
A játék célja
Amikor te vagy soron, az alábbi három akció
közül választhatsz:
•   Egy munkás lerakása
•   Egy hajó kirakodása
•   Egy akciólapka kijátszása
A hajók kirakodásakor a munkásaid elhelyezkedése
alapjánaz építmény lapkákat szerezhetsz. A
játékosok a játék végén a megépített emlékművek
után pontokat kapnak, a játékot az nyeri, aki a
legtöbb ponttal rendelkezik.

A játék történetE
Az építők viadala folytatódik az  Imhotep: 
The Duel játékban, ahol Nefertiti és 
Ekhnaton, az ókori Egyiptom egyik 
legismertebb uralkodópárjának bőrébe 
bújhattok. Munkásaidat taktikusan elhelyezve 
szerezd meg a legértékesebb lapkákat a
szállítóhajókról. Építsd fel lépésről lépésre a 
négy emlékművet annak érdekében, hogy 
minél több győzelmi pontot gyűjts, és 
megnyerd a párbajt!

Möchtet ihr das Spiel 
erklärt bekommen, statt 

die Regeln zu lesen? Dann 
ladet euch die kostenlose 

„Erklär-App” herunter. 

Spielen ohne Regellesen
Mit KOSMOS Erklär-App
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2 játékos részére 10 éves kortól



Nimm 
1 Plättchen

Platziere
2–3 Figuren

Platziere  
1 Figur und 
entlade 1–2 x

Vertausche  
2 Plättchen 
und entlade

•   1 Kikötőtábla (1 hellyel a tartalék lapkáknak,
9 mezővel és 6 kikötővel)

A játék tartalma
• 60 Rakománylapka

- 12 Obeliszklapka

- 12 Pyramis lapka (6 sötét és 6 világos)

- 12 Templom lapka (1, 2, 3 vagy 4 
        szimbólummal)

- 12 Sírkamra lapka (1-12-ig számozva)

- 12 Akciólapka (3 dv a 4 különböző 
        akcióból)

• 8 Játékostábla

- 2 Obeliszk tábla

- 2 Templom tábla

- 2 Piramis tábla

- 2 Sírkamra tábla

• 8 Munkás (4 db mindkét játékosnak,
fekete és fehér színben) 

• 6 Hajólapka (3 rakodótérrel)
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1. rakodótér 3. rakodótér2. rakodótér

Tartalék
lapkák

9 Mező

6 Kikötő



ElŐkészületek
a)   Fektesd a kikötőtáblát a játéktér közepére.
b)  Helyezd a hat hajólapkát a kikötőkhöz.
c)  Mindkét játékos válasszon egy színt (fekete vagy

fehér) és vegye magához a színéhez tartozó négy
munkást, valamint a négy különböző
emlékműhöz tartozó egy-egy játékostáblát
(obeliszk, templom, piramis, sírkamra), és
helyezze el maga előtt. Minden játékostáblának
A és B oldala van. Első játék során használjátok az
A oldalt.

Későbbi játékok során kipróbálhatjátok a
játékostáblák B oldalát is. Természetesen akár
kombinálhatjátok is az A és a B oldalakat, de
győződjetek meg róla, hogy minkét játékos az
egyes játékostáblák ugyanazon oldalát használja.
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d)   Keverd meg a rakománylapkákat és képpel lefelé
halmozd fel a kikötőtábla mellett. Ez lesz a készlet.

e)  Helyezz három véletlenszerűen kiválasztott
rakománylapkát képpel felfelé a mindegyik hajóra
(először az 1., majd a 2. végül a 3. rakodótérre).

f)  Helyezz el három véletlenszerűen kiválasztott
rakománylapkát képpel lefelé a kikötő táblán a
tartalék lapkáknak kijelölt helyre.

A kikötőlapkán lévő 9
mező egy 3x3-as hálót
alkot, a hat hajó a kikötő
két oldala mellett
horgonyoz. Mindegyik
hajó egy 3 mezőből álló
sorhoz vagy oszlophoz
kapcsolódik.

f) c)

d)

c)

a)
e)

b)



Példa: a Fekete
játékos van soron
és elhelyezi egy
munkását a négy
megmaradt szabad
mező egyikére.

a játék menete
A játékosok egymás után kerülnek sorra, amíg a
játék végét kiváltó esemény be nem következik. A
fiatalabb játékos kezd. A soron lévő játékos az alábbi
akciólehetőségek közül választ egyet:

Egy Munkás Lerakása
Vegyél el egy munkást a készletedből és rakd le egy
szabad mezőre a kikötőtáblán. (Egy mezőn csak egy
munkás állhat.)
Nem választhatod ezt az akciót, ha már mindegyik
munkásodat leraktad a kikötőbe.

