Village: Nemzedékek játéka
Village: Nemzedékek játéka
Village: Nemzedékek játéka
Village: Nemzedékek játéka
Videó beküldése

Village: Nemzedékek játéka társasjáték

társasjáték, 2013
Értékelem!

A Village: Nemzedékek játéka egy közepesen összetett társasjáték, 2 - 4 játékos részére, az átlagos játékidő 1 - 1.5 óra. A játék több, összesen 4 díjat és jelölést is kapott 2012-ben. A társast, a bonyolultsága miatt, csak 12 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít a kollekció gyűjtés, a terület befolyásolás/irányítás, a...

A Village: Nemzedékek játéka egy közepesen összetett társasjáték, 2 - 4 játékos részére, az átlagos játékidő 1 - 1.5 óra. A játék több, összesen 4 díjat és jelölést is kapott 2012-ben. A társast, a bonyolultsága miatt, csak 12 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít a kollekció gyűjtés, a terület befolyásolás/irányítás, a munkás-elhelyezés, a turn order: claim action és a contracts mechanizmusokra.

A Szellemlovas leírása:

A Village egy gazdasági stratégiai játék, mely elnyerte a 2012-es év játéka díjat, összetett kategóriában.

Nem egyszerű az élet a középkori faluban. Dolgozni kell, enni muszáj, ki kell menni a piacra a megtermelt árukkal, rangot és hírnevet kell szerezni. A családjaitok is itt próbálnak megélni és minél nagyobb gazdagságot, nevet szerezni. Vajon fennmarad a család neve vagy eltűnik majd? Csak rajtatok áll!

Élet a faluban

Ebben a díjnyertes játékban egy-egy családot kell irányítanotok. Kezdetben kicsi, név nélküli famíliátok tagjai a játék végére akár a város legnagyobb emberei közé tartozhatnak. Ehhez a megfelelő időben a megfelelő helyre kell lehelyeznetek figuráitokat, ám a lehetőségek korlátozottak, hisz’ a többi család is ugyanazért a célért küzd. A győzelemhez jól átgondolt taktika és sok odafigyelés kell. Na de lássuk a részleteket!

Családalapítás

Minden játékos választ magának egy színt a négy közül. Az ehhez járó farmtáblát magatokhoz veszitek. Itt él a családotok: itt van a házatok, az állataitok, a raktár és itt tudjátok nyomon követni a rendelkezésre álló időtöket is. Négy első generációs családtaggal kezditek a játékot – a nagyobb számmal rendelkező bábukat még nem használhatjátok, hiszen ők még nem születtek meg. A családtagokon kívül még kaptok egy-egy érmét is.
Egy jelzőt fel kell helyeznetek a farmotok szélén futó idősáv első mezejére. A legtöbb akció időt igényel, amihez itt kell lelépnetek a megfelelő mezőt. Ha körbeértek, sajnos a család legidősebb tagja elhalálozik és a pozíciójától függően valamelyik sírba kerül.
Egy másik jelzőt a játéktábla szélén körbemenő pontozósáv elejére kell tennetek. Itt fogjátok számolni az összegyűjtött pontokat.

Zajlik az élet

A játék számos körből áll, melyek során családotokat kell irányítanotok és részt kell vennetek a falu életében. Sok lépés lehetséges, más-más utakon is elérhetitek a győzelmet.
Minden kör elején fel kell tölteni a falut a befolyás kockáival. Ezekből négy különböző színű van, melyeket elkölthettek a későbbiekben. Ezek jelképezik a képzettséget, a meggyőzést, a hitet és a tudást. Van egy ötödik szín is, a fekete, ami a járványokat, betegségeket szimbolizálja. Ezt a színt nem érdemes begyűjteni, mert rövidíti a családtagot életét.

