Brass: Lancashire
Brass: Lancashire
Videó beküldése

Brass: Lancashire társasjáték

társasjáték, 2007
Értékelem!

A Brass: Lancashire egy összetett társasjáték, 2 - 4 játékos részére, az átlagos játékidő hosszabb, akár 1 - 2 óra is lehet. A játékot 2008-ban jelölték a Golden Geek Awards díjára Legjobb gémer játék kategóriában. A társast, a bonyolultsága miatt, csak 14 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít a pakli tervezés, az útépítés, a trn-02...

A Brass: Lancashire egy összetett társasjáték, 2 - 4 játékos részére, az átlagos játékidő hosszabb, akár 1 - 2 óra is lehet. A játékot 2008-ban jelölték a Golden Geek Awards díjára Legjobb gémer játék kategóriában. A társast, a bonyolultsága miatt, csak 14 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít a pakli tervezés, az útépítés, a trn-02 stat turn order, a tech trees / tech tracks és a market mechanizmusokra.

A Szellemlovas leírása:

Az eredeti Brass játék tovább gondolása és szépítése. A különbségek a régi kiadáshoz képest:

- Szebb rajzok és illusztrációk

- 2 személyes mód fejlesztése addig a pontig, hogy már másik tábla se kell a játékhoz

- 3 személyes mód optimalizálása

Leírás az alap Brass játék régi kiadásához:

Anglia,18. század - olcsó nyersanyag, szabad munkaerő, felhalmozódott tőke, gazdag vas- és szénlelő helyek.

Minden adott és az ipari forradalom kezdetét veszi. Ez volt az a gazdasági, technológiai és társadalmi változás, mely Angliából indult ki és vívmányai az egész világra hatással voltak. Az átalakulás a széntüzelésű gőzgép feltalálásával és a textilüzemekben elindult gépesítéssel kezdődött. A fejlődésnek a gőzhajtású hajók és gőzmozdonyok feltalálása adott újabb lendületet.
Martin Wallace - Brass című játéka ebbe a korszakba kalauzol el minket. Gyárak építése, fejlesztése, kereskedelmi útvonalak kiépítése és kereskedés lesz a feladatunk.

Gőzgép...remek találmány, akár hajóról, vonatról vagy gyári gépekről legyen szó!

A játék 2 fő szakaszból áll. Az első a Csatorna szakasz, majd ezt követi a Vasút szakasz, mivel a megtermelt árukat eleinte hajókon, később vonaton szállították a városok között. Mindkét szakasz, a játékosok számától függően 8-10 körből áll. A játékosok kártyákat húznak fel, majd ezek segítségével gyárakat, bányákat, összeköttetéseket építenek ki köztük. Idővel a régi üzemeket fejlettebb üzemek váltják fel. A profitot termelő üzemekért győzelmi pont jár és a 2. szakasz végén a legtöbb ponttal rendelkező játékos nyer.

A kissé összetett játékmenetről:

A játékmenet mindkét szakaszban hasonló felépítésű, csak néhány apróságban térnek el. A játékosok megkapják bevételüket, mely kezdetben nulla, majd eldobnak 1-1 kártyát, akciókat hajtanak végre és pótolják a kijátszott lapokat. Mindez, vagyis az adott szakasz addig tart, míg elfogynak a lapok. Ezt követően kezdetét veszi a pontszámítás majd a második szakasz.

I. Periódus -- Csatorna szakasz

1. Fázis - A pakli előkészítése és a lapok kiosztása
2. Fázis - A tényleges játékmenet:
A. Bevételek begyűjtése
B. Lapok kijátszása és akciók végrehajtása
C. Játékossorrend meghatározása
D. Kártyák húzása
3. Fázis - Győzelmi pontos összeszámolása, kiosztása
4. Fázis - A következő szakasz (Vonat szakasz) előkészítése

II. Periódus -- Vonat szakasz

Hasonlóan épül fel, mint az első szakasz. A győzelmi pontok összeszámolása után a játék véget ér.