VAGY

Egy Hajó Kirakodása
Rakodj ki egy hajót, amelyik egy olyan sor vagy
oszlop végén horgonyoz, amelyben már legalább
két (bármilyen színű) munkás áll (a hajót akkor is
kirakodhatod, ha egyik munkás sem a tiéd).
Nem választhatod ezt az akciót, ha a nincs legalább
két (bármilyen színű) munkás egy sorban vagy
oszlopban.
A kiválasztott sorban vagy oszlopban (de csak ebben
a sorban vagy oszlopban!) valamennyi munkás
kirakodik egy rakománylapkát a hajóról.
A kirakodás szabályai:
A hajóhoz legközelebb álló munkás a kikötőtől
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legtávolabb lévő rakománylapkát veszi le (3.
rakodótér). Az a játékos, akihez az adott munkás
tartozik, visszateszi a munkást a készletébe és
elveszi a hozzá tartozó rakománylapkát.
A folyamat addig ismétlődik, míg az adott sorban
vagy oszlopban lévő valamennyi munkás ki nem
rakodott egy lapkát a hajóról. Ha az adott sorhoz
vagy oszlophoz tartozó mező egyikén nem áll
munkás, azt figyelmen kívül kell hagyni. Így
előfordulhat, hogy egy rakománylapkát nem
rakodnak ki. Ezt a rakománylapkát tegyétek vissza
a játék dobozába. Ezután a hajót fel kell tölteni a
készletből három új rakománylapkával.
Amennyiben a készlet elfogyott és egy hajót nem
lehet feltölteni, a hajó kikerül a játékból.

Példa: a Fekete játékos az „Egy Hajó Kirakodása” akciót választja.
Bármelyik sort vagy oszlopot választhatja, mivel mindegyikben áll
legalább két munkás. A középső sort is választhatná, annak
ellenére, hogy csak fehér munkás áll az oszlopban.

A Fekete játékos az alsó sort választja, így a Fekete játékos
megkapja a 12-es számú sírkamra lapkát, Fehér játékos pedig az
egy szimbólumos templom lapkát. A fekete piramis lapka kikerül a
játékból.

A megszerzett rakománylapkát azonnal el kell
helyezni a játékostáblán a megfelelő helyre:
•   az obeliszk lapkát az obeliszk tábla feletti

oszlopba kell letenni.



Nimm 
1 Plättchen

Platziere
2–3 Figuren

Platziere  
1 Figur und 
entlade 1–2 x

Vertausche  
2 Plättchen 
und entlade

Nimm 
1 Plättchen

•   A templom lapkát képpel felfelé a templom
táblára kell helyezni.

•   A piramis lapkát a piramis tábla megfelelő színű
alapjához kell illeszteni. A táblán egy világos és
egy sötét piramis található. Mindkét piramis hat
piramis lapka felhasználásával épülhet fel (három
lapka az alsó, kettő a középső sorban és egy a
tetején).

•  A sírkamra lapkát a rajta lévő számmal
megegyező számú helyre kell letenni a
sírkamrában.

•   Az akciólapkákat képpel felfelé a játékostábla
mellé helyezzük.

VAGY

Egy Akciólapka Kijátszása
Ha van akciólapkád, kijátszhatod és használhatod
annak képességét. A kijátszott akciólapka használat
után kikerül a játékból és vissza kell tenni a játék
dobozába.
Egy körben csak egy akciólapkát tudsz
kijátszani. A lapka kijátszásával a köröd véget ér.

Az akciólapkák áttekintése:
Take 1 Token (vegyél el egy lapkát): válassz
egy rakománylapkát bármelyik hajóról
(Kivétel: nem vehetsz el akciólapkát). A
kiválasztott lapkát azonnal le kell tenned a  

játékostábládra a megfelelő helye. 
Vedd el a legfelső lapkát a tartalék lapkák közül és
helyezd képpel felfelé a megüresedett rakodótérbe.
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Példa: Fehér játékos a körében kijátssza a „Take 1 Token”
akciólapkát. Bármelyik rakománylapkát kiválaszthatja erről a
hajóról az akciókártya kivételével. A fehér játékos a 4
szimbólumos templom lapkát választja, az üres rakodóteret
pedig feltölti a legfelső tartalék lapkával.