A játékosok számától függően kell véletlenszerűen felhelyezni a kockákat a tábla egyes részeire. Valahova több, valahova kevesebb kerül. Például a szakmákhoz több kerül, mint a tanácsteremhez, így azt többször fogjátok tudni használni egy körön belül.
Mikor rád kerül a sor, el kell venned a tábláról egy kockát. Ha a kocka fekete, azonnal lépned kell két mezőt az idősávodon. Ha más színű, akkor a farmodra kerül, és később fizethetsz vele. A kocka elvétele után lehetőséged nyílik arra, hogy használd a kiválasztott mezőt.
· Gabonaaratás: ha van családtagod otthon és aktiválod ezt a mezőt, azonnal kapsz két zsák gabonát. Ha ekével és valamilyen haszonállattal is rendelkezel, akkor többet kapsz. Összesen öt gabonád lehet raktáron.
· Család: kapsz egy új családtagot, amit a legkisebb számú generációból kell kiválasztanod és a farmodra helyezned. Minél nagyobb a családod, annál több akciót tudsz majd kivitelezni.
· Szakmák: öt különböző épület található itt, melyek mind-mind más árukat termelnek. Az áruk megszerzésének két módja van.
Időt feláldozva mesteremberré válhat egyik családtagod, aki az épületben marad és további időért cserébe termeli az árut. Ez olcsóbb, ám meggondolandó az öregedés miatt.
Másik lehetőség fizetni az árukért. Befolyáskockákkal vagy gabonával bármi megvásárolható, de meggondolandó, mert ezek az erőforrások máshol is hasznosak lehetnek.
· Piac: ezt az akciót mindenképpen végre kell hajtani minden körben. Ebben minden játékos részt vesz. Az érkező vásárlók igényeit kell kielégíteni árukkal, termékekkel, amikkel nagyon sok győzelmi pontot össze lehet gyűjteni, ha elég ügyesek és felkészültek vagytok.
· Utazás: az egyik családtagod hosszú útra küldöd a környező városokba, hogy vigye a család nevét. Ehhez szüksége lesz egy vagonra, időre és sok befolyáskockára, de a városokban váró jutalomért talán megéri.
· Tanácsterem: családtagodból hivatalnok válhat, aki kiváltságokat szerezhet a famíliának. A tanácsteremnek négy szintje van, amik egyre jobb és jobb jutalmakat nyújtanak, például ingyen kaphatsz árukat vagy éppen a pénzedért győzelmi pontokat vehetsz. Ahhoz hogy valaki a legbelsőbb körökbe jusson, rengeteg időt és befolyást kell feláldoznia, bár kétségkívül megéri.
· Templom: az egyházba jutni két módon lehet: hosszú s időigényes tanulással, avagy befolyásolással. Mindkét esetben a kiválasztott családtag bekerül a fekete zsákba a fekete szerzetesek mellé, ahonnan a kör végén kell kivenni négyet. Ahhoz, hogy a családtagod a temploma kerüljön szerencsére is szükség van… de akár az egyház pénzzel való támogatása is megoldást nyújthat erre a problémára.
· Kút: itt elkölthetsz három egyforma befolyáskockát és cserébe bármelyik akciót végrehajthatod az előbb említettek közül.

Amikor az utolsó kocka is lekerült a tábláról, eljön a kör vége. Ebben a templom kapja a főszerepet. Ilyenkor kell kihúzni a négy figurát a fekete zsákból és elhelyezni őket a templom első szintjére. A már bent lévő figurákat a gazdáik előrébb helyezhetik gabonáért cserébe. Ez azért fontos, mert a legnagyobb szinten lévő bábu két pontot ad a játékosnak. Ha többen is a legmagasabb szintű mezőn állnak, akkor mind megkapják a győzelmi pontokat.
Ha ezzel megvagytok, akkor kezdődhet a következő kör. Ehhez tovább kell adni az első játékos jelzőjét, valamint fel kell tölteni a zöld zsákot a befolyáskockákkal.

Nyugodjon békében!

Egy idő után a családtagok meghalnak. Ez sajnos az élet és a játék velejárója. Mindig a legidősebb (azaz legkisebb számú) generáció tagjai hunynak el. Ha körbeértél az idősávodon, ki kell választanod egy megfelelő figurát. A családtag két helyre kerülhet:
· A falu krónikája: a krónika őrzi a falu jelentős személyeinek történetét. A lakos munkásságának megfelelő helyre kerül be a könyvbe. Van hely a szakmáknak, a templomnak, a tanácsnak, az utazóknak és a farmbelieknek. Oda kell lehelyezni a halott figuráját, ahol éppen halála pillanatában volt. Ha elég sok családtagnak sikerül bekerülnie a krónikába, rengeteg pontot hozhatnak a játék végén.
· Köztemető: sajnos nem mindenkinek van hely a nagykönyvben. Ha betelt a megfelelő típusú hely az oldalakon, a figura a köztemető egyik névtelen sírjába kerül. Ez nem jár győzelmi pontokkal.

Mindkét esetben szűkös a hely. Ha a krónika vagy a temető tele van, a játék véget ér és megkezdődik a pontozás. A pontszámban szerepet játszik a templomi pozíció, a tanácsban elfoglalt hely, a megszerzett érmék, az utazással járó hírnév és az elégedett vásárlók.
A legtöbb pontot begyűjtő játékos a győztes!

