AquaSphere
Videó beküldése

AquaSphere társasjáték

társasjáték, 2014
Értékelem!

Az AquaSphere egy összetett társasjáték, 2 - 4 játékos részére, az átlagos játékidő hosszabb, akár 2 óra is lehet. A játékot 2014-ben jelölték a Golden Geek Awards díjára Az Év Játéka kategóriában, illetve szintén ebben az évben jelölték a Golden Geek Awards díjára is Legjobb stratégiai játék kategóriában. A társast, a bonyolultsága miatt, csak 12 éves...

Az AquaSphere egy összetett társasjáték, 2 - 4 játékos részére, az átlagos játékidő hosszabb, akár 2 óra is lehet. A játékot 2014-ben jelölték a Golden Geek Awards díjára Az Év Játéka kategóriában, illetve szintén ebben az évben jelölték a Golden Geek Awards díjára is Legjobb stratégiai játék kategóriában. A társast, a bonyolultsága miatt, csak 12 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít a lapka-elhelyezés, a moduláris tábla, a kártya húzás, a terület mozgatás és a terület befolyásolás/irányítás mechanizmusokra.

A Szellemlovas leírása:

Üdvözöllek a kutatóállomáson! A tenger feneke és megannyi kincse már csak rád vár, hogy felfedezd. Robotjaid készen állnak az első parancsodra, de jól vigyázz! Egy rossz utasítás és a rendszer összeomlik!

A titokzatos tenger

Az AquaSphere egy kihívásokkal teli stratégiai, taktikai játék, melyben mind hosszú távú tervezésre, mind a gyors előnyökkel járó lehetőségek kihasználására szükségetek lesz. Mindenki két karakter bőrébe bújik: egy mérnököt és egy tudóst személyesítetek meg. A mérnök feladata a munkarobotok programozása, míg a tudós jelöli ki azt a területet, ahol használni kell őket. Célotok mindenki másnál több tudást szerezni a tenger mélyéről.

A mérnök

Mielőtt használhatnád bármelyik robotodat, előbb be kell táplálnod a megfelelő programot. Ezt a saját bázisodon teszed, ahol kiválasztod, hogy az adott munkagép milyen feladatot lát majd el. Fontos megjegyezni, hogy minden programozásnál csak egy-két lehetőség közül választhatsz, amik a programozási fán következnek. Ha azok nem megfelelőek, akkor nagyobb időráfordítással kell beüzemelned a gépet, ami nem biztos, hogy megéri a fáradtságot.

A tudós

Az AquaSphere számos nagyobb teremből, kisebb állomásból és folyosókból áll, melyek szerepe más és más. A tudós itt mozog és próbálja megszerezni a legjobb helyeket, mielőtt más lecsapna rájuk. Ahol a tudós dolgozik, ott tud aktiválódni a robot is, amely végre fogja hajtani az ott elérhető akciót.

Az akciók

A játék szíve a különféle akciók helyes használata. Bővítheted a bázisod, így több hellyel gazdálkodhatsz a későbbiekben. Szerezhetsz időjelzőket vagy különleges kristályokat. Elkaphatod a tenger fenekén úszkáló oktopodokat. Útnak indíthatsz egy tengeralattjárót vagy kutathatsz is, egyszerűsítve figuráid dolgát.

Számos lehetőség közül választhattok, de hogy melyik lesz a legelőnyösebb az adott helyzetben, előre nehéz meghatározni. Nem csak a saját csapatodra kell figyelned, de szemmel kell tartanod a többieket is!

Mennyit ér a munkád?

Több pontozás is megszakítja a játékot, valamint az utolsó kört is ez fejezi be. Szinte minden pontot ér, amit a játékban teszel. Minél nagyobb a bázisod, minél több plusz időt halmoztál fel, minél több robotod járja a folyosókat és minél több kristályt kaparintottál meg a víz alatt, annál több pontot kap kutatócsapatod. Ennek köszönhetően nincs egy nyertes taktika, a játék bármely pontjára koncentrálva sikeres lehetsz. Aki a legtöbb ponttal fejezi be a játékot, az a győztes!

A játék tartalma

A kutatóállomás 6 darabja, 6 központi lapka, 1 főhadiszállás, 4 játékostábla, 38 időjelző, 7 programozás jelző, 6 alap labor és 30 kiegészítés, 41 kutatáslap, 3 áttekintő kártya, 7 programkártya, 20 kristály, 15 oktopod, valamint 104 bábu négy színben.

Taktikázás a mélyben

Ez a játék azoknak fog igazán tetszeni, akik szeretik az egyszerű szabályokkal rendelkező, mégis mély taktikázást és gondolkodást igénylő társasokat. A játszmákat az fogja megnyerni, aki jobban tud előre tervezni pár lépést úgy, hogy a többiek közbeavatkozását is hárítani tudja.

