Merchants & Marauders
Merchants & Marauders
Videó beküldése

Merchants & Marauders társasjáték

társasjáték, 2010
Értékelem!

A Merchants & Marauders egy közepesen összetett társasjáték, 2 - 4 játékos részére, az átlagos játékidő hosszú, akár 3 óra is lehet. A játék 2011-ben megnyerte a Golden Geek Awards díját Legjobb grafika/prezentáció kategóriában, illetve szintén ebben az évben jelölték a Golden Geek Awards díjára is Legjobb tematikus játék kategóriában. A társast, a...

A Merchants & Marauders egy közepesen összetett társasjáték, 2 - 4 játékos részére, az átlagos játékidő hosszú, akár 3 óra is lehet. A játék 2011-ben megnyerte a Golden Geek Awards díját Legjobb grafika/prezentáció kategóriában, illetve szintén ebben az évben jelölték a Golden Geek Awards díjára is Legjobb tematikus játék kategóriában. A társast, a bonyolultsága miatt, csak 13 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít az akció pontok, a fogd és vidd, a váltakozó képességek, a terület mozgatás és a kockadobás mechanizmusokra.

A Szellemlovas leírása:

Merchants and Marauders

Tenger, kincsek, kalózok és kereskedők. Szereld fel a hajód, szedd össze a legénységet és szállj vízre! Gyűjtsd össze a legtöbb kincset kemény munkával vagy a fegyvereiddel. Te döntesz, hogy melyik úton próbálod meg beírni neved a világ történetébe!

Kalóz vagy kereskedő?

A Merchants and Marauders egy remek kalandjáték a Karib-tengeren. Célod tíz pont összegyűjtése, amit kellőképp’ változatos módokon tudsz megtenni. Kereskedhetsz a kikötőkben, az összegyűjtött pénzeddel megveheted a hírnevet, különböző mendemondáknak járhatsz utána, de jutalom jár azért is, ha hajókat fosztogatsz és pusztítasz el. A sorsod a kezedben van. Bármelyik út sikeres lehet, csak rajtad áll, hogy miként fejezed be történeted.

Kapitányok és hajók

A játékban tizenhat különböző hajóskapitány szerepel. Mind-mind különböző értékekkel, egyedi képességekkel, nemzetiséggel rendelkezik. Ezek meghatározzák, hogy mely’ területeken lehetsz sikeres. Jó a meggyőzőképességed? Irány a kocsma és járj utána a pletykáknak! Jól manőverezed a hajódat? A tengeri csaták királya lehetsz! A négy különböző tulajdonság mindegyikére szükséged lesz.
A kapitányok mellé hajót is kell választanod. Választhatsz gyors, de gyenge kereskedőhajót vagy nagyobb és felfegyverzett bárkát. Hajódat fejlesztheted a kikötőkben. Vásárolhatsz különleges fegyvereket, felbérelhetsz képzett tengerészeket, kibővítheted a raktered és így tovább. Igazán változatos járműved lehet a játék végére.

Kalandozások

A tábla fantasztikusan kidolgozott. Nagy, átlátható, szép. A térkép tizenhét területre van felosztva. Egy kivételével mindenhol van szárazföld, ahol ki lehet kötni. A szigeteken városokat találtok, a tengereken kereskedők és hadihajók mozognak. A világ él körülöttetek.
Minden kör elején fel kell csapni egy eseménykártyát, majd minden játékosnak lehetősége van három cselekvésre. A három választható akció a mozgás, a felderítés és a kikötő. Ezeket bármilyen kombinációban használhatod.
A mozgással egy szomszédos területre áthelyezheted a hajódat vagy pedig ki-, illetve behajózhatsz a közeli kikötőbe.
Ha a területen van rajtad kívül másik hajó, megpróbálhatod megkeresni. A felderítéshez dobnod kell a megfelelő tulajdonságodra. Sikeres dobásnál megtalálod a hajót és megtámadhatod azt. Ha nem sikerül a dobásod, nem tudtál a nyomára bukkanni a tengeren.
Amennyiben már behajóztál a kikötőbe, használhatod a kikötő parancsot. Eladhatsz és vehetsz árukat, lecserélheted vagy megjavíthatod a hajód, módosításokat hajthatsz végre a bárkádon, új legénységet toborozhatsz, elvállalhatsz egy küldetést, szóbeszédeket hallhatsz, valamint elrejtheted a kincsed.
Amint mindenki végzett a három-három akciójával, új kör kezdődik.

