Five Tribes – Naqala Dzsinnjei
Five Tribes – Naqala Dzsinnjei
Five Tribes – Naqala Dzsinnjei
Five Tribes – Naqala Dzsinnjei
Videó beküldése

Five Tribes – Naqala Dzsinnjei társasjáték

társasjáték, 2018
Értékelem!

A Five Tribes – Naqala Dzsinnjei egy közepesen összetett társasjáték, 2 - 4 játékos részére, az átlagos játékidő 40 - 80 perc. A játékot az Év Játékának jelölték 2014-ben (BGG), illetve ebben az évben több, összesen 3 másik elismerést és jelölést is kapott. A társast, a bonyolultsága miatt, csak 13 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít...

A Five Tribes – Naqala Dzsinnjei egy közepesen összetett társasjáték, 2 - 4 játékos részére, az átlagos játékidő 40 - 80 perc. A játékot az Év Játékának jelölték 2014-ben (BGG), illetve ebben az évben több, összesen 3 másik elismerést és jelölést is kapott. A társast, a bonyolultsága miatt, csak 13 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít a kollekció gyűjtés, a moduláris tábla, az aukció/licit, a váltakozó képességek és a vedd el mechanizmusokra.

A Szellemlovas leírása:

Idézz meg ősi dzsinneket, és legyen Tiéd a szultánság!
A szultanátus uralkodó nélkül maradt, a sivatag kincsei pedig szabadon hevernek mindenfele. A jóslat szerint egy idegen érkezik, aki egyesíti a birodalmat az Öt Törzs segítségével. Vajon te leszel a kiválasztott, aki a dzsinnek kegyét élvezve meghódítja Naqala földjét?

Az Öt Törzs
A Five Tribes egy nagyon egyszerű stratégiai játék, melyben vándorokat alakítotok, akik épp’ most érkeztek a legendás Naqala városállamába. Célotok a törzseket irányítva és a mágikus dzsinneket felébresztve minél nagyobb befolyást szerezni, így jutva győzelmi pontokhoz. Aki a legtöbb pontot gyűjti össze, az lesz az új szultán.

A sivatag világa A sivatag egy folyton mozgó tömeg, épp’ ezért minden játék első lépése a játéktér összeállítása. A lapkákból összeállítjátok a terepet oázisokkal, városokkal, majd a figurákat szét kell osztani. Minden lapkára pontosan három bábu kerül.

A bábuk színe a törzsi hovatartozást jelenti. Az öt törzs mindegyike más képességekkel rendelkezik. A sárga vezír győzelmi pontot ad, a zöld kereskedő nyersanyagot, a fehér bölcsek a dzsinnek hatalmát teszik elérhetővé, a kékek az építőmesterek, míg a pirosak az orgyilkosok. Minden csoport segítségére szükségetek lesz a felemelkedéshez.

Ahogy az embereknek, úgy a sivatag helyszíneinek is van különlegessége. A homoktengerben utazva oázisokra leltek, ahol pálmák nőnek, városok, ahova palotákat emeltek, piacok, ahol kereskedhettek. Szent helyekre is eljuttok majd, ahol a dzsinnek tanyáznak.

A törzsek utazása
A soron következő játékos kiválaszt egy mezőt, amelyről felveszi az összes figurát. A figurák egyikét le kell helyeznie a szomszédos mezők valamelyikére. Ha van még a kezében bábu, akkor ismét csak le kell rakni egy következő mezőre és így tovább. Ami lényeges, hogy a legutolsó lerakott figura színe meg kell egyezzen egy ott lévő másikéval. Ez azt jelenti, hogy a lerakott utolsó figurából legalább kettő azonos lesz az utolsó érintett lapkán.

Az utolsó színnek megfelelő bábukat megkapja a játékos, aki aktiválja a képességüket, ahogy a területét is, majd jöhet a következő vándor. Addig folyik így a játszma, amíg el nem fogynak a bábuk, vagy valaki fel nem használja az utolsó tevéjét, amivel az üres lapkákat kell megjelölni.

A doboz tartalma
30 területlapka, 4 készletnyi teve és körjelző, 90 fabábu, 12 pálmafa, 10 palota, 22 dzsinn kártya, 54 erőforráslap, 96 győzelmi érme, 1 pontozótábla, 1 licittábla, 1 sorrendtábla, valamint 5 segédlap.

Az 1001 éjszaka csodái
A Five Tribes hangulata varázslatos, amit a dzsinnek szerepeltetése tesz csak még jobbá. Habár a fatartozékok igen egyszerűek, az illusztrációk mesések. A játékmenet könnyen lesajátítható mind fiatalabbaknak, mind felnőtteknek, így akár olyanokkal is játszható, akik nem ismerik a társasjátékok világát.

Ha egy kellemes stratégiai játékot kerestek az arab világot megelevenítve, akkor ez a ti játékotok!

Magyar nyelvű játékszabály
Letöltés

Magyar nyelvű ismertető

Forrás: Szellemlovas
3 felhasználó és 12 üzlet árulja ezt a játékot!
  • 18 000 Ft-tól
  • 15 ajánlat

Kategória: Fantasy, Arab, Mitológia
Mechanizmus: Kollekció gyűjtés, Moduláris tábla, Aukció/Licit, Váltakozó képességek, Vedd el, Turn Order: Auction, VIC-04 Victory Points as a Resource, Játék végi bónuszok, Változó setup, Constrained Bidding, Négyszög-rács, Mancala, Hidden Victory Points

Szabálykönyv

Ehhez a társasjátékhoz elérhető magyar szabálykönyv, amit ide kattintva le is tudsz tölteni!