Bármilyen egyszerűnek is tűnik, oda kell figyelni a játék alatt. Akik ezt keresik egy jó játékban, azok szálljanak be a tengeralattjáróba és tegyenek egy próbát az AquaSphere-rel!

A magyar nyelvű szabályt ide kattintva megtekintheted a KetaKlub oldalán!

Forrás: Szellemlovas

Kategória: Tenger, Sci-Fi
Mechanizmus: Lapka-elhelyezés, Moduláris tábla, Kártya húzás, Terület mozgatás, Terület befolyásolás/irányítás, TRN-06 Pass Turn Order, Once-Per-Game Abilities, Tech Trees / Tech Tracks, Játék végi bónuszok, Változó setup, ECO-05 Income

Szabálykönyv

Ehhez a társasjátékhoz elérhető magyar szabálykönyv, amit ide kattintva le is tudsz tölteni!

Videók

A társasjátékhoz oktató és bemutató videók nyújtanak segítséget! Nézd meg őket és nem lesz gond a szabályokkal!

Üzletek

Ez a társasjáték kapható a boltokban! Nézd meg partnereink ajánlatát, vagy próbáld ki az árkalkulátort!

AquaSphere társasjáték vásárlása, árak és üzletek

Jelenleg egyik üzletben sem kapható a játék! Állíts be egy árufigyelést, hogy értesülj, amikor újra kapható lesz a boltokban!

Szabálykönyvek (1)

AquaSphere társasjáték videók (2)

Díjak és jelölések

Kommentek

Kommentek

  • mvotir

    2020-02-18 20:06:04

    Az Aquasphere Stefan Feld kevésbé ismert játéka, valamiért nem kapott annyi figyelmet, hiába volt jelölt a legjobb stratégiai játékra a Golden Geek Awardson. Nekem nagyon tetszik a tengeralattjárós tematika, a grafikája és a játékmenete is. Egy összetett stratégiai játék, ahol a célunk a tengeralattjáró minél több területét elfoglalni.

    Egy víz alatti kutatóállomáson dolgozunk egy küldetés kutatócsoportjában. A célunk egy újonnan felfedezett kristálytípus feltárása, elemzése és további kutatások elvégzése. Ehhez segítségnek a legutóbbi kutatási robotokat fogjuk felhasználni. Nekünk kell őket programoznunk feladatunknak megfelelően és az állomás különböző szektoraiban használni őket, hogy a lehető leghatékonyabban végezzük el a feladatunkat.

    Kezdetben egy alapfelszereltségű laborban dolgozunk, ezt később bővíthetjük, ha a kapacitása nem megfelelő számunkra. Sajnos azonban más kutatók is dolgoznak az állomáson, ezért nekünk minél több kristályt kell minél hamarabb feltárnunk, és minél több robotot használni, hogy több adathoz jussunk, mint a vetélytársaink.

    Ha pedig nem lenne elég a vetélytársaink miatti idegesség, a jelenlétünkkel vonzzuk a polipokat, akik betörnek az állomásra és akadályozzák a robotjainkat.

    A játék célja

    Mindenki egy kétszemélyes kutatócsoportot irányít (egy mérnökből és egy tudósból áll), akik két különböző játéktáblán mozognak. Emellett egy robotcsoportot is irányítunk, akik végrehajtják az akciókat.

    A mérnök a főhadiszálláson programozza a robotokat, ezzel meghatározva, mely akciók hajthatók majd végre. Ezalatt a kutatóállomáson a tudós meghatározza, hogy hol hajtják majd végre a robotok az akciókat. A célunk a lehető legtöbb tudáspont megszerzése.

    A játék menete

    A játék 4 fordulóból áll. Először a játékosok köre tart, amíg az összes játékos nem passzol. Ezután következik egy közbenső pontozás, majd a játékosok előkészülnek az újabb fordulóra. A következő fordulót a játékosok előző fordulóban történt passzsorrendje szerinti sorrendben játsszák le. Ez ad egy plusz stratégiai lehetőséget, mikor passzoljunk. A negyedik közbenső pontozás után jön a végső pontozás. AKi a végén a legtöbb tudásponttal rendelkezik, annak meghosszabbítják a kutatási szerződését és ő nyer.

    Egy kör menete

    A játékos a körében három lehetőségből választ egyet. Ezek az alábbiak lehetnek:

    • Robotprogramozás: a játékos elveszi a készletéből a következő elérhető robotot, és leteszi a játékostáblájának egyik szabad programjelére. Egy időben csak két programozott robotja lehet egy kutatónak
    • Egy akció végrehajtása egy programozott robottal: ez három lépésből áll, amiket adott sorrendben kell végrehajtani.

