Food Chain Magnate
Food Chain Magnate
Food Chain Magnate
Food Chain Magnate
Videó beküldése

Food Chain Magnate társasjáték

társasjáték, 2015
Értékelem!

A Food Chain Magnate egy nagyon összetett társasjáték, 2 - 5 játékos részére, az átlagos játékidő hosszú, akár 2 - 4 óra is lehet. A játékot az Év Játékának jelölték 2015-ben (BGG), illetve ebben az évben több, összesen 2 másik jelölést is kapott. A társast, a bonyolultsága miatt, csak 14 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít a...

A Food Chain Magnate egy nagyon összetett társasjáték, 2 - 5 játékos részére, az átlagos játékidő hosszú, akár 2 - 4 óra is lehet. A játékot az Év Játékának jelölték 2015-ben (BGG), illetve ebben az évben több, összesen 2 másik jelölést is kapott. A társast, a bonyolultsága miatt, csak 14 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít a moduláris tábla, az egyidejű akciók, a kártya húzás, a vic-04 victory points as a resource és a market mechanizmusokra.

A Szellemlovas leírása:

El tudjátok képzelni milyen nehéz egy gyorséttermi üzletláncot vezetni? Nem? Ebben a rendkívül komplex gazdasági stratégiában pont ezt a kérdésünket válaszolják meg.

Fő feladatunk, hogy egy két lábon álló, profitáló gyorséttermi üzletláncot kell létrehoznunk, melyet mindenféle külső gazdasági és vendéglátói hatás és esemény fog befolyásolni.

Csak veterán gazdasági játékosoknak ajánljuk, kiknek van 2-4 órájuk egy menet lezavarására.

Limonádé? Burger? Idevele!

Forrás: Szellemlovas
Egy üzlet árulja ezt a játékot!
  • 29 990 Ft-tól
  • 1 ajánlat

Kategória: Közgazdaság, Gyár / Manufaktúra
Mechanizmus: Moduláris tábla, Egyidejű akciók, Kártya húzás, VIC-04 Victory Points as a Resource, Market, Delayed Purchase, ECO-05 Income

Szabálykönyv

Ehhez a társasjátékhoz elérhető magyar szabálykönyv, amit ide kattintva le is tudsz tölteni!

Videók

A társasjátékhoz MAGYAR bemutató videó is tartozik! Nézd meg őket és nem lesz gond a szabályokkal!

Üzletek

Ez a társasjáték kapható a boltokban! Nézd meg partnereink ajánlatát, vagy próbáld ki az árkalkulátort!

Food Chain Magnate társasjáték vásárlása, árak és üzletek


Árkalkulátor

Egyszerre több játékot vásárolnál? Próbáld ki az Árkalkulátort és kiszámoljuk neked a legoptimálisabb feltételeket, hogy a legjobb árat kapd meg!

Szabálykönyvek (4)

Food Chain Magnate társasjáték videók (10)

Kapcsolódó cikkek

Díjak és jelölések

Leginnovatívabb játék

jelölt, Golden Geek Awards, 2015

Legjobb stratégiai játék

jelölt, Golden Geek Awards, 2015

Kommentek

Kommentek

  • porcine

    2024-03-12 11:22:18

    Azért nincs benne, mert nem jól értelmezed a blokkot.:) Semmi gond. A bal alsó házat elválasztja egy út a postaláda blokkjától. Ő már másik blokkban van.

    Azokat a házakat keresd, amik azon a területen vannak, mint a postaláda, vagyis nem kell egy úton átmenni.

    Sajnos ezt így nehéz jobban leírni.

    A képzeletbeli vonalad rosszul van húzva.

    Este hívj meg egy online partira és pillanatok alatt átvesszük.

  • hubigyuri

    2024-03-12 10:08:06

    Köszönöm a válaszodat, tudtam hogy számíthatok rád! Ha az időm is engedi lehet felnézek este felé és kipróbálom. Tehàt ha jól értem valahogy így kell értelmezni a blokkot. Akkor viszont a bal alsó sarokban lévő ház miért nincs benne? Részlegesen érinti a blokkot körülvevő képzeletbeli vonal

  • porcine

    2024-03-11 21:02:41

    A hirdetőtáblának érintenie kell a házat ahhoz, hogy a háznál keresletet generáljon. De lerakhatod bárhol (a távolságlimitnek megfelelően) egy út mellé úgy, hogy nem érint házat és így elhasználod a lapkát a hatása nélkül, ami stratégiai szempontból fontos lehet.