Videók

A társasjátékhoz MAGYAR bemutató videó is tartozik! Nézd meg őket és nem lesz gond a szabályokkal!

Üzletek

Ez a társasjáték kapható a boltokban! Nézd meg partnereink ajánlatát, vagy próbáld ki az árkalkulátort!

Five Tribes – Naqala Dzsinnjei társasjáték vásárlása, árak és üzletek

A felhasználók ajánlatai

Five Tribes – Naqala Dzsinnjeipalmai.david2

Csomagküldéssel, vagy személyesen! Az ár NEM tartalmazza a csomagküldés árát!

Húsvét hetében, jegyében: 21.500Ft. Bontatlan, gyári fóliás, francia kiadású. Személyes átadás preferált Budapesten, csomagküldés kizárólag előre utalás után.

1 érdeklődő


Five Tribes – Naqala Dzsinnjeiimmadridist7

Csomagküldéssel, vagy személyesen! Az ár NEM tartalmazza a csomagküldés árát!

Angol, bontatlan

29 érdeklődő


Five Tribes – Naqala Dzsinnjeimedgyesipatrik

Csomagküldéssel, vagy személyesen! Az ár tartalmazza a csomagküldés árát is!

Akár Five tribes-hoz is használható legendary arab tematikájú fém pénz készlet eladó (Plusz házilag készített tartállyal). 30 bronz 31 ezüst 24 arany. https://www.drawlab.com/arabic-metal-coin-set/

1 érdeklődő




Árkalkulátor

Egyszerre több játékot vásárolnál? Próbáld ki az Árkalkulátort és kiszámoljuk neked a legoptimálisabb feltételeket, hogy a legjobb árat kapd meg!

Szabálykönyvek (4)

Five Tribes – Naqala Dzsinnjei társasjáték videók (11)

Kapcsolódó cikkek

Díjak és jelölések

Legjobb stratégiai játék

nyertes, Golden Geek Awards, 2014

Legjobb grafika/prezentáció

jelölt, Golden Geek Awards, 2014

Leginnovatívabb játék

jelölt, Golden Geek Awards, 2014

Kommentek

Kommentek

  • mrsa4

    2024-02-27 14:15:18

    Úúúúúh, nagyon jó vagy. Köszi szépen. ❤️

  • Robby

    2024-02-27 13:58:16

    Itt a teljes pakk. 1 hónapig lesz elérhető.

  • mrsa4

    2024-02-27 13:10:44

    Szintén zenész, én is a Dzsinnek leírását és a Játékos Körsegédletet keresem magyarul. Nincs valakinek?

  • sodi85

    2024-01-13 15:34:03

    Esetleg át tudnád küldeni emailben? Én is azt keresem éppen, csak a lenti link már nem elérhető :(

  • madarasz.barbara89

    2022-10-05 19:35:50

    Ohh köszi, meg is leltem!

  • maszlagadam27

    2022-10-05 19:28:17

    Szia! Ezen a linken több Fibe Tribes magyar szabály és magyar nyelvű segédlet is letölthető, nézz rá, hátha benne van amit keresel! 😉

    Link

  • madarasz.barbara89

    2022-10-05 19:14:37

    Kedves Társasozók!

    Angol nyelvű Five Tribes játékomhoz a Dzsinek leírását esetleg elküldené nekem valaki? Külön lapon van , és a magyar nyelvű játékszabályok közt nem találtam. Szeretném ha meglenne magyarul az is.

    Köszi!

  • Robby

    2022-07-31 20:37:46

    Az előre tervezésnél én azt értem, hogy mondjuk a piacos cuccokra mész rá, vagy a gin-ekre és úgy lépsz, hogy abból az jöjjön ki, amit te fő pontszerzőnek tervezel. Amúgy meg folyamatosan figyeled a táblát és előre tudod, hogy mivel szeretnél lépni, ha rád kerül a sor. Azokba a játékokba ahol sok mindent lehet csinálni, általában az a nyerő taktika, hogy nem csinálsz sok mindent, csak pár lehetőséget fejlesztesz, de azt nagyon (persze a többit is érdemes olyan szinten, hogy azért ne hagyd az ellenfélnek a lehetőségeket) Igen itt érzéssel kell játszani, nem számolással. Egy idő után már a "színfoltokból" tudni fogod, hogy melyik 2-3 lehetőséget nézd meg, ami jó lesz neked mire rád kerül a sor.

    Az ár/érték meg olyan, hogy már egy pakli kártya 10k felett van. Ha ahhoz mérem, akkor nem drága, ha a fizetéshez meg a beltartalomhoz, akkor drága, de igazából ez egy felhypolt játék, azért ennyi. Én még sokkal olcsóbban vettem és akkor is drágának tartottam, de a kiegészítők a drágák ha már itt tartunk. Ott alig van valami a 10k+ -os árhoz képest a dobozban.

  • hadhaz.sandor

    2022-07-31 18:55:50

    "gyorsan megcsináld amit előre elterveztél" Egy négy fős Five tribesban előre tervezni? Ne viccelj már. Teljesen megváltozik a tábla állása mire újra te jössz. És pont ettől lesz nyögvenyelős ez a játék. Nem lehet előre tervezni, nem kezdheted el előre kiszámolni a lehetőségeidet, mert teljesen mások lesznek a lehetőségek mire te jössz.

    "leírásod félrevezethet másokat" Egyrészt azzal kezdtem, hogy a játék jó, de az ár-érték arányával gondok vannak. Másrészt mikor olyanokat írsz, hogy előre tervezel a Five tribesban, akkor te vezetsz félre másokat.