Minden adott, már csak ki kell építeni a gazdasági láncolatot!

A játékban mindkét szakaszban a 2. fázis az, melyet a legtöbbször fogunk ismételni. Ez alkotja majd az egyes köröket és játékosok számától függően 8x-10x ismétlődik. Amikor egy adott játékoson a sor, a következő akciókból választhat, miután kijátszott egy lapot:

a, Ipari létesítmény építése (Pamutgyár, Szénbánya, Vaskohó, Kikötő, Hajógyár).
b, Csatorna vagy vasútvonal építése.
c, Az ipari létesítmények fejlesztése.
d, Pamut eladása helyi kikötőkben vagy távoli piacokon.
e, Kölcsön felvétele

Egy körben, két lapot játszunk ki és így két akciót hajthatunk végre (kivéve a legelső kört).

Mit kezdünk a sok pamuttal, ha nincs rá kereslet?

A játékban rengeteg stratégiai lehetőség rejlik és meglepően sok az interakció a játékosok között. Az építéskor és kereskedéskor a többi játékos kikötőit és bányáit is használhatjuk - ezzel őket is és magunkat is előnyökhöz juttatjuk. Azonban korántsem egyszerű bevételhez jutni, főleg a játék elején. Átmenetileg jó segítséget nyújt a hitelfelvétel, hogy beinduljon gazdaságunk.
Minden létesítménylapkának 2 oldala van. A létesítmények csak akkor hoznak profitot számunkra, ha sikerül megfordítanunk a lapkákat. Ez típustól függ, hogy melyiket, mikor lehet megfordítani. Például a pamutgyár csak akkor jelent bevételt, ha egy kikötőben vagy egy távoli piacon el tudjuk adni a pamutot. Hasonlóan a szénbánya, csak akkor hoz bevételt, ha a játékosok a mi bányánkból viszik a szenet. Néhány játék után rá lehet érezni a játékra és ki tudjuk alakítani saját stratégiánkat.

Negatívumok:

- Elsőre nehezen átlátható játékszabály - a magyar szabályhoz érdemes elolvasni az angolt is.
- A kártyák minősége lehetett volna jobb is.
- A táblán a kockák, a kártyapakli és az elköltött pénz doboz kialakítása, elrendezése nem a legpraktikusabb.
- Csak 3-4 játékossal játszható.
- Kezdetben a játékidő igen hosszúra is nyúlhat, akár 2-3 órás is lehet.

Pozitívumok:

- Tiszta stratégia, minimális szerencse (laphúzás).
- Gyönyörűen kivitelezett játéktábla.
- Praktikus műanyag pénzérmék.

Kinek ajánljuk?

A Brass (másik nevén Kohle: Mit Volldampf zum Reichtum) egy kellően összetett, kellemes gazdasági stratégiai játék. Komoly mélységeit igazán, csak jó pár játék után lehet megtapasztalni. A játékmenet kellően szabad, ezért sokféle stratégia vezethet győzelemhez. Így a gazdasági stratégiát kedvelőknek kötelező darab, akik viszont most ismerkednek ezzel a stílussal, talán egy könnyedebb, kevésbé összetett játékkal érdemes kezdeniük.

Forrás: Szellemlovas
Egy felhasználó és 6 üzlet árulja ezt a játékot!
  • 26 000 Ft-tól
  • 7 ajánlat

Kategória: Szállítás, Közgazdaság, Gyár / Manufaktúra, Napóleon utáni
Mechanizmus: Pakli tervezés, Útépítés, TRN-02 Stat Turn Order, Tech Trees / Tech Tracks, Market, ECO-05 Income, Loans

Szabálykönyv

Ehhez a társasjátékhoz elérhető magyar szabálykönyv, amit ide kattintva le is tudsz tölteni!

Videók

A társasjátékhoz MAGYAR bemutató videó is tartozik! Nézd meg őket és nem lesz gond a szabályokkal!

Üzletek

Ez a társasjáték kapható a boltokban! Nézd meg partnereink ajánlatát, vagy próbáld ki az árkalkulátort!


