a játékot és utána könnyedebben tudja játszani. Eddig 2 fővel játszottuk és nagyon izgalmas. Bőven lehet benne taktikázni.

  • hajdulaci

    2018-08-03 12:11:01

    A kiegészítőivel egy igazi , komoly számításokat , tervezést igénylő,  izgalmas , változatos társas. A család kedvence. Érdemes vele próbát tenni nekünk is így lett az első számú társasunk , 3-4 fővel a legjobb de a kiegészítőjével már öten is lehet játszani. 

A Marco Polo Kereskedő - Világutazó játék társasjáték és kiegészítői (4)

  • The Voyages of Marco Polo: The New Characters társasjáték Kiegészítő

    • Játékidő: 100 perc
    • Min. játékidő: 40 perc
    • Max. játékidő: 100 perc
    • Max. játékosszám: 4
    • Min. játékosszám: 2
    • Ajánlott életkor: 12+ éves
    • Komplexitás: 3/5
  • The Voyages of Marco Polo: Agents of Venice társasjáték Kiegészítő

    Az utazás folytatódik A Marco Polo játék első kiegészítőjével, az Agents of Venice-el két új modult találunk a dobozban, melyeket hozzárakhatjuk külön is vagy együtt az alapjátékhoz. Visszatérve Marco Polo szülőhazájába, Velencében kihasználhatjuk a város híres bazárainak hozzáférhetőségét vagy a kapcsolatainkat, a korábbi utazások során megismert társak...

    • Max. játékosszám: 5
    • Min. játékosszám: 2
    • Komplexitás: 4/5
  • The Voyages of Marco Polo: The Secret Paths of Marco Polo társasjáték Kiegészítő

    Publisher's blurb This mini-expansion, The Secret Path of Marco Polo, gives you new ways to travel. Now there are secret city connections that usually don't exist. It also avoids the costs you have to pay on the normal connections. Material: 19 cards "Secret Paths", 1 new city bonus marker, 1 new character, game rules Diese Mini-Erweiterung Die Geheimwege...

    • Játékidő: 100 perc
    • Min. játékidő: 40 perc
    • Max. játékidő: 100 perc
    • Max. játékosszám: 4
    • Min. játékosszám: 2
    • Ajánlott életkor: 12+ éves
    • Komplexitás: 2/5
  • Marco Polo 2 társasjáték

    A Marco Polo utazásai folytatódnak Marco Polo II: In the Service of the Khan-ban. Azután, hogy bejártad pekinget utad most visszavezet a nyugatra a Kán szolgálatában, újabb utazásra küldve téged birodalmának legtávolabbi szegletéig, a jólét és a hírnév reményében. A Marco Polo II egy önálló játék, amely a Marco Polo utazásain alapul, és a játék...

    • Játékidő: 120 perc
    • Min. játékidő: 60 perc
    • Max. játékidő: 120 perc
    • Max. játékosszám: 4
    • Min. játékosszám: 2
    • Ajánlott játékosszám: 3
    • Max. ajánlott játékosszám: 4
    • Min. ajánlott játékosszám: 2
    • Ajánlott életkor: 12+ éves
    • Komplexitás: 4/5

    Marco Polo 2 társasjáték 23000 Ft-tól! - 1 felhasználó és 1 üzlet árulja ezt a játékot!

Részletes adatok

Részletek

  • Játékidő:  40 - 100 perc
  • Játékosok:  2 - 4
  • Ajánlott életkor:  12+
  • Komplexitás:  Közepesen összetett
  • Tervező:  Simone Luciani, Daniele Tascini
  • Illusztrátor:  Dennis Lohausen
  • Kiadók:  Piatnik, Hans im Glück Verlags-GmbH, 999 Games, Z-Man Games, Devir, Arclight, Albi, Giochi Uniti, Filosofia Éditions, Kaissa Chess & Games, Korea Boardgames co., Ltd., Swan Panasia Co., Ltd., Crowd Games, Albi Polska
  • Elérhető nyelvek:  cseh, kínai, holland, angol, francia, német, görög, magyar, olasz, japán, Korean, lengyel, portugál, orosz, spanyol, szlovák

Alternatív nevei


Kiadások

  • Dutch edition
    • Kiadás éve: 2015
    • Nyelv: holland
    • Méretek: 22.6 cm x 31.7 cm x 7.5 cm
    • Súly: 1.7 kg
  • English first edition, first printing
    • Kiadás éve: 2015
    • Nyelv: angol
    • Méretek: 22.5 cm x 31.5 cm x 9 cm
  • English first edition, second printing
    • Kiadás éve: 2015
    • Nyelv: angol
  • English second edition
    • Kiadás éve: 2015
    • Nyelv: angol
    • Méretek: 22.9 cm x 31.8 cm x 7.1 cm
  • French edition
    • Kiadás éve: 2015
    • Nyelv: francia
    • Méretek: 22.5 cm x 31.5 cm x 9 cm
  • German first edition, first printing
    • Kiadás éve: 2015
    • Nyelv: német
    • Méretek: 22.5 cm x 31.5 cm x 9 cm
    • Súly: 1.8 kg
  • German first edition, second printing
    • Kiadás éve: 2015
    • Nyelv: német
  • German second edition
    • Kiadás éve: 2015
    • Nyelv: német
    • Méretek: 22.6 cm x 31.5 cm x 7.2 cm
    • Súly: 1.5 kg
  • Italian edition
    • Kiadás éve: 2015
    • Nyelv: olasz
  • Multilingual (CZ/PO/SL) edition
    • Kiadás éve: 2015
    • Nyelv: cseh
    • Méretek: 31 cm x 25 cm x 6.5 cm
  • Spanish/Portuguese first edition
    • Kiadás éve: 2015
    • Nyelv: portugál
  • Brazilian edition
    • Kiadás éve: 2016
    • Nyelv: portugál
  • Japanese edition
    • Kiadás éve: 2016
    • Nyelv: japán
    • Méretek: 22.5 cm x 31.5 cm x 9 cm
    • Súly: 1.8 kg
  • Polish edition
    • Kiadás éve: 2016
    • Nyelv: lengyel
  • Chinese edition
    • Kiadás éve: 2017
    • Nyelv: kínai
    • Méretek: 22.6 cm x 31.5 cm x 5.6 cm
  • Greek edition
    • Kiadás éve: 2017
    • Nyelv: görög
    • Méretek: 22.5 cm x 31 cm x 7 cm
  • Hungarian edition
    • Kiadás éve: 2017
    • Nyelv: magyar
    • Méretek: 22.6 cm x 31.5 cm x 5.6 cm
  • Korean edition
    • Kiadás éve: 2017
    • Nyelv: Korean
    • Méretek: 22.6 cm x 31.5 cm x 5.6 cm
  • Russian edition
    • Kiadás éve: 2017
    • Nyelv: orosz
    • Méretek: 23 cm x 32 cm x 8 cm
  • English-only edition 2018
    • Kiadás éve: 2018
    • Nyelv: angol
    • Méretek: 22.6 cm x 31.5 cm x 5.6 cm

Hasonló játékok

Az alábbi játékok a hasonlítanak leginkább a(z) Marco Polo Kereskedő - Világutazó játék társasjátékhoz