Cryptid
Cryptid
Cryptid
Cryptid
Videó beküldése

Cryptid társasjáték

társasjáték, 2023
Értékelem!

A Cryptid egy könnyen tanulható társasjáték, 3 - 5 játékos részére, az átlagos játékidő rövidebb, csak 30 - 50 perc. A játékot 2018-ban jelölték a Golden Geek Awards díjára Leginnovatívabb játék kategóriában, illetve 2022-ben jelölték a Spiel des Jahres díjára is Az Év Gémerjátéka kategóriában. A társast, a könnyebb tanulhatósága ellenére, csak 10 éves...

A Cryptid egy könnyen tanulható társasjáték, 3 - 5 játékos részére, az átlagos játékidő rövidebb, csak 30 - 50 perc. A játékot 2018-ban jelölték a Golden Geek Awards díjára Leginnovatívabb játék kategóriában, illetve 2022-ben jelölték a Spiel des Jahres díjára is Az Év Gémerjátéka kategóriában. A társast, a könnyebb tanulhatósága ellenére, csak 10 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít a moduláris tábla, a hatszög-rács, a minta felismerés és a deduction mechanizmusokra.

A Szellemlovas leírása:

Tudod úgy segíteni a többieket, hogy a neved ne legyen az enyészeté? Tedd próbára magadat!
Tengeri kígyók, Jeti, a chupacabra: tanulmányoztad a felvételeket, levontad a következtetéseke, és összeszedted mindazt a kevés bizonyítékot, amit csak tudtál. Közel jársz, hamarosan az egész világ tudni fogja az igazat a titokzatos lényről! Nyomozásod során belefutottál egy csoport hasonszőrű kriptozoológussal, hogy végre felfedjétek a megfoghatatlan lényt. De a felfedezés dicsősége, a csodálatos hírnév túl nagy jutalom ahhoz, hogy osztozz rajta másokkal... Muszáj vagy segíteni a többieket, de az csak rajtad múlik, hogy mennyi információt adsz át!

Kriptozoológia = szóbeszéd vagy mitológia által leírt állatok kutatásának „tudománya". Ezen állatok létezése kérdéses, nem bizonyítható, de néha szemtanúk mégis látni vélik őket, ezek után kutatnak a kriptozoológusok.

Mindannyian kriptozoológusok vagytok, és igyekeztek elsőként felfedezni egy lény egyértelmű bizonyítékát Észak-Amerika vadonjában. Mindannyian kaptok egy-egy egyedi nyomot, egy fontos információt arról, hogy hol él a lény. Ha egyesítitek, a nyomok egyetlen mezőt jelölnek meg a térképen: a lény élőhelyét!

A nálatok lévő nyomok a térképen lévő tereptípusok és építmények alapján vagy egy olyan mezőt jelölnek meg, ahol a lény megtalálható, vagy olyat, ahol az nem található meg. A játék során a kutatók kérdéseket tesznek fel egymásnak azzal a céllal, hogy kitalálják egymás nyomait.

A játékot az a játékos nyeri meg, aki először egyesíti az összes nyomot és találja meg a lény élőhelyét.

A játékosok célja helyesen megtippelni a táblának az az egyetlen mezőjét, amelyik a lény élőhelye. Egy kezdeti eszmecsere után a kezdőjátékos lehelyez egy kockát egy olyan mezőre, amelyik a saját nyoma szerint nem lehet a lény élőhelye ezt addig folytatjátok, míg mindenki két-két kockát helyezett a táblára. Helyezhetsz kockát egy építményt tartalmazó mezőre, de kockát tartalmazó mezőre nem.

A saját körödben két akció közül választhatsz: feltehetsz egy kérdést egy másik játékosnak vagy akár kutathatsz egy mezőn. Amennyiben nem találtad meg a lény élőhelyét a tőled balra ülő játékoson van a sor.

A játékban fontos szerepet kap az őszinteség... nem blöffölhetsz és nem hazudhatsz, de amikor információt osztasz meg másokkal, teheted úgy, hogy minél kevesebb újdonságot fedj fel a saját nyomodról. Elvégre ez az őszinte félrevezetés mesteri játszmája! Ha minden igyekezetetek ellenére elakadtok lehetőségetek van segítséget kérni, de ebbe mindenkinek bele kell egyeznie!