    Hogy melyik játék nem úgy működik hogy végigszámolod 50 lehetséges lépés pontozását? Hát szerintem elég sok. A lehetőségeket mindig fel kell mérni, nekem itt a temérdek fejszámolással van gondom, ami a legtöbb játéknak nem a része. Vagy érzésre mész, vagy nem 20+ lehetőségből kell választani csak néhányból. Egészen más mikor a kezedben lévő lapokkal kell mások köre alatt eltervezned a jövőbeli lépéseidet vagy egy folyamatosan változó táblán. Utóbbinál ugyanis nem tudod.

  • Robby

    2022-07-31 17:41:49

    Teljesen egyet kell értenem veled, hogy a játék nem tökéletes és ha olyan emberekkel ülsz le akik hajlamosak a A/P problémára, akkor élvezhetetlen. De ez bármelyik euro (sőt, nem csak euro) játékkal így van! Akik 20 lépéssel előre kielemeznek mindent, azokkal nem érdemes csak sakkozni, de csak sakk órával! (esetleg itt is lehetne egy time limit, ha ilyen a társaság) Az, hogy valakinek nem tetszik a játék - természetes. De a leírásod félrevezethet másokat. A hibái ellenére ez egy jó és szép játék és nálunk 3 fővel iszonyatosan pörgős és úgy repül el az idő, hogy észre sem vesszük. Tehát nagyon szórakoztató is! Előre kell tervezni, hogy mit is suzeretnél csinálni és igan a sok lehetőség közül ki kell választanod valamit amire próbálsz ráhajtajtani, hogy abban te legyél a legjobb, így próbálván a legtöbb pontot elérni. Persze ez nem mindig jöhet össze, mert ugye van, hogy ügyesebbek, bátrabbak (esetleg nagyon kis mértékben szerencsésebbek) a többiek.

    Melyik szerinted a tökéletes játék? Melyik játék nem arról szól, hogy - idézlek: "felméred a lehetőségeidet (rengeteg van), mindnél kiszámolod hogy mennyi pontot hozhat rövid és hosszú távon, majd kiválasztod a legoptimálisabbat."?

    De nálunk úgy működnek a játékok, hogy felméred a lehetőségeket, kiválasztasz egy-két célt, ami szerinted jövedelmező lehet (és más nem ugyanarra hajt) és gyorsan váltasz, ha mások keresztülhúzzák a számításaidat. Nincs legoptimálisabb cél!!! bármelyik lehet nyerő taktika! Nem kell túlgondolni, élvezd a játékot, ne csak számold és akkor mások is élvezni tudják! Nem lehet folyton nyerni.

    Én bátran tudom ajánlani nem csak pároknak, hanem családi euronak is, akár 4 fővel is, ha ráérzel a lényegre és megvan a célod, akkor alig várod, hogy sorra kerülj és gyorsan megcsináld amit előre elterveztél - szóval pörög mint a ringlispíl, nálunk kedvenc és bármikor szívesen előkerül.

  • hadhaz.sandor

    2022-07-30 13:23:42

    A játék jó, de messze nem tökéletes. Márpedig egy 20ezer forintos játéktól elvárnám hogy mindig örömmel üljek le mellé és úgy is álljak fel tőle, de a Five Tribes nem ilyen.

    A játék lényege, hogy felméred a lehetőségeidet (rengeteg van), mindnél kiszámolod hogy mennyi pontot hozhat rövid és hosszú távon, majd kiválasztod a legoptimálisabbat. Szerintem ez nem öregedett jól, a sakkot sem szeretem pont ezért.

    Egyáltalán nem kezeli jól a játékosszámot, 4 fővel elunom az agyamat mire újra sorra kerülök. Bizonyos játékostípussal pedig leülni sem vagyok hajlandó mellé, mert mindig 10 percet gondolkodik a lépésén. Elég különleges csillagállás kell ahhoz, hogy ezt szívesen elővegyem ezt a játékot. Pároknak, 2 fővel ajánlanám.

  • oczegeny

    2022-02-09 22:32:48

    Szuper játék, főleg két főre! :) Alacsony a szerencsefaktor a játékban, gondolkodni kell benne, stratégiát felállítani, taktikázni. Ami kifejezetten tetszett, hogy nagyon sok féleképpen lehet pontot szerezni a játék során, és emiatt nem tolódnak el az erőviszonyok túlságosan a játékmenet közben.

  • Robby

    2021-10-06 23:47:50

    Igazából javítottam a régebbi feltöltést, tehát most is elérhető a régebbi hozzászólásomban. Ha esetleg lenne valami probléma vele akkor írj és javítom, cserélem.....

  • langosfun

    2021-10-06 16:38:51

    Szia! Ha nagyon szépen megkérlek feltöltenéd a segédlet másik oldalát is hasonlóan szép minőségben? Köszönöm szépen a segítséged előre is!!

  • Csiracsirke

    2021-05-06 19:57:04

    Nem nagyon tudom hogy megy a dolog de azthiszem hogy egy kiadó megveszi egy adott játék forgalmazásáért a liszenszet és úgy nyomják újra, Franciaországban megéri újranyomni pénzügyileg itthon valószínüleg nem érné meg nagy mennyiségben újranyomtatni, mert a kiadok ilyenkor attol tartanak hogy rajtuk marad.

  • Kellernita

    2021-05-06 19:21:35

    Hát a kinti bolt oldalán is csak a francia verzióra írták, hogy lesz, az angolra nem. Ha ott meg tudom venni nekem az is jó lesz, de még én sem veszem ezt készpénznek. 😊 Az Eu-ban franciaországi a kiadó székhelye, lehet, hogy emiatt sanszos, hogy náluk lesz?