Árkalkulátor

Egyszerre több játékot vásárolnál? Próbáld ki az Árkalkulátort és kiszámoljuk neked a legoptimálisabb feltételeket, hogy a legjobb árat kapd meg!

Szabálykönyvek (1)

Brass: Lancashire társasjáték videók (4)

Kapcsolódó cikkek

Díjak és jelölések

Legjobb gémer játék

jelölt, Golden Geek Awards, 2008

Kommentek

Kommentek

  • kardostibor44

    2023-07-25 21:36:03

    A Brass játékok közül ez az eredeti felújított verziója, mégis inkább a "továbbfejlesztett" Birmingham az ismertebb a játékosok között. A Birminghamről írtam a saját topikjában, valamint említettem ott, hogy a Lancashiret én jobban szeretem. Ha valaki ezen játékok előnyeire kíváncsi, azt az ottani posztból elolvashatja, itt inkább csak arról írnék, hogy nekem miért ez a kedvencem a kettő közül.

    A Birmingham a "mit", a Lancashire pedig a "hogy és mikor" művészete. A Birminghamben a többféle termék miatt szinte mindig lesz járható út, a Lancashireben sokkal élesebb a verseny a helyekért. Az eladás akció is érdekesebb itt, jóféle feszültséget okoz, hogy vajon a távoli piacok meddig lesznek nyitva, mert oda csak egy darabig tudunk árukat eladni. Fontos a kikötők lehelyezésének időzítése (bár ez igaz a sörös lapkákra a Birminghamben is), mégis ez sokkal letisztultabb, elegánsabb megoldásnak tűnik.
    A Birmingham javára szokták felhozni, hogy az újrajátszhatóságot ott növeli, hogy a játék elején kisorsoljuk, hogy melyik városban miket lehet eladni. Ennek a játéknak szerintem nincs szüksége arra, hogy még mesterségesen növeljük ezt, a játékosok közti interakció, valamint a kártyák randomsága egy életre elegendőt biztosít.
    Szóval, ha neked fontos az, hogy több opciód legyen, és nagyon ne tudj beszorulni, akkor válaszd a Birminghamet, játékosbarátabb lett sokkal. De ha szereted az izgalmat és a feszültséget, akkor abból a Lancashire többet fog nyújtani szerintem.

    Nem mellékesen, ha valaki leginkább ketten játszana Brasst, akkor a Lancashireben a tábla másik oldala nem csupán másik grafikával rendelkezik, hanem egy rengeteg játékon keresztül tesztelt, továbbcsiszolt kétfős térképet is. Kevesebb hellyel, drágább erőforrásokkal, hogy ketten se érezhessük, hogy itt kellemesen sütögethetjük a pecsenyénket.

    Megértem, hogy miért a Birmingham a népszerűbb, bármikor kapható vagyok azzal is egy partira, de ha választhatok, akkor mindig ezt választanám.

    BGG értékelés: 10/9

  • robsteady

    2022-06-13 16:05:06

    Szimultán játszva a Lancashire-t (továbbiakban: BL) a Birmingham-mel (továbbiakban: BB) írom a véleményem.

    TLDR: a BB egy családi teadélután, a BL egy szűk gumicsizma.

    Előre leszögezve, mindkettő jó játék. A kérdés az, hogy mit keres az ember?