A doboz tartalma

· 44 fabábu a családtagok jelzéséhez (négy színben)
· 4 fekete szerzetes
· 31 jelzőkorong (négy színben)
· 72 befolyáskocka (négy színben)
· 6 járványkocka
· 2 szövetzacskó (zöld és fekete)
· 1 lap a matricákkal
· 1 kezdőjátékos jelző
· 1 következő játékos jelző
· 40 árujelző (tekercsek, lovak, ekék, ökrök, vagonok)
· 24 vásárló
· 15 érme
· 20 zsák gabona
· 3 segédlap az előkészületekhez
· 1 áttekintő tábla
· 4 farmtábla a játékosoknak
· 1 nagy játéktábla

Értékelés

A Village nem véletlenül lett 2012 egyik legjobb játéka. Ez egy igazi stratégiai játék, amire még öröm is ránézni! A tartozékok minősége jó, a tábla szép és remekül használható, a jelzők vastagok, sok a fabábu. Az biztos, hogy a dobozt szépen megpakolták a készítők!
A játék témája családbarát, könnyen befogadható, elképzelhető. A mechanika először kicsit bonyolultnak tűnhet a fiatalabbaknak és kezdő játékosoknak, de egy-két játék után bele lehet jönni. Eleinte sokszor kell belelapozni a szabályokba, de ezen át lehet lendülni.
Nincs egy megfelelő taktika, különböző utak is a járhatóak a győzelem reményében. Ha jól gondolkodsz, egész egyedi módokon is megnyerheted a játékot!
Bátran ajánlom mindenkinek ezt a játékot! Nem hinném, hogy csalódna bárki is, aki egy remek stratégiai játékot keres magának, a családnak és a barátoknak.

Magyar nyelvű szabály a Ketaklub oldaláról
Angol nyelvű szabálykönyv

Nagy Gergely jóvoltából egy részletes ismertetőt találhattok a Táblás Játék oldalán.

Forrás: Szellemlovas
Egy felhasználó és 4 üzlet árulja ezt a játékot!
  • 11 510 Ft-tól
  • 5 ajánlat

Kategória: Gyűjtögetés, Közgazdaság, Középkori
Mechanizmus: Kollekció gyűjtés, Terület befolyásolás/irányítás, Munkás-elhelyezés, Turn Order: Claim Action, Contracts, Különböző típusú munkás

Szabálykönyv

Ehhez a társasjátékhoz elérhető magyar szabálykönyv, amit ide kattintva le is tudsz tölteni!

Videók

A társasjátékhoz MAGYAR bemutató videó is tartozik! Nézd meg őket és nem lesz gond a szabályokkal!

Üzletek

Ez a társasjáték kapható a boltokban! Nézd meg partnereink ajánlatát, vagy próbáld ki az árkalkulátort!

Village: Nemzedékek játéka társasjáték vásárlása, árak és üzletek

A felhasználók ajánlatai

Village: Nemzedékek játékapestimisi

Csomagküldéssel, vagy személyesen! Az ár NEM tartalmazza a csomagküldés árát!

Ha jól emlékszem akkor angol-német szabályfüzet van hozzá. Hiánytalan állatpotban eladó.

4 érdeklődő




Árkalkulátor

Egyszerre több játékot vásárolnál? Próbáld ki az Árkalkulátort és kiszámoljuk neked a legoptimálisabb feltételeket, hogy a legjobb árat kapd meg!

Szabálykönyvek (1)

Village: Nemzedékek játéka társasjáték videók (12)

Kapcsolódó cikkek

Díjak és jelölések

Az Év Gémerjátéka

nyertes, Spiel des Jahres, 2012

Legjobb családi játék

jelölt, Golden Geek Awards, 2012

Leginnovatívabb játék

jelölt, Golden Geek Awards, 2012

Legjobb stratégiai játék

jelölt, Golden Geek Awards, 2012

Kommentek

Kommentek

  • petersson8

    2024-02-24 22:36:35

    Ez az egyik kedvenc társasjátékom, nem tudom hányadik helyre sorolnám, de biztosan benne van a TOP 5-ben.

    Egyrészt nagyon gyors és feszes a tempó. Nem fogunk unatkozni több játékosszám esetén sem. Másrészt euro létére meglepően tematikus, amennyiben a játékosok nyitottak arra, hogy a családtagjaik életútját kommentálják, és színesítsék. Ehhez a játék minden lehetőséget megad. Harmadrészt ez egy nagyon szokatlan munkáslehelyezős játék, amely során - bár lehelyezünk munkásokat is - elsősorban bizonyos tematikus kockák elvétele fogja helyettesíteni a klasszikus munkáslehelyezést.

    Negyedrészt ez a játék behozza a halált. Ez pedig egy szép és bátor dolog. Generációk játéka ez, amiben elkerülhetetlen, hogy az első generációnk zöme - sokszor az egésze - kihaljon. Gyönyörű megoldás, hogy a játék megtanít elengedni az idősebb figuráinkat és nem szabad félni attól, hogy elengedjük őket, mert az elején könnyedén kerülhetünk bele a falu örök krónikájába.

    A győzelemnek megannyi lehetősége van, szabadon választhatjuk akcióinkat, amennyiben van rá lehetőségünk, ugyanakkor a játék mégis szűk, de mindeközben nem érződik szűknek. Bravúros, hogy a játékosok tudják manipulálni, hogy mikor következzen be a játék vége, de hát ki akarná, hogy idő előtt véget érjen a játszma. A pestiskockáknak hála viszont nem tudjuk túlnyújtani a játékidőt.