  • Csiracsirke

    2021-05-06 18:37:29

    Nem akarlak elkeseríteni de itthon ne nagyon számíts rá egy videoban hallottam hogy abszolút nem készülnek újranyomni lehetséges nem érné meg a kiegészítők úgyszint

  • Kellernita

    2021-05-06 15:54:51

    Van egy társasjátékbolt Franciaországban, ahol szoktam vásárolni és az ő honlapjukon az van, hogy a negyedik negyedévre várható, hogy újra elérhető lesz náluk a Five tribes 🤗🤗🤗 Gondoltam ez mást is érdekelhet, mert én most ez alapján bizakodó vagyok, hogy elérhető lesz (és akkor szerintem itthon is ugyanúgy). Olvastam a kommentek között olyat is, hogy a kiadónak nem áll szándékában újranyomni, de ez alapján az info alapján megdőlni látszik ez az állítás. Így nem kéne 25-30 ezerért használt után kajtatni, nagyon boldog lennék 😊

  • gergo.farkas00

    2021-04-22 12:46:41

    Köszönöm! :)

  • Robby

    2021-04-22 12:24:40

    Tessék.

  • gergo.farkas00

    2021-04-22 11:31:15

    A hátoldalát is el tudnád küldeni ha meg kérlek?

  • gergo.farkas00

    2021-04-22 11:04:05

    Tökéletes,köszönöm szépen!!

  • Robby

    2021-04-22 10:56:03

    Remélem ez jó lesz. Kép

  • gergo.farkas00

    2021-04-22 00:15:57

    Sziasztok! Valaki tudna küldeni egy linket ahol fenn van a dzsinnek magyar nyelvű leírása? Vagy valaki le tudná fotózni nagyon jó minőségben? Ezer hála és köszönet!!

  • keresztesivii

    2021-02-12 08:50:15

    Csak kölcsönben volt nálunk egy darabig ( gyorsan el is vitték😥😭), nagyon megkedveltük, könnyen tanulható, egyszerű szabályokkal, viszonylag gyors partikat lehet tolni, kell benne azért agyaskodni, remélem hamarosan lesz újragyártás...

    Nem tudom mitől függ, hogy egy játékok újranyomnak-e, de biztos ami biztos, én ráírtam a kiadóra, s azt mondták hogy egyelőre nem tervezik😦

  • ghtyshd

    2021-02-11 09:27:41

    Mint sokan, én is nagyon várom a játék újranyomását, sőt 2 napja a Gémklub egyik munkatársa azt mondta nekem, hogy biztosan újra lesz nyomva, mert nagyon felkapták.

    Ezzel szemben itt mást mondanak. Most a kérdés az, hogy mi lesz az igazság, mert láttam 25 ezerért is árulni valaki álltál MarketPlacen...

    Csatolmány: https://kepkuldes.com/images/da4c8e28d38ece9c1b53d0b131048ed1.png

  • hierroo

    2021-02-11 09:26:30

    Tényleg nevetséges ez a rabszolga-fakír dolog. Most ezért mert rabszolga egy kártyán van, az gond. A társasjáték is csak egy kitalált helyzet, még sem tetszik valakiknek. Viszont egy film is általában kitalált. Például egy horror film. Amit naponta gyártanak le. Ott pedig aztán van gyilkolás, meg vér töménytelen mennyiségben! Az senkit nem zavar?

  • Robby

    2021-02-11 08:39:15

    Na igen én is így szoktam járni, de bízom benne, hogy ebből lesz még gyártva a kiegekkel együttt mert az is hiánycikk. Szerintem én vettem meg az utolsó darabot amit webshopban láttam. Én még az eredetit akartam beszerezni amiben rabszolgák voltak. Nem tudom miért sértő egy képzeletbeli arab piac, ahol bizony nem fakírokat lehetett kapni. Beteg világ! Viszont én is lemaradtam ugyanígy pár játékról (pl.:Evolúció, Királyi áru, Tzolkin)

  • hierroo

    2021-02-10 21:36:13

    Ez is egy nagyon remek játék! Elég változatos tud lenni, és a nekem a grafikája is hangulatos. De ha jól látom, most már nem könnyű beszerezni, mert nem látom, hogy árulnák valahol is. (Amikor elfogy, akkor rögtön meg akarom venni! :D)

  • gyorkilaci

    2021-02-10 20:55:30

    Az Azult más tervezte. 😉

  • Robby

    2020-11-17 12:57:40

    Nálunk három fővel kb. 1 óra egy parti. Érdekes, hogy mindenki a dzsin lapokra panaszkodik, én pont azt vettem észre, hogy az árukártyák kicsit egyszerűbbek, ha már választanom kellene, akkor azok nem illenek annyira a látványvilágba. Amúgy nekem az Aladdin mesevilága jut eszembe a játékról. Mi nagyon szeretjük, csak könnyed családi partik vannak. Nagyon sok dolog ad pontot, rá kell állni valamire és azt hajtani. Az eddig nem vezetett jóra, ha több dolgot akartunk meglovagolni. Persze ha szerzel egy vagy több dzsint, akkor azt nagyon ki lehet használni. A licitnél sem szabad nagyon sokat rárakni, mert nem biztos, hogy az megtérül és a pénz győzelmi pont is. Általában hasonló pontok vannak a játék végén, nincs kiugró érték, ezért nem biztos, hogy egy 10 feletti licit megér annyit, hogy mi kezdjük a fordulót. Úgy vettük észre, hogy igazából három dologgal lehet jobban szakítai: minél több különböző áru, sárga vezír bábuk (fóleg,ha dzsin is van hozzá) és a minél több nagyobb értékű elfoglalt terület. Szerintem adj még egy esélyt a játéknak, biztosan nem fogsz csalódni.