    A Brass Birmingham: nyitott, szellős térkép, ahol elférnek a játékosok egymás mellett. Ez adja azt, hogy szinte mindig tudsz terjeszkedni. Mivel kártyahúzás dönti el, hogy ezt hogy teszed, rossz kártya esetén is tudsz bármikor lépni valamit. Illetve hát, a korszakok vége felé, mikor már tényleg kitett a játékod a laphúzásnak, akkor meg dzsóker kártyák segítik ezt kiküszöbölni. Szűkösen indul a játék, nincs sok pénzed, de a felvett hiteleket nem nehéz visszafizetni. Az iparlapkákat megkülönböztetjük támogató és árucikkek alapján. Alapvetően a szén, vas, sör (támogató) segítségével állítasz elő manufakturális termékeket (árucikk, mint láda, pamut, kerámia). Ezeket aztán többnyire a kereskedőknek adod el, de itt lutri, hogy a játékosszámhoz igazodó (1 kereskedő/fő) mit akar venni, és ezért lehet, hogy komoly úthálózatok kiépítése árán tudsz eljutni csak hozzájuk. De itt a játék lényege. Mások útját is használod, használhatod. A támogató ipar által termelt szenet vagy vasat a manufakturaipar vagy a közös piac mindig felszívja, könnyű átfordítani, és ezzel pontokat generálni velük. A sör szerepe érdekes helyzeteket teremt, ami újabb stratégiai döntéseket hozhat.

  • robsteady

    2022-06-13 16:04:29

    Brass (Lancashire): szűkebb a térkép. Eleve kevesebb város van, és azok nagyobb része is csak a játék második felében elérhető vasútfektetéssel köthető össze (ez szerintem kb. 60/40% hajó/vasút arányt jelent, míg a BB-ben 80/20% lehet) ergo, jobban kell előre tervezned, hogy a játék második felében könnyebben terjeszkedj. Itt a rendelkezésre álló városokat, a játék végére belakjátok, és ahogy a BB kitágul a végére lehetőségek tekintetében, a BL beszűkül. Több interakciót kíván ez a játék. Nagy különbség, hogy itt nem kerekedők szívják fel az árukat, hanem kikötők. Viszont azokat meg kell építeni először, és egy árut (itt kizárólag pamut) egyszer adhatsz el, mert a lapka átfordul, a hajó elmegy, és ennyi, építhetsz új kikötőt. Van alternatív lehetőség, hogy exportálsz nyakló nélkül. Nem kell hozzá kikötő, de akkor meg a játék végét sietteted, mert lecsökken a kereslet az egyetlen pénzt hozó termékre. A pénz itt nem szűkös, a pamut jól hoz a konyhára, támogatja a játék lényegét szolgáló gyors terjeszkedést. Viszont ennek gátja, hogy nagyon fáj eldobni két olyan kártyát, ami egy lehetőséget jelenthetne más régióban való megjelenésre dzsókerkártyaként. A fentiekből is látható, hogy csak egy árucikkel operál a BL, ezért több tervezést, és időzítést igényel a hatékony eladás. Az iparlapkáid is sokszor feleslegesen termelnek, nem szívja fel a pamutipar, vasútfektetés és piac a megtermelt szenet és vasat korlát nélkül, ezért ott is okosan kell időzíteni. Itt a pontokat úgy kell összevadászni, a BB meg azért érvényesülni tud a stratégiád szerintem.

  • robsteady

    2022-06-13 16:04:09

    Melyik jobb? Ezt döntse el mindenki maga. Aki jobban szeret magában molyolni, a saját pecsenyéjét sütögetni, annak BB, mert szerintem többet enged a saját stratégiának. Aki egyszerűbb szabályrendszerrel keres versengősebb, a másik játékostól jobban függő, több taktikai manőverrel megáldott játékot, annak Brass Lancashire kell.
    A játék mechanikája egyszerű, szerintem indokolatlan a BL: 3.89 BB: 3.91 nehézsége. Jól játszani sem nehéz, de sok lehetőséget rejt mindegyik, sok finomságot, ami miatt nem lehet kijátszani egy játékkal. Utána is viszont megmarad mindkettő még mindig nagyon jó játéknak, mert bár hasonló módon fogsz játszani valószínű - de mivel függsz mindig a másiktól, és erre mindkét játék rákényszerít -, nem lesz unalmas sose egy játék velük. Azon darabok sorát gyarapítja a két játék, amik még megőrizték a régi játékok hagyományát, mely szerint kötelező a másik játékost figyelni, ha jó akarsz lenni - és az interakció nem abban merül ki, hogy a másik elfoglal egy helyet előled, vagy elhúz a nyersanyagot -; viszont annyira meg modern, hogy ez a kapcsolat a másikkal pozitív legyen, szemben a régiek kompetitív, büntető stílusával.