    A hirdetőtabla mérföldköve az első lerakott hirdetőtáblánál is érvényesül, és a mérföldkövet megszerző játékos bármely összes többi hordetésére vonatkozik, nem csak a hirdetőtáblákra.

    Tedd le a postaládát egy út mellé. A postaláda egy olyan területen fog elhelyezkedni, amit utak vesznek körbe. Az ezen utak által határolt terület egy tömbnek számít. Ezen tömbön belül lesz a postaládád és a ház, vagy házak, ami(ke)t a postaládád hirdetése elér. Így mindkét általad hozott példa jó, mert az utak által határolt tömbökön belül vannak a házak, amiket elér a postaláda hirdetése. Csak az utak számítanak, semmi más.

    Gyere fel az onlineboardgamers.com-ra, ott megtalálsz és egy játék alatt mindent meg fogsz érteni, mindent kérdésedre fogok válaszolni.

  • hubigyuri

    2024-03-11 09:56:33

    Sziasztok!
    Múlthéten sikerült végre beszerezni a játékot, így a hétvégén tanulással együtt tudtunk 4 kört játszani a barátnőmmel. Nagy kedvencünk lesz ezt már most látjuk. Úgy elrepül 2-3 óra, hogy észre sem vesszük (mondjuk ez nálunk általánosan elmondható társasozás közben) viszont van pár dolog, ami még mindig nem teljesen egyértelmű a számunkra. Nincs bajunk az angol nyelvvel, és az innen letölthető magyar szabályt is olvastuk (bár abban sok helyen kapitális hibák vannak, konkrétan matematikai példában volt egy nagyon nagy hiba ami utólag olvasva az angol szabályban 2 sör + 1 burgerként szerepelt, a magyarban 1+1 volt írva, mi meg pislogtunk, hogy ez most hogy jött ki? Utána inkább maradtunk az angol verziónál) videót is néztünk, és így sem tiszta pár dolog. Kezdeném is

    Hírdetőtábla + a mérföldkő az első hírdetőtábla után. A végtelen hírdetés a már feltett táblát is módosítja, vagy majd csak a későbbieket? Eleinte a táblalehelyezéssel szintén volt problémánk, de végül úgy értelmeztük, hogy a házhoz kell rakni egy út mellé. Mint ezen a példa képen is van

    Postaláda hírdetés. Na ezzel vagyunk leginkább bajban. Most hogy van pontosan ennek a szabálya? Videóból kivágom ezt a példa képet. Most mire lesz ez pontosan hatással?

    A postaláda eléri az összes házat, amelyhez egy út keresztezése nélkül eljuthatunk (gondolhatsz erre a területre úgy, mintha egy tömb lenne ami utak által és esetleg a játéktábla széle által van körbezárva). A postaládát csak az utak állítják meg és szabadon áthaladhat más térképelemeken, például éttermeken és házakon. Helyezz el egy a kampány által hirdetett típusú kereslet jelzőt minden házon ami a tömbbe tartozik.
    szól a magyar szabály. Csak a kereszteződés számít, a sima út nem? Mert itt a példaképen más utakon átment. Teljes katyvaz nálam. Mind a két példakép mást mutat.

    Egyes példa

    Kettes példa

    A videó ahonnan van

  • porcine

    2023-07-26 16:55:13

    Játék közben semennyire. Az itt megtalálható két segédlet (dolgozók és mérföldkövek fordításai) teljesen elég. De pár játék után már az sem kell.

  • maricusi

    2023-07-26 15:30:28

    Mennyire szükséges a nyelv ismerete a játékhoz?

  • Gawain

    2023-07-26 13:28:19

    Sima kartonból két kártyatartó az 1-1 dobozfélbe. Egyikbe mennek a munkások, a másikba a milestones.