Doboz tartalma:

  • 6 számozott térképlapka
  • 4 nyolcszög alakú kőoszlop
  • 4 háromszög alakú viskó
  • 1 báb
  • 5 jelölőszett (kockák és korongok)
  • 5 vadásznapló
  • 54 kártya

Angol nyelvű játékszabály
Letöltés

Angol nyelvű ismertető

Forrás: Szellemlovas
Ez társasjáték akciósan érhető el az üzletekben!
  • 9 590 Ft-tól
  • -19%-2 242 Ft

Kategória: Következtető
Mechanizmus: Moduláris tábla, Hatszög-rács, Minta felismerés, Deduction

Szabálykönyv

Ehhez a társasjátékhoz elérhető magyar szabálykönyv, amit ide kattintva le is tudsz tölteni!

Videók

A társasjátékhoz MAGYAR bemutató videó is tartozik! Nézd meg őket és nem lesz gond a szabályokkal!

Üzletek

Ez a társasjáték kapható a boltokban! Nézd meg partnereink ajánlatát, vagy próbáld ki az árkalkulátort!

Cryptid társasjáték vásárlása, árak és üzletek



Árkalkulátor

Egyszerre több játékot vásárolnál? Próbáld ki az Árkalkulátort és kiszámoljuk neked a legoptimálisabb feltételeket, hogy a legjobb árat kapd meg!

Szabálykönyvek (2)

Cryptid társasjáték videók (9)

Kapcsolódó cikkek

Díjak és jelölések

Az Év Gémerjátéka

jelölt, Spiel des Jahres, 2022

Leginnovatívabb játék

jelölt, Golden Geek Awards, 2018

Kommentek

Kommentek

  • EdeviS

    2023-11-22 10:15:15

    Köszönöm szépen a választ. Akkor most már értem. Még nem vettük meg, pont ezért mert nem értettem hogy működik. De akkor megkérjük Jézuskát, hogy hozza a fa alá az idén... 😄

  • Hyuse

    2023-11-21 19:37:45

    Akkor játszod jól a játékot, ha már ismered, hogy milyen szabályok léteznek a játékban. Ez nyilván nem az első játékban lesz egyértelmű (Nincs olyan sok és a legtöbb logikus). Viszont, ha már megy kívülről, hogy milyen opcióid lehetnek, akkor ha egy egy ellenfeled letesz akár egy kockát, abból már elég sok ki tud derülni. Ilyenkor már akár egyetlen nemleges válasszal is ki lehet rögtön zárni 2-4 szabályt. Igyekezz mindig olyan helyekre rákérdezni, ami minél több szabályt ki tud zárni, ami az ellenfeleidnél NEM lehet.

    A saját szabályommal szinte csak a legvégén szoktam foglalkozni, amikor ki kell találni a metszet pontos helyét.

    Ebből adódóan sokszor érdemes, ha nem vagy 100%-ban biztos benne, akkor olyan mezőre rákérdezni, ami mondjuk csak 1 tényezőben más, mint a korábbi nemleges válaszok. (Nyilván ez egy verseny, így időt tudsz veszíteni, ha lassan haladsz, így érdemes minél több dolgot kizárni, ha lehet.)

    Én legtöbbször azt szoktam figyelni, hogy a többiek önként melyik irányba teszik a nemleges válaszokat, ha esetleg önként kell ilyet letenniük. Olyankor érdemes a térkép ellentétes, vagy az ő általuk ritkán jelölt helyekre rákérdezni.

    Jelenleg nem tudok többet leírni ennél, mivel nem ismerem, hogy ti hogyan játszotok. De tapasztalattal jobb lesz. :)

    Olykor már a csapatnak nálunk a normál nehézség túl könnyű. Lassan át kell állnunk a fekete szélű kártyákra. :D

  • EdeviS

    2023-11-21 14:06:39

    Több szabálymagyarázat után még mindig nem értem, hogy hogyan lehet benne következtetni. Tudnál nekem segíteni , elmagyaráznád? Azt értem, hogy én ismerek egy szabályt (mondjuk a lény a vízben van. )Ok, hogy meg tudom kérdezni, hogy egy adott helyen egy másik játékos szerint lehet-e, de ha nem ismerem a többi szabályokat amik a többieknél lehetnek, akkor abból hogyan tudok következtetni, hogy pl. a játékostársam megad egy helyet ahol nem lehet? Úgy gondolom, hogy akkor tudom, hogy a vízben kell keresni és sorra lövöm ki a vizes helyeket és egyszer csak ráhibázok... de ehhez nem kell túl sok stratégia.... nagyon köszönöm a segaítséget!