    Száz szónak is egy a vége, ez szerintem a világ egyik legjobb társasjátéka, és kétségtelenül a legtematikusabb eurók egyike, ami az évek múlásával sem veszített semmit a varázsából.

  • Robby

    2021-05-27 14:56:04

    Nekünk is tetszett ez a játék. Régebben sokat játszottunk vele. Nálunk 3-4 főnél nem jött ki az utazás előnye, bár tényleg vannak erősebbb és gyengébb akciók, de ugye a kockák száma véges... Nekem a kis kockák nem tetszettek benne, mert nagyon hasonló árnyalatúak a barna és a sárga a mi változatunkban, de már rendeltem hozzá másikakat. Amúgy a grafika szép és a játék is hangulatos. Elsőre kicsit szokatlan volt, hogy kihalnak az emberek és ez adja a játék végét.

  • Adney

    2021-05-27 13:23:14

    A Village egy egyszerű, de összetett munkáslehelyezős játék. Ez a gyűjteményem legelső játéka, azóta már elég sokszor játszottunk vele. Mi már kipróbáltuk 2, 3 és 4 fővel is, mindegyik élvezetes játék volt. 4 játékos esetén lehetnek holtidők, de ekkor kigondolhatjuk stratégiánkat. A játék a szabályokat nem nézve nyelvfüggetlen, a kiegészítők kártyáin viszont van pár nyelvfüggő szöveg. A táblán egy középkori falut láthatunk, a különböző épületeken ábrákkal jelzik, mit mire cserélhetünk, viszont ezektől a segítségektől nem válik zsúfoltá a játéktér, a szép grafikákat így is ki lehet venni. Tetszik, hogy a különböző tulajdonságot jelképező erőforrás kockákat logikusan kapcsolták az akciókhoz (pl. a hit (barna) kocka ahhoz kell, hogy egyik családtagunk papnak tanulhasson, míg a meggyőzőerő (zöld) kocka ahhoz segít, hogy bekerüljön a tanácsházára). Egyik hibája ennek a játéknak, hogyha ketten játszotok, szinte mindig az nyer, aki utazni viszi egyik családtagját, ha pedig valaki mindig ugyanazt a nyerési stratégiákat használja, lehet unalmassá válik a játék egy idő után. Érdekessége még ennek a játéknak, hogy a körök és a játékidő hossza is dinamikus: előbbi azért, mert addig tart egy kör, amíg a táblán vannak még felhúzható kockák, utóbbi pedig azért, mert a játéknak akkor van vége, ha - furán fog hangzani - elég ember halt már meg.

    Lehet vannak hibái, de annak ellenére, hogy egy 10 éves játékról van szó, mégis a témája, grafikája és mechanikája simán beleillik a mostani játékok közé, nem véletlenül lett díjnyertes. Ezt a játékot ajánlom családoknak, akik szeretik a kicsit nehezebb, gondolkozós játékokat. A 12+ korhatárt reálisnak gondolom, kisebbek lehet megunnák a végére a játékot.

  • zkbali

    2021-04-12 23:13:21

    Nekünk azt hiszem, a Village jelenleg a legösszetettebb játékunk. Hét éve kaptuk, mikor a nagylányunk még baba volt. Ebből fakad, hogy csak párszor volt akkor alkalmunk játszani vele, mert hamarosan már nem voltak a színes kockák biztonságban a mászó gyermektől :).

    Most vettük elő újra, miután a leány elkezdett rácuppanni a társasjátékokra. És ami a legmeglepőbb, hogy annak ellenére, hogy komplex, 12 éves kortól ajánlott játék, a 7 éves nagyon élvezi. Persze segítségre szüksége van, és még nem sikerült annyira altruistának lennem, hogy ő nyerjen. Ennek ellenére akkora lett a rajongás, hogy három napja minden este le kell játszani egy partit, ami kb. 1,5 óra szokott lenni nálunk.

    A játék nagyon vonzóra sikerült, a rajzok gyönyörűek, a hangulata nagyon jól hozza a középkor világát annak vidéki, romantikus formájában. A család hírnevének építése is nagyon passzol a tematikához: egyik gyereket küldjük papnak, a másikat íródeáknak a hivatalba, egy pedig vándorolni indul :). A sok kis színes fakocka és meeple nálam nagy plusz pont, jobban szeretem a fának ezt a formáját, mint a papírrá átvedlettet. Azért vannak benne jócskán kartonpapír lapkák is. Kivitelezés szempontjából egyetlen negatívum az inzert hiánya, ami igencsak jó lenne a rengeteg papírlapkához (négyféle eszköz, dénár, gabona, vásárlók - mind kartonlapkák).