Place 2-3 Meeples (2-3 munkás lerakása):
Hajtsd végre az „Egy Munkás Lerakása”
akciót kétszer vagy háromszor egymás után.

Az akció szabályai a 4. oldalon találhatók.

Place 1 Meeple and unload 1-2x  (1
munkás lerakása és 1-2 hajó kirakodása):
Hajtsd végre az „Egy Munkás Lerakása”

akciót, majd egyszer vagy kétszer hajtsd végre az
„Egy Hajó Kirakodása” akciót.

Swap 2 tokens and unload (2 lapka
felcserélése és kirakodás): Cserélj fel két
rakománylapkát az egyik hajón, majd 

rakodj ki egy hajót a szabályoknak megfelelően. Nem
kötelező azt a hajót kirakodni, amelyiken felcserélted
a rakománylapkákat.

Példa: A Fehér játékos használja a „Swap 2 tokens and unload”
akciólapkát. Felcserél két rakománylapkát az egyik hajón, majd
ezután bármelyik hajót kirakodhatja.



a játék vége
A játékosok felváltva hajtják végre az akcióikat
mindaddig, amíg az utolsóelőtti hajó ki nem kerül a
játékból, vagyis már csak egy hajó marad a játéktábla
mellett. Ekkor a játék azonnal véget ér, kezdődik a
játék végi értékelés. Ne felejtsétek eltávolítani a
hajókat, ha a rakodóteret már nem tudjátok
újratölteni. Az utolsó hajót már nem lehet
kirakodni, és egyik játékos sem kapja meg a
rakodóterében található rakománylapkákat.

Játék végi értékelés
Az egyes emlékművek (obeliszk, templom, piramis,
sírkamra) pontozása egymástól eltérőmódon történik.

A játékostáblák A oldalának pontozása:
•   Obeliszk: minden obeliszk lapka egy pontot ér. Ha

egyikőtök több obeliszklapkával rendelkezik, mind
a másik játékos, akkor további hat pontot kap.

•   Templom: a templomlapkákon található minden
kör szimbólum egy pontot ér.
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•   Piramis: a világos és a sötét piramist külön-külön
kell lepontozni. Minél több piramis lapkát
használtál fel a piramis megépítésekor, annál több
pontot kapsz. Az egy piramison található
1/2/3/4/5/6 piramis lapka után 1/3/6/10/15/21
pontot kapsz.

•   Sírkamra: Minden egymáshoz kapcsolódó
1/2/3/4/5 (vagy több) sírkamra lapka után
1/4/9/16/25 pontot kapsz. Minden
lapkacsoportot külön-külön lepontozhatsz. A
lapkák külön lapkacsoportnak számítanak, ha
közöttük legalább egy üres hely van.
Tanács: 
- a különálló lapka is „csoportnak” számít. 
- a 12-es és az 1-es számú sírkamra lapkák

nem kapcsolódnak egymáshoz.
•   Minden fel nem használt akciólapka 1 pontot ér.
•   Minden munkás, aki a kikötőben maradt 1 pontot

ér.

A játékot az a játékos nyeri, aki a legtöbb pontot
gyűjtötte. Egyenlőség esetén az a játékos a győztes,
aki nem volt kezdőjátékos.

Példa: A játék végén a Fekete játékos játéktáblája a képen láthatóak szerint alakul. A két obeliszk lapka együtt 2 pontot ér. Fekete játékos
nem szerzett több obeliszk lapkát, mint az ellenfele, ezért a további 6 pontot nem kapja meg. A három templom lapkán 1, 4 és 2 kör
szimbólum van, ezek együttesen 7 pontot érnek. A bal oldali (világos) piramis 4 lapkából áll, így 10 pontot ér. A jobb oldali (sötét) piramis
teljesen felépült, 6 piramis lapkából áll, tehát 21 pontot ér. A sírkamrában a Fekete játékosnak van egy 6 lapkából álló összefüggő
lapkacsoportja, ez 25 pontot ér, de emellett van egy másik, 1 lapból álló „csoport” is (11), ezért további 1 pontot kap. Fekete játékosnak van
két fel nem használt akciólapkája, ezek mindegyike 1 pontot ér, továbbá egy munkása maradt a kikötőben, utána is jár 1 pont. Fekete
játékos így összesen 69 pontot szerzett.