  • reni.sule

    2020-11-16 17:43:04

    A rengeteg pozitív kommentet olvasva úgy érzem adnom kell a játéknak még egy esélyt. Még a nyáron játszottunk vele baráti társasággal, mindenki gyakorlott játékos, de három fővel is nagyon hosszúra nyúlt a játék. Az utolsó törzsitagok megszerzése igazi kínszevedés volt. Egy egyszerű átvezető játéknak szántuk két nehezebb között, de ahoz képest túl hosszúra nyúlt. Én magam először játszottam vele, és már a doboz láttán elfogott az izgalom. Felállítva a játéktér mikor minden helyszín fel van pakolva, igazán látványos. Sokat vártam a játéktól és többé kevésbé azt kaptam amit vártam tőle. Eddig nem tudtam, hogy az tervezte ezt is mint az Azult, igaz később is kezdtem el játszani vele a csempe csodával. Érdekes hogy míg az az Azulnál nagyon tetszett az elemek megszerzésének a mechanizmusa, addig itt annyira nem jött át. Egyszerre valóban több mindenre kell figyelni, valóban nem mindegy mikor hova lépünk, mit viszünk el, kinek milyen előny jutattunk ezzel. Én azt vettem észre hogy már a játék elején túl nagy előnyhöz lehet ez álltal jutni, persze nagyban közrejátszik a szerencse faktor is a lapok elhelyezkedésében. Ami számomra is zavaró volt, a különbőző megjelenésű lapok, a dzsin karakterlapok valóban nem illenek a játék többi részéhez. Viszon minden nagyon magas minőségű, a lapok annak ellenére, hogy nem teljesen illeszkednek a játék többi eleméhez szépen graffikáltak. A pontszerzés igen összetett nem csak a törzstagok megszerzésével lehet előnyhöz jutni, ott van még a piacon megszerzett termékek és a dzsinek is. Egy igazán jó játék, de végig úgy éreztem valami hiányzik belőle, az a plusz érzet ami az Azulnál azonnal megvolt, itt valahogy nem jött át. Mindenképp adok még neki esélyt, hátha egy újabb játékkal más színben fogom látni. Az ára túl magas szerintem ahoz hogy beszerezzem, de mindenképpen megéri időt rásszánni erre a keleti szépségre. :)

  • Robby

    2020-11-16 11:55:31

    Köszi, én is így gondoltam és így is játszottuk, csak biztos akartam lenne a dologban, mert leírva nem nagyon volt.

  • harnas1207

    2020-11-16 01:15:28

    A dzsin képességeinek használata nem a szent helyhez kötött. Azt bármikor lehet használni, akár többet is. A szent helyek csak a megidézésükhöz kellenek.

  • Robby

    2020-11-15 22:52:07

    Egy kicsit biztosan túl volt hypolva és árazva a játék, de szerintem nagyon jó. Nekem hozza azt a hangulatot amit a doboz alapján ígért. A grafika is teljesen jó, a dzsinek lettek a legjobbak. A rabszolgát nem tudom miért kellett kivenni, az is a történelem része volt, bármennyire is ki akarják törölni a köztudatból. Ez alapján nagyon sok nép tehetne panaszt... Van egy GIN aminek a költsége hibásan szerepel a segédlapon. Sibittis - leírás alapján a költsége 1 vén vagy egy fakír, de a kártyán 1 vén plus egy vén vagy fakír szerepel. Gondolom a kártya a mérvadó. Viszont számomra az nem teljesen egyértelmű hogy ha szent helyen fejezem be a lépésem, akkor ugye vehetek 1 dszint és használhatom is a képességét. Ha már van több dzsinem, akkor több dszint is használhatok, ha ki tudom fizetni? A szabályban csak az szerepel, hogy egy körben egy dzsin csak egyszer használható, de az nem, hogy több dzsin nem használható. Ha nem szent helyen fejezem be a lépésem, akkor is használhatom a megvett dzsinjeim képeségét a körömben (ha ki tudom fizetni)?

  • Marcike

    2020-10-16 15:43:23

    Szerintem ez egy ritka gyenge játék.

    Az alapötletül használt mechanika az egyetlen értéke, amúgy a design szerintem szedett-vedett a dzsinnkártyák úgy néznek ki, mint valami horrorjáték elemei, totál elütnek az alap táblalapok sárgás dizájnjától. A kincs- és fakírkártyák dizájnja megint egy harmadik stílus. Olyan hatást kelt, mintha több játék prototípust gyúrtak volna egybe, mert magában mindegyik kevés volt.

    Az alkatrészeknél felháborít, hogy kevesebb figurát adtak - hogy 50 forinttal olcsóbb legyen nekik előállítani -, ezért nem dönthetem el, hogy kétszemélyes játéknál melyik színnel szeretnék játszani, csak abból választhatok, amiből van elegendő darabszámú... Wat?!?!?

    Az eredeti (rabszolgás) változott szerintem vérciki, érthetetlen, hogy hogyan jelenhetett meg ilyen játék a 2000-es években.

    Bruno Cathala neve nálam ezek miatt nem garancia a minőségre.

  • Alleira

    2020-10-12 14:06:24

    Hónapok óta nézem ezt a játékot, mert sokak által az egekig van marasztalva (és persze van a kisebb csoport, aki az árral szemben úszva nem kedveli), így már próbálom nem túl magasra tenni azt a képzeletbeli lécet, hogy ne legyen nagy csalódás, ha netán megvenném vakon. Sok videót láttam már, de az sose olyan, mint játszani vele. Egyébként eddig tetszett az összes Bruno Cathala játék, amit próbáltam.