    A játékmenet jól illeszkedik a tematikához, az egyik zseniális húzás a fordulók végi mise, amikor egy fekete zsákból húzzuk ki a korábban papneveldébe küldött sarjunkat - vagy egy fekete szerzetest. Sokat hozzáad ez egyrészt a játékban való előmeneteli lehetőségek változatosságához, és a több fázisból álló fordulók elősegítik, hogy 1 óra után se legyen unalmas. A rengeteg lehetőség ellenére azt viszont nem lehet elmondani, hogy nagyon változatosak lennének a játszmák: nincs sok alternatív útja a győzelemnek, nekem úgy tűnik, a győztes stratégia legfőbb alapja az, hogy mindegyik vonalon (egyház, városháza, vándorlás, kereskedelem) egyaránt aktívnak kell lenni.

  • kelemen.ati

    2021-02-24 12:17:08

    Idén lesz a 10 éves megjelenésének évfordulója, de számunkra továbbra is az egyik kedvencnek számít a családban a Village. Annak idején szokatlan és váratlan táméhoz nyúlt a Brand házaspár (Ika és Marcus), ezzel a gazdasági menedzselésű játékkal. Nem kimodottan a témaválasztás volt a szokatlan, hanem a mechanikai megvalósítás. Az, hogy több nemzedéken keresztül éljük meg a játékot, aminek köszönhetően előbb vagy utóbb (a végrehajtott akcióinknak függvénye) ez a családtagjaink elvesztéséhez vezet, frissítő volt a 2010-es években. Bár kényes a téma, de annak a megvalósítása szerintem nagyszerűen sikerült. Egy kis faluban (a játék neve is erre utal) tengeti életét a mi kis családunk és az egyetlen célja, hogy hírnévre tegyen szert és ezáltal bekerüljön a család a falu krónikájába, lehetőleg minél több területen! "Azok, akik az életük során keményen dolgoztak, halhatatlanná válnak a falu krónikájában, díszes emléket emelve számukra. Akik sokadikként járták végig az előre kitaposott utat, egy jeltelen sírban nyugszanak." - talán ez lehetne a játék mottója!

    A játék szabályairól különösen már nem írnék, mert előttem szépen megénekelték azt. Én kiegyensúlyozottnak tartom a játékot, mivel van lehetőséged arra, hogy a másik ellen tegyél, kihalászd a legjobb akciókockákat. Nem véletlenül hódította el 2012-ben a legjobb gémer játék díjat, bár azért ebből a kategóriából kissé kilóg. Inkább a családi kategória felé hajlok, arra is jelölték, de azt nem kapta meg. Talán a játékideje az, ami miatt lehet ez is az is, játékosszámtól függően 1-1,5 óra. Összességében jónak tartom és szívesen ajánlom is, számomra ez a játék is olyan, mint első játékom, a Tikal. Mindig lesz helye a polcomon és minden évben előkerül 3-4 alkalommal.

  • Floranna

    2020-09-07 13:49:11

    Ez a stratégiai játék volt a legelső ilyen típusú játékunk, még évekkel ezelőtt szereztük be. Rengeteg játékparti van már benne.

    Téma:

    elég egyedi témája van. Mindenkinek van egy-egy családja, amik közül az első generációk vagy a falu krónikájába kerülnek vagy a köztemetőbe. Mindenki azért kűzd, hogy bekerüljön a "nagyok" közé, de ez nem mindig egyszerű. Szerintem ez egy érzékeny téma, amihez bátran nyúltak a készítők. Én csak a személyes megélésemet tudom mondani: nekem volt olyan időszakom, amikor pont emiatt a téma miatt nem akartam elővenni, mert nem esett volna jól játszani vele. Aztán volt olyan, amikor több napig csak ez volt kinn asztalon. Szóval ha ajándékba venném, én biztos mérlegelném, kinek veszem.

    Grafika:

    szerintem nagyon szép és igényes a grafikája és a színvilága. Az alkatrészek is minőségiek. Nagyon sok kis kocka van a játékban, inzert viszont nem ehhez van kalibrálva. Mi becsomagoltuk átlátszó tasakba őket, így is elvesztettünk 1 bábut az évek alatt. :) Maga a játéktábla iszonyatosan részletgazdag, és -annak ellenére, hogy minden alkalommal elő kellett venni a szabálykönyvet- nagyon sok információ ott van a táblán.

    Helyszínek:

    Több részleten hagytuk abba, és kezdtük újra ezt a játékot. Teljesen egyetértek, hogy egy nagyszerű stratégiai játék. Viszont nekem nem volt mindig balanszolt. Egy ponton anyum ráált a piacra, és több körön keresztül toronymagasan győzött. Ez csak egy példa, de nekem például a Tanácsterem sosem érte meg. Nyilván full szubjektív. :) De nekünk egy ponton ezért lassult be a játék, mert teljesen kiszámítható volt, ki mire megy rá, és hogy ezzel a játék közepén már tudtuk, hogy valószínúleg győz. :)

    Játékosszám:

    Mi játszottuk ketten és négyen is. Nekem négyen élvezetesebb volt, és érdekes módon pörgősebb. Ketten nekem nem volt annyira élvezetes, pedig nagyon akartam, hogy az legyen.