  • bojtosgabor

    2022-02-07 22:10:28

    Sorry, ebben az esetben ez félreértés, de attól még vonatkozhatna rád is, hogy elfogadod más véleményét a hivatalos játékosszámmal együtt. ;)

  • robsteady

    2022-02-07 19:18:13

    Hát, itt valami félreértés van. Bár mindkettőnk neve Róbert, a csatorna tulaja egy másik személy, nem én. Csak azért linkeltem be, mert jó a bemutató. Javítom is az eredeti hozzászólást, nem hogy mások is összekeverjenek.

  • bojtosgabor

    2022-02-07 15:52:07

    A csatornádról: "Viselkedési szabály: Kommentelésnél mindenki tartsa tiszteletben a másik véleményét."
    Ezt esetleg fordítva is lehetne alkalmazni. :)

  • maricusi

    2021-12-10 10:20:57

    Ha lenne olyan like lehetőség, hogy a hét vagy a hónap leghasznosabb hozzászólása, akkor az most a Tiéd lenne. A játék, a videócsatorna mind-mind nagyszerű. Ezt a játékot a jövő évben biztos, hogy beszerzem.

  • Robby

    2021-12-10 10:16:30

    Köszi a leírást, jó lett nagyon, a videó is jó, a játék is tetszik már így. Annyit esetleg hozzátennék, hogy szerintema BGG-n a nehézség az nem arra vonatkozik, hogy a játékosok ellen milyen nehéz nyerni, hanem a játék megtanulhatóságára, összetettségére vonatkozik, így már a 2,2-es nehézség jobban megállja a helyét.

  • soetigabor

    2021-12-10 09:22:37

    Köszi a kedvcsinálót, és azt is, hogy felhívtad a figyelmet 2 személyes mód létezésére, nálam betalált így elsőre. Megy a listára. 😊 Egyébként a nehézség becsapós lehet, de a BGG-n is úgy van definiálva, hogy "mennyire bonyolult megérteni a játékot". Pl. a Hive is a Fesztáv alá van pozícionálva, ami rendben is van, mert a Hive-nak piszok egyszerűek a szabályai, a mechanika adta mélység miatt viszont sokkal nagyobb szellemi kihívást jelent.

  • robsteady

    2021-12-09 15:29:16

    Logikai dedukciós játék absztrakt formába öntve. Ez megint egy olyan példa, ami becsap: BGG nehézség 2.2, gyengébb, mint a Wingspan / Fesztáv (2.4), mi? A túrót. Legfeljebb a Columbonak. Az alapjáték is bőven meghaladja, nem hogy az advanced mód. Abból kitalálni a lehetséges jó válaszokat, amit az ellenfeled nemlegesnek jelölt meg, minden, csak nem egyszerű. Az alap szálakat összekötni a káoszban, kizárni a rosszakat nehéz az elején, majd aztán szép lassan kitisztul a kép.
    Ajánlom azoknak, akik a nyomozós játékok közül nem a nagyobb társaságra alapuló szociális dedukciót keresik, és akit az is érdekel, hogy nagy legyen az újrajátszhatóság. Ezeknek tökéletesen megfelel a Cryptid. Sokáig kerestem olyan játékot, amely két fővel is játszható nyomozós mechanikájú, nem elcsépelt a témája, és sokszor elő lehet venni, mert mindig újat mutat. Nos, megtaláltam. Egyfelől nagyon gondolkodtat a játék, mert tényleg egy nem megszokott kizárásos módszert kell alkalmazni; másrészt viszont ez a sajátos gondolkodásmód egysíkúvá is teszi a játékot. Viszont a játék nagyon elegáns. Igen és nem válaszokból kell kitalálni azt, amit még a könyve se ír le, hol élhet.
    Ettől ez még egy remek játék. Sikerült vele berántani társasok iránt abszolút nem érdeklődőket, akik úgyvertek bele partikat egymás után, hogy öröm volt nézni. Mint ahogy azt is, hogy véreztek el programozó informatikusok a játék során, pedig nekik villantani illene egy nullszerencséjű logikai játékban.
    Nem kell aggódni, két fővel is működik a játék. Fejenként két kulcs birtokában kell kitalálni a másik megoldásait. Még nehezebb is, mint három fővel.
    Párom csak ezzel játszana a beszerzése óta. Nem is tudom, miért nem írtam erről a remek játékról eddig, pedig jó ideje itt a gyűjteményben. Pedig próbálok mindig gondolni rátok... :D Még a rossz PC Gurus Cryptid cikk után sem esett le, hogy ez hiányzik itt...