Játékvariáció: B-oldal
Ha további kihívásokat kerestek, próbáljátok ki a
játékostáblák B oldalát is. Játszhattok a táblák A- és
B oldalaival is vegyesen. A játékszabályok
változatlanok, egyedül a pontozás módosul:

•   Obeliszk: Az a játékos, aki először megszerzi az
ötödik obeliszk lapkát helyezze el azt képpel
lefelé. Ez a játékos 12 pontot kap a játék végén.
Ha a másik játékos szintén összegyűjt legalább 5
obeliszk lapkát, 6 pontot kap (ellenkező esetben
nullát). Ha egyikőtök 10 vagy több obeliszk
lapkával rendelkezik, 12 + 6 = 18 pontot kap.

•   Piramis: Csak a kisebb (= kevesebb lapkából
álló) piramist után kaptok pontot. Ha a két
piramis egyforma méretű, akkor is csak az
egyiket lehet lepontozni. -6/0/4/10/15/30/45
pontot kaptok, ha a kisebbik piramisotok
0/1/2/3/4/5/6 lapkából áll.
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•   Templom: A templom lapkákat most képpel
felfelé a kijelölt helyen a rajtuk lévő szimbólumok
szerint csoportosítva kell gyűjteni. A különböző
számú szimbólummal ellátott templom lapkákból
kollekciókat kell gyűjteni, az egyes kollekciók
legfeljebb 4 templomlapkát tartalmazhatnak
(1,2,3, és 4 kör szimbólummal). Minden 1/2/3/4
különböző templom lapkából álló kollekció
1/4/9/16 pontot ér.

•   Sírkamra: Minden összefüggő sírkamra
lapkacsoport 4 pontot ér a méretétől
függetlenül. Érdemes tehát lehetőleg minél több
különálló lapkát gyűjteni, amelyek között
legalább egy szabad hely van. Az egy különálló
sírkamra lapka továbbra is „csoportnak”
minősül.

•  Minden fel nem használt akciólapka 1 pontot ér.
•   Minden munkás, aki a kikötőben maradt 1 pontot

ér.

Példa: A játék végén a Fekete játékos játéktáblája a képen láthatóak szerint alakul. Az ötödik obeliszk lapkája képpel lefelé van, vagyis ő volt
az első, aki megszerezte az ötödik obeliszk lapkát, amiért 12 pontot szerez. A hatodik obeliszk lapka viszont már értéktelen, ezért további
pont nem jár. A templom lapkákat kollekciónként csoportba rendezzük. A teljes kollekció (egy-egy lapka 1, 2, 3, és 4 szimbólummal) 16
pontot ér. Az 1, 2 és 4 szimbólumos kollekció 9 pontot, az egy darab 2-es szimbólummal ellátott lapka 1 pontot ér. A bal oldali piramis 0, a
jobb oldali piramis 6 lapkából áll. Mivel csak a kisebbik piramist pontozzuk, amelyikben egyetlen lapka sincsen, a Fekete játékos -6 pontot
kap. A sírkamrában a három kapcsolódó lapka (3, 4, 5) egy csoportot alkot, amely 4 pontot ér. Az egyedülálló lapka (1) szintén egy
csoportnak számít, ezért szintén 4 pontot ér. Fekete játékosnak van két fel nem használt akciólapkája is, ezek mindegyike 1 pontot ér,
valamint egy munkása van a kikötőben, ezért is jár 1 pont. Fekete játékos így összesen 43 pontot szerzett.
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Tervező:
PhilWalker-Harding gyermekkora
óta szeret társasjátékokat játszani és
fejleszteni. Különösen azokat a
játékokat kedveli, amelyek
összehozzák a különböző korú és
eltérő típusú embereket.
Phil ezek mellet teológiával,  

klasszikus Hollywoodi filmekkel és ókori
egyiptomi mítoszokkal is foglalkozik. Feleségével
Meredith-el Sydneyben, Ausztráliában él.

Az Imhotep játékot jelölték a Spiel des Jahres díjra.
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