    Abszolút megérdemelten lett egyébként díjnyertes játék, az biztos: komplex, kell tanulni és sok a lehetőség. De számomra egy ponton kiszámítható. :)

  • harnas1207

    2020-05-02 23:00:52

    Nagyon egyedi játék! A kinézete is nagyon szép, öröm vele játszani. A stratégiai része nagyon kemény, tervezni szervezni kell, és másoknak keresztbe tenni. 2 személyes módnál véleményem szerint nagyon nagy előny a kezdés. Illetve ami még kicsi hátránya a Villagenek, hogy a lehetőségek erősen korlátozttak egy hasonló műfajú játékhoz képest.

  • renii96renii96

    2020-04-15 07:56:28

    Ötletes játék. Nagyon jól ki van találva a halál mechanizmusa a játékban, lényegében erre épül... melyik családtagot melyik pályára érdemes küldeni, hogy onnan "kihalva" a legtöbb pontot hozza a konyhára.

    Munkáslehelyezős játéknak tökéletes. A piac szerepe egy kicsit talán túl hangsúlyos a többi lehetőséghez képest, több pontot lehet begyűjteni ott, mint máshol effektíve, ám fontos megjegyezni, hogy 1) ez a lehetőség mindenki előtt nyitva áll, 2) gyönyörűen reprezentálja ezzel a valóságot, és 3) csak piacozással nem lehet nyerni...

    Fontos nagyon is, hogy mennyi családtaggal tudunk bekerülni a krónikába. Összegezve ezt, nagyon jól balanszírozott játék, rengeteg lehetőséggel. A holtidő csekély, mert mindenki csak 1-1 apró döntést hoz meg a köre alatt és már jöhet is a következő, stb, stb...

    Hamar le is megy a játék, még akár 4 játékossal is. A játék újrajátszhatóságát alapvetően az erőforrások kiosztása határozza meg. Ezeket véletlenszerűen húzzuk ki egy zsákból egy játék során többször is. Nagyban meg is határozza ez lehetőségeinket, hisz hiába akarok lovat tenyészteni, ha épp ott nem érhető el a zöld erőforrás (ami most nem tudom pontosan melyik is) amire egyébként az utazáshoz szükségem van.. és így tovább és így tovább.

    Ha így vesszük ez egy puzzle = milyen sorrendben érdemes egyes tevékenységeket aktiválni, hogy a stratégiámat be tudjam teljesíteni. No persze lehet azt mondani, hogy mivel nincs konkrét titkos cél, ezért mondjuk egy jól bevált stratégiát követve kb. mindig el lehet érni ugyanazt. Ez igaz is, de nem is. Valóban megengedi a játék, hogy ugyanazt a stratégiát játsszuk, de mivel az erőforrások eloszlása véletlenszerű, illetve az sem mindegy, hogy ellenfeleink mit csinálnak, korántsem fog ugyanarra az eredményre jutni ez bizonyos stratégia.

    A játéknak ez egyébként egy előnye, hogy játék közben alkalmazkodnunk kell egy-egy megváltozott szituációra, amit ellenfeleink és az erőforrások indukálnak. A játék amúgy nem arról nevezetes, hogy izgulva nekifeszülsz az asztalnak várva a történéseket. Inkább csendes tervezés és figyelés ami jellemzi a közeget. Részemről ez nem hátrány, és meg van a maga kis hangulata ahogy egy családot irányítva felelős vagy a családtagok életéért konkrétan.

  • F.Timea87

    2019-09-02 13:32:38

    Örök, megunhatatlan kedvenc. Rengeteg féle varriációs lehetőség van benne. Ez az a játék ami 2 fővel is és 4-5 fővel is élvezetes. Emellett nagyon szórakoztató, ahogy próbálunk a másik előtt befeküdni a pontot érő sírhelyekre :D

  • jenei.balazs87

    2019-09-02 13:18:05

    Első és azóta is kedvenc munkáslehelyezősünk a párommal. Zseniális újítás az időfaktor behozása, hogy milyen gyorsan hal meg egy embered, amivel még ráadásul taktikázni is lehet. Új szót is alkottunk ennek nyomán: "megnyírás". :) A grafikája is nagyon szép, és szerintem már 2-esben sem annyira kiszámolható, mint pl. a Stone Age - hiszen a temető sírjainak vagy a falukrónika helyeinek megtöltésével lehet eldönteni, mikor érjen véget a parti. :)

  • sz-tomy

    2019-04-08 14:47:13

    A játékban az egyik legfontosabb a megfelelő időzítés. Nagyon kedvelem ezt a játékot.