Tengeri ütközetek

A kereskedőkkel való csata gyors és egyszerű. Fel kell csapnod három rakománylapot. Ezeken nem csak az áru, de egy esemény is szerepel. Ez az esemény két féle lehet: a kereskedő menekülni próbál, illetve valamely részét a hajódnak eltalálta.
A kártyák felhúzása után dobnod kell annyi kockával, amennyi a manőverező képességed. Minden siker után választhatsz egyet ezek közül: eldobod az egyik kártyát, húzol egy újabb kártyát vagy kicseréled valamelyik lapot. Minél több lapot húzol fel, annál nehezebb lesz a dolgod a kereskedővel – viszont ha legyőzöd, sokkal több pénzhez jutsz és még a rakományt is megtarthatod!
Akkor nyered meg az ütközetet, ha nem sikerül elmenekülnie a hajónak és nem pusztítja el teljesen egyik részét sem a hajódnak.
A játékosok közötti harc kicsit összetettebb.
Az első teendő annak megválasztása, hogy mit is akarunk tenni a harcban. Ez az első körben csak a tüzelés lehet, de később megcsáklyázhatod az ellenfél hajóját vagy el is menekülhetsz.
Második teendő a kapitány hajózási képességeinek tesztje. Dobni kell a tulajdonság értének megfelelően. Amelyik kapitánynak több sikere lett, az nyerte a párbajt: kicselezte a másik hajót.
Tüzeléskor a győztes minden ágyújával talál, míg a vesztes csak annyival, amennyi sikere volt. A találatok helyét ki kell dobni. A sérülések csökkentik a hajók teljesítményét, akár el is süllyedhetnek!
Ha azt választottad, hogy lerohanod a másik hajót és sikerült is a dobásod, megkezdődik a legénység harca. A kapitányok vezetőképessége és a hajók legénysége dönti el, hogy mennyi esélyük van az ütközetben. Itt is a kockákhoz kell fordulni. Minden sikeres dobással egy ember elesik az ellenfél legénységéből. Ha valamelyik oldal összes embere elesett, a hajót a másik játékos elfoglalta.
Menekülni csak akkor tudsz, ha úgy győzöl a manőverezési tesztben, hogy ellenfeled nem dobott egy sikert sem. Ilyenkor sikerült lehagynod a kalózt és a harc véget ér.
A harcok elég gyorsak és izgalmasak, ráadásul be lehet vetni különböző kártyákat vagy a kapitányok különleges képességeit is. Nagyon jól épülnek fel az ütközetek és nagy a tét is: ha hajód megsemmisül vagy elfoglalnak, sajnos elveszíted mindened és egy új kapitánnyal kell kihajóznod a tengerekre.

A doboz tartalma

100 aranytallér, 26 műanyag hajó, 89 jelző (az áruknak, a fejlesztéseknek, a kereskedőknek, a vérdíjnak és így tovább), 254 kártya (események, dicsőségek, küldetések, pletykák és így tovább), 29 fajelző, 10 egyedi dobókocka, 4 játéktábla a játékosoknak, egy nagy játéktábla, összefoglalók és szabálykönyv.
Nagyon sok minden található a dobozban és szerencsére a mennyiség nem ment a minőség rovására. Minden elem aprólékosan kidolgozott és igen strapabíró.

Értékelés

A Merchants and Marauders első osztályú játék. A téma és a hangulat nagyon erősen érződik. Könnyű beleélni magunkat a játékba a külcsín és az apró, de nagyon találó történetek, szólások miatt. Sok kártyán szerepel az adott figuráról pár szó, így olyan, mintha egy rendes történettel rendelkező kalandot játszanánk.
Dicséretet érdemel a szabálykönyv. Rengeteg színes kép és példa szerepel benne. Egyszeri elolvasás után is könnyen elmagyarázható és játszható, az első játék után pedig szinte elő sem kell majd venni.
Negatívumként a véletlent és a szerencsét említeném. Sajnos nagyon sok múlik azon, hogy éppen mit dobunk vagy milyen kártyát sikerül felhúznunk. Persze a tengeren semmi sem biztos… Ennek ellenére bátran ajánlom minden kalandornak!
Irány a tenger, szárazföldi patkányok! Aaaarrrr!!!

Hivatalos honlap

Szabálykönyv

Forrás: Szellemlovas
2 üzlet árulja ezt a játékot!
  • 26 990 Ft-tól
  • 2 ajánlat

Kategória: Tenger, Szállítás, Kaland, Harc, Kalóz, Fegyver
Mechanizmus: Akció pontok, Fogd és vidd, Váltakozó képességek, Terület mozgatás, Kockadobás, Események, Verseny, Változó setup, Bias

Videók

A társasjátékhoz MAGYAR bemutató videó is tartozik! Nézd meg őket és nem lesz gond a szabályokkal!

Üzletek

Ez a társasjáték kapható a boltokban! Nézd meg partnereink ajánlatát, vagy próbáld ki az árkalkulátort!

2

Párosan

Már ketten is játszható! Remek kikapcsolódás lehet pároknak is!

Merchants & Marauders társasjáték vásárlása, árak és üzletek


Árkalkulátor

Egyszerre több játékot vásárolnál? Próbáld ki az Árkalkulátort és kiszámoljuk neked a legoptimálisabb feltételeket, hogy a legjobb árat kapd meg!