  • steeeven88

    2023-07-26 09:29:04

    De, én megvettem és próbálgatjuk, nekem tetszik :) Ez nem a saját példányom, hanem egy ismerősömé, akinek mégsem kell... Nekünk bejött eddig, tényleg jól van felépítve, bár ez a rengeteg kártya... Valamit ki kell találnom, hogy ekkora helyet ne foglaljon :)

  • kok_o

    2023-07-26 08:05:15

    Pont akartam neked írni, hogy Kánai Zoli szervez közös rendelést a következő reprintből a kiegészítővel (FoodChainMagnate: The Ketchup Mechanism & Other Ideas) együtt, aztán láttam, hogy éppen árulsz egy példányt. A várakozással ellentétben ennyire nem jött be? Csak kíváncsiságból, megkérdezhetem mi volt a gond?

  • Gawain

    2023-06-01 15:16:23

    Ki lehet amúgy próbálni online ingyen.

  • steeeven88

    2023-05-31 21:51:54

    Hat nagyon köszönöm, akkor vitán felül áll, hogy a kívánság listám élére kell helyeznem.. 😊

  • maszlagadam27

    2023-05-31 21:45:16

    Két fővel is jól működik szerintem is. Ketten elég nagy a konfrontáció benne, mert nem lehet "jófejkedni" benne, kő keményen oda kell csapni a másiknak ha nyerni akarsz. De cserébe olyan agyégetős, minden döntést alaposan megfontolós élményt ad, amit szinte semmi más.

  • porcine

    2023-05-31 20:57:50

    A baj az, hogy két fővel is szuper. Holnap is úgy fogjuk játszani. Ma délelőtt felpakoltam, lefotóztam, átküldtem a játékostársamnak, azóta folyamatosan tárgyalgatjuk, hogy ki hová helyezi az első éttermét, és miért pont oda.:)))))) Nagyon ott van a szeren!

  • steeeven88

    2023-05-31 20:10:36

    Hat nagyon köszönöm mindkettőtöknek, titkon reméltem inkább majd megerősítetek a dilemmámban és nem kell ezt is megvennem, de inkább meghoztátok a kedvem hozzá...😂Ráadásul porcine erősített meg múltkor s Lancsshire-ben is és az is jó döntésnek tűnik... 😊

    Még egy kérdés: 2 fővel mennyire teljes az élmény?

  • maszlagadam27

    2023-05-31 18:37:16

    Porcine abszolút igazat szólt, a komponensekben nincs hiba, sőt élőben egyébként nem is annyira csúnya mint a képeken. Maximálisan funkcionális benne minden tényleg. A kiadónak szintén védjegye a magasabb árazás, amit hát nem a dizájn részlegre fektetnek be. A kereslet-kínálat is okozhatja, illetve szerintem a rengeteg tesztelés által kristály tisztára csiszolt játékmenet és mechanizmus cunami kialakítása is időigényes folyamat lehet, amiben addig áll a pénz, amíg nincs belőle bevétel. Ez egyébként tényleg remekül sikerült, szóval megértem a fejvakargatást a döntés előtt, mert kér anyagi befektetést, de két játék után én azt tudom mondani, hogy meg is hálálja maximálisan.

  • porcine

    2023-05-31 18:11:49

    Próbáld ki és meglátod, megéri. Nekem egy játék után azonnal a top 10 listára került. A papírpénzeket leszámítva egyaltalán nem rossz a komponensek minősége. Sőt: a karton elemek szépek és tartósak, akárcsak a fa jelölők. A kártyák esetleg lehetnének vastagabbak, de nekem nincs velük gondom. Sokan a gyenge minőséget a grafikára értik, de speciel nekem nagyon tetszik, mert letisztult és funkcionális. Ez egy semmihez nem hasonlítható versenyjáték. Nálam örök helye lesz a polcon.

  • steeeven88

    2023-05-31 17:40:10

    Hat köszönöm szépen nem nyugtattál meg, de segítettél. 😊 Nagyon komoly dilemma, hogy ér-e ez a játék 40e Ft-ot, mert bár kiváló dolgokat olvasok róla, ez azért már egy lélektani határon túl van... Ráadásul ezt vélhetően nem a komponens-minőség okozza, hanem a kereslet-kínálat... 😩

  • Gawain

    2023-05-31 14:26:45

    Januárban érkezett új print, lehet, hogy már elfogyott. De ne csüggedj, majd még biztosan lehet kapni itthon is ,ez a Splotter legnépszerűbb játéka, ezt szerintem minden évben újranyomják.