  • benczikakos

    2019-04-05 06:54:21

    Hihetetlenül érdekes hogy a döntéseiden múlik hogy milyen gyorsan hal meg egy embered. Érdemes kipróbálni

  • barcza.laczor

    2019-03-04 11:19:31

    Szórakoztató, egymás elől elhappolós játék, bár tud néha vontatott és túl hosszú is lenni. Nagyon este nem érdemes nekiállni szerintem, mert annyira azért nem izgalmas, de kikapcsolódásnak szuper!

A Village: Nemzedékek játéka társasjáték és kiegészítői (7)

  • Village: Customer Expansion társasjáték Kiegészítő

    Village: Bonus Customers is exactly what the name describes – additional customers that can be added to the Village base game. Here's what those customers need in order to be served: Tile 1: You can take this customer tile for free (you may still have to pay 1 green influence cube and 1 time). At the end of the game, you score 1 prestige point. Tile 2:...

    • Játékidő: 90 perc
    • Min. játékidő: 90 perc
    • Max. játékidő: 90 perc
    • Max. játékosszám: 4
    • Min. játékosszám: 2
    • Ajánlott életkor: 12+ éves
    • Komplexitás: 2/5
  • Village: Nemzedékek játéka - Village Inn kiegészítő társasjáték Kiegészítő

    A faludban új műhely épül: végre főzhetsz sört! A frissen megnyílt fogadóban befolyásos emberekkel találkozhatsz, és ha meghívod őket egy-két sörre, tartozni fognak neked néhány szívességgel. Koccints hát párat azokkal a falusiakkal, akik tovább segíthetnek téged a dicsőség felé vezető úton. 30 falusi kártya • 1 fogadó • 1 sörfőzde 1 új krónikatábla • 1...

    • Játékidő: 120 perc
    • Min. játékidő: 60 perc
    • Max. játékidő: 120 perc
    • Max. játékosszám: 5
    • Min. játékosszám: 2
    • Ajánlott életkor: 12+ éves
    • Komplexitás: 3/5

    Village: Nemzedékek játéka - Village Inn kiegészítő társasjáték Kiegészítő 7490 Ft-tól! - 4 üzlet árulja ezt a játékot!

  • Village Port társasjáték Kiegészítő

    Itt a lehetőség, hogy a saját hajódra szállj, és szeld a hét tenger vizeit. Bérelj kapitányokat, add el a hazai termékeket, és vegyél külföldi árukat. Küldd el misszionáriusnak a családtagjaidat távoli szigetekre, és kutass elrejtett kincsek után. A kiegészítő új életcélkártyákkal bővíti a karrierlehetőségeket, lehet belőled könyvmásoló, krónikás vagy...

    • Játékidő: 90 perc
    • Min. játékidő: 90 perc
    • Max. játékidő: 90 perc
    • Max. játékosszám: 5
    • Min. játékosszám: 2
    • Ajánlott életkor: 12+ éves
    • Komplexitás: 3/5

    Village Port társasjáték Kiegészítő 6690 Ft-tól! - 6 üzlet árulja ezt a játékot!

  • Village: Customer Expansion 2 társasjáték Kiegészítő

    Village: Customers Expansion II is exactly what the name describes – another four additional customers that can be added to the Village base, inn and port game. Here's what those customers need in order to be served: Tile 1, The Beggar: Just pay 2 money and take the beggar. At the end of the game, you score 5 prestige points. Tile 2, only with Village Inn:...

    • Játékidő: 75 perc
    • Min. játékidő: 75 perc
    • Max. játékidő: 75 perc
    • Max. játékosszám: 5
    • Min. játékosszám: 2
    • Ajánlott életkor: 12+ éves
    • Komplexitás: 3/5
  • My Village társasjáték

    Ezzel az önállóan játszható társassal új fejezet nyílik a Village széria történetében. Most ugyanis mindannyian a saját falvaitok boldogulásáért fogtok küzdeni. Ismert helyek és karakterek találkoznak új mechanikákkal, hogy egy ismerős, de mégis sok újdonságot nyújtó játékot formáljanak. A Village kedvelőinek néhány elem ismerős lehet a régebbi társasból...

    • Játékidő: 90 perc
    • Min. játékidő: 60 perc
    • Max. játékidő: 90 perc
    • Max. játékosszám: 4
    • Min. játékosszám: 2
    • Ajánlott életkor: 12+ éves
    • Komplexitás: 3/5

    My Village társasjáték 10000 Ft-tól! - 2 felhasználó árulja ezt a játékot!

  • Super Power társasjáték Kiegészítő

    • Village: Big Box társasjáték

      Send your villagers to work, travel, pray, and...die when it brings the most renown. Life in the village is hard, but life here also allows the inhabitants to grow and prosper as they please. One villager might want to become a friar. Another might feel ambitious and strive for a career in public office. A third one might want to seek their luck in...