    Nagyon köszi az átfogó kritikát, ami tágabb, nem rajongói perspektívából mutatta meg a játékot. Személy szerint szeretem az Azult, de nem kedvencem, így az összehasonlítás miatt még óvatosabb lettem. Ki kell próbálnom a Five Tribest, nem szabad vakon megvennem, ahhoz túl drága :D

  • harnas1207

    2020-10-12 13:42:21

    Erről a játékról mindenhol csak jót hallottam és bár a tematikája nem tetszik, biztos voltam benne, hogy egyszer megveszem majd. A pillanat eljött és nem is volt csalódás, bár kicsit hiányérzetem van még. Az mechanizmus nagyon egyszerű, nem nehéz vele játszani, könnyen tanulható. Egyből befigyel egy kis Azul érzés, de ezt ne firtassuk... Random pálya, random kezdő munkásállapot és többféle pontszerzési lehetőség.Ezek végett az újrajátszhatóság végtelen, de mégis van valami amit említsünk meg. A játék alapja nem más, mint folyamatosan elemezni kell a lehetséges lépéseket és ezek közül a legjövedelmezőbbet választani. Ez egyrészt nem nagy kihívás, másrészt az átlag játékosok számára rengeteg időt vesz igénybe, így akár már 2 fővel is érthetetlenül megnyúlik a játékidő. A különböző képességek lehetőséget adnak néhány trükkre, pl .hurokba lépve dupla helyszínt foglalhatunk el, de ez annyira kevéske, hogy alapjába véve nagyon hamar unalmassá tud vállni a game. Főként akkor, ha már mindenki kitanulta a játékot, és ugyanazt a stratégiát válassza újra és újra. A három megjelent kiegészítő közül kettő a változatosságot szeretné bővíteni, de az egyik nem kapható jelenleg sehol a világon. A másikat most tesztelem, mert az az érzésem, hogy a Five Tribes valóban jó játék, de kellenek hozzá a bővítések, hogy meg tudja ezt mutatni. A létszámhoz annyit, hogy kiegészítővel 5 fő is tud vele játszani, de minél többen játszotok annál kevesebb értelme van a licitálásnak és stratégiázásnak. Akkor válik igazi Azul élménnyé... Cserébe viszont nagyobb szerepet kap az interakció.

  • renii96renii96

    2020-04-14 10:09:03

    A Five Tribes-ban minden játékos egy vándort alakít, a cél pedig az, hogy a játék végén elnyerjük a trónt, azaz, hogy minél több győzelmi pontot gyűjtsünk be. Segítségünkre lesznek a különböző képességekkel rendelkező törzsek és a megidézhető dzsinnek.

    A játék elején 6*5-ös formában kell a megkevert tájlapkákat lehelyezni, amiken egyrészt van egy pontszám, illetve egy akció lehetőség. Ezután a zsákból mindegyik lapkára 3-3 random kihúzott figura kerül, melyek öt különböző színben találhatóak meg (ezek a törzsek).

    Nagyon leegyszerűsítve, a játék lényege az, hogy minél jobban tudd mozgatni ezeket a figurákat, lapkáról lapkára kell őket pakolni úgy, hogy a céllapka minden azonos színű emberét felhasználhatod, továbbá a törzs képessége után lehetőséged van a céllapkára nyomtatott akciót is végrehajtani.

    Mindegyik törzsnek értelemszerűen más és más képessége van: valamelyik pénzt ad (amivel megvásárolhatod többek között a kezdőjátékos szerepét), valamelyikkel tárgyakat vásárolhatsz (amiből minél több különbözőt gyűjtesz be, annál több pontot érnek) és van, amelyikkel megölhetsz egy figurát a tábláról, vagy egy másikat, valamelyik játékosnál, így elvéve tőle a pontokat.

    A játék legnagyobb erőssége az, hogy mindegyik törzs nagyon hasznos, viszont abszolút a játékosra van bízva, hogy hogyan balanszírozza ki a lehetőségeit. Mindenre érdemes odafigyelni és egy-két lépés kulcsfontosságú lehet, hiszen az egy dolog, hogy magadnak jót okozol, de lehet úgy alakítod át a figurák helyzetét, hogy az utánad következő játékosnak még nagyobb lehetőséget nyitsz meg, kérdés, hogy észre veszi-e. És ez a játék egyik árnyoldala: az analízis paralízis veszélye.

    Tipikusan olyan játék, amiben minden lehetőséget számba kell venni, hogy maximalizálni tudd a pontjaidat, ez a helyzet pedig konstans jelen van a játékban. Ha ezt csinálom, az 10 pont, de azzal Lalinak hozok 5 pontot, viszont, ha ezt rakom oda, akkor... És ez mehet hosszú perceken keresztül. Ha valaki allergiás az ilyenre, az messze kerülje el a játékot, viszont, ha te sem bánod, hogy egy-egy lépésedet alaposan meg kell fontolnod, mindenképpen csapj le rá!

    Az újrajátszási faktor a véletlen lapkák és figura összeállítás miatt szinte végtelen, a stratégiai útvonalak úgyszintén, arról nem is beszélve, hogy tipikusan olyan játék, ami rengeteg mindent ad, nincs olyan lépés, amivel ne nyernél valamit, a kulcs viszont az, hogy megtaláld azt a kombinációt, amivel a legtöbbet nyerhetsz.

    Az interakció is magas, és ami plusz pont, hogy a bérgyilkoson kívül igazából nem tudsz a másikkal közvetlenül kiszúrni, maximum úgy, hogy olyan lépést teszel, ami egyrészt neked is hoz valamit a konyhára, de a másiknak mégse olyan sokat.

    A játék egyik legnagyobb hibája a már említett dzsinnek. Véleményem szerint nincsenek túlságosan kibalanszírozva, míg az egyik azt tudja, hogy pl. a zsákból húzhatsz 3 figurát és lerakhatod valahova, addig van olyan szellem, aminek ha használod a képességét, a dzsinnpakli felső három lapja közül választhatsz egyet és az a tiéd lesz, ami egyrészt újabb akciólehetőséghez segít hozzá, nem utolsó sorban pedig pontot hoz.