  • maszlagadam27

    2023-05-31 14:26:13

    Az Amazonon pont most van leértékelve 140 dollárról 110-re. Csak ott ugye sajnos még fix 15 dodó a szállítás, és az adóról még nem is beszéltünk (ugye a 27%-os ÁFA rájön a külföldi rendelésekre is sajna). Szerintem ha újranyomják akkor azt is csak évek múlva, Splotterék nem arról híresek, hogy rövid időközönként reprintelik a játékaikat (ez gondolom érdeklődést is fenntartó marketing húzás a részükről). Én talán három hónapja Kánai Zolitól vásároltam újonnan, de már én is az utcsó kettőből vittem az egyiket. Esetleg tőle kérdezd meg, biztosan hasznos infóval fog megdobni! 😉

  • steeeven88

    2023-05-31 13:41:20

    Nem tudjátok, hogy ez újonnan már miért nem kapható? Lesz esetleg valami ráncfelvarrott kiadás, vagy egyszerűen ennyi, marad a használt piac?!

  • Gawain

    2023-02-12 01:22:24

    Életem első FCM játéka:

    1. Kör: Recruiting girl felbérlése

    2. Kör: Recruiting girl felbérel nekem egy Kitchen Trainee-t. A CEO felbérel egy marketingest.

    3 Kör: Kitchen Trainee csinál nekem egy hamburgert és megkapom az első hamburgerért járó mérföldkövet, jutalmul kapok egy burger cook-ot (ő már 3 hamburgert tud csinálni). Nagy az örömöm, én itt nemsokára hamburger-nagyhatalom leszek. A marketingessel tettem egy billboardot és már két ház is hamburgert szeretne enni. Itt a következő körben nagyot kaszálok.

    3. kör végi képzeletbeli párbeszéd:

    - Burger cook: "Bocs főnök, tudom, hogy még nem is dolgoztam... de most kérném az 5 dollár fizetésemet."

    - Főnök (én): "De....nekem még semmi pénzem nincsen!"

    - Burger cook: " Akkor tudod ki fog itt neked sütögetni, én leléptem!"

    Vissza se nézett, úgy távozott.

  • Gawain

    2023-02-07 16:04:53

    Hát kvarclovag, azt hiszem ehhez most kétség sem fér, hogy ez a pincérnő volt...

  • kvarclovag

    2023-02-07 15:05:05

    Ha az is egyforma, akkor meg az összesített kebelméret. (Bocsánat!)

  • Gawain

    2023-02-07 14:24:44

    Talán az egyik kedvenc szabályom, amit eddig olasvatam társasban:

    Ha két étterem is ki tudja szolgálni a vevőket, akkor meg kell nézni, hogy az éttermek milyen messze vannak a vevők házától, illetve, hogy mennyiért adják az ételt, ezt a két értéket összeadni és amelyik étteremnél kisebb, ott fognak enni a lakosok. Viszont ha ebben döntetlen van, akkor ott fognak enni, ahol több pincérnő dolgozik. Vicces.

  • robsteady

    2022-11-25 20:16:23

    Elegáns szabályok alkotta ököllel vívott sakkharc konzumer termékek eladásáért.

    Mivel nulla szerencsefaktor van benne, itt a jobb, tapasztaltabb győz. Ez gémer játék. Most hogy ez jó, vagy nem? - döntse el mindenki maga.

    Nekem nagyon tematikus versenyfutás, ahol kellő stratégiával és taktikával kell operálnod. Erre a játék maximálisan lehetőséget ad. Régen láttam már olyan játékot, ahol igazából teljesen szabadon dönthetsz, minden-mindennel összefügg, de az agyad mégis kellemesen csavarja. Nincsenek bonyolult szabályok, viszont ezek mellett bedobja a gyeplőt a játék, hogy: "tessék, itt van pár szabály, boldogulj. Akinek több pénze lesz, nyer..."

    A játék kíméletlen. Nem enged hibázni nagyon, és a játékostársaidnak is be tudsz fűteni. Igaz, ez utóbbi is zseniális benne, mert ami most ebben a körben hátráltat mások által, az a következőben előnyömre válhat.
    Nem könnyű játék, nehéz jól játszani, nem is ad feltétlen elsőre jó élményt annak, aki csak látatlanul leül mellé. Ahogy egyik BGG kommentelő mondta: "There's an old proverb about the game Go, which says that to get better at Go you should try to lose your first hundred games as quickly as possible. It may not take 100 games with FCM, but the sentiment still applies." Ennyi... Húsz partival a hátam mögött is még úgy érzem, csak tanulom az egészet.