      • Játékidő: 150 perc
      • Min. játékidő: 90 perc
      • Max. játékidő: 150 perc
      • Max. játékosszám: 5
      • Min. játékosszám: 1
      • Ajánlott életkor: 12+ éves
      • Komplexitás: 3/5

      Village: Big Box társasjáték 29744 Ft-tól! - 2 üzlet árulja ezt a játékot!

    Részletes adatok

    Részletek

    • Játékidő:  1 - 1.5 óra
    • Játékosok:  2 - 4
    • Ajánlott életkor:  12+
    • Komplexitás:  Közepesen összetett
    • Tervező:  Inka Brand, Markus Brand
    • Illusztrátor:  Dennis Lohausen
    • Kiadók:  Pegasus Spiele, Gigamic, 999 Games, eggertspiele, Hobby Japan, Zvezda, Lautapelit.fi, Albi, Delta Vision Publishing, Kaissa Chess & Games, Swan Panasia Co., Ltd., Tasty Minstrel Games, KADABRA, hobbity.eu, Stronghold Games, Ludonova, uplay.it edizioni, Fantasmagoria, Fire on Board Jogos, Ludicus, Plan B Studio
    • Elérhető nyelvek:  cseh, kínai, holland, angol, észt, finn, francia, német, görög, magyar, olasz, japán, lett, litván, lengyel, portugál, román, orosz, spanyol, svéd, szlovák, bolgár

    Alternatív nevei


    Kiadások

    • English/German first edition
      • Kiadás éve: 2011
      • Nyelv: angol
      • Méretek: 29.5 cm x 29.5 cm x 6.8 cm
    • English-only first edition
      • Kiadás éve: 2011
      • Nyelv: angol
      • Méretek: 30 cm x 30 cm x 7.6 cm
      • Súly: 1.2 kg
    • Bulgarian edition
      • Kiadás éve: 2012
      • Nyelv: bolgár
      • Méretek: 29.5 cm x 29.5 cm x 6.8 cm
    • Czech edition
      • Kiadás éve: 2012
      • Nyelv: cseh
      • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
    • Dutch edition
      • Kiadás éve: 2012
      • Nyelv: holland
      • Méretek: 29.5 cm x 29.5 cm x 6.8 cm
    • English/German second edition
      • Kiadás éve: 2012
      • Nyelv: angol
      • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
      • Súly: 1.4 kg
    • English/German second edition (with Customer Expansion)
      • Kiadás éve: 2012
      • Nyelv: angol
      • Méretek: 29.5 cm x 29.5 cm x 6.8 cm
    • English-only second edition
      • Kiadás éve: 2012
      • Nyelv: angol
    • French edition
      • Kiadás éve: 2012
      • Nyelv: francia
      • Méretek: 29.5 cm x 29.5 cm x 6.8 cm
    • Italian edition
      • Kiadás éve: 2012
      • Nyelv: olasz
      • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
    • Polish edition
      • Kiadás éve: 2012
      • Nyelv: lengyel
      • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
      • Súly: 1.4 kg
    • Spanish edition
      • Kiadás éve: 2012
      • Nyelv: spanyol
      • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
    • Spanish second edition
      • Kiadás éve: 2012
      • Nyelv: spanyol
      • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
    • Baltic edition
      • Kiadás éve: 2013
      • Nyelv: észt
    • Chinese edition
      • Kiadás éve: 2013
      • Nyelv: kínai
    • Finnish/Swedish edition
      • Kiadás éve: 2013
      • Nyelv: finn
      • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
    • Greek edition
      • Kiadás éve: 2013
      • Nyelv: görög
      • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
    • Hungarian edition
      • Kiadás éve: 2013
      • Nyelv: magyar
    • Japanese edition
      • Kiadás éve: 2013
      • Nyelv: japán
    • Russian edition
      • Kiadás éve: 2013
      • Nyelv: orosz
      • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
    • English/German third edition
      • Kiadás éve: 2015
      • Nyelv: angol
      • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
    • English-only third edition
      • Kiadás éve: 2016
      • Nyelv: angol
      • Méretek: 29.5 cm x 29.5 cm x 7 cm
    • Portuguese edition
      • Kiadás éve: 2016
      • Nyelv: portugál
      • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
    • Romanian edition
      • Kiadás éve: 2016
      • Nyelv: román
      • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
    • English-only fourth edition
      • Kiadás éve: 2018
      • Nyelv: angol
      • Méretek: 29.5 cm x 29.5 cm x 7 cm
      • Súly: 1.4 kg
    • German-only edition
      • Kiadás éve: 2018
      • Nyelv: német
      • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm

    Hasonló játékok

    Az alábbi játékok a hasonlítanak leginkább a(z) Village: Nemzedékek játéka társasjátékhoz