Merchants & Marauders társasjáték videók (6)

Díjak és jelölések

Legjobb grafika/prezentáció

nyertes, Golden Geek Awards, 2011

Legjobb tematikus játék

jelölt, Golden Geek Awards, 2011

Kommentek

Kommentek

  • kelemen.ati

    2023-08-11 00:28:15

    Szia. Van, de csak excell táblázatban.

  • p.pikto

    2023-02-07 19:02:02

    Sziasztok!

    Van esetleg valakinek hozzá kártyafordítás?

  • laczkodavid

    2020-10-10 19:54:37

    • Kalózos témájú játék, mert abból sosem elég :D
    • 2-4 játékos számára.
    • A játék kb. 3 órát vesz igénybe, tehát ehhez nagyobb neki indulásra és elég nasira van szükség.

    A Merchants and Marauders című játékban ahogy azt a nevéből is kideríthetjük kétféle szereppel találkozhatunk majd alapvetően. Lehetsz befolyásos kereskedő vagy vérmes kalóz az igazi kalózkodás aranykorában. A feladatod az lesz, hogy megóvd a kincseidet a küldetéseiden keresztül, vagy ellopd azt másoktól. A játéknak egy fontos eleme az egyedi kereskedőrendszer, illetve egy speciális harcrendszer, ami nagyon izgalmassá teszi a játékot, és sok fontos döntés meghozására fog kényszeríteni rövid idő alatt, amik kihatással lesznek a játék későbbi részére is. Fejlesztheted a hajódat is, illetve speciális töltényeket vásárolhatsz az ágyúidhoz, hogy elpusztíthasd az ellenségeidet. Ezen kívül még különböző embereket fogadhatsz be, hogy legyenek a legénységed tagjai. Vajon a kapitányodnak sikerül végtelen dicsőséget és kincset szereznie? Vajon sikerül megtalálnod az utad a viharos tengeren keresztül?

A Merchants & Marauders társasjáték és kiegészítői (1)

  • Merchants & Marauders: Seas of Glory társasjáték Kiegészítő

    A Merchants and Marauders kiegészítője visszarepít azokba az időkbe, ahol kereskedőként vagy kalózként tengetheted napjaidat a Karib-tengeren a kalózkodás aranykorszakában. Új kihívások várnak, amiket szabadon kombinálhattok egymással. A játékmechanizmust is megváltoztató új szabályokkal bővül az alapjáték, mint például a változó szélirány vagy épp a...

    • Játékidő: 180 perc
    • Min. játékidő: 180 perc
    • Max. játékidő: 180 perc
    • Max. játékosszám: 4
    • Min. játékosszám: 2
    • Ajánlott életkor: 13+ éves
    • Komplexitás: 4/5

    Merchants & Marauders: Seas of Glory társasjáték Kiegészítő 13490 Ft-tól! - 1 üzlet árulja ezt a játékot!

Részletes adatok

Részletek

  • Játékidő:  3 óra
  • Játékosok:  2 - 4
  • Ajánlott életkor:  13+
  • Nyelvfüggőség:  Nyelvfüggő
  • Komplexitás:  Közepesen összetett
  • Tervező:  Christian Marcussen, Kasper Aagaard
  • Illusztrátor:  Ben Nelson, Chris Quilliams
  • Kiadók:  Pegasus Spiele, Asmodee, Z-Man Games, White Goblin Games, Filosofia Éditions, REBEL.pl, Conclave Editora, Asterion Press
  • Elérhető nyelvek:  holland, angol, francia, német, olasz, lengyel, portugál

Alternatív nevei


Kiadások

  • English first edition
    • Kiadás éve: 2010
    • Nyelv: angol
    • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
    • Súly: 2.4 kg
  • Dutch edition
    • Kiadás éve: 2011
    • Nyelv: holland
    • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.6 cm
  • French edition
    • Kiadás éve: 2011
    • Nyelv: francia
    • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
  • German first edition
    • Kiadás éve: 2011
    • Nyelv: német
    • Méretek: 29.5 cm x 29.5 cm x 7 cm
    • Súly: 2.4 kg
  • Italian edition
    • Kiadás éve: 2011
    • Nyelv: olasz
    • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
  • Polish edition
    • Kiadás éve: 2011
    • Nyelv: lengyel
    • Méretek: 30 cm x 30 cm x 7.6 cm
  • English second edition
    • Kiadás éve: 2014
    • Nyelv: angol
    • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
  • German second edition
    • Kiadás éve: 2016
    • Nyelv: német
  • Portuguese edition
    • Kiadás éve: 2016
    • Nyelv: portugál
    • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm

Hasonló játékok

Az alábbi játékok a hasonlítanak leginkább a(z) Merchants & Marauders társasjátékhoz