    Kedvcsináló videó Robert SoloPlay-től itt

  • Hyuse

    2021-11-29 15:28:51

    Amióta megvan csak imádni tudom. Számomra nagyon jó kis dedukciós játék. Aki nem ismerné, annak röviden leírom.

    A játék elején a sok játék kártyából egyet kiválasztva (ezekből van könnyű ill. nehéz is) felépítjük a térképet, majd mindenkinek kiosztjuk a személyre szabott kulcsát (ezek keresztmetszete meghatároz egy mezőt, ahol a megtalálandó szörny lakozik). Ekkor az előkészülettel meg is vagyunk.

    Ezután a soron lévő játékos a körében kettő dolgot csinálhat rámutatva a térkép egy mezejére. Vagy megkérdezi egyik játékos társát információt gyűjtve a kulcsáról akinek igen/nem választ kell adnia. Vagy elárulva a saját kulcsáról egy kis morzsát (igen válasszal jelölve a mezőt) fel próbálja fedni a szörny helyét amit mindenki keres és ezzel megpróbálja megnyerni a játékot. Ha ilyenkor mindenki igent válaszol, akkor övé a győzelem. Azonban ha nemleges választ ad bárki is, akkor megy minden tovább.

    Igaz, játékról-játékra ugyanazt csináljátok, de akik szeretnek gondolkozni és közben beszélgetni is azoknak nagyon szuper játéknak ígérkezik.

Részletes adatok

Részletek

  • Játékidő:  30 - 50 perc
  • Játékosok:  3 - 5
  • Ajánlott életkor:  10+
  • Nyelvfüggőség:  Közepesen nyelvfüggő
  • Komplexitás:  Egyszerű
  • Tervező:  Ruth Veevers, Hal Duncan
  • Illusztrátor:  Kwanchai Moriya
  • Kiadók:  Origames, Lucrum Games, Ludofy Creative, Osprey Games, playagame edizioni, Jelly Jelly Games, Reflexshop Kft, Fabrika Igr, sternenschimmermeer, Do it games, 17wanzy (Yihu BG), Skellig Games
  • Elérhető nyelvek:  kínai, angol, francia, német, magyar, olasz, japán, Korean, lengyel, portugál, orosz, spanyol

Alternatív nevei


Kiadások

  • English edition
    • Kiadás éve: 2018
    • Nyelv: angol
    • Méretek: 27.5 cm x 19 cm x 7 cm
    • Súly: 1.1 kg
  • Chinese edition
    • Kiadás éve: 2019
    • Nyelv: kínai
  • French edition
    • Kiadás éve: 2019
    • Nyelv: francia
    • Méretek: 18.8 cm x 27.4 cm x 7 cm
    • Súly: 1 kg
  • Italian edition
    • Kiadás éve: 2019
    • Nyelv: olasz
    • Méretek: 27.5 cm x 19 cm x 7 cm
    • Súly: 1.1 kg
  • Japanese edition
    • Kiadás éve: 2019
    • Nyelv: japán
    • Méretek: 19 cm x 27.5 cm x 7 cm
  • Korean edition
    • Kiadás éve: 2019
    • Nyelv: Korean
  • Russian edition
    • Kiadás éve: 2019
    • Nyelv: orosz
    • Méretek: 27.5 cm x 19 cm x 7 cm
  • Spanish edition
    • Kiadás éve: 2019
    • Nyelv: spanyol
    • Méretek: 27.5 cm x 19 cm x 7 cm
    • Súly: 1.1 kg
  • Portuguese edition
    • Kiadás éve: 2020
    • Nyelv: portugál
  • German first edition
    • Kiadás éve: 2021
    • Nyelv: német
    • Méretek: 19 cm x 27.5 cm x 7 cm
    • Súly: 1.1 kg
  • German third edition
    • Kiadás éve: 2022
    • Nyelv: német
    • Méretek: 19.7 cm x 28.2 cm x 5.2 cm
    • Súly: 0.9 kg
  • Hungarian edition
    • Kiadás éve: 2023
    • Nyelv: magyar
    • Méretek: 27.5 cm x 19 cm x 7 cm
  • Polish edition
    • Kiadás éve: 2023
    • Nyelv: lengyel

Hasonló játékok

Az alábbi játékok a hasonlítanak leginkább a(z) Cryptid társasjátékhoz