Ősi Jel
Ősi Jel
Ősi Jel
Ősi Jel
Videó beküldése

Ősi Jel társasjáték

társasjáték, 2019
Értékelem!

Az Ősi Jel egy könnyen tanulható társasjáték, 1 - 8 játékos részére, az átlagos játékidő 1.5 óra. A játékot 2012-ben jelölték a Golden Geek Awards díjára Legjobb tematikus játék kategóriában. A társast, a könnyebb tanulhatósága ellenére, csak 13 éves kortól ajánljuk kipróbálni. Kooperatív jellegű, a játékmenet erősen épít a moduláris tábla, a váltakozó...

Az Ősi Jel egy könnyen tanulható társasjáték, 1 - 8 játékos részére, az átlagos játékidő 1.5 óra. A játékot 2012-ben jelölték a Golden Geek Awards díjára Legjobb tematikus játék kategóriában. A társast, a könnyebb tanulhatósága ellenére, csak 13 éves kortól ajánljuk kipróbálni. Kooperatív jellegű, a játékmenet erősen épít a moduláris tábla, a váltakozó képességek, a kockadobás, a solitaire és a die icon resolution mechanizmusokra.

A Szellemlovas leírása:

Arkham városa sosem nyugodhat békésen. Ezúttal a helyi múzeumban készülnek a Mérhetetlen Vének világunkra törni. Az Elder Sign egy igényes, pörgős kockajáték, az Arkham Horror alkotóitól.

Arkham Horror light

Első ránézésre a játék az Arkham Horror kistestvére. Kooperatív játékmenet, ugyanazok a szereplők, ugyanazok a tárgyak, a varázslatok, a szövetségesek, a szörnyek és még a végcél is ugyanaz: megakadályozni a Mérhetetlen Vén felébredését, vagy ha ez sikertelen, egy végső, elkeseredett küzdelemben kiűzni a világból.

Második ránézésre szembeötlik az első nagy különbség. Az Elder Sign-hoz nem jár tábla. A játékteret a szokásosnál nagyobb méretű múzeumi és külső világbeli helyszíneket, eseményeket képviselő kártyákból kell felépíteni úgy, hogy mindig hat darab múzeum kártya van játékban, a külső világok ezek mellé kerülnek fel az asztalra, amikor elérhetővé válnak. A játék mozgatórugóját a nyolc darab egyedi dobókocka adja, hat darab zöld, melyeket mindig használni fogunk, illetve egy sárga és egy piros színű, melyeket tárgyaink felhasználásával vehetünk igénybe, ezek oldalain rendszerint kedvezőbb eredmények találhatók. Kapunk még egy nagy órakorongot is mozgatható mutatóval, mely az idő múlását, napról napra a veszedelmes éjfél közeledtét jelzi.

Éjszaka a múzeumban – kicsit másképp

A játék elsődleges célja, hogy megakadályozzuk a választott Mérhetetlen Vén felébredését úgy, hogy összegyűjtünk meghatározott darabszámú ősi jelet (elder sign) a múzeumi és a külső világi feladatok, helyszínek sikeres teljesítésével. Minden helyszínen szerepel több feladat, amik közül mindet sikeresen teljesítenünk kell ahhoz, hogy a helyszínért járó jutalmakat megkapjuk. A feladatok a dobókockák bizonyos oldalait mutatják, ezeket kell sikeresen kidobnunk korlátozott számú próbálkozás alatt. Először kiválasztjuk a választott helyszínen a teljesítendő feladatot, majd dobunk a hat darab zöld kockával. Ha sikerült a dobás, a kockákat ráhelyezzük a teljesített feladat megfelelő ábráira és a maradék kockával indulunk neki a következő feladatnak. Ha a dobás sikertelen volt, újra dobhatunk, ám büntetésként egy kockával kevesebbel. Ez addig tart, amíg az összes feladatot sikeresen teljesítjük, vagy elbukjuk, amiért természetesen veszteségek érnek minket.

