Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Claim – Meghalt a király, dúl a rút viszály

Meghalt a király, akit vagy a szomja, vagy egyik ellenlábasa taszított a borral teli hordóba. Az igazság, életével együtt a borba veszett, de a népet már fontosabb dolog izgatja! Nincs örökös, ezért új királyt kell választani! A döntés a frakciók kezében van, akik annak adják szavazatukat, aki a legjobban keveri a kártyáikat.

A birodalom 5 frakciójára vár a királyválasztás, melynek győztese közüled és ellenfeled közül kerül ki. A Claim kétfős ütős-vivős kártyajátékban magad mellé kell állítanod a frakciókat, hogy szavazatukkal Téged támogassanak!

Követők toborzása

A játékban követőket gyűjtünk magunk mellé, amiből többséget kell szereznünk a játék végére. Minden parti két szakaszon át tart. Az első szakaszban az alaposan megkevert pakliból 13-13 lapot osztunk mindkét játékosnak, a többit az asztal közepére tesszük, ebből csapunk fel minden körben egy-egy követőt, amit mindig a hívás győztese nyer majd el.

A kezdő játékos kihív a kezéből egy kártyát, bármilyet, a felfordított laptól függetlenül. Erre ellenfele válaszol egy másik lappal. Ha lehetséges megegyező frakciójú kártyával kell reagálnia, különben veszít. Az a játékos nyer, aki a frakcióból a magasabb értékűt játszotta ki.

A nyertes a megszerzett kártyát képpel lefelé maga mellé teszi, ez lesz a követőpaklija. A vesztes a talon tetejéről húz magának lapot, amit a saját követőpaklijába rak.

A következő körben új lapot csapunk fel, majd a nyertes hív. Ez addig megy, amíg mind a 13 lapot kijátszottuk. Garantált, hogy a szakasz végén mindkét játékosnak egyenlő számú lapja lesz.

Támogatók gyűjtése

A második szakaszban a követőinket játsszuk ki egymás ellen. Ezúttal nem egy felcsapott, hanem az elütött kártyákért megy a küzdelem.

A kezdő játékos most is kártyát játszik ki, az ellenfél pedig válaszol. A frakció követés szabálya itt is érvényes. A nyertes viszi a lapokat, amik már a pontozó paklijára kerülnek.

A játék végére az lesz az új király, aki több frakció támogatását nyerte el, vagyis több frakció követőiből szerzett többséget.

A jobboldali játékos lett az új király

Intrika

Bár eddig egy egyszerű kártyajátékot írtunk le, a Claimben minden frakciónak megvan a maga különleges, fajára jellemző képessége, amik rendesen megtekerik majd a választás szabályait:

Mondjuk a Goblinoknak pont nincs képessége, de van belőlük 14 darab.

A Lovagokat, ha sikerül Goblin ellen kijátszani, akkor értékétől függetlenül mindig nyer.

Az első szakaszban kijátszott Élőhalottak a többi kártyával ellentétben nem kerülnek eldobásra, hanem a kör győztesének pontozó paklijába kerülnek.

Nincs kártyajáték dzsóker nélkül, a Claim-ben ők a Hasonmások. Ők nem veszik fel a fajok képességét, viszont jól lehet velük trükközni az egész játék során.

A mi kedvenceink a Törpök. Képességük, hogy a második szakaszban a vesztes játékos viszi a szakasz során kijátszott összes Törpöt.

A Vagabund jóvoltából lehetőségünk volt kipróbálni a két promó frakciót: a Szellemeket, akiket az elnyert lap helyett teszünk a követőpaklinkba, illetve a Sötét elfeket, akik, ha hozzánk kerülnek el kell dobnunk a követőpaklink egyik lapját.

Választási kampány

A szerző Scott Almes ismét bebizonyította: Ő az univerzumépítés nagymestere. A szintén apró játékokból felépített Tiny Epic univerzumhoz hasonlóan, a Claim világát is folyamatosan bővíti új ötletekkel, képességekkel. Úgy tűnik bármihez is nyúl abból lesz folytatás. De nem is baj, mert a Claim még rengeteg lehetőséget tartogat.