    1. Meghatározod a helyszínt, ahol akciót szeretnél végrehajtani.

    2. A robotot a megfelelő programjelről annak a szektornak az irányítómezőjére teszi, ahol a tudósa éppen tartózkodik. Ha van már ott másik robot, azt kitúrja a helyéről.

    3. Ezek után lehet a tudósnak végrehajtani az elfoglalt akcióterület akcióját.

    • Passzolás: a játékos a passzsorrendsáv első szabad mezőjére teszi a főhadiszálláson lévő mérnökét. Ezzel befejeződik a játékos számára a forduló.

    Akciók

    • A labor bővítése
    • Időjelzők elvétele
    • Kristályok elvétele
    • Polipok elkapása
    • Tengeralattjáró lerakása
    • Egy kutatáskártya felvétele
    • Egy robot programozása

    Játékelemek

    Rengeteg elemből áll a játék, tele van a doboz különböző jelölőkkel és táblákkal.

    • 1 kutatóállomás (6 részlegből áll)
    • 1 főhadiszállás
    • 4 játékostábla
    • 6 központi lapka
    • 38 időjelző
    • 7 programozáslapka
    • 6 alaplabor
    • 41 kutatáskártya
    • előkészület áttekintő
    • 7 programkártya
    • 30 laborbővítmény
    • 20 kristály
    • 15 polip
    • 4 játékos színében tudós, mérnük, tengeralattjáró, robot, számláló fa figurák

    Remélhetőleg ezzel sikerült érzékeltetnem, mennyire összetett, bonyolult stratégiai játékról van szó. Hosszú a szabálykönyv, sokáig tart megtanulni, de utána, ha ezen átlendültünk, akkor nagyon jó játékélményt kapunk. Az összetett stratégiai játékok között viszonylag gyorsnak is számít, 1,5 óra egy menet. 2-4 fő játszhatja, szerintem 4-en a legjobb, akkor bontakozik ki igazán, hogy "nem férünk el egymástól", akkor van igazán versenyhelyzet. Arra készüljünk fel, hogy nem egy könnyed családi játék, mi egyszer tudtuk csak rávenni a családot, de a szabálymagyarázat közben feladták.

    Rengeteg cuki, minőségi elemből áll, szerintem a grafikája is nagyon szép, tematikához illő. Sajnos viszont ketten -bár játszható- de nem az igazi, ezért nagyon régen került elő nálunk. Ha viszont van olyan társaság, ahol ettől nem riadnak meg, hogy viszonylag hosszú és sokat kell benne gondolkodni, akkor próbáljátok ki, szerintem egy nagyon jó és végig izgalmas játék. Aki szereti a stratégiai játékokat, neki csak ajánlani tudom.

Az AquaSphere társasjáték és kiegészítői (2)

Részletes adatok

Részletek

  • Játékidő:  1.5 óra
  • Játékosok:  2 - 4
  • Ajánlott életkor:  12+
  • Komplexitás:  Összetett
  • Tervező:  Stefan Feld
  • Illusztrátor:  Dennis Lohausen
  • Kiadók:  Pegasus Spiele, Arclight, Matagot, Hall Games, Tasty Minstrel Games, Quined Games, Asterion Press, Fullcap Games, Maldito Games
  • Elérhető nyelvek:  holland, angol, francia, német, olasz, japán, lengyel, spanyol

Alternatív nevei


Kiadások

  • Dutch edition
    • Kiadás éve: 2014
    • Nyelv: holland
    • Méretek: 22.5 cm x 31.5 cm x 7 cm
  • English/German edition
    • Kiadás éve: 2014
    • Nyelv: angol
    • Méretek: 22.5 cm x 31.5 cm x 7 cm
    • Súly: 1.5 kg
  • English-only edition
    • Kiadás éve: 2014
    • Nyelv: angol
    • Méretek: 22.6 cm x 31.5 cm x 5.6 cm
  • French/Italian edition
    • Kiadás éve: 2014
    • Nyelv: francia
    • Méretek: 22.7 cm x 31.7 cm x 7.2 cm
  • French-only edition
    • Kiadás éve: 2014
    • Nyelv: francia
    • Méretek: 22.5 cm x 31.5 cm x 7 cm
  • Polish edition
    • Kiadás éve: 2014
    • Nyelv: lengyel
  • Italian-only edition
    • Kiadás éve: 2015
    • Nyelv: olasz
  • Japanese edition
    • Kiadás éve: 2015
    • Nyelv: japán
    • Méretek: 22.5 cm x 31.5 cm x 7 cm
  • Spanish edition
    • Kiadás éve: 2019
    • Nyelv: spanyol

Hasonló játékok

Az alábbi játékok a hasonlítanak leginkább a(z) AquaSphere társasjátékhoz