    Nyílván a tapasztaltabb játékosok sok dzsinnt ki tudnak használni, de a játék egészére jellemző, hogy egy kezdőnek nincs sok esélye egy vérprofi ellen, ugyanis a szerencsének leginkább az előkészületek során van jelentősége, maximum még a piac és dzsinn kínálatnál.

    Ennek ellenére viszont, aki kedveli az agyalós, nem agresszión alapuló interakcióval párosított, minden oldalról kitesztelt (a játékossorrend licitálós mechanizmusa is már csillagos ötös!) családi, de azért bőven mély stratégiai/logikai mélységekkel rendelkező játékokat, az azonnal rakja kosárba, nem fogja megbánni.

    A játékelemek minősége kifogástalan, a grafika és az anyaghasználat kitűnő, az insertnél mindennek megvan a maga helye stb. Az ára elsőre talán kicsit magasnak tűnhet, de tényleg egy olyan klasszikus játék, ami 10-20-30 év múlva is éppen olyan újszerűnek fog hatni, mint megjelenésekor.

    Ketten is remekül működik, bár akkor talán kicsit nagyobb hangsúly helyeződik a licitálásra (egymás után kétszer jönni hatalmas előny lehet), de épp olyan jól működik hárman, négyen is (hárman talán a legjobb). Viszonylag gyorsan lemegy (előkészülettel, játékkal, elpakolással kb. másfél óra).

  • Pityu777

    2020-02-23 12:44:05

    Jelenleg ez az egyik kedvenc agyalósabb társasjátékom. A játék alkatrészei gyönyörűek, nagyon jó minőségűnek érzem. Négyen és hárman is jól működik, de ketten a legjobb valóban (ne legyen félre érthető, hogy a két játékos módott mindenki jobban kiemeli, mert tényleg jól működik 3-4 játékossal is). Mély játékélményt ad számomra és közben nem fájdul bele a fejem, sőt feltöltve érzem magam a játék után. Én is ajánlom kipróbálásra!

  • c.gergo

    2019-05-03 13:08:53

    Nagyon izgi játék. És talán ketten a legjobb. Nem sok játék után van az az érzésem, hogy nem kellenek bele kiegszítők ez úgy kerek ahogy van :)

  • t.magyari1205

    2019-05-02 13:18:26

    Gyönyörű, fantáziadús kivitelezés. Rengeteg lehetőség, szinte nem is tudhatod a játék végéig hogy ki fog nyerni, annyi fordulat történhet, miközben kifejezetten egyszerű szabályokon fekszik a játék. Folyamatosan résen kell lenni, figyelni a másikat.
    Két főnél tökéletesen működik, pörgős a játék, több főnél kissé lelassul de így is kifejezetten élvezetes.
    Csak ajánlani tudom!Akik nyitnának a stratégiai, gondolkodósabb társasok felé, azoknak mindenképpen ezt ajánlanám kezdésnek. :)

  • ARduel

    2019-04-15 15:28:29

    Több játékot magunk mögött tudva is bátran állítom hogy nagyon jó játék. Egyedi megoldást alkalmaz a mankala mechanizmussal. A tematika is jól meg van választva, eredetieg Egyiptomi témával akarták kiadni de a kiadó végül az 1001 éjszaka mesén isnpirálódva a Keletet célozta meg, és mennyire jól tette. Egyiptomi témával már rengeteg játékot kiadtak, sokkal stílusosabbnak érzem a Közel-kelet rejtélyes és színes világát. A tábla felállítás is egyedi, nem a Catan óta elhíresült hexákat alkalmazza hanem négyzet alakú lapkákat. A Dzsin kártyák gyönyörűek és nagyon jól balanszoltak. Némelyiknek baromi jó képességeik vannak, de kevés GYP-t érnek mások magas GYP-tal rendelkeznek viszont a képességei nem biztos hogy kifizetődnek. Nagyon jó döntések elé állítja az embert, nem csak a Dzsinek kiválasztása, hanem hogy milyen stratégiát alkalmaz a játék során. A stratégiát nagyban befolyásolják a véletlenszerűen lehelyezet bábuk típusai. A kereskedők választása nagyon jó lehetőséget nyújthat pontszezésre ha a piacból vásárolunk ugyanakkor, ha a piackártyák közül nincs nagy változatosság (sok egyforma vagy fakír kártya jön le nem éri meg befektetni). Ha dzsinekre gyúrunk, akkor megint más strarégiát választ az ember, így rengeteg lehetőséget rejt magában minden egyes alkalommal. Sosem játszottuk még 2x ugyanazzal a stratégiával. Érdekesnek tartom a licitrendszert is, mert a játék előrehaladtával vátozik a pálya és újabb lehetősegek alakulnak ki. Ezért az embernek fontossá válik a kezdőjátékos elnyerése, igy hatalmas összegeket képesek vagyunk befizetni csakhogy beelőzzük a másikat, de ezzel akár elfogyhat a pénzünk is a későbbiekben és már csak utolsóként szemezgetünk az esetleges lehetőségek közül.

    Nekünk valamiért jobban bejött 2 fővel mint 4-el. Valahogy kerekebb a történet több lehetőségünk van a terveket végig vinni és kevésbé vágja keresztül a stratégiánkat az ellenfél, de ettől függetlenül 4 fővel is megállja a helyét, csak ebben az esetben jobban szerte ágazik az ember figyelme és gyakran kerülünk AP szituációkba :).