A grafikai munkáért az a Mihajlo Dimitrievski felel, aki a Nyugati Királyság és a North Sea sorozat tagjait is megelevenítette. Imádtuk az illusztrációk finom, karikatúrisztikus humorát, az elejtett utalásokat és apró poénokat! Szerencsére az art nagyon jó helyen van a minőségi kártyákon, ami miatt, akár védő nélkül is sokáig szépek maradnak.

Az előkészítés pár perc, a játékot pedig gyakorlott játékosok 15 perc alatt lezavarják. Viszont a frakció-képességek elsajátításához nekünk kellett 3-4 parti. Nem bonyolult, de figyelni kell a kijátszási sorrendre, a győzelmi képességekre, vagy épp a vesztes “jogaira”.

Szerencsére a játék kis helyen is elfér, de ha utazáskor is szeretnénk tróntfosztani, akkor ott a Pocket változat praktikus fém dobozban, mely csak méretben tér el a „nagydobozos” változattól. Ez viszont már annyira pici lett, hogy a nagykezű trón-várományosok kezében olyan, mint troll mancsában az ezüst étkészlet.

Az alapjáték önmagában is sok újrajátszhatóságot ad, de már a promó kártyákkal is megsokszorozhatjuk a variációs lehetőségeket. Érdemes kísérletezni, hogy mely fajok hogyan hatnak egymásra, és mi történik, ha egy új frakcióval megkavarjuk az állóvizet.

Egy dolgot hiányoltunk: a kártyák értékei, csak a fölső két sarkokba kerültek, így a lapokat mindig forgatnunk kell a játék kezdetén.

Végső szavazás

A Claim stílusában nem az első a piacon. Mi is feltettük a kérdést: Ez nem egy szokványos lap elvivős játék? Mitől lehet ez annyira érdekes, hogy Szöllősi Péter az egész Claim univerzum kiadása mellett döntött? Gyorsan kiderült! Az egész nagyon jó hangulatú, humoros, kellően taktikus, ráadásul tartalmaz valami pluszt, valami zsigeri kreativitást, amitől az egész nemcsak modern lesz, hanem rendkívül szórakoztató is.

Nem elég tervezni, intuícióra (esetleg lapszámlálásra) is szükségünk lesz: milyen lap van az ellenfelünk kezében, melyik frakcióra játszik, vagy éppen nyerni, vagy bukni érdemesebb a kört.

Nálunk a Claim gyorsan a kétfős játékok élmezőnyébe került. Gyakran forgatjuk, nálunk kicsit addiktív is lett. Ha nincs sok idő és a helynek is szűkén vagyunk ideális választás. Ha netán egyszer kiismerjük a frakciókat nem kell aggódnunk, hisz pár hét és érkezik a Claim 2, és a Claim: Erősítés - Félelem pakli is a Vagabund jóvoltából. Mi már nagyon várjuk!

Nagy örömünkre szolgált, hogy immár a Vagabund Kiadó játékait is tesztelhetjük. Nagy rajongói vagyunk Szöllősi Péter munkásságának, nem csak amit a játéktervezésbe fektet, hanem mindaz a hozzáállás, amit a Kiadó tanúsít. A Vagabund nagyon kitesz magáért. Köszönjük!

A Claim társasjátékot a Vagabund Kiadó webshop biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


BOLT FELKERESÉSE
írta -- ARduel

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

12Ápr

Eldorádó legendája - A tűzokádók völgye

Ismertető | 2024.04.12. 14:00:00

A veszélyekkel teli őserdő rejtélyes ködbe borul. Sosem lehettek biztosak abban, hogy mi vár rátok a fehér fátyol mögött. Veszedelmes sárkányok és felbecsülhetetlen értékű kincsek bonyolítják tovább a kalandozás örökzöld játékát.

01Ápr

Marvel United - Szuperhősök, munkára!

Ismertető | 2024.04.01. 14:00:00

Bújj kedvenc Marvel hőseid bőrébe, és állítsd meg a főgonoszt!


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Claim - Na, ki a király?
  • Claim: Ghosts
  • Claim: Dark Elves