    Remek játékok, játsszatok velük, mert játszani jó.

  • kvarclovag

    2021-12-26 20:26:46

    Nagyon egyetértek azzzal, amit szalasz87 írt. Nem itt, hanem a cikk alatt írtam hozzászólást, mert ott kezdődött a beszélgetés.

  • szalasz87

    2020-12-18 07:12:54

    A komplex játékairól híres, avagy hírhedt Vital Lacerda véleménye 500 online és 100 asztali játék utána Lancashire a tökéletes játék, teli meglepetésekkel - gyűjteményében az első tíz közé helyezi. A Birminghamben kritizálja a hálózat lapkák pontozását, az újításokat haszontalannak vagy problematikusnak találja.

    Melyik a jobb? Melyik a nehezebb? Ízlés kérdése. Röviden: igen a Birminghamben több a szabály, de megengedőbb így úgy mondanám, hogy játszani "könnyedebb". Az egyéni preferencia kérdése. Könnyebb pontot szerezni benne, de véleményem szerint nehezebb benne „nyerő stratégiát” kialakítani. Kevésbé kiélezett, nem feltétlen zavarjátok egymást, több az épület típus, inkább a pillanatnyi taktikai helyzet a fontos. Ha ez jobban fekszik akkor Birmingam. Viszont, ha van egy olyan elvárásod, hogy lásd, hogy mi miatt veszítettél, ki hogy áll akkor Lancashire a hosszabb távú stratégiában. Így emiatt mégis a "keményebb vonal" sokszor a Lancashire ajánlja. Viszont lehet olyan érzésed hogy le vagy maradva, ami csökkentheti a játékélményt az erre érzékenyebbekben.

A Brass: Lancashire társasjáték és kiegészítői (3)

  • Catalonia (fan expansion for Brass) társasjáték Kiegészítő

    Brass: Catalonia is based on applying the mechanics of Brass to the Industrial Revolution in Catalonia. The rules changes reflect the geographical constraints in Catalonia and the different process of industrialization. To play, you will need the following from the files section: - the jpg map of Catalonia. - the new deck of cards (you can also get them at...

    • Játékidő: 120 perc
    • Min. játékidő: 120 perc
    • Max. játékidő: 120 perc
    • Max. játékosszám: 4
    • Min. játékosszám: 3
    • Ajánlott életkor: 13+ éves
    • Komplexitás: 4/5
  • Brass 2-player board társasjáték Kiegészítő

    • Játékidő: 120 perc
    • Min. játékidő: 60 perc
    • Max. játékidő: 120 perc
    • Max. játékosszám: 2
    • Min. játékosszám: 2
    • Ajánlott életkor: 12+ éves
  • Brass: Birmingham társasjáték

    Építs hálózatot, fejlessz iparágakat, és merülj el az ipari forradalom forgatagában. A gazdasági stratégiák egyik koronázatlan királya a Brass sorozat, melyben ezúttal Birmingham-be látogatunk el az ipari forradalom közepén. Fő feladatunk az lesz, hogy a lehető legjobban kihasználjuk a fejlődést és prosperáló gyárakat létesítsünk, melyek szüntelenül...

    • Játékidő: 120 perc
    • Min. játékidő: 60 perc
    • Max. játékidő: 120 perc
    • Max. játékosszám: 4
    • Min. játékosszám: 2
    • Ajánlott játékosszám: 3
    • Max. ajánlott játékosszám: 4
    • Min. ajánlott játékosszám: 2
    • Ajánlott életkor: 14+ éves
    • Komplexitás: 4/5

    Brass: Birmingham társasjáték 23080 Ft-tól! - 26 üzlet árulja ezt a játékot!