    Játékról-játékra egyre mélyebb rétegeit mutatja meg, viszont mély ez a kút. Felületeseknek egy-két milestone túl nagy előnyt adhat. Viszont, ha többet és egyre jobban játszod, akkor rájössz, hogy ezek csak akkor szélsőségesek, ha nem figyelsz és készülsz rá, ugyanis a játék mindenre kínál ellensúlyozást. De hát azért heavy játék, hogy ez ne egy játék után derüljön ki. Ez egy mestermű számomra...

    Mogul weight rating: 3E

A Food Chain Magnate társasjáték és kiegészítői (2)

Részletes adatok

Részletek

  • Játékidő:  2 - 4 óra
  • Játékosok:  2 - 5
  • Ajánlott életkor:  14+
  • Nyelvfüggőség:  Gyengén nyelvfüggő
  • Komplexitás:  Nagyon összetett
  • Tervező:  Jeroen Doumen, Joris Wiersinga
  • Illusztrátor:  Ynze Moedt, Kwanchai Moriya, Iris de Haan, Matt Paquette, Snow Conrad, Sarah Kelly, Victor Maristane
  • Kiadók:  Splotter Spellen, Portal Games, New Games Order, LLC, Galápagos Jogos, Ediciones MasQueOca, One Moment Games, Lucky Duck Games, MS Edizioni, Angry Lion Games
  • Elérhető nyelvek:  kínai, angol, német, olasz, japán, Korean, lengyel, portugál, spanyol

Alternatív nevei


Kiadások

  • English/German edition, first printing
    • Kiadás éve: 2015
    • Nyelv: angol
    • Méretek: 22.1 cm x 31.2 cm x 5.8 cm
    • Súly: 1.8 kg
  • English/German edition, fifth printing
    • Kiadás éve: 2016
    • Nyelv: angol
    • Méretek: 22.1 cm x 31.2 cm x 5.8 cm
    • Súly: 1.8 kg
  • English/German edition, fourth printing
    • Kiadás éve: 2016
    • Nyelv: angol
    • Méretek: 22.1 cm x 31.2 cm x 5.8 cm
    • Súly: 1.8 kg
  • English/German edition, third printing
    • Kiadás éve: 2016
    • Nyelv: angol
    • Méretek: 22.1 cm x 31.2 cm x 5.8 cm
  • Japanese edition
    • Kiadás éve: 2016
    • Nyelv: japán
  • Chinese edition
    • Kiadás éve: 2018
    • Nyelv: kínai
    • Méretek: 22.1 cm x 31.2 cm x 5.8 cm
  • English/German edition, seventh printing
    • Kiadás éve: 2018
    • Nyelv: angol
    • Méretek: 22.1 cm x 31.2 cm x 5.8 cm
    • Súly: 1.8 kg
  • English/German edition, eighth printing
    • Kiadás éve: 2019
    • Nyelv: angol
    • Méretek: 22.1 cm x 31.2 cm x 5.8 cm
    • Súly: 1.8 kg
  • Korean edition
    • Kiadás éve: 2020
    • Nyelv: Korean
  • English/German edition, ninth printing
    • Kiadás éve: 2021
    • Nyelv: angol
    • Méretek: 22.1 cm x 31.2 cm x 5.8 cm
  • Italian edition
    • Kiadás éve: 2021
    • Nyelv: olasz
  • Polish edition
    • Kiadás éve: 2021
    • Nyelv: lengyel
  • Spanish edition
    • Kiadás éve: 2021
    • Nyelv: spanyol
    • Méretek: 22.1 cm x 31.2 cm x 5.8 cm
    • Súly: 1.8 kg
  • English edition
    • Kiadás éve: 2024
    • Nyelv: angol
    • Méretek: 22 cm x 31 cm x 8 cm
  • English/German edition, tenth printing
    • Kiadás éve: 2024
    • Nyelv: angol
  • Portuguese edition
    • Kiadás éve: 2024
    • Nyelv: portugál
    • Méretek: 22.1 cm x 31.2 cm x 5.8 cm

Hasonló játékok

Az alábbi játékok a hasonlítanak leginkább a(z) Food Chain Magnate társasjátékhoz