Sikeres teljesítés esetén jutalmunk lehet több hasznos tárgy, varázslat – mellyel rendszerint már megdobott kockát lehet félretenni későbbi használatra, szövetséges, vagy szerencsés esetben ősi jel is. Ezek mind létfontosságúak ahhoz, hogy sikerre vigyük, egyes helyszínek ugyanis mind a hat, vagy akár mind a nyolc kockával sikeres dobást kívánnak meg. Ezen felül még említést érdemelnek az elmaradhatatlan szörnyek, amik ha megjelennek, extra feladatként jelentkeznek az egyes helyszíneken, továbbá folyamatos nyomást jelent az idő múlása, minden negyedik kör (éjfél) után új módosító tényező lép életbe, mely az esetek nagy részében további nehézségeket eredményez.

A nyomozóknak tehát nincs egyszerű dolguk. Bár a kockadobáson alapuló játékmenetről úgy tűnhet, pusztán a szerencse dominál, legalább ugyanennyire fontos szerepe van a taktikázásnak, a tárgyak, extra kockák használatának, újradobásának.

Végítélet

A játék jól visszaadja az Arkham Horror játékok hangulatát, nagy előnye, hogy egyszerűségének köszönhetően öt perc alatt előkészíthető, az új játékosoknak nagyjából ez alatt az idő alatt el is magyarázható a szabály és már indulhat is a kaland, mely 45-90 perc alatt lejátszható. Remek időtöltés az olyan alkalmakra, mikor nincs idő egy egész napot igénybe vevő, komplex játékot elővenni.

Angol nyelvű szabály

Forrás: Szellemlovas
Az üzletekben most 19% kedvezménnyel kaphatod meg ezt a játékot!
  • 9 900 Ft-tól
  • 28 ajánlat

Kategória: Kártyajáték, Fantasy, Kockajáték, Kaland, Horror, Harc, Könyv alapú
Mechanizmus: Moduláris tábla, Váltakozó képességek, Kooperatív, Kockadobás, Solitaire, Die Icon Resolution, Re-rolling and Locking

Videók

A társasjátékhoz MAGYAR bemutató videó is tartozik! Nézd meg őket és nem lesz gond a szabályokkal!

Üzletek

Ez a társasjáték kapható a boltokban! Nézd meg partnereink ajánlatát, vagy próbáld ki az árkalkulátort!

Kooperatív

Ebben a játékban az együttműködés a cél. Nem egymást, hanem magát a játékot kell legyőznötök!

Ősi Jel társasjáték vásárlása, árak és üzletek

A felhasználók ajánlatai

Elder Signwolfbrigitta.wb, Budapest

Csomagküldéssel, vagy személyesen itt: Budapest! Az ár NEM tartalmazza a csomagküldés árát!

Egyik token sérült (nem kulcsfontosságú része a játéknak).

1 érdeklődő


Ősi Jelmiklos.kr, Csomagküldéssel, vagy személyesen itt: Bp. 3 kerület, 14 kerület vagy nyugati környéke.! Az ár NEM tartalmazza a csomagküldés árát!

Csomagküldéssel, vagy személyesen itt: Csomagküldéssel, vagy személyesen itt: Bp. 3 kerület, 14 kerület vagy nyugati környéke.! Az ár NEM tartalmazza a csomagküldés árát!! Az ár NEM tartalmazza a csomagküldés árát!

Polcsöprés.

3 érdeklődő




Árkalkulátor

Egyszerre több játékot vásárolnál? Próbáld ki az Árkalkulátort és kiszámoljuk neked a legoptimálisabb feltételeket, hogy a legjobb árat kapd meg!

Ősi Jel társasjáték videók (13)

Kapcsolódó cikkek

Díjak és jelölések

Legjobb tematikus játék

jelölt, Golden Geek Awards, 2012

Kommentek

Kommentek

  • mr.zehy

    2023-04-27 17:56:06

    Őrült kockadobálás Arkham világában. Mindent bele kieggel játszottuk, így mondjuk baromi nehézre sikeredett, esélytelen volt megnyerni. Vannak jobbak a témában és a mechanikában is, de azért örülök, hogy végre kipróbáltam.