Részletes adatok

Részletek

  • Játékidő:  1 - 2 óra
  • Játékosok:  2 - 4
  • Ajánlott életkor:  14+
  • Komplexitás:  Összetett
  • Tervező:  Martin Wallace
  • Illusztrátor:  Peter Dennis, Eckhard Freytag, Gavan Brown, Damien Mammoliti, David Forest, Lina Cossette
  • Kiadók:  Warfrog Games, Pegasus Spiele, Eagle-Gryphon Games, Arclight, Ghenos Games, White Goblin Games, FRED Distribution, Inc., REBEL.pl, Wargames Club Publishing, Funforge, Conclave Editora, Roxley Games, BoardM Factory, Maldito Games, 德斯克 (Dexker Games), Crowd Games, PHALANX, Giant Roc
  • Elérhető nyelvek:  kínai, holland, angol, francia, német, olasz, japán, Korean, lengyel, portugál, orosz, spanyol

Alternatív nevei


Kiadások

  • Brass: Lancashire
    • Kiadás éve: 2007
    • Nyelv: angol
    • Méretek: 22.6 cm x 31.8 cm x 5.1 cm
  • FRED second edition, first printing
    • Kiadás éve: 2008
    • Nyelv: angol
    • Méretek: 23.4 cm x 31 cm x 5.3 cm
    • Súly: 1.4 kg
  • Pegasus German-only edition
    • Kiadás éve: 2008
    • Nyelv: német
    • Méretek: 27.2 cm x 37.1 cm x 7.6 cm
    • Súly: 1.6 kg
  • FRED second edition, second printing
    • Kiadás éve: 2009
    • Nyelv: angol
    • Méretek: 22.7 cm x 31.3 cm x 5.3 cm
    • Súly: 2.5 kg
  • Dutch/French edition
    • Kiadás éve: 2010
    • Nyelv: holland
    • Méretek: 27.2 cm x 31.5 cm x 5.6 cm
    • Súly: 1.3 kg
  • Chinese edition
    • Kiadás éve: 2011
    • Nyelv: kínai
    • Méretek: 27.2 cm x 31.5 cm x 5.6 cm
    • Súly: 1.6 kg
  • Brass: Lancashire
    • Kiadás éve: 2015
    • Nyelv: angol
    • Méretek: 22.6 cm x 31.5 cm x 5.6 cm
  • Eagle-Gryphon English deluxe third edition
    • Kiadás éve: 2015
    • Nyelv: angol
  • Roxley English deluxe edition
    • Kiadás éve: 2018
    • Nyelv: angol
    • Méretek: 30 cm x 30 cm x 7.5 cm
    • Súly: 2.9 kg
  • Roxley English retail edition
    • Kiadás éve: 2018
    • Nyelv: angol
    • Méretek: 30 cm x 30 cm x 5.5 cm
    • Súly: 2 kg
  • Russian edition
    • Kiadás éve: 2018
    • Nyelv: orosz
    • Méretek: 30 cm x 30 cm x 7.5 cm
    • Súly: 0.8 kg
  • French-only edition
    • Kiadás éve: 2019
    • Nyelv: francia
    • Méretek: 30 cm x 30 cm x 5.5 cm
  • Italian edition
    • Kiadás éve: 2019
    • Nyelv: olasz
  • Japanese edition
    • Kiadás éve: 2019
    • Nyelv: japán
    • Méretek: 30 cm x 30 cm x 5 cm
  • Korean edition
    • Kiadás éve: 2019
    • Nyelv: Korean
  • Polish edition
    • Kiadás éve: 2019
    • Nyelv: lengyel
  • Portuguese edition
    • Kiadás éve: 2019
    • Nyelv: portugál
  • Spanish edition
    • Kiadás éve: 2019
    • Nyelv: spanyol
  • Chinese edition 2020
    • Kiadás éve: 2020
    • Nyelv: kínai
    • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
  • German edition
    • Kiadás éve: 2020
    • Nyelv: német
    • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
  • German second edition
    • Kiadás éve: 2022
    • Nyelv: német
  • Rebel Polish edition
    • Kiadás éve: 2024
    • Nyelv: lengyel

Hasonló játékok

Az alábbi játékok a hasonlítanak leginkább a(z) Brass: Lancashire társasjátékhoz