    Negatívumként egyedül a félrefordításokat tudnám kiemelni. Vannak egyértelmű szimbólumok a Dzsin kártyákon amit nem szabadott volna félrefordítani annyira egyértmű, de mégis megtörtét, valószínüleg mert csak nyers szöveget láthata a fordító. Ugyanakkor belefutotunk 1-2 szituációba amire nincs szabály (pl. elfogyott a pénzed de kötelező mezőre léptél ahol fizetned kell, akkor mi van), ezeket házszabályoztuk.

    Összességében a játék küllemre és élményben nagyon ott van, kellemes 1-1,5órát szoktunk eltölteni vele. A kiegészítőkkel már nagyon szemezgetünk, de ezek nélkül is kerek a történek. Azt gondolom kieggel talán komplexebbé válhat akár több fő esetén is. Az újrajátszhatósága elképesztően nagy, a randomintásnak köszönhetően. Bátran ajánlom azoknak akik szeretnek gondolkkodni és stratégiákat építgetni, ebben akad bővel lehetőség rá.

  • szalasz87

    2019-04-05 15:30:31

    bár csak egy játék után. Ennél is azt éreztem mint hasonló játékoknál ahol annyi módon lehet pontot szerezni, hogy zavar hogy igazán nem tudom mi a cél. Persze kiválasztottam magamnak kettőt, és talán kevéssel is maradtam el a győztestől is a vége pontozásnál - de ez nekem továbbra is az esetlegesség érzetét keltette hogy aki a nagyon jól ismeri a játékot se tud sokall több pontot kihozni belőle. De ez szubjektív. A másik még amit hiányoltam hogy nagyon nem éreztem hogy mi "a játék világa". A cím öt törzs, de ebből csak különböző színű bábucskák jöttek le speckó tulajdonsággal, mindenféle fura dolgot adó lapkán. Ez szintén az én hibám, de nekem jobban fekszik ha nagyon illeszkedik egy tematikához vagy akkor már legyen teljesen absztrakt.

  • ARduel

    2019-04-02 09:59:09

    Szép, izgalmas, fordulatos, taktikus. Az egyik kedvenc játékom! Mindenkinek ajánlom!

  • soltesz.orsi92

    2019-02-27 15:07:42

    Új szerzemény nálunk, két játékon vagyunk túl. Nekem már nagyon tetszett mikor csak videókon láttam. Tényleg szép és igényes kiadás. Nekem nagyon tetszik a játék mechanizmusa, az hogy több mindent kell tenned a győzelemért, hogy nem lehet tudni ki a győztes a végéig. Kicsit gondolkodósabb játék, 1-1 lépésnél le lehet ragdni emiatt. Ketten teljesen jó, tetszik a licitrendszer működése is. Próbáljátok ki.

A Five Tribes – Naqala Dzsinnjei társasjáték és kiegészítői (6)

Részletes adatok

Részletek

  • Játékidő:  40 - 80 perc
  • Játékosok:  2 - 4
  • Ajánlott életkor:  13+
  • Komplexitás:  Közepesen összetett
  • Tervező:  Bruno Cathala
  • Illusztrátor:  Clément Masson
  • Kiadók:  Days of Wonder, Arclight, REBEL.pl, Korea Boardgames co., Ltd., Gém Klub Kft., Galápagos Jogos, Asterion Press, Maldito Games, Crowd Games, Lord of Boards
  • Elérhető nyelvek:  angol, francia, német, magyar, olasz, japán, Korean, lengyel, portugál, orosz, spanyol, ukrán

Alternatív nevei


Kiadások

  • English (European) first edition
    • Kiadás éve: 2014
    • Nyelv: angol
    • Méretek: 29.6 cm x 29.6 cm x 7.2 cm
  • English (European) second edition
    • Kiadás éve: 2014
    • Nyelv: angol
    • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
  • English first edition
    • Kiadás éve: 2014
    • Nyelv: angol
    • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.2 cm
    • Súly: 1.7 kg
  • English second edition
    • Kiadás éve: 2014
    • Nyelv: angol
    • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
  • English third edition
    • Kiadás éve: 2014
    • Nyelv: angol
    • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
  • French first edition
    • Kiadás éve: 2014
    • Nyelv: francia
    • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
  • German first edition
    • Kiadás éve: 2014
    • Nyelv: német
    • Méretek: 8 cm x 30.2 cm x 30.8 cm
    • Súly: 1.7 kg
  • Multilingual first edition
    • Kiadás éve: 2014
    • Nyelv: angol
    • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
    • Súly: 1.8 kg
  • Italian edition
    • Kiadás éve: 2015
    • Nyelv: olasz
    • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
  • Polish edition
    • Kiadás éve: 2016
    • Nyelv: lengyel
  • Hungarian edition
    • Kiadás éve: 2018
    • Nyelv: magyar
    • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
  • Portuguese edition
    • Kiadás éve: 2018
    • Nyelv: portugál
    • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
  • Spanish edition
    • Kiadás éve: 2020
    • Nyelv: spanyol
  • Russian edition
    • Kiadás éve: 2021
    • Nyelv: orosz
    • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
    • Súly: 1.8 kg
  • Ukrainian edition
    • Kiadás éve: 2021
    • Nyelv: ukrán
  • Japanese edition
    • Kiadás éve: 2022
    • Nyelv: japán
    • Méretek: 29.5 cm x 29.5 cm x 7.2 cm
  • Korean edition
    • Kiadás éve: 2022
    • Nyelv: Korean
    • Méretek: 29.5 cm x 29.5 cm x 7 cm

Hasonló játékok

Az alábbi játékok a hasonlítanak leginkább a(z) Five Tribes – Naqala Dzsinnjei társasjátékhoz