    5.5/10

  • hierroo

    2022-03-17 08:42:45

    Köszi. Egyetértek 'Kisde' véleményével az inserttel kapcsolatban. Kissé fapados. Az előkészület az rövid, csak ki kell rakni a kártyákat és kész is. Az óramutató teljesen szorosan forgatható, nem lötyög. Ami a nehézséget illeti az igaz, hogy nincs külön megírva, hogy hogy kell játszani könnyebb vagy nehezebb szinteken, de gyanítom, hogy bizonyos karakterekkel és bizonyos mérhetetlen vénekkel valamelyest könnyebb eljutni a célhoz. Én még az összes karaktert nem használtam, ezért ezt a kérdést én is felteszem azoknak, akik már régebb óta játszanak ezzel a játékkal. Tehát azt, hogy igazam van e azzal kapcsolatban, hogy egyes nyomozók "hasznosabban" felhasználhatóak e, mint mások? Vagy a kezdetben kihúzott kártyák adják meg inkább a nehézséget? Lehet, hogy mindkettő. Az mindenesetre igaz, hogy a szabály azt írja, hogy kezdetben válasszunk nyomozót, és csak hozzáteszi azt, hogy 'vagy véletlenszerűen húzzunk a lapok közül'.
    Egyébként a szabálykönyv egy verzióját ITT találtam. Láttam, hogy itt nincs magyar szabály. Igaz ez a szabály nem pont olyan, mint ami a dobozban található, de majdnem.

  • Kisde

    2022-03-16 23:14:57

    Az insert a klasszikus "árok" megoldás papírból és mivel viszonylag keskeny a doboz, védőzött kártyákkal nem fér be az összes komponens középre sajnos.

    Az óra teljesen jó, nekünk pont annyira szorul amennyire kell, stabilan lehet tekerni és nem lötyög.

    A nehézség jó kérdés, alapvetően nem lehet állítani, mivel ez egy kockajáték és sok múlik a szerencsén. Tehát ha ismered a szabályokat nem igazán számít, hogy kezdő vagy vagy sem, kb. ugyanannyi esélyed van nyerni. Az alapjáték amúgy nem kifejezetten nehéz kategória, de ha esetleg valaki szeretne nagyobb kihívást, akkor be kell szerezni a Gates of Arkham kiegészítőt amitől kicsit tematikusabb és nehezebb is lesz.

  • csongrady.p

    2022-03-16 21:10:44

    Először is gratulálok a játékhoz! 😉

    Én is szemetek a játékkal egy ideje, emiatt érdekelne még pár részlet igy első kézből 🙂

    Insert mennyire tágas az esetleges védőzés miatt?

    Az óra mutatója mennyire szorul, illetve mennyire lötyög?

    Lehet-e valami módon nehézséget állítani? Pl kezdő játékosokkal vs haladó játékosokkal ugyanúgy kihívás legyen, de ne lehetetlen küldetés.

    Előre is köszi! 🙂

  • hierroo

    2022-03-16 14:51:05

    Szerencsémre sikerült hozzájutnom ehhez a társasjátékhoz, és nagy örömmel nyitottam ki. Még mielőtt bármit is írnék erről a játékról, jelzem, hogy én egy eurós játékokat kedvelő játékos vagyok, és eszerint kezeljétek a véleményemet.
    Nekem teljesen pozitív a véleményem a kinézettel kapcsolatban, mert a kártyák és a hozzávalók sötét, de színes színvilág abszolút illeszkedik a játék témájához. A hősök és a szörnyek is különlegesek és bizarrak. A dobókockák is jók, funkcionálisak, jó fogdosni őket. A kisebb kártyák is tetszetősek. Egy kis negatívum nálam csak az, hogy a nagy (kaland)kártyák esetén előfordulhat, hogy felpöndörödnek a lapok. Emiatt a kártyák könnyen csúszkálnak az asztalon. Engem még az is zavar, hogy az eseményekről írt szövegek betűtípusa elég nehezen olvasható, nem lehetetlen, de azért jobban örültem volna ha könnyebben elolvashatom a szöveget. Így inkább kihagyom. Persze ha az volt a cél hogy feszültséget okozzon az idegesítő betűk a játékosnak a szörnyek mellett, akkor az nalám sikerült! :) A nagy kártyák és a játékostábla lehetett volna keményebb papírból, de ez csak részletkérdés. A szörnylapkákhoz jó lett volna egy húzózsák.
    A szabálykönyv viszonylag egyértelmű volt, bár belenéztem utólag is.
    Meg kell mondanom, hogy az első próbajátéknál föl kellett állnom, mert nem tudtam elkézelni, hogy ezzel a 6 zöld kártyával hogy lehet kalandkártyát szerezni? De azért lehet, csak a kezdő kártyák zárolt kártyái miatt kissé ezek megnehezítették a dolgom. És az is tény, hogy nem mindegy, hogy mely nyomozóval játszunk, mert van könnyebb és nehezebb is. És meg kell szokni azt is, hogy a nyomozónk „elhalálozhat”. Ez az az eurós játékoknál nem jellemző. És a véletlenszerűség is szokatlan nekem, és rossz érzés, hogy a szerencse nincs mellettem mindig, hiába próbál az ember tervezni, ezt itt annyira nem lehet. Azért az jó, hogy a dobókockák módosíthatóak több módon is.
    Összességében ez a játék is tud kellemes szórakozást nyújtani egy egyedülálló játékosnak is.

  • Lengyel

    2021-12-18 06:01:43

    Beszereztem, tényleg jó... :)

    Kockajáték, aki szeret hazardírozni, annak tökéletes választás.

    Afféle Arkham Light, gyorsan lepörgethető.

  • Lengyel

    2021-08-10 07:39:03

    Köszönöm szépen a választ! :)

  • Csiracsirke

    2021-08-09 22:31:03

    Egész jó soloban is több karaktert is irányíthatsz egyszerre és ha meghal valamelyik csak újat válsztasz a játék során a Miscatonic egyetemet járod be és csak kockákat dobálgatsz, kellemes lovecrafti zenével és egy kis szárazjéggel a játéktér mellet nagy hangulatot ad 😁

  • Lengyel

    2021-08-09 21:38:41

    Sziasztok!

    Az lenne a kérdésem, hogy szólóban mennyire működik...?

  • Csiracsirke

    2021-03-27 21:39:22

    A Miskatonic egyetemben kell különféle rejtélyeket megoldani és dimenzió kapukat bezárni, szörnyeket megölni ezenkívűl nyomokat gyüjthetünk be és különféle tárgyakat szerezhetünk a megoldott feladatok után kockadobással. Itt most nem az 5-6-os számít sikernek mint az Eldritchben és az Arkhamban hanem különböző szimbolumokat kell kidobni erre 6 kocka áll rendelkezésre plusz 2 speciális kocka amit tárgyakkal tudsz aktíválni így megkönnyitve a dolgunk. Mi ketten szoktuk játszani szerintem így a legideálisabb de négy főnél többen nem ajánlanám. Szuper társas viszonylag rövid setup-al és játékidővel a szabály is könnyen megérthető a hangulata is remek. Szerintem ez a legkönnyebb a Lovecraft játékok közül így kezdésnek jó választás. Bízom benne hogy egyszer a kiegek is megjelennek hozzá magyarul.

  • ubazsi

    2021-02-12 16:41:38

    Nekem is nagy kedvenc, és a többi vélemény mellett kiemelném, hogy az egyik legjobb egy játékos társas számomra. Sőt, igazából egyedül a legjobb játszani.

  • itsmorethanagame

    2020-05-30 23:40:36

    Aki imádja a kockadobást és szeret hazardirozni ebben a kis fantasy lovecraft világban annak nagyon ajánlom. Hangulatos a játék világa. (aki szeretei a cthulhu-s témájú játékokat biztosan tetszeni fog neki) A szerencsefaktor magas bár tudjuk befolyásolni a dobott eredményeket. Ajánlatos egy kis lovecraft soundtrack-et betenni a háttérben ad egy kis plusz hangulatot a játékhoz! :D

  • Westfalien

    2019-09-20 08:46:41

    Ha szereted az Eldritch Horrort vagy az Arkham Horrort, és előfordul, hogy csak kevesen tudtok összejönni vagy kevés időtök van, akkor érdemes beszerezni az Elder Signt. A cél ugyan az, mint a másik két nagy tesóban: megakadályozni, hogy az adott Mérhetetlen Vén elpusztitsa jobbnál jobb társasjátékokkal teli világunkat. Ehhez Elder sign-okat kell gyűjtenünk, Vénenként változó mennyiségben. Minden főellenségnek van valamilyen speciális képessége is, amivel igyekszik megneheziteni a dolgunkat. Mondhatni, hogy inkább kevesebb, mint több sikerrel, mert az alapjáték elég könnyű. Eddig négy lejátszott játékból négyet nyertünk. Ettől függetlenül tény, hogy minden játék alatt voltak izgalmas percek, de összességében könnyebb, mint az Eldritch Horror vagy az Arkham Horror, de nem kevésbé élvezetes. A tárgyak gyűjtögetése vagy a szörnyek legyilkolása és az idegen dimenziókbeli utazások nem kevésbé izgalmasak és szórakoztatóak, mint az emlitett játékokban.

    Kell hozzá egy kis angol tudás, ha még az angol verzióval rendelkezik valaki de már magyarul is megjelent. Közepes angollal a játék tökéletesen érthető, ha azonban valaki a hangulatkeltő szövegeket is elolvassa a lehető legjobb beleélés végett, akkor kell egy angolul folyékonyan beszélő nyomozó. Szerintem ilyen játékba amúgy is csak így érdemes belefogni.

    A doboz tartalma szerintem kielégitő, kapunk éppen elég Mérhetetlen Vént és nyomozót is. Mi véletlenszerűen szoktunk választani, ezzel kicsit nagyobb kihivás elé is állítva magunkat. Az eddig játszott nyomozók és a Vének is változatosak voltak, minden meccs kicsit más volt. Persze az alap mindig ugyan az, de a Vének képességei is változtatnak kicsit a játékmeneten. Tárgyakból és varázslatokból szokás szerint kicsit kevés van, három-négy játék után mindent látott az ember, de a kiegészitők ezt (plusz pénzért) orvosolják. Ez igy volt eddig minden társasnál, amit megvettem. Ezeknél a Cthulhu mitoszos FFG társasoknál pedig az első kiegészitő mindig az alapdobozból kihagyott lapokat tartalmazta.

    Ajánlom azoknak, akik egy könnyedebb játékmenetű, de nem kevésbé szórakoztató játékot keresnek, mint az Eldritch Horror, én több mint egy hónapot vártam rá anno(éppen nem volt beszerezhető) és közben eszembe jutott, hogy lemondom a rendelést, de nagyon örülök, hogy nem tettem.

  • Noémi

    2019-04-06 11:05:22

    Egy végtelenül izgalmas játék, amely egy más világba repít. Aki imádja a Cthulhu mítoszt, annak kötelező darab ez a játék. Gazdálkodni kell a kockákkal, mérlegelni a lehetőségeinket és persze együtt kell működni a másikkal, különben felkel az egyik Mérhetetlen Vén és vége a világnak. Nincs két ugyanolyan játék a számtalan küldetés miatt. Nagyon izgalmassá teszi a játékot a karakterek különböző egyedi képességei, melyek olykor segítenek a játék során, vagy éppen hátráltatnak. Mindenkinek ajánlom ezt a játékot, ketten is nagyon jó szórakozást nyújt.

  • benyod

    2019-03-17 16:45:09

    Hanem egymás ellen szeretnénk játszani mindig ezt vesszük elő. Könnyű, viszonylag gyors és kezdők is élvezik mert a kockadobás izgalmat hoz. Én szeretek kockákkal dobni, főleg ha van lehetőségem annak értékét kicsit manipulálni. Ezt is szeretem az Elder Sign-ban. Remélem tényleg jön hamarosan magyarul, hogy a makogás és kártyák kinyomtatott szövegeinek böngészése helyett mégjobban belemerülhessünk a történetbe :).

  • soltesz.orsi92

    2019-03-01 14:22:04

    Az Elder Sign egy kooperatív játék, ahol bepillantást nyerhetünk Lovecraft világába, éppen egy mérhetetlen vén felébredését akarjuk megakadályozni. Nekem talán az első kooperaív játékom volt. Nagy a szerencsefaktor, hiszen kockák segítségével kell küldetéseket teljesíteni. Szerintem nem túl bonyolult játék. Kicsit lassú nálunk a set up. Sajnos nem kerül olyan sokszor asztalra. Egyébkétn 1-2 kooperatív játékhoz hasonlítva annyira nem nehéz nyerni. Legalábbis nekünk szinte mindig sikerült.

Az Ősi Jel társasjáték és kiegészítői (17)

Részletes adatok

Részletek

  • Játékidő:  1.5 óra
  • Játékosok:  1 - 8
  • Ajánlott életkor:  13+
  • Nyelvfüggőség:  Gyengén nyelvfüggő
  • Komplexitás:  Egyszerű
  • Tervező:  Kevin Wilson, Richard Launius
  • Illusztrátor:  Dallas Mehlhoff
  • Kiadók:  Fantasy Flight Games, Heidelberger Spieleverlag, Edge Entertainment, Arclight, Stratelibri, Galakta, Delta Vision Publishing, Wargames Club Publishing, Galápagos Jogos, Hobby World, ADC Blackfire Entertainment, Geekach Games
  • Elérhető nyelvek:  cseh, kínai, angol, francia, német, magyar, olasz, japán, lengyel, portugál, orosz, spanyol, ukrán

Alternatív nevei


Kiadások

  • English first edition
    • Kiadás éve: 2011
    • Nyelv: angol
    • Méretek: 25.4 cm x 25.4 cm x 5.1 cm
  • English Revised Printing edition 2012
    • Kiadás éve: 2012
    • Nyelv: angol
    • Méretek: 25.4 cm x 25.4 cm x 5.1 cm
    • Súly: 0.8 kg
  • French edition 2012
    • Kiadás éve: 2012
    • Nyelv: francia
    • Méretek: 25.4 cm x 25.4 cm x 5.1 cm
  • German edition 2012
    • Kiadás éve: 2012
    • Nyelv: német
    • Méretek: 25.4 cm x 25.4 cm x 5.1 cm
  • Italian edition
    • Kiadás éve: 2012
    • Nyelv: olasz
    • Méretek: 25.4 cm x 25.4 cm x 5.1 cm
  • Japanese edition
    • Kiadás éve: 2012
    • Nyelv: japán
  • Polish edition
    • Kiadás éve: 2012
    • Nyelv: lengyel
    • Méretek: 25.4 cm x 25.4 cm x 5.1 cm
  • Spanish edition
    • Kiadás éve: 2012
    • Nyelv: spanyol
    • Méretek: 25.4 cm x 25.4 cm x 5.1 cm
    • Súly: 0.8 kg
  • Wargames Club Traditional Chinese edition
    • Kiadás éve: 2012
    • Nyelv: kínai
    • Méretek: 25.4 cm x 25.4 cm x 5.1 cm
  • German revised edition 2013
    • Kiadás éve: 2013
    • Nyelv: német
    • Méretek: 25.4 cm x 25.4 cm x 5.1 cm
  • Russian edition
    • Kiadás éve: 2013
    • Nyelv: orosz
    • Méretek: 24.8 cm x 24.8 cm x 6 cm
  • Czech edition
    • Kiadás éve: 2014
    • Nyelv: cseh
    • Méretek: 25.4 cm x 25.4 cm x 5.1 cm
  • Portuguese edition
    • Kiadás éve: 2016
    • Nyelv: portugál
    • Méretek: 25.4 cm x 25.4 cm x 5.1 cm
  • French edition 2017
    • Kiadás éve: 2017
    • Nyelv: francia
  • Hungarian edition
    • Kiadás éve: 2019
    • Nyelv: magyar
  • Ukrainian edition
    • Kiadás éve: 2024
    • Nyelv: ukrán

Hasonló játékok

Az alábbi játékok a hasonlítanak leginkább a(z) Ősi Jel